przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.Składniki:1 gęś (ok 2 kg)sól, pieprz2 ząbki rozgniecionego czosnku1 łyżka suszonego majeranku1 łyżeczka suszonego cząbrukilka kulek jałowca400 ml soku jabłkowegoGęś myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz(...)solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gęś układamy w gęsiarce (brytfannie) i polewamy sokiem jabłkowym oraz dodajemy kulki jałowca.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a po godzinie do 160. W sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy
Bon Appetit Małgorzatydodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie(...)wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na noc.Z mięsa usunąć marynatę, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do rondla lub na patelnię razem z macierzanką i szałwią. Zalać gęsim tłuszczem, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Mięso powinno być całe zanurzone w gęsim tłuszczu. Jeśli trochę nam zabraknie
SzczyptaSmaQpomidorami i dzikim czosnaczkiem stanowiło wspaniały posiłek. Myślę, że mogłabym podać takie danie nawet z jakiejś szczególnej okazji bo przecież gęsi nie jadamy codziennie :)Co zrobić z piękną gęsią piersią już za chwilę się dowiecie a co zrobić z udami ? Zobacz przepis na Uda gęsie zapiekane z kaszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapieczona pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić jej na odpowiednio długie leżakowanie w marynacie, a później poddać ją krótkiej obróbce termicznej. Taki sposób przyrządzenia da nam gwarancję, że mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. składniki(...)czterech osób 1 kg piersi gęsi 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz szczypta rozmarynu sos do gęsi 70 g świeżej żurawiny 3-4 łyżki powideł śliwkowych sposób przygotowania Pierś gęsi myjemy, ostrym nożem nacinamy jej skórę w kwadraty (o boku, około dwa, na dwa centymetra), uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso
Miód i pieprzpowodzeniem da się je zastąpić wieprzowymiduża cebulapieprz, sól, gałka muszkatołowakilka suszonych grzybów20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczakaewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonychsmalec gęsi, masłoPrzygotowanie :Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsimMięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam razGrzyby namoczyłam na noc, ugotowałam
Proste Potrawyzrobimy je nietypowo ( chodzi o kompozycję składników) i podamy w nietypowy sposób ? Pysznie będzie . Przy rozbieraniu piersi z gęsi okazało się , że zostało mi kawałek chudego mięsa z gęsiej piersi. Mogłam go wrzucić do gęsiego rosołu ale pomyślałam , że mogę spróbować użyć gęsiego mięsa do zrobienia gołąbków. Proponuję gołąbki robić następnego dnia po ugotowaniu rosołu lub później jeśli mięso
Buniabaje w kuchniKupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość(...)choć ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam z nią zrobić trwała chyba 3 dni. W końcu wymyśliłam, że kościec z przyległościami i tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą
Buniabaje w kuchniwielu lat. Amerykanie mają indyka, my miejmy gęś.Przy okazji, ciekawostka, którą wyczytałam na stronie pałacu w Wilanowie, szukając wiadomości na temat kuchni staropolskiej. W 1671 w Norymberdze wydano książkę kucharską Stanisława Prażmowskiego. Znaleźć w niej można sporo receptur z Polski. Między innymi jest tam przepis na polski sos do młodej gęsi. Przepisy tam zawarte potwierdzają, że dania kuchni(...)kardamonu1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina1 szklanka bulionu drobiowego2 łyżki śmietany 18% dodatkowo1kg ziemniaków3 ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy
W kuchni wieczoremniego jest wystarczająco tłusty. Bardziej chodziło mi o walory smakowe. Aromat wydobywający się z garnka jest wprost nieziemski. Z podanych ilości wyszło mi 5 miseczek.Pasztetu niczym nie zalewałam. Tłuszcz gęsi sam stworzył górną warstwę. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Przed konsumpcją najlepiej wyjąć go kilka minut wcześniej, by się ogrzał i stał bardziej smarowny. Smacznego
