Natknęłam się w sklepie na jej świeżą wersję. Chciałam zrobić coś innego niż zwykle. Padło na gęś. Moje doświadczenia z gęsią nie są ogromne. Rzadko ją kupuję. Chyba to błąd. Zawsze kojarzy mi się z ogromną ilością tłuszczu - a przecież tłuszcz zawsze można usunąć. Wyszło pysznie. Była to znikająca gęś. Pojawiła się i tyle ją widziałam. Składniki: Pierś(...)pieprzem. Pozostawiamy na godzinkę do zamarynowania. Warzywa obieramy, bez cebuli. Cebulę tylko myjemy i pozostawiamy bez obierania. W wysokiej patelni ( do duszenia ) wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy pierś z gęsi. Tak aby ją przyrumienić z każdej strony. Następnie dokładamy wszystkie warzywa. Podlewamy wodą ( ostrożnie ). Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu sprawdzamy, przewracamy, ewentualnie uzupełniamy wodę
Smaki EwyRównież się do tego przyłączam. Dzisiaj proponuję uda gęsi w jabłkach. Smaczne a na dodatek z naszych jabłek, naszego drobiu i miodu. Szczególnie polecam ten przepis. Składniki: Uda gęsi dowolna ilość Jabłka Miód Majeranek Sól Pieprz biały Papryka słodka vegeta Wykonanie: Uda gęsi nacieramy solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je miodem i posypujemy majerankiem(...)Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, posypujemy vegetą, majerankiem i papryką. Przyprawionymi jabłkami obkładamy części gęsi. Pieczemy w piekarniku w 185 o C w zależności od wagi mięsa 1 kg = 1 godzina. Gdy uda będą przyrumienione przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do miękkości pod przykryciem. SMACZNEGO
Smaki EwyPrzysłowie mówi, że „Od Św. Marcina zima się poczyna”. Aby się dowiedzieć jaka będzie trzeba było zabić gęś. Obowiązkowo w tym właśnie dniu. Był to dzień wolny od pracy, a mieszkańcy wsi udawali się do dworów, by złożyć dziesięcinę. Gospodynie przygotowywały smakowitą gęsinę, której zapach roznosił się po całej wsi. Pod wieczór wszyscy domownicy gromadzili się wokół stołu. Uroczyście ćwiartowano(...)kiedy postanowiono go wybrać na biskupa, na co nie miał specjalnej ochoty, ukrył się przed posłańcami w kurniku z gęsiami. Przestraszone ptaki głośnym gęganiem oznajmiły wszystkim miejsce kryjówki. Prawda jest jednak chyba taka, że o tej porze młode gęsi osiągają idealną wagę i wielkość nadającą się do faszerowania." Źródło informacji: "Polskie tradycje świąteczne" Ewa Ferenc Czytaj
Wiem co jemczekamy. Gęś odgrzewana niestety robi się sucha, pewnie z tej złości, że musiała czekać. Atmosfera prawdziwe węgierska – muzyka na żywo, mimo bardzo późnej pory. Na zakończenie węgierski likier ziołowy Unicum o korzennym gorzkim smaku, który wspaniale działa na trawienie – polecam na zakończenie wędrówki po restauracjach, wpaść na kieliszek tego specjału. Wracając do gęsi – myślę, że gdyby nie wcześniej wymienione(...)mało sprzyjające warunki, danie zasługuje na pochyleniem się nad nim... Nie mogłam sobie odmówić zjedzenia całej porcji gęsi... gomboclom powiedziałam - nie, zabrakło już miejsca... Ciekawa jestem Państwa doznań kulinarnych po tej szczególnej nocy
królestwo garówpokojowej zaczyna się topić, po schłodzeniu ponownie stężeje. Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki: Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku(...)plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli morskiej, 2 łyżki brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu 1-2 dni. W rondlu roztopić gęsi smalec. Pierś dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć
SzczyptaSmaQkilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku) - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi) - 1-2 łyżki masłaTuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę(...)Całość dusimy jeszcze raz - do miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę
Smaczne ZdrowePrzygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Odcinamy skrzydełka, nóżki i szyję. Wyluzowujemy. Nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron i odstawiamy na godzinę. Wątróbkę i serce czyścimy, a następnie płuczemy. Wrzucamy do garnka razem z wyjętymi z gęsi kośćmi, skrzydełkami, nóżkami, szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy(...)Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz i sól. Zagotowujmy. Dodajemy kaszę. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. Całość uciskamy i zszywamy wszystkie otwory. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 3 godziny. Co jakiś czas otwieramy piekarnik
Życie zamknięte w smakutheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa, tłuszcz gęsi, 3 – 4 cebule(...)jabłek – szara reneta, sól, cukier, łyżka świeżego tymianku, konfitura z żurawiny, Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu gęsim dodając szczyptę soli i cukru oraz tymianek. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki – ósemki, wyciąć gniazda nasienne. 2/3 jabłek poddusić na tłuszczu gęsim do miękkości. Pozostałą część podsmażyć na rumiano. Wątróbkę usmażyć
królestwo garówpiersi z gęsi, 1 kg ciemnych czereśni*, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, gałązka rozmarynu, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, Najlepiej gdy pierś z gęsi jest lekko zmrożona. Piersi oczyścić, umyć, osuszyć, naciąć skórę co około 0,5 cm, nie przecinając mięsa. Natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę. Piersi położyć skórą do dołu na suchej zimnej patelni. Smażyć na małym(...)ogniu aż skóra ładnie się przyrumieni a tłuszcz wytopi. Odwrócić na chwilę na drugą stronę. Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Na patelnię wlać dwie łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi, wrzucić czereśnie i rozmaryn. Przesmażyć, wlać wino i gotować aż płyn się zredukuje o połowę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Ułożyć na nich piersi gęsie skórą
królestwo garówKolejne wyzwanie za nami :D Pierś z gęsi SKŁADNIKI: 1kg piersi z gęsi kilka ziemniaczków 1 por śmietana 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakrawamy skórkę Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi. Zamarynowana pierś(...)Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni.. i tak z 1kg piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:) Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego
MarciochaKucharzybardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi jabłkami . Smacznego
Stare Garygęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki rosołowe Wykonanie: Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Żołądki odcedzić i przepłukać zimną wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać
Mama GotujeSKŁADNIKI Gęsi smalec 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 liście laurowe 1/2 łyżeczki bazylii po 1/2 kalafioru różyczki i brokułu 2-3 ziela angielskie pieprz ziołowy(...)smaku pieprz czarny do smaku sól do smaku śmietana 3-4 łyżki ciepła woda 1 łyżka inuliny lub 1 łyżka mąki gryczanej,lub pszennej do zagęszczenia 2 piersi z gęsi 2-3 marchewki ,lub małe marcheweczki,parę sztuk WYKONANIE Pierś umyć , osuszyć , następnie oprószyć dokładnie solą i pieprzem z każdej strony. W brytfance na tłuszczu z gęsi podsmażyć
w mojej kuchnibiałego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą – ok. 300 g – 400 gMARYNATA:* piwo Książęce chlebowo-miodowe – 1 szkl* czosnek – 2 ząbki* suszony tymianek – 1 szczypta* estragon – 1 szczypta* majeranek(...)mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz olej, dokładnie mieszamy.Marynatą smarujemy dokładnie mięso, wbijamy goździki
Ostra na SłodkoDziś na stole obowiązkowo powinna pojawić się gęsina. Tak nakazuje tradycja. Skąd się wzięła i co wspólnego z nią ma św. Marcin. Otóż za sprawą gęsi został wybrany na biskupa Tours(...)miał szczególnej ochoty. Darzył więc te ptaki wielką niechęcią, a będąc na łożu śmierci podobno zażyczył sobie by w dniu jego odejścia wybito w Tours wszystkie gęsi. Woli biskupa stała się zadość. Na jego pogrzeb przybyły tłumy wiernych a wielu z nich miało ze sobą pieczone gęsi. Tak właśnie powstał ten zwyczaj i na dobre się zakorzenił. Czytaj
Wiem co jemgęś kojarzyła mi się zawsze z dobrobytem, z rycerzami w lśniącej zbroi którzy zajadali się tym ptactwem a tłuszcz lał im się po brodzie... tak, bajki! tak to niestety bywa z wieloma rzeczami,ze wyobrażenia o nich mamy cudaczne do póki czegoś nie spróbujemy, nie poznamy. Tak tez było ze mną! Tak więc dziś polecam pierś z młodej gęsi. Składniki; 1 piers z gęsi 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 2 gałązki świeżego rozmarynu odrobina cynamonu Piers umyc a następnie osuszyć i odciąć od kosci. Nacieramy dokładnie solą, pieprzem a także cynamonem oraz przecisnietym przez praske czosnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godz. Po tym czasie obsmażamy na suchej patelni, najpierw od strony
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona kolendry, 1 łyżka miodu, cukier, sól, 3 łyżki zimnego masła, Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso i odstawić na 30 minut. Następnie mięso oprószyć solą i odstawić(...)minut. Zimny ruszt posmarować oliwą i położyć pierś gęsi skórą do dołu. Zapalić grilla i powoli grillować pod przykryciem aż skóra zrobi się ładnie rumiana i wytopi się tłuszcz. Uwaga – bardzo dymi!!! Następnie na chwilę odwrócić kaczkę mięsem do dołu aby ładnie się przyrumieniło i ponownie odwrócić. Grillować około 15 – 20 minut. Następnie wyłączyć grill i trzymać pod przykryciem
królestwo garówjabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej krupnik zupa z gęsi z zacierkami żurek na płuckach
królestwo garówogniu około 2 godzin, lub gdy będą miękkie. Przed podaniem nogi można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor. Podałam z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką. *Sos korpus z gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika 2 łyżki masła(...)Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu około 1,5 godziny. Przecedzić. Gotować aż sos będzie gęsty. Do sosu dodać wiśnie, zagotować, gotować aż sos zgęstnieje. *Turówka Wonna ( żubrówka ) - przyprawa do potraw dzięki uprzejmości firmy Eko Herba z Hajnówki
królestwo garówPierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść w żydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu. Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, połączony z wielką promocją gęsiny, postanowiłam, że i w moim domu zagości gęsina. Tak naprawdę nazwa gęsie pipki dotyczy dwóch różnych potraw. Pierwsza to nadziewane gęsie szyjki(...)drugi, którą poniżej przedstawiam to gęsie żołądki w cebuli. Uważam, że danie dobrze przygotowane potrafi być obłędnie pyszne. Wiem, że nie łatwo jest kupić gęsie żołądki, dlatego bez uszczerbku na smaku potrawy można je zastąpić indyczymi. Wyrażam nadzieję, że promocja w gęsiny sprawi, iż będzie powszechnie dostępna. Dla 4-5 osób 700 g. gęsich lub indyczych żołądków 700 g. cebuli
Jadło i czytadło