gęsi - 432 przepisów (strona:14/29)

CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 245

ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa) przyprawy : sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka czerwona papryka (użyłam wędzonej), tymianek, gałka muszkatołowa. Fasolę i ciecierzycę zalałam zimną wodą i odstawiłam je na 12 godzin

potrawyregionalne
Kanapki z rwaną kaczką 130

goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć

królestwo garów
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 453

karkówki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso

królestwo garów
Perliczka z borówkami - z brusznicą 117

półwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła,  Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąc nogi

królestwo garów
świnskie uszy z kapustą 160

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć

królestwo garów
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 119

drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas

królestwo garów
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 140

karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się

królestwo garów
Comber z jelenia duszony 358

comber z jelenia (około 600 g), sól, 5 jagód jałowca, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 2 garście żurawiny*, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki masła pigwa, 1 łyżka cukru, 150 ml białego półwytrawnego wina, Comber z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie

królestwo garów
Chrusty vel Faworki 151

sukieneczkę i musiała bardzo nad sobą panować, żeby się nie roześmiać. Jeden z chłopców przebrał się za księdza, inny za ministranta dzwoniącego dzwonkiem, a czterech niosło trumnę. Widok powodował gęsią skórkę, ale też fascynację, jak to zwykle bywa z gotyckim klimatem. Mroczność postaram się zrównoważyć pysznością przepisu, który chciałam Wam dziś zaproponować. Zwykle robiłam faworki z przepisu mojej siostry

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wędzone żeberka z fasolą 144

czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić (wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać

królestwo garów
Papryka faszerowana 106

drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi lub oliwę. Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą

królestwo garów
Krupnik na gęsinie 133

Składniki:  * 2 skrzydła gęsi * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 5 ziaren pieprzu * 3 ząbki czosnku * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) * 6 średniej wielkości ziemniaków * 10 łyżek kaszy jęczmiennej * sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym

Pobite gary Barbary
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 136

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy

Pobite gary Barbary
Kładzione kluski 126

dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Aromatyczna pieczona kukurydza z chili 152

chłodno w tym Trójmieście! W Szczecinie i Warszawie temperatury były tak wysokie, że krótkie spodenki wydawały się być za dużym odzieniem, a tu mam gęsią skórkę, potrzebuję sweterka i cała drżę! W dodatku w Warszawie w ciągu jednego dnia opaliłam się bardziej niż w ciągu dotychczasowych wakacji w Trójmieście. Czy ktoś umie wytłumaczyć mi to zjawisko? :) Dzisiaj rozpoczęłam dzień

Be Fit Be Strong