Smaczne Zdrowestała się już u nas tradycją :) Polecam soczystą, pyszną pierś gęsi pieczoną z jabłkami i majerankiem - połączenie może oczywiste, ale naprawdę pyszne :) Wypróbujecie koniecznie :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś gęsi z kością (około 1 kg) 4 ząbki czosnku sól pieprz 7 łyżek otartego majeranku 3 winne jabłka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy solankę - w dwóch litrach przegotowanej, ostudzonej wody rozpuszczamy(...)około 20 minut. Upieczone mięso odłączamy od kości. Piersi kroimy w plastry, podajemy z jabłkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego :) Inne przepisy na gęś: Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjemiłości do czosnku. Podobno, tak mówi moja koleżanka Ewa, bardzo dobry jest farsz z dodatkiem rodzynek, ale to następnym razem. składniki (6 porcji)6 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)500 g mielonej wieprzowiny80 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być oczywiście czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę(...)dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane szyje gotować przez ok 20 min, a następnie wstawić na blaszce posmarowanej gęsim smalcem do piekarnika (180 st C) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem odsmażyć
Stare GaryGęsie piersi upieczone do jedzenia na zimno. Można jeść oczywiście ciepłe, ale zimne, cienko pokrojone są pyszne. Przepis ze strony Ugotuj toskładnikipodwójna pierś z gęsi tymianek3 łyżeczki startego imbiru5 - 6 ząbków czosnku - startychsok wyciśnięty z limonkisól, pieprzprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce
Stare Garyzimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam!składnikipodwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki5 - 6 ząbków czosnku - startychsól, pieprzoliwa z oliwekprzygotowaniePiersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek
Stare Garyobiad była znowu nasza polska gęsina. Mięciutka bo długo pieczona i bardzo smakowita. Podlana cydrem, z warzywami i jabłkami, które nadały je ciekawego posmaku.Nie bójcie się grubej, tłustej skóry gęsi bo podczas smażenia i pieczenia wytopi się z niej prawie cały tłuszcz. Zresztą to chyba najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy. A poza tym jest nośnikiem(...)smaku i chroni chude mięso przed wyschnięciem a po upieczeniu można go zlać do słoiczka i wykorzystywać w małych ilościach do innych potraw. Zobacz przepis na równie pyszne Uda gęsie pieczone z kaszą, kapustą i grzybami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapowodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, pieczona w całości, faszerowana na różne sposoby, rozmaicie doprawiana. Ale nas tego dnia było mało przy stole więc pieczenie całego ptaka nie miało sensu. Szczególnie, że mięso gęsie nie lubi być odgrzewane. Poza tym zapowiadała się ładna pogoda a był(...)też się stało po powrocie ze długiego spaceru zjedliśmy pyszny obiad. Sposób prosty, składniki ogólnodostępne a efekt bardzo smakowity chociaż być może ktoś powie, że mało świąteczny.... Ale gęś była więc tradycji stało się zadość :) Były nawet patriotyczne akcenty w postaci białej kaszy i czerwonej żurawiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLubię zaskakiwać i w te dni staram się, aby oprócz dobrze znanych mi potraw, były też te nowe. To świetny czas na eksperymenty :)Składniki na 2-3 porcje2 nogi gęsie ok. 1 kg¾ łyżeczki kolendry¾ łyżeczki cząbru1 łyżeczka słodkiej papryki¼ łyżeczki chili1 duża soczysta pomarańcz1-2 łyżki oleju rzepakowegoSólPieprz3 łyżki wodyPrzygotowanie:Nogi gęsie zamarynować. Olej wymieszać z papryką słodką(...)Natrzeć je marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej całą noc.Pomarańcz pokroić w plastry (nie obierać). Przełożyć do worka do pieczenia pomarańcz. Na to ułożyć nogi gęsie. Podlać wodą. Zamknąć worek do pieczenia za pomocą klipsów.Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie ok. 1,5 h w 160 stopniach.SmacznegoAnulla
Fabryka pomysłów