Wiem, co mówię. Poważnie powiało chłodem. W nocy 5 stopni było, na plusie na szczęście. Ale tylko patrzeć jak biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki
bastalenawyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodawać stopniowo: 400 g mąki pszennej białej chlebowej 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżkę roztopionego tłuszczu - (przepis oryginalny wymienia smalec, Tatter użyła tłuszczu gęsiego, można również innego) [ dałam olej z awokado] 1 łyżka słodu jęczmiennego Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, które łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę
Moje domowe kucharzeniecoś dla siebie. Również składniki są raczej ogólnodostępne.Znajdziecie tu przepis na domowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety...No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta - wszystko co dobre pod ręką ;) Chętnie wypróbuję ciasto na maślance.Widać
Kraina Tysiąca Smakówręki, otworzyłam szeroko oczy ze zdziwienia... Każdy Polak wie, co to pizza i spaghetti... a znacie bomby w cieście śląskim, porkę z ciućkami, dzyndzałki, bulwiok albo zupę na gęsich pipkach czy ruchanki kaszubskie? Zaskoczyły mnie nawet potrawy z moich rodzinnych stron! Myślicie, że wiedziałam, co to są legnickie bomby? A gdzie tam! Mimo, że spędziłam w tym mieście
Kraina Tysiąca Smakówgarście suszonych podgrzybków, tego nigdy za wiele. Kapusty gotujemy ok.1/2h.Mięso pokroić na grubsze plastry i usmażyć na oleju kokosowym lub smalcu. Ja smażyłam na oleju i tłuszczu gęsim. Mięso w trakcie smażenia podlać ok.1 szklanką czerwonego wina. Doprawić wg.uznania, ja przyprawiałam tylko solą ziołową , pieprzem, czosnkiem świeżym i suszonym, cebulą. Można użyć oczywiście mięso, które nam pozostało od innych
Smaczne Zdrowecebulka i tyle. A tymczasem może być np. świetnym materiałem na pastę do chleba i dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada rarytas. No może nie taki jak z gęsiej wątróbki, ale i tak was zachwyci. Miseczkę, która widzicie na zdjęciu mój mąż spałaszował w ciągu 2 dni, tak mu ta pasta przypadła do gustu i upomina się o kolejną
Bernika - moj kulinarny pamietnikdań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się
Bernika - moj kulinarny pamietnikfryzjera: "Poproszę o kilo sera!" Tuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą, A przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę, By pisać list drobnym maczkiem. Zjadając tasiemkę
W kuchni Karmel-itkiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Francja, Bułgaria, Węgry, Hiszpania i Chiny są największymi producentami foie gras na świecie. Jednak jego historia sięga czasów starożytnego Egiptu. …
My Blueberry CornerMożna ułatwić sobie pracę i przygotować kilka porcji sosu i pieczeni -podzielić i zamrozić, a potem tylko dogotowywać makaron , a sos i mięso podgrzewać. Typowe obiady
Buniabaje w kuchniMam problem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie
Buniabaje w kuchniCzulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych
Smaczna PyzaEksperymentuję z kompozycjami przypraw .Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć
Buniabaje w kuchni