powstały pęcherzyki powietrza. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na ok 20 minut żeby ciasto odpoczęło. Farsz Składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki
kgwjanczewoPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 kg surowego boczku bez skóry 1 kg wątróbki drobiowej 1 gęś 3 cebule 2 główki czosnku 5 kajzerek 6 jajek 5 liści laurowych 20 ziaren liści 10 ziela angielskiego 4 łyżki soli po ugotowaniu pieprz do smaku 2 łyżki minimum 10 słoików
Ugotujmy Coświeprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku
królestwo garówInspiracją do tego przepisu był przepis „gęś domowa” Wojciecha Modesta Amaro. Nie abym śmiała zmieniać przepisy Mistrza, po prostu wykorzystałam sposób pieczenia. Kaczka, 2 jabłka, 10 śliwek wędzonych bez pestek, kilka gałązek tymianku, goździki, folia aluminiowa Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Goździki rozgnieść, natrzeć
królestwo garówdente'. Powinny być lekko twarde. Odlać wodę, odparować. Obrać ziemniaki ze skórki, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Podsmażyć na tłuszczu. Pyszne są smażone na tłuszczu gęsim. Ziemniaki typu sałatkowego nie rozpadają się podczas smażenia i zostają ładne plasterki. Solić po podsmażeniu. * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe
królestwo garówzwane servietringer , czyli obręcze do serwetek . Dwa krążki biszkoptu przełożone dżemem malinowym, na to krem cukierniczy. Całość obłożona marcepanem, na wierzchu dekoracja z bitej śmietany, czekolady i owoców. To gęsie piersi , czyli gåsebryst . My robiliśmy je na cieście francuskim, z dżemem malinowym i kremem cukierniczym. Całość obłożona marcepanem, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą. Te dwa ciasta robiliśmy jednego dnia, następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboczku mam co prawda w Katarze, Dubaju lub Bahrajnie, ale do Arabii Saudyjskiej wwieźć tego nie można. W sklepach w Al-Khobar widziałem francuski pasztet z gęsich wątróbek w bardzo atrakcyjnej cenie 250 SAR czyli około 210 pln za małą puszkę. Koledzy dowożą mi co prawda pasztet drobiowy z Polski, ale jak tylko Gadzina przyjedzie to zrobimy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoże skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryziemniaki 1 - skrzydło gęsie -może byc kostka rosolowa 2-brukwie 2 - marchewki 1 - cebula
w mojej kuchniryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze są przepyszne i zachęcam do próbowania. Połączenie aromatycznej kaszy bulgur i wątróbki gęsiej to jest to co gołąbki lubią i w czym dobrze się czują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj danie dla prawdziwych hardcorowych pań domu. Cassoulet to potrawa z Langwedocji. W jej skład wchodzi przede wszystkim fasola oraz mięsa - kacze lub gęsie oraz wieprzowe. Podejrzewam, że powstała jako danie tworzone z resztek mięsa, które pozostawały w domu. Tymczasem teraz odtworzenie jej wymaga nie tylko posiadania tych wszystkich "resztek", ale przede wszystkim półtora dnia przygotowań. Brzmi groźnie, ale gotowe
W kuchni wieczoremwszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem zadowolona. Składniki: skrzydło indycze i skrzydło gęsie 2 cebule 1/2 selera 2 pietruszki 4 marchwie 1 por biała część 2 ziela ang 2 listki laurowe garść makaronu zwierzątka Makarony Polskie kilka ziarenek pieprzu sól,pieprz do smaku
Z Majeczką w kuchnikolor, zapach i smak wędzonek. Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce. Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija
ClauditteMissCookingzastawy, wina - do kielichów. Były to kielichy nietypowe, z grubego kryształu, w którym załamywało się światło świec. Zgodnie z sugestią wspomnianego maitre d'hotel , kucharz zrezygnował z gęsich wątróbek, zastępując je kawałkami pasztetów z dziczyzny, krojonych na pozór nieudolnie, tak jednak, by współgrały z surową fakturą murów komnaty. Kiedy ostatni goście przeszli do bawialni, a kucharz, cała obsługa
KUCHARNIANapisała: " A może zrobimy razem kisiel? " Zamarłam. Ciarki przeszły mi po plecach, włosy stanęły dęba, nie wspomnę już o gęsiej skórce. Zwariowała?! Żartuje?! Gorzej. Pisze całkiem poważnie! I co teraz? Odmówić, najprościej. Waham się. Nie chcę robić przykrości. Tyle umawiania się, taka radość ze wspólnego wejścia do kuchni... I wszystko po to, żeby zrobić za przeproszeniem ... kisiel
KUCHARNIA