gęsi - 432 przepisów (strona:22/29)

" Risotto " z resztek, wersja 3 131

document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); "RISOTTO" Z RESZTEK, WERSJA 3 Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie gęś) - puszka bobu - 1 cebula - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 żółtej papryki - 3-4 ogórki korniszony  - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - gałązka rozmarynu - masło - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Wątróbka drobiowa z cebulą 86

drobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą Składniki Danie dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego Nać pietruszki Szczypior Majeranek Sól, pieprz Sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i wkładamy w chłodne miejsce. Ziemniaki obieramy

Miód i pieprz
Pasztet domowy 115

Pasztet domowy Gotowy pasztet Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu. Obsmażone mięso

Miód i pieprz
wątróbki z jabłkami 93

Wątróbki z jabłkami smażonymi na maśle Składniki  Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy

Miód i pieprz
60. Arbuzowa granita 133

patrząc przez okno, wydaje się, że jest ciepło, bezwietrznie, lecz gdy tylko wyjdzie się na zewnątrz temperatura nie jest taka wysoka, a jak zawieje to na ciele pojawia się gęsia skórka. Nic przyjemnego! Mimo wszystko, mimo brzydkiej pogody, niskiej temperatury, deszczu, czy wiatru, w wakacje lubimy popijać schłodzone lemoniady, zajadać lody, czy spożywać granitę - czyli pyszne coś, co można umieścić

Be Fit Be Strong
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 3 130

głowie od zapachów i ciężko mi się było zdecydować na konkretne danie. W końcu wybrałam Copper and wheat , a tam belgijskie tosty i prawdziwe belgijskie frytki smażone na gęsim tłuszczu. Ależ to było dobre! Co zaskakujące - właściciele nie mówią po duńsku. Z zaskoczenia wzięli mnie angielskim, a ja w pierwszej chwili zaniemówiłam... Później jednak dotarło do mnie - w końcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaczka faszerowana po niemiecku 190

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)   Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki

R'n'G Kitchen
Pasztet z wątróbek drobiowych 167

drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500 g wątróbek drobiowych 3 cebule średniej wielkości łyżeczka tymianku 200 g gęsiego smalcu sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę drobno siekamy.  W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.  Na patelni

R'n'G Kitchen
Duszona marchew 116

nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat. Składniki 3 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżki smalcu gęsiego 3 łyżki bułki tartej 120 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy

R'n'G Kitchen
Łazanki z kapustą kiszoną 157

Pyszne ,lekko kwaśne łazanki z dodatkiem maggi...mmm ,pycha! Składniki 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 400 g wędzonego boczku 2 marchewki (duże) 2 cebule 2 łyżki gęsiego smalcu 2 liście laurowe 150 ml bulionu drobiowego pieprz maggi Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron na łazanki gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy ,przelewamy

R'n'G Kitchen
Grillowane piersi gęsie z chrupiącymi grzankami i fasolką szparagową 148

skusiłam się spróbować średnio wysmażony stek i zakochałam się w nim. Tak mi już zostało, nie bójcie się próbować i potem powiedzieć że nie dobre albo pycha. Grillowane piersi gęsie z chrupiącymi grzankami i fasolką szparagową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Peklowanie mięsa 1683

ładny różowy kolor i jest kruche. Można to robić na trzy sposoby: - na mokro - na sucho - sposobem mieszanym Do peklowania nadaje się mięso wieprzowe, wołowe, półgęski kacze i gęsie, które wcześniej należy pozbawić kości. Najlepiej robić to w garnku kamionkowym uprzednio wyparzonym. Peklowanie na mokro (najczęściej przeze mnie stosowane) Przeprowadza się je za pomocą mocnego roztworu soli z dodatkiem saletry

Wiem co jem
Flaczki z żołądków drobiowych 126

przed podaniem odstoi kilka godzin, po upływie których możemy ją np. jeszcze raz dosolić. Podajemy na ciepło ze świeżym pszennym pieczywem. Uwagi Można użyć także żołądków kurzych, kaczych czy gęsich. Mogą one nieco różnić się smakiem lub czasem gotowania od indyczych, ale wszystko zależy kto co lubi. Tak jak w przypadku rosołu, starajmy się nie dolewać do zupy wody

Kulinarna Pokusa
Bezglutenowe muffiny bananowe 220

częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej               (12 porcji) Składniki: 1 duży banan; 1 jajko (ja miałam gęsie, więc kurzych trzeba dodać dwa); 1/2 szklanki maślanki; 1 szklanka mąki kukurydzianej; 6 szt daktyli; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka cynamonu; 6 kanek czekolady gorzkiej (z dużą zawartością kakao

Życie na widelcu
Gęsi smalec z jabłkiem 68

Wspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji. Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym

Milion Smaków