gęsi - 432 przepisów

Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 198

krzepkość. Stąd pewnie porzekadło, iż brzydka obmowa spływa po kimś jak woda po gęsich piórach. Jednakże w mowie potocznej używa się częściej powiedzenia „głupia gęś“, a naprawdę nie zasłużyły na takie określenie. Najwyraźniej gęsi w Polsce nie cieszą  się takim szacunkiem jak u Rzymian. Gęsi są  ptakami towarzyskimi i również symbolem monogamii. Wiążą się w pary(...)stała się symbolem wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie  „na szczęście”.  W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą  postną.  Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może

Kulinarny karnet Christophera
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 159

Święto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z Policją w stolicy. Wracając do tematu gęsi, to wymagała ona dość sporo pracy, ale efekt był po prostu fenomenalny - rozpływająca się w ustach aromatyczne mięso z kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania(...)wódki, 20 gram masła, oliwy, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Polecam zamarynować gęś dzień wcześniej, aby poleżała przez całą noc w lodówce otoczona marynatą - mięso uzyska wtedy pożądaną kruchość i doskonały aromat. Nogi gęsi podzieliłem oddzielając uda od podudzi poprzez przecięcie skóry, mięsa i panewki stawowej. W moździerzu rozgniotłem 2 spore ząbki

Wyprawy kulinarne
dania z gęsi 101

pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie(...)nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

więc  w tej porze podawać je na stół rozmaitym przyrządzone sposobem” .Dawniej gęś była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy osiągnął odpowiedni  wiek i wielkość do pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda(...)łapy i takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie i sine oraz cienką szyję. Dobrą gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami

Kulinarny karnet Christophera
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 247

będzie potrzebowała około 4,5 godziny w piekarniku (0,5 godziny na każde 0,5 kg gęsi).Składniki:gęś o wadze około 4,5-5 kgłyżka soli morskiej3 łyżki majeranku3 ząbki czosnkupieprzFarsz:200 g ugotowanej kaszy gryczanejugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce1 cebula150 g boczku3 łyżki posiekanej natki pietruszkisól, pieprzPrzygotowanie:Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu(...)dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze 200 st. C (z funkcją grill), żeby skóra się przyrumieniła.Co zrobić z resztkami upieczonej gęsi:łyżką wazową zbieramy warstwę tłuszczu z brytfanki. Tłuszcz można przechowywać dość długo w lodówce. To najlepszy tłuszcz

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 147

razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.  Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1(...)cebula1 jajko200 ml bulionu z gęsisól, pieprzPrzygotowanie:Na gęsim smalcu smażymy pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i krótko smażymy, żeby pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajko, sól, pieprz, bulion i dokładnie mieszamy. Możemy to zrobić mikserem. Masę przekładamy do jednego

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś z gęsi w jabłkach i żurawinach pieczona, Cydrem Miłosławskim Jabłkowym skropiona 116

pieczoną na polskich jabłkach i żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze kubki smakowe doznały trzęsienia(...)ziemi, więc pewnie jeszcze do jutra nie ochłonę zwłaszcza, że inne gęsie przysmaki zamierzam degustować na "Święcie gęsi na Krajnie” w Minikowie. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (waga z kością ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka (odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej

Delicious Titbits
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek.     Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremuPorcje: 4SkładnikiKrem batatowy:1 duży batat (ok. 600 g),100 g świeżego szpinaku baby,Garść młodych listków krwawnika,1 duża pigwa,300 ml jasnego bulionu drobiowego(...)macierzanki cytrynowej,Do smaku biały pieprz, pieprz Cayenne i sól,Łyżeczka oliwy do nasmarowania kokilek,Do przybrania płatki nagietka, krwawnik, macierzanka cytrynowa, listki młodej botwinki, granat, rzodkiewka itp.Carpaccio z gęsi owsianej:Pierś gęsi, podwójna bez kości,3 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki,4 plastry prosciutto,50 ml cydru lubelskiego,3 ząbki czosnku, Gałązki macierzanki cytrynowej.Marynata: 2 łyżki soli

SzczyptaSmaQ
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 259

zrobić wyborną sałatkę. Ponieważ została mi pieczona gęś z drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin nic nie szkodzi. W pełni(...)Ciepłego, soczystego mięsa i świeżą i lekko cierpką rukolę. Myślę, że taka potrawa świetnie nada się także na walentynkową kolację :) Składniki na mięso i marynatę:2 gęsie piersi ze skórą2 ząbki czosnku2 liście laurowe3 kulki jałowca2 gałązki świeżego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z gęsi z pistacjami 183

okazję samodzielnie przygotować pasztet, z pewnością przyznacie mi rację, że żaden kupiony nawet w najlepszych delikatesach nie może się z nim równać.  Składniki:750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi)200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu75 g gęsiego smalcu2 małe cebule2 jajka3/4 szklanki rosołu z gęsisól, pieprz100 g boczku(...)wędzonego w plastrach100 g pistacjiPrzygotowanie:Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczoną wątróbkę i smażymy przez chwilę, aby się zaparzyła, ale pozostała miękka. Gęsie mięso (ugotowane lub upieczone) mielimy dwukrotnie z wątróbką i cebulą. Do zmielonej masy dodajemy jajka, sól, pieprz, rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 201

Pyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI  1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg)                  sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki(...)obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy np. do keksówki, posypujemy cynamonem i podlewamy kilkoma łyżkami soku jabłkowego. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 20 minut pieczenia gęsi. Po wyjęciu gęsi odstawiamy ją na kwadrans, a potem kroimy na plastry. Podajemy z gruszką napełniąną żurawiną i ziemniakami z wody. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Gęsie pipki czyli szyjki gęsie faszerowane 164

nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek jest czymś pysznym i to w obu wymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które(...)wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo zadowolona. Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso więc warto się z nią zaprzyjaźnić. Szyje gęsie można nadziewać bardzo rozmaitymi farszami. Mogą to być starte ziemniaki, mięso z gęsi albo kasza. Ja wykorzystałam tę ostatnią oraz mięso i gęsie podroby. Nieskromnie powiem, że wyszło genialnie

Smaczna Pyza
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 216

okazji święta narodowego uległem społecznej presji i postanowiłem wykazać się patriotyzmem - dzisiaj proponuję danie kuchni polskiej - klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków(...)gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego wina. Przyrządzenie dania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić gotowe filety niestety nie udało mi się ich dostać. W tym celu przeciąłem mięso na środku mostka, odgiąłem jedną pierś

Wyprawy kulinarne
Gęś pieczona z jabłkami 215

winem, tylko wytopionym tłuszczem lub wodą, aby nie stracić naturalnego, gęsiego aromatu. I do tej rady również się zastosowałam.   Efekt był znakomity i jestem z siebie bardzo zadowolona! Gąska takiej wielkości wystarczy dla 5 osób. Ale dla 6 to już raczej nie!składniki4500 gęś  - świeża lub mrożonajabłka np Szare Renety ok 1 kgmajeranek(...)góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 - 2,5 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać

Stare Gary
Piersi z gęsi pieczone w rękawie. 202

Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi  naciąć  w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami.  Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony(...)piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im  chwilę odpocząć, pokroić  w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone w rękawie

Kulinarny karnet Christophera