gęsi - 432 przepisów (strona:12/29)

Pieczone ziemniaki 217

łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym lub gęsim smalcem jeśli podajemy ziemniaki z tym drobiem 4 ząbki czosnku Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy np. w ćwiartki. Jeśli używamy czosnku, nie obieramy go z łupin, jednak duże ząbki dzielimy

Kulinarna Pokusa
Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami 88

Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek. Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad

Milion Smaków
Polewka jurajska na poziomie 511 142

Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy:   Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem,  polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową i prawdziwkami(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem.    Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową

królestwo garów
pasztety 121

pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z dzika pasztet z gęsi(...)żurawiną   pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej

królestwo garów
Gulasz z dzika 247

pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku smalec gęsi do smażenia Wszystko znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego garnka. Na tłuszczu z patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy 2 szklanki

Niezły Młynek
Naleśniki cytrynowe 194

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki  mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy na samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą

kgwjanczewo
Karkówka duszona z pieczarkami i kaszą gryczaną 318

łyżeczka musztardy sól, pieprz świeżo zmielony, kmin rzymski 1 łyżka gęsiego smalcu Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą kminu rzymskiego odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec wkładamy plastry karkówki i smażymy. Pieczarki pokroić w dłuż i zasypujemy usmażoną karnówkę. Obraną cebulę kroimy w piórka i razem z pieczarkami, dusimy na wolnym ogniu

kgwjanczewo
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 337

mlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę

Czarnawisienka
Restauracja Filmowa – recenzja 156

się  okazało restauracja ta nie ma ani jednego okna z dostępem do światła dziennego. Kelner przyniósł nam karty, przyjął zamówienie na wodę no i się zaczęło. Chciałam zamówić gęś – nie było, cielęcinę – nie było, naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu(...)stwierdził, że zapewne mam mocno wyostrzone kubki smakowe ze względu na dietę na której jestem od jakiegoś czasu:). Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym

karmelowy
Mięsa 190

Devolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone(...)smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami

Aga w kuchni
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 158

czytania artykułu proponuję włączyć odprężającą muzykę barokową. Pomoże się Wam skoncentrować i odprężyć. Polecam jednego z moich ulubionych muzyków - Yo-Yo Ma. Jego wykonania utworów Bacha przyprawiają o gęsią skórkę. O polskiej kuchni barokowej wiemy naprawdę sporo, a to za sprawą książek kucharskich, obrazów, pamiętników i książek beletrystycznych. Pierwsza polska książka kucharska została napisana w 1682 roku przez Stanisława(...)ocknie się i sfrunie ze stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki

Przepisy Aleksandry
Gęsio-kurczakowa galaretka 147

kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami 143

goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam! Składniki: korpus z piersi gęsi 1 cebula sól, pieprz 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora lubczyk zielony listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 goździki kawałek kory cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią 125

warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało. Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie

Smaczna Pyza