gęsi - 432 przepisów (strona:12/29)

Ragoût z dzika z pieczarkami, z portobello 128

pieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn i dusić do miękkości

królestwo garów
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 179

bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał

Right Behind The Kitchen
domowa kostka rosołowa 199

gotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane  mięso i warzywa.   Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec,  następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną  pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone w plastry pory ( tylko białe części), cebulę

Miód i pieprz
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 187

lekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy 1:3 z wieprzowym. Taki smalec jest najlepszy. Pycha

Smaki Ewy
Zupa w stylu azjatyckim. 353

Dzisiaj zapraszam na aromatyczną zupę azjatycką. Podstawą tej zupy jest wywar z kości, które pozostały nam po zjedzeniu pieczonej gęsi, lecz można użyć innych kosteczek z pieczonego drobiu. Polecam, bo jak na zupę z resztek jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka(...)jakieś 3 minuty, następnie odcedziłam, przez co był mięciutki i baaardzo nam w tej zupie smakował) kilka łyżek siekanego szczypiorku kilka listków rukoli      Kości (ja użyłam gęsich, więc było ich dużo, około 1 kg) zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. W tym czasie marchew

Rozpustne gotowanie
Ziemniaczki hasselback 421

Kochamy je za smak i efektowny wygląd :). Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę(...)Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami ( pasta z bakłażana  ) lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Zastawa  Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeden ziemniak położyć

SzczyptaSmaQ
Gęsie wątróbki z karmelizowaną cebulą i jabłkami 122

wszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale

Wiem co jem
Pierś gęsia pieczona w piwie 137

kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego pół łyżeczki tymianku, cząbru, i estragonu suszonego łyżka majeranku natka pietruszki, sól pół szklanki jasnego piwa folia aluminiowa Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn

Kuchenna Kontrrewolucya
Pularda w złotem kolorze i kartoflane kulki z parzonem ciastem 159

wpis jest z przymrużeniem oka, a przepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone ziemniaki 228

łyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym lub gęsim smalcem jeśli podajemy ziemniaki z tym drobiem 4 ząbki czosnku Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy np. w ćwiartki. Jeśli używamy czosnku, nie obieramy go z łupin, jednak duże ząbki dzielimy

Kulinarna Pokusa
Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami 97

Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek. Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad

Milion Smaków
Polewka jurajska na poziomie 511 152

Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy:   Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem,  polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową i prawdziwkami(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem.    Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową

królestwo garów
pasztety 130

pasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z dzika pasztet z gęsi(...)żurawiną   pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej

królestwo garów
Gulasz z dzika 257

pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku smalec gęsi do smażenia Wszystko znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego garnka. Na tłuszczu z patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy 2 szklanki

Niezły Młynek
Naleśniki cytrynowe 204

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki  mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy na samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą

kgwjanczewo
Karkówka duszona z pieczarkami i kaszą gryczaną 329

łyżeczka musztardy sól, pieprz świeżo zmielony, kmin rzymski 1 łyżka gęsiego smalcu Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą kminu rzymskiego odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec wkładamy plastry karkówki i smażymy. Pieczarki pokroić w dłuż i zasypujemy usmażoną karnówkę. Obraną cebulę kroimy w piórka i razem z pieczarkami, dusimy na wolnym ogniu

kgwjanczewo
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 340

mlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę

Czarnawisienka
Restauracja Filmowa – recenzja 165

się  okazało restauracja ta nie ma ani jednego okna z dostępem do światła dziennego. Kelner przyniósł nam karty, przyjął zamówienie na wodę no i się zaczęło. Chciałam zamówić gęś – nie było, cielęcinę – nie było, naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu(...)stwierdził, że zapewne mam mocno wyostrzone kubki smakowe ze względu na dietę na której jestem od jakiegoś czasu:). Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym

karmelowy
Mięsa 200

Devolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone(...)smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami

Aga w kuchni
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 167

czytania artykułu proponuję włączyć odprężającą muzykę barokową. Pomoże się Wam skoncentrować i odprężyć. Polecam jednego z moich ulubionych muzyków - Yo-Yo Ma. Jego wykonania utworów Bacha przyprawiają o gęsią skórkę. O polskiej kuchni barokowej wiemy naprawdę sporo, a to za sprawą książek kucharskich, obrazów, pamiętników i książek beletrystycznych. Pierwsza polska książka kucharska została napisana w 1682 roku przez Stanisława(...)ocknie się i sfrunie ze stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki

Przepisy Aleksandry
Gęsio-kurczakowa galaretka 153

kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami 155

goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam! Składniki: korpus z piersi gęsi 1 cebula sól, pieprz 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora lubczyk zielony listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 goździki kawałek kory cynamonu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią 133

warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało. Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie

Smaczna Pyza
Gęsie nogi faszerowane 165

kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi,  zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy  240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki  tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona)  2 ząbki

Stare Gary
Krupnik na gesinie, z peczakiem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.57 - spozniony! 220

ramach poznawania nowych mięs Małżon mój kochany zakupił dwie piersi młodej gęsi owsianej. Niestety mrożone. Początkowo byłam przerażona ich wielkością. Po rozmrożeniu okazało się, że nie dwie a cztery, bo każda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :)Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie 172

gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo wciskano bajkę, że to zupa z czekoladą w co dość łatwo wierzyliśmy z powodu koloru i słodkawego smaku. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy pprzysmak - oczywiście jeśli jest dobrze przygotowana i przyprawiona.Wiesz co to takiego gęsie

Smaczna Pyza
Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 193

Kolejne danie jako przykład co jeszcze można zrobić z rozebraną na elementy gęsią  poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik