gęsi - 432 przepisów (strona:13/29)

Jesień na talerzu. Gęsia wątróbka z grzybami leśnymi i dynią 177

warzywami i grzybami. To jedno z dań, które może nie wygląda zachwycająco, ale smakuje bosko. Oczywiście jeśli ktoś lubi wątróbkę jak jak my. W tej potrawie wątróbka z gęsi doskonale skomponowała się ze świeżo zebranymi leśnymi grzybami i złotą dynią. Danie szybkie, konkretne i bardzo nam smakowało. Pogoda taka, że w lesie można jeszcze coś zebrać więc szukajcie

Smaczna Pyza
Gęsie nogi faszerowane 199

kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi,  zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy  240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki  tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona)  2 ząbki

Stare Gary
Krupnik na gesinie, z peczakiem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.57 - spozniony! 253

ramach poznawania nowych mięs Małżon mój kochany zakupił dwie piersi młodej gęsi owsianej. Niestety mrożone. Początkowo byłam przerażona ich wielkością. Po rozmrożeniu okazało się, że nie dwie a cztery, bo każda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :)Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czernina, czarnina, czarna polewka - na gęsinie 204

gęś i z jej krwi później gotowała tę zupę. Dzieciom dość długo wciskano bajkę, że to zupa z czekoladą w co dość łatwo wierzyliśmy z powodu koloru i słodkawego smaku. Kiedy jednak prawda wyszła na jaw nie zniechęciło mnie to i dalej czerninę jadam uważając ją za prawdziwy pprzysmak - oczywiście jeśli jest dobrze przygotowana i przyprawiona.Wiesz co to takiego gęsie

Smaczna Pyza
Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 229

Kolejne danie jako przykład co jeszcze można zrobić z rozebraną na elementy gęsią  poda cna świąteczną kolację. Mianowicie nafaszerować pierożki, może to być tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierożki z gęsiną 201

dopytują się czy potem będą pierogi z mięsem. Bardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i skrzydła gęsi też pomyślałam o pierogach, ale bałam się, że tych kawałeczków będzie zbyt mało.Gdy rosół był gotowy obrałam kości z mięsa. Okazało się, że nazbierała się ich pełna

Smaczna Pyza
Bażant duszony 155

bażant, 2 cebule, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego, 50 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), sól, pieprz, Bażanta oczyścić, odciąć kuper, pokroić na 4 części. Podczas dzielenia odcinam szyję ale jej nie wyrzucam, dodaję do duszenia, dla smaku. Cebule pokroić w sporą kostkę. Do garnka o grubym dnie

królestwo garów
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 251

pstrągiem, a Edyta z Martą sałatkami. Pozostałe grupy przygotowały : Pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba(...)mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą i mega objedzony ;) Oprócz tych pysznych dań, które robiliśmy, za naszymi plecami kusiły nas przystawki :) Dziękuję Ince, za możliwość udziału w warsztatach, Tomaszowi Jakubiakowi i jego kucharzom za przekazaną wiedzę i wszystkim uczestnikom za świetną atmosferę

Parowar Faceta
Łopatka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 219

łopatki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso

królestwo garów
Kaczka pieczona z kasztanami 223

kaczka, 1 kg kasztanów, 400 ml miodu pitnego trójniaka, sól, 3-4 łyżki tłuszcz (najlepiej kaczy ,może być gęsi lub masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i odstawić na 2 godziny. Kasztany umyć, każdy naciąć z wierzchu na krzyż. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15-20 minut

królestwo garów
fasolka z szynką po bretońsku 198

fasoli 800 g szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego  ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki   domowego maggi    1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta

Miód i pieprz
Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach 194

grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru  sok z połówki cytryny smalec gęsi do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Zalewa Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód i wino wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy polędwiczkę. Zostawiamy

Niezły Młynek
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 244

można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl Porcje: 7 Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane), oliwa do posmarowania patelni. Nadzienie: 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Zachwytu Ukrainą c.d. (2) 200

zaadoptowaniu się. Ukraina... jakaż ona jest piękna. Te przestrzenie... stada krów i koni które spokojnie pasą się na łąkach, przy rzekach. Małe kolorowe domki i chodzące luzem kurczaki, gęsi i indyki - tak w ogóle to zawsze zastanawia mnie dlaczego tego nikt nie kradnie? W Polsce zaraz by się znalazł jakiś głodny :-). I te wspaniałe ruiny - już prawie tradycją stało

sierotka maRysia w kuchni
Gastronomia na wypasie 145

Węgrzech (sama nazwa croissant oznacza nic innego jak półksiężyc). Jednak oprócz doskonałych wypieków gastronomia kojarzy mi się, w kontekście francuskim rzecz jasna, z mniej lub bardziej "zapachowymi" serami, truflami, gęsią wątróbką no i oczywiście z szampanem, innymi świetnymi winami oraz wieloma, wieloma innymi rarytasami. La Grande Taverne de Loundres Gastronomia to także nieodzowne skojarzenie ze stołowaniem się w restauracjach

Right Behind The Kitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 194

Podróże są emocjonujące, a zachwycające dech w piersiach widoki sprawiają, że mamy gęsią skórkę. Pomyśleć jeszcze, że można to wszystko połączyć – piękne miejsca, genialne kompozycje na talerzach, smaki, które zostają w pamięci do końca życia. Przywołując w głowie wspomnienia z wyjazdów, organizm nasz produkuje więcej śliny – coś w stylu psa Pawłowa…  I trochę mi wstyd. W sumie bardziej

Right Behind The Kitchen
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 292

ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa) przyprawy : sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka czerwona papryka (użyłam wędzonej), tymianek, gałka muszkatołowa. Fasolę i ciecierzycę zalałam zimną wodą i odstawiłam je na 12 godzin

potrawyregionalne
Kanapki z rwaną kaczką 170

goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć

królestwo garów
Karkówka z sarny pieczona w niskiej temperaturze 508

karkówki z sarny, suche igły jałowca, 5 jagód jałowca, sól, kilka gałązek rozmarynu, tłuszcz (u mnie gęsi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki zimnego masła Mięso umyć, osuszyć. Do wysokiego garnka wsypać igły jałowca, zapalić, włożyć ruszt (ja używam podstawkę do grillowania z kuchenki mikrofalowej), ułożyć na nim mięso i szczelnie przykryć pokrywką. Po 20 minutach wyjąć mięso

królestwo garów
Perliczka z borówkami - z brusznicą 160

półwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła,  Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąc nogi

królestwo garów
świnskie uszy z kapustą 198

100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć

królestwo garów
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 154

drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas

królestwo garów
Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 185

karkówki sarny, 150 g cebuli, 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi), 200 g kaszy owsianej, 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką, 100 ml wody, sól, pieprz, 400 g liści kapusty toskańskiej*, ziele angielskie, czarny pieprz, listek laurowy, gałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się

królestwo garów
Comber z jelenia duszony 409

comber z jelenia (około 600 g), sól, 5 jagód jałowca, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 2 garście żurawiny*, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżki masła pigwa, 1 łyżka cukru, 150 ml białego półwytrawnego wina, Comber z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie

królestwo garów
Chrusty vel Faworki 190

sukieneczkę i musiała bardzo nad sobą panować, żeby się nie roześmiać. Jeden z chłopców przebrał się za księdza, inny za ministranta dzwoniącego dzwonkiem, a czterech niosło trumnę. Widok powodował gęsią skórkę, ale też fascynację, jak to zwykle bywa z gotyckim klimatem. Mroczność postaram się zrównoważyć pysznością przepisu, który chciałam Wam dziś zaproponować. Zwykle robiłam faworki z przepisu mojej siostry

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wędzone żeberka z fasolą 182

czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, 500 g fasoli piękny jaś** 2 średnie cebule, 1 papryka żółtka, 1/2 papryki czerwonej, tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi.. 600 g pomidorów podłużnych*** Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę. Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić (wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać

królestwo garów
Papryka faszerowana 144

drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi lub oliwę. Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą

królestwo garów
Krupnik na gęsinie 176

Składniki:  * 2 skrzydła gęsi * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 5 ziaren pieprzu * 3 ząbki czosnku * włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por) * 6 średniej wielkości ziemniaków * 10 łyżek kaszy jęczmiennej * sól, pieprz Sposób przygotowania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym

Pobite gary Barbary
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie 185

Składniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy

Pobite gary Barbary
Kładzione kluski 167

dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Aromatyczna pieczona kukurydza z chili 186

chłodno w tym Trójmieście! W Szczecinie i Warszawie temperatury były tak wysokie, że krótkie spodenki wydawały się być za dużym odzieniem, a tu mam gęsią skórkę, potrzebuję sweterka i cała drżę! W dodatku w Warszawie w ciągu jednego dnia opaliłam się bardziej niż w ciągu dotychczasowych wakacji w Trójmieście. Czy ktoś umie wytłumaczyć mi to zjawisko? :) Dzisiaj rozpoczęłam dzień

Be Fit Be Strong
luzowanie drobiu 3825

osób. Luzowanie jest niezbędne także przy przygotowaniu wszelkiego rodzaju galantyn. Tyle wstępu, a teraz należy wziąć w dłoń ostry nóż  i zabrać się do dzieła. Tuszkę kaczki (kurczaka, gęsi lub innego ptactwa) układamy na desce grzbietem do góry. Nożem wykonujemy cięcie oddzielające kuper od kręgosłupa, a następnie delikatnymi ruchami (cały czas odciągając jedną ręką skórę) odcinamy mięso

Miód i pieprz
Paella z gęsią, kurczakiem i nutą pomarańczy 127

najbardziej rozpoznawalnych i znanych dań kuchni hiszpańskiej. Tradycyjne i najczęściej spotykane to wersje z kurczakiem lub owocami morza. Paelle można też zrobić w wieloma innymi dodatkami, na przykład z gęsią, kurczakiem i pomarańczami. Taki wariant jest znacznie bogatszy smakowo i do tego naprawdę dobrze prezentuje się na stole

Milion Smaków
Karkówka jagnięca z kurkami 216

jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki masła, Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać z rozmarynem. Karkówkę

królestwo garów
Pajda wiejskiego chleba z serem korycińskim kontra bruscetta 167

Polacy nie gęsi i swoją... pajdę mają. W menu dobrych restauracji można znaleźć bruscetta la la la . Brzmi dumnie. A ja mówię : pajda wiejskiego chleba z polskim malinowym pomidorem i serem korycińskim. Z natką pietruszki. Składniki: Wersja polska

AZgotuj!
Wędzone żeberka w kapuście z żurkiem 176

wędzonych żeberek, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, woda, 400 ml żurku, 3 łyżki tłuszczu (u mnie smalec gęsi) Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz i pokrojone w półplasterki cebule, oraz pokrojone na kawałki żeberka. Podsmażyć. Wlać około 400 ml wody i dusić około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną kapustę (jeżeli jest kwaśna należy ją wypłukać). Dusić

królestwo garów
Kaczka z ziemniakami 220

kaczka, 1 kg młodych ziemniaków*, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku, 1 ząbek czosnku, 300 ml cydru, tłuszcz – masło lub tłuszcz kaczy, gęsi Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem

królestwo garów
Sałatka grillowa z ziemniakami II 428

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Muzyka. Dobra. Prawdziwa. Pełna emocji. Gdzie ona się podziała? Gdzie są te kawałki z czasów mojej młodości, których słuchanie przyprawiło mnie o gęsią skórkę? Zastanawiam się ostatnio, czy ta dziedzina życia uległa już całkowitej komercjalizacji i wpływom show biznesu lansujących celebrytów a nie prawdziwych artystów.  Wiem, o gustach się nie dyskutuje

My simple kitchen
Pasztet/wątrobianka na kanapki bez pieczenia 162

Zaczytując się ostatnio " Hotelem Pastis " Petera Mayle'a , nie mogłam pozbyć się myśli na temat foie gras, bo główny bohater jadał ją dość często. Wątróbki z kaczki lub gęsi nigdy nie jadłam, tym bardziej tak tłustej z powodu specjalnego tuczenia tych ptaków. Ale dzięki lekturze wspomnianej książki przypomniałam sobie jeden z odcinków programu kulinarnego prowadzonego przez Agnieszkę Kręglicką

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszysty omlet z gęsiego jaja ze szpinakiem 222

Pyszny puszysty omlecik z gęsiego jaja. Dodatki możemy dać różne, u mnie świeży szpinak i kwiatki szczypiorku. składniki: 1 gęsie jajo 2 garście świeżego szpinaku 2 duże kwiatki szczypiorku sól ziołowa 1 płaska łyżka mąki masło do smażenia Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też ubite

Monia miesza i gotuje
Pierś perliczki w pomarańczach 135

piersi z perliczki, 2 cm korzenia imbiru, 2 pomarańcze, 1 łyżka miodu lipowego, 100 ml bulionu drobiowego, sól, tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło), 1 łyżka zimnego masła Piersi perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Pomarańcze umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Nadmiar imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym

królestwo garów
Rosół 298

eksperymentować z rosołem samodzielnie, aż dojdzie do subiektywnie zadowalających rezultatów. Ponieważ zwykle przygotowuję rosół z kury, więc na niej bazuje poniższy przepis. Jednak technicznie rzecz biorąc rosół z wołowiny, gęsi czy perliczki gotuje się z grubsza tak samo. Będzie się on nieco różnił smakiem, kolorem i czasem gotowania, ale nadal będzie to rosół. Więcej na ten temat znajdziecie

Kulinarna Pokusa
Confit z kaczki 223

klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs. Obiecuję, że warto :) Składniki: kacze udka (warto przygotować od razu większą ilość) kaczy lub gęsi tłuszcz sól czosnek, tymianek, rozmaryn, liść laurowy Przygotowanie: Udka natrzeć solą i przyprawami, posypać pokrojonym w płatki czosnkiem. Marynować przez całą noc w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mięso

Piąty grzech główny
Przepiórki cytrynowe 149

przykryciem (około 40 minut). Przepiórki wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. *miętą, melisa, tymianek, ** u mnie smalec gęsi, zastawa

królestwo garów
Kotlety de volaille z serem 2441

kurczaka 4 plastry sera żółtego Gouda 4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej papryka mielona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto  2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Filety  myjemy przekrawamy na pół bardzo  delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy, na każdą pierś kładziemy po plasterku sera i szynki.  Pierś zwijamy,obtaczamy

kgwjanczewo
Kotlet schabowy tradycyjny 154

obiad Składniki: 0,5 kg schabu bez kości sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka wędzona papryka, tymianek, mielona kolendra Ponadto 2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry na ok 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub stekownicą. Przyprawiamy, następnie odstawiamy na 20 minut. Mięso obtaczamy

kgwjanczewo
Smażona w pierniku pierś perliczki 120

obtoczyć w pierniku. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *może być masło klarowane, masło z olejem, smalec gęsi lub wieprzowy kryształ

królestwo garów
Zapiekanka warzywna. 133

marchewki – ja użyłam purpurowej, 600 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą, chilli, sól, cukier, oliwa lub inny tłuszcz - ja użyłam tłuszcz z gęsi Warzywa umyć, obrać. Kartofle ugotować al dente, odcedzić, odparować. Pokroić w kawałki wielkości około 2x2 cm. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki podobnej wielkości. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić

królestwo garów
Schab z dzika na sianie 130

umyć, osuszyć. Pieprz i jałowiec utłuc lub grubo zmielić. Obtoczyć w nim mięso. Siano spalić, mięso obtoczyć w popiele, obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć siano, na nim położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest

królestwo garów
Comber z jelenia 138

comber z jelenia, smalec z gęsi lub masło klarowane, sól, Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Zawinąć w folię spożywczą mocno rolując. Odłożyć w zimne miejsce – najlepiej na pół godziny do zamrażarki. Mięso wyjąc i pokroić ( nie rozwijając z folii) na plastry grubości około 3 cm. Delikatnie zdjąć folię. Smażyć na rozgrzanym smalcu, z obu stron

królestwo garów
Comber z jelenia na sianie 187

comber z jelenia, 5 jagód jałowca, 4 owoce ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu czarnego, tłuszcz do smażenia (np. smalec z gęsi), 2 gałązki rozmarynu, siano, Comber z jelenia umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Przyprawy rozgnieść, natrzeć nimi mięso. Odłożyć na pół godziny.   Mięso  podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Brytfankę wyłożyć sianem i rozmarynem, ułożyć

królestwo garów
Gulasz z jelenia z czekoladą 204

jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem. Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu. Dodać cebulę do mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy

królestwo garów
bitki z karkówki z jelenia 476

karkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru

królestwo garów
grillowanie 170

stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka  pierś kaczki pierś z gęsi  kaczka z grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka z grilla II    polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta

królestwo garów
Potrawka z jelenia po niemiecku 167

większości książek kucharskich z tamtego okresu. Minimalnie oczywiście zmodyfikowany :) 1 kg mięsa z jelenia na gulasz, 5 ziaren pieprzu czarnego, 5 jagód jałowca, łyżka tymianku świeżego, sól, smalec gęsi lub wieprzowy, 2 cebule, 100 ml bulionu wołowego, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 suszonych śliwek, 1 winne jabłko, 100 g orzechów włoskich łuskanych Przyprawy zemleć, wymieszać z solą, natrzeć

królestwo garów
Wykwintny rosół 159

kura lub kurczak rosołowy, 1 -2 korpusy z kaczki,   skrzydło gęsi, 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć

królestwo garów
Królik confit 168

królika, 2 combry z królika, 3 ząbki czosnku obrane, 9 ząbków czosnku nie obranych, 4 liście laurowe, 20 ziaren pieprzu, 6 gałązek rozmarynu, sól, tłuszcz do confitowania – masło, gęsi smalec lub olej 5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki. Do naczynia do zapiekania

królestwo garów
Schab z dzika na jałowcu wędzony 121

schab z dzika, sól, pieprz, gałązki jałowca, smalec – ja używam smalec z gęsi, 2 łyżki pestek słonecznika, 50 ml miodu pitnego Schab z dzika oczyścić, usunąć błony, tłuszcz. Umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem

królestwo garów
Kluski z tartych ziemniaków 270

wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu C*, wówczas otrzymamy delikatną, kremową konsystencję. Kluska szara z odmiany Augusta, pierś gęsi półgęsek, Kopytka z odmiany Omega z pieczenią z jelenia i grzybami Leniwe z zasmażką z bułki tartej. Proste potrawy, ziemniak w roli głównej, a kolacja której Pałac nie może się

królestwo garów
Prażonki jurajskie 123

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić

królestwo garów
Knedle ziemniaczane - knaidlach 180

sól. Dokładnie wyrobić. Uformować około 20 kulek -knedli. Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs i zup. Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem . zastawa

królestwo garów
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 103

prostu zaskakująca. Wino ma aż 14%, ale nie są one specjalnie wyczuwalne. Budowa raczej krucha nie podpowiada aby je łączyć z konkretnymi mięsami. Znacznie lepiej poradzi sobie z gęsią, kaczką i tłustą rybą. Wino pełne nut ziołowych i bardzo wulkaniczne. Z innej ligi są Rovitello 2010 i Serra della Contessa 2008. Wina bardzo drogie i ... bardzo dobre. Żeby

królestwo garów
Ragout z jelenia po niemiecku 191

cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso i cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 123

Riserva 2006 Il Velluto. Wino o bardzo dobrej strukturze, dobrze zbalansowane, o wiśniowo – owocowym aromacie z nutami wanilii i czekolady w tle. 5 lat starzone w beczkach. Idealne do gęsi pieczonej w cydrze autorstwa Joanny. Do zobaczenia niedługo :) Tomasz Noga, specjalista do spraw wina.  Dzień wcześniej, obyło się mniej oficjalne spotkanie z winiarzami i najlepszymi valpolicelle od każdego

królestwo garów
Kaczka konfitowana 125

najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło lub olej. Ja używam tłuszcz gęsi. zastawa

królestwo garów
Pierś z perliczki z grzybami 116

piersi z perliczki, gałązka rozmarynu, tłuszcz do konfitowania (najlepiej gęsi), 3 jagody jałowca,   1 cebula, garść grzybów suszonych (prawdziwki), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 100 ml bulionu drobiowego (ja użyłam bulion z perliczki), 1 jagoda jałowca, kilka listków rozmarynu, masło, sól, cukier, Piersi z perliczki włożyć do roztopionego tłuszczu, dodać rozmaryn, rozgnieciony jałowiec i gotować na wolnym ogniu

królestwo garów
Zapiekanka ziemniaczana w kaczce 113

kaczka,   800 g obranych ziemniaków, 300 g pokrojonej w półplasterki cebuli, 50 g suszonych grzybów, garść świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 8-9 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć

królestwo garów
Perliczka faszerowana pęczakiem 139

najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi),   tymianek,  główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Perliczkę można wyluzować , ale nie jest to konieczne

królestwo garów
Kaczka faszerowana 154

skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek tymianku 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie

królestwo garów
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 114

łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być

królestwo garów
Smażone ziemniaki z kiełbasą 143

średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g kiełbasy (może być śląska), 1 łyżeczka do kawy papryki wędzonej pikantnej, 3 papryki, 4-5 średnich ziemniaków sałatkowych, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi lub oliwa), sól Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić pod skosem w plasterki (tak aby były dłuższe). Paprykę oczyścić, pokroić w kawałki wielkości około 2x3 cm. Ziemniaki

królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 155

podobnym poziomie, a znając Szefa Pawła Oszczyka na pewno będą na tym samym, albo jeszcze wyższym, to warto zaplanować chociaż jedną niedzielę w sezonie. Terrina z królika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki.    Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami

królestwo garów
Boczek z dzika z turówką wonną (z zubrówką) 127

boczek z dzika (około kilograma), sól, pieprz, 4 łyżeczki turówki wonnej, smalec gęsi lub wieprzowy Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i turówką. Zwinąć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Można boczek związać aby się nie rozwijał, w moim przypadku nie było to potrzebne. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, ułożyć zwinięty boczek z dzika, posmarować tłuszczem

królestwo garów
Moje propozycje na świąteczny stół 189

granatem i rukolą szybka sałatka z rukolą buraczki zakwaszone czerwonym octem szybka sałatka na śniadanie wytrawna ćwikła               Majonez  Zupy: rosół z gęsi

Proste Potrawy
Kotlety ziemniaczane z orzechami 180

Mimo  że są  bardziej pracochłonne , ponieważ  mielenie  ziemniaków zajmuje  trochę czasu , to  stanowią oryginalną i smaczną potrawę . Podajemy je do pieczonej gęsi  lub jako gorącą przekąskę . składniki na 12 kotlecików 25 dag ziemniaków ugotowanych 10 dag orzechów włoskich 1 duża cebula 15 dag masła do smażenia 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej

Smakowite Dania
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 155

okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz Rogali Świętomarcińskich to drugi sztandarowy smakołyk jadany w listopadzie. Kiedyś gęś była bardzo popularna na polskich stołach, jednak została zepchnięta na drugi plan. Bardzo niesłusznie, ponieważ gęsina jest bardzo smaczna i dlatego też dzisiaj serwuję ją Wam na blogu. Tak przygotowaną(...)gęś można podać na uroczystym obiedzie świątecznym lub też zjeść po prostu, bez okazji. Nadmiar mięsa można również spożytkować jako dodatek do kanapek lub sałatki, po wcześniejszym porwaniu mięsa wzdłuż włókien, jak na pulled pork. Inspirowane przepisem ze wspomnianej akcji. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Desperacki obiad z warzywami końca lata 184

Taka mała radość. Nie użyłam mąki, bo dodatków było tak dużo, że nie chciałam za bardzo zagęścić masy. A teraz życzę smacznego i uciekam do pracy. Właśnie słyszałam stado gęsi- czyżby już wracały do ciepłych krajów? Jakoś tak smutno

les mirabelles
Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa. 499

sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą

Kuchnia z widokiem na ogród
Placuszki ziołowe wg Korżawskiej 201

smakowały. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy , smalcem z gęsi. Smażone podałam do białego barszczu.  Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy, to powiem od razu, to są placuszki postne- przaśne :)     Przepis

Proste Potrawy
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 269

wody, jest jej bowiem niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Takie pyzy najlepiej smakują podane do sosu pieczeniowego np. z kaczki, gęsi lub innych smażonych mięs. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 187

warsztatów bardzo dziękuję za zaproszenie a wszystkim blogerom za wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne -  Piersi z kaczki, z sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Oszukane kacze confit 199

Przepis na oszukane kacze confit pochodzi z  książki Davida Lebovitza  "Moja kuchnia w Paryżu". Confit z kaczki lub gęsi to, oryginalnie, mięso gotowane w tłuszczu. Najpierw się je marynuje w soli, a następnie powoli gotuje. Długi czas gotowania sprawia, że jest bardzo miękkie i łatwo odchodzi od kości. Był to sposób na konserwowanie mięsa, które zatopione

W kuchni wieczorem
Restauracja Kryształowa - Katowice 154

piękne krzesła, gdzieniegdzie stojące kredensy, wszystko robi ogromne wrażenie i nadaje niepowtarzalnego charakteru restauracji. Sala śląska Nie można pominąć dekoracyjnego stołu znajdującego się niemalże w centrum sali   i gęsi które swoją obecnością dodały niepowtarzalnego charakteru temu miejscu.   Dookoła słychać było cichutką muzykę, która harmonizowała z wnętrzem. Stół w sali śląskiej Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kopytka z sosem pieczarkowym 2351

fileta z udźca z kurczaka 2 cebule 300 gram pieczarek 1 serek topiony papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra sól, świeżo zmielony pieprz tłuszcz z gęsi Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko

kgwjanczewo
Fasolowe sznycle :) 182

upraw moich teściów - na wsi z dobrodziejstw otrębów korzysta głównie drób - otręby są składnikiem tzw. ospy (mieszanki złożonej ze świeżo zerwanych pokrzyw, ziemniaków, otrębów i ziaren). Ospę uwielbiają szczególnie gęsi - to ich nocny przysmak :), - dwie, trzy garście płatków owsianych, - 1/3 szklanki sezamu, - 1/2 szklanki słonecznika, - trochę siemienia lnianego, - 1 jajko * jeśli, ktoś nie może lub nie chce użyć jajka

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
PIERSI Z GĘSI Z JABŁKAMI I CYDREM 185

się zastanawiam dlaczego? Ani to trudne, ani deficytowe, a jednak traktowane odświętnie. Może wreszcie czas to zmienić, wszak to mięso bardzo zdrowe. A polska gęś doceniana jest niemalże w całej Europie. SKŁADNIKI: 2 piersi gęsie 2 ząbki czosnku w łupinie 2 jabłka 1/3 szkl cydru majeranek sól pieprz A jak to zrobić: Piersi umyć i ułożyć na desce skóra

Kuchnia w opałach
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 352

zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym

OstryKęs
Szynka pod czerwoną pierzynką 181

obiad, dodatkiem mogą być kluchy szare  , jakże rewelacyjnie smakuje na zimno. Składniki: 1,3 kg szynki 1 kg czerwonej kapusty 2 cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków  Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony czosnek, suszona cebula, sól, majeranek(...)Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem, w ten sposób mięso odstawiamy na 24 h do lodówki. 2 dzień: Czerwona kapustę szatkujemy i sparzmy. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem gęsim wykładamy ok 0,5 kg kapusta czerwonej sparzonej na to kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków laurowych oraz

kgwjanczewo
Rillettes - smarowidło z mięsa 301

Dzisiaj proponuje wam coś z kuchni francuskiej. Danie które Francuzi potrafią przygotować z każdego mięsa, klasycznie z wieprzowiny, ale także z kaczki, gęsi, królika, zająca, a nawet z łososia. Rillettes to połączenie pasztetu, pasty, smarowidła do chleba. My kochamy smalec ze skwarkami oni wolą coś bardziej mięsnego, czyli rillettes. I to właśnie proponuję wam do kromki świeżego chleba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rillettes wieprzowe 279

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia.Składniki:60 gram peklosoli na 1 litr wody600 gram szynki600 gram boczku bez żeber300 ml. wina białegoliść laurowypieprz ziarnistyszczypta soli morskiej1 łyżeczka tymianku oraz koperkugłówka czosnku200

NaKońcuJęzyka
Czerwona (modra) kapusta świąteczna 333

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Smalec dyniowy z majerankiem 136

genialnie,cóż więcej pisać,trzeba go po prostu zrobić i zajadać się.Bardzo polecam!Składniki:200 g surowej dynii (użyłam Hokkaido)300 g słoniny zamiennie  smalec wieprzowy lub gęsi 1 cebula1 listek laurowy5 gałązek majeranku lub tymiankusól,pieprzWykonanie:słoninę pokroić w kostkę.Włożyc do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu powoli wytapiać,od czasu do czasu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 163

kcal.Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka,fosforu,żelaza,potasu oraz witamin z grupy B,zawiera jednak sporo tłuszczu.Listopad to najlepszy czas,by korzystać nie tylko z wybornych gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę.Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z bresaolą, rukolą i parmezanem (parmigiano reggiano) 208

włoska... miało być i niebanalnie...  Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost od producenta. Jak Wam się podoba? To chyba najlepsza pizza, jaką jedliśmy. Była tak pyszna, że pochłonęliśmy ją z mężem na jednym posiedzeniu :) Dzieci

Delicious Titbits
Jeleń w sosie czekoladowy cassis 222

macerowanych w alkoholu - pozostałych po zlaniu likieru, lub rozmrożone czarne porzeczki+50 ml cassisa),50 g gorzkiej czekolady,1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną)2 łyżki tłuszczu gęsiego,4 ziaren ziela angielskiego,4 ziarna czarnego pieprzu,2 liście laurowe,3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego,sól i pieprz do smaku,czerwony pieprz do przybrania(...)papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki.Ziarna pieprzu i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu.  Małe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu

SzczyptaSmaQ
Starogardzki, AleWorek - akcja! 267

Akcja! Z wielką przyjemnością już teraz zapraszam Was do uczestnictwa w akcji „Pieczemy Polski Chleb". Jej celem jest przypomnienie sobie kilku przepisów na nasze, tradycyjne polskie pieczywo. Polacy nie gęsi, swoje chleby mają, patriotyczne pieczenie zacząć czas. Szczegóły o akcji można znaleźć tu.Będzie nagroda - książka o chlebie, z której można nauczyć się piec ekologiczne chleby :) Wpis znalazł się

Grahamka, weka i kajzerka
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 223

Kiedy tylko chciałam, mogłam chodzić po winnicy i oglądać z bliska dojrzewające winogrona... ... albo wpaść w zadumę w gaju oliwnym ale najbardziej lubiłam chodzić do zwierząt gospodarskich. Kury, kaczki, gęsi, pawie, kozy, owce oraz świnki znajdowały się w otoczonych siatką, osobnych zagrodach. Ciekawskie i oswojone zwierzaki chętnie do nas podchodziły i dały się karmić z ręki. Frajda pomyślana

Chilli Czosnek i Oliwa
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 216

jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa. Z różnych rodzajów mięs, a także wielu innych dodatków, sporządza się chyba najbardziej ambitne

Z Kuchni Do Kuchni
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 256

dopiero rarytas. Z mięsa kupionego w sklepie ZAWSZE ściagam skórę, tak nauczyło mnie 12 lat spędzonych we Włoszech- każdy lekarz na tamtejszym terenie poleca ściągać skórę, szczególnie z kury, gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa warzywna z ryżem 219

Składniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić

Proste Potrawy
Jajecznica ze szpinakiem 219

Składniki : 2 - 3 jaja garść świeżego szpinaku lub kilka kostek mrożonego  sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia, u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Jeśli szpinak świeży to myjemy go, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy drobniej i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykrywamy pokrywką - od czasu do czasu trzeba zaglądać i mieszać szczególnie intensywnie jeśli to szpinak mrożony

Proste Potrawy
Tłuszcze 170

Dziś zacznę od wykładu  ;) odnośnie tłuszczu pewnie na słowo tłuszcz każde z nas ma gęsią skórkę ....Stety czy też dla nie których niestety nie da się ich całkowicie wykluczyć z naszego życia Tłuszcze dzielimy na kilka grup, warto je znać i odróżniać i wyeliminować te, które są dla naszego organizmu nie zdrowe... Tłuszcze

NaKońcuJęzyka
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 226

oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 361

zdecydowanie za mało. To niesamowite ile wspaniałego jedzenia można przygotować w ognisku. Wszyscy znacie ziemniaki z żaru, ale czy wiecie, że ognisko to doskonałe miejsce do przygotowania gęsi, chilli con carne, camemberta w cieście, a także śniadania, kawy i jeszcze ciasta do niej. Metody są najróżniejsze – pieczenie w żarze, pieczenie nad żarem, gotowanie nad ogniskiem i w specjalnym

OstryKęs
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 473

kolorowy pieprz (ja daję dość sporo). Dodajemy także tłuszcz - roztopiony (dowolny, może być smalec, oliwa z oliwek, tłuszcz drobiowy, olej kokosowy bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas

Smaczne Zdrowe
Wołowina duszona w czerwonym winie 309

woda  - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele angielskie  Przygotowanie:  Mięso wołowe oczyścić, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu z gęsi (jeśli nie macie, może być zwykły lub masło), a następnie na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucać partiami kawałki mięsa i smażyć z obu stron, aż będą rumiane, nie zmniejszając

Sajkofanka smaku
Wspomnienia z wiosennego spaceru 213

Idąc dalej co chwilę natykamy się na różne rośliny - miodunka ćma, kwitnący barwinek     szczawik zajęczy, którego były całe kilometry,  pierwiosnki,  jest i pięciornik gęsi    i dzikie bratki.   Po ponad godzinnym spacerze docieramy w zupełnie zapomniane miejsce, gdzie spokojnie pośród bagien płynie sobie rzeka. Nieopodal mnóstwo szczawiku i żółtych kaczeńców   Niebawem

Sajkofanka smaku
Sałatka z selerem, kukurydzą i ananasem 308

prosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jabłka faszerowane duszoną kiszoną kapustą 223

zasadzie to miało być zupełnie inaczej :) . Na Świętego Marcina gęś pieczona a do tego obowiązkowo czerwona kapusta. Potem gęś mi ,, przeszła " bo ma za duże gabaryty i 3 miesiące byśmy ją jadły. Czerwona kapusta w ostateczności mogła by być - ale po pierwsze nie przepadam za nią , po drugie nie było pod ręką , a po trzecie akurat rozpędziłam

Buniabaje w kuchni
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 211

regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej  plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta. Uważam , że taka odmiana  w świątecznym menu mile zaskoczy domowników . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zadbaj o jakość swojego życia. Wybierz QAFP! Konferencja w Krakowie. 132

oznacza skrót QAFP, ale dla tych, którzy nie wiedzą - jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, który objemuje wędliny, mięso drobiowe (pierś z kurczaka, indyka oraz tuszka, elementy młodej polskiej gęsi owsianej) oraz mięso wieprzowe (szynkę, schab, karkówkę, polędwiczkę i łopatkę). Właśnie mięsu wieprzowemu zostało poświęcone spotkanie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Jesienna samotnia. 312

Uwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod mymi nogami.Krzyk odlatujących gęsi,szept drzew,echo niesione przez wiatr.Gdzieś tam w środku ona,zagubiona.W jesiennej samotni,kluczy po parku.   AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 200

zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche, czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia. Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania