kretesem, gdy po raz pierwszy będą musieli podzielić kaczkę lub podobną do niej gęś. Skutki bywają naprawdę opłakane. Dlaczego? Z jednej strony i kurczak i kaczka to ptaki, więc różnice anatomiczne nie mogą być aż tak wielkie. Jednak inaczej niż kura domowa czy indyk, kaczki i gęsi wywodzą się z dzikiego ptactwa wodnego , a to jednak skutkuje niby subtelnymi(...)jednak ważnymi różnicami. Na pierwszy rzut oka uwagę zwracają np. płaski kształt tułowia czy znacznie rozbudowany gruczoł kuprowy. Przede wszystkim jednak kaczka i gęś mają często dość dużo tłuszczu. O ile więc w przypadku chudego kurczaka doskonale widać gdzie zaczynają się i kończą poszczególne części ciała, to w przypadku kaczki może zajść potrzeba wykazania się większym wyczuciem. A teraz kilka
Kulinarna Pokusazdarzeniu, nie miała pewności, czy przekazała wszystko jak należy. Wy nie musicie się tego obawiać ;) ZUPA Z BRUKWI Składniki: - 3 litry wody - 2 średniej wielkości brukwie - 2 nogi z gęsi - 3 marchewki - 4 ziemniaki - kawałek selera - 1 pietruszka - majeranek - pieprz - sól Przygotowanie: Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy wrzątkiem, aby pozbyć(...)ewentualnie jeszcze raz solą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta - dolewamy wody. Zupa jest bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca. Jeżeli nie mamy gęsi, możemy oczywiście zastąpić ją innym mięsem. Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakukaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków). Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli
mojewypiekiinietylkowyśmienity specjał francuskiej kuchni to doskonałe smarowidło do chleba, coś pomiędzy pasztetem a smalcem. Można go przygotować z różnego rodzaju mięsa: wieprzowiny, królika, gęsi lub kaczki a nawet ryb choć w tym przypadku procedura przygotowania jest inna. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam oryginalnego alzackiego rillettes z kaczki zachwyciłam się nim od pierwszego kęsa i wiedziałam(...)kiedyś nadejdzie ten dzień, gdy zrobię je sama w domu. Tajemnica jego wybornego smaku tkwi w powolnym i długim pieczeniu w niskiej temperaturze oraz dobrej jakości surowcu. Mięso z gęsi owsianej wydawało mi się jak najbardziej odpowiednim surowcem. Po takiej obróbce po prostu rozpływa się w ustach. Rillettes należy podawać w temperaturze pokojowej. Świetnym dodatkiem do niego jest świeży
Wiem co jemUpiekłam w swoim życiu już wiele pasztetów, z różnych rodzajów mięs i z różnymi dodatkami. Ale ten który mi najlepiej smakuje to pasztet z pieczonej gęsi. Wyjątkowy na wyjątkowe okazje. U nas taką okazją były minione święta. Wiem(...)upieczenie go wymaga wiele pracy i sporo osób się tym zniechęca, ale wierzcie mi naprawdę warto. Już pierwszy kęs przekona Was o tym. Można upiec go z całej gęsi, podzielić na porcje i zamrozić. Powoli odmrażany nic nie straci na swym smaku i będziemy mogli się nim delektować znacznie dłużej, a bałagan w kuchni będzie tylko raz. My lubimy
Wiem co jemGęsi smalec od stuleci w medycynie ludowej uważany był za idealny lek na wiele dolegliwości - zarówno podawany doustnie jak i stosowany miejscowo jako okłady. Łagodził bóle stawów i kręgosłupa, regenerował układ oddechowy a nawet dodawał energii seksualnej. My skupmy się na tym, że ma niepowtarzalny smak - o wiele lepszy od klasycznego smalcu. Jego jedyny(...)minus to fakt, że po wyjęciu z lodówki po parunastu minutach robi się już za bardzo płynny - tak więc trzeba go jeść szybko ;) W tej wersji proponuję nietypowe połączenie - gęsi smalec z wieprzowymi skwarkami. Warto spróbować
Milion SmakówFrancuski przysmak wokół którego co jakiś czas pojawiają się kontrowersyjne dyskusje - ze względu na sposób tuczenia gęsi w niehumanitarny sposób. Dlatego też moją wersję postanowiłem przygotować z wątroby gęsi, która nie była tuczona w sposób sztuczny tylko biegała po podwórku
Milion Smakówsię w nim wyjątkowo swobodnie. Miejsce, w którym obsługa dba o każdy detal i jest na najwyższym poziomie. Zamówione przez nas jedzenie wyglądało i smakowało rewelacyjnie. Wędzona pierś gęsi z prażonym jajkiem i szparagami oraz plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami były tylko przekąskami, ale pozwoliły nam odczuć jak wyjątkowe jest to miejsce(...)się w centrum Krakowa i droga od hotelu zajęła nam ok. 10 minut. Plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami (25 zł) Wędzona pierś gęsi podana z prażonym jajkiem i szparagami - Menu Sezonowe (25 zł) 2. Wierzynek , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku
Plate of Joyjuż smalec z gęsi ? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować! Rillettes robi się z różnych rodzajów mięsa - przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi czy królika. Można je też przygotowywać z tłustych tryb. Najbardziej lubię rillettes podane na pajdzie świeżo upieczonego chleba, posypane szczypiorkiem i z dodatkiem ogórka konserwowego . Mniam! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzarozmarynu, 2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec z gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić(...)cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu – ja użyłam smalec z gęsi. Na dnie brytfanki ułożyć grzyby, na nich położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25- minut. Najlepszą metodą na sprawdzenie czy mięso jest
królestwo garówsherry, 100 ml gęstej śmietany, łyżka świeżych listków tymianku, sól, pieprz, Ja użyłam wątróbkę z gęsi, ale może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi. Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso
królestwo garówjabłka, 3 szyszki chmielu, 100 ml miodu pitnego czwórniaka GTS, 1 -2 łyżki miodu drahimskiego ChOG – gryczanego, tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec gęsi Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Kłaść na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać posiekane szyszki chmielu. Dokładnie wymieszać. Wlać(...)miód pitny, smażyć do odparowania płynu. Dodać do smaku miód, wymieszać. Ja podałam z kaszanką. 2 cebule 4 plastry kaszanki, sól, cukier, tłuszcz do smażenia – w moim przypadku smalec gęsi Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula zmięknie, ułożyć na niej plastry kaszanki. Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia. zastawa
królestwo garówPyszne i chrupiące ziemniaczki, dość pikantne bo nie żałowałam chilli. Podawałam je w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). Składniki: (8-10 porcji) 2.5kg ziemniaków sól morska i świeżo mielony pieprz 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta płatków chilli (do smaku) 4-5 łyżek oleju lub oliwy(...)minut obracając od czasu do czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). źródło: „Christmas with Gordon” The post Pieczone ziemniaczki z chilli i kurkumą appeared first on Moja
Moja Delicjacebuli 5-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka curry sól, pieprz, majeranek 5-6 kulek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 200 ml śmietany 30% olej do smażenia lub smalec gęsi Sposób przygotowania Żołądki pokroić na małe kawałki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić, tą czynność należy powtórzyć cztery razy, po to, aby usunąć niepożądany posmak żołądków. Cebulę pokroić
Jadło i czytadłowersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek(...)cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy francuskiej,3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia,mąka do posypania mięsa,sól i pieprz do smaku,do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili.Przygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć
SzczyptaSmaQświeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka. Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana(...)oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy. Obowiązkowym dodatkiem do tego dania jest makaron. oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku. Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodpoczął". W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy ok. 2 minut. CZERNINA. 4 l wody szklanka krwi z gęsi lub kaczkipodroby z gęsi lub z kaczki15 dag suszu owocowegowłoszczyzna1,5 łyżki mąkiziele angielskielistek laurowy ocet cukier , sól Włoszczyznę kroimy w kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami, suszem owocowym gotujemy
W kuchni Karmel-itkipierś z gęsi ze skórą i tłuszczem, sól, pieprz, majeranek, 1/2 ząbka czosnku Bardzo drobno posiekać (nie mielić w maszynce!) mięso razem(...)tłuszczem i skórą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Ja dodaję odrobinę czosnku do smaku. Podawać z chlebem, ja podałam z chlebem Wasa. Okrasę można włożyć do kamionki, zalać tłuszczem gęsim i trzymać w lodówce nawet do kilku dni... u mnie nigdy dłużej nie stała. Okrasą można okrasić pierogi, kluski ziemniaczane... zastawa
królestwo garówramach oczyszczania zamrażarki, rozmroziłam gęsie wątróbki. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie był pasztet. Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki(...)wędzonymi śliwkami składniki ok 250 g wątróbki gęsiej mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku ok. 50 g miękkiego masła łyżka żurawiny suszonej ok 100 ml wina Porto sól pieprz + roztopione masło do polania przygotowanie Żurawinę zalać winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok. Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w mleku
Stare Garypieczarek - (u mnie portobello), 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego), gałązka rozmarynu, pieprz czarny, sól, 100 ml brandy, 100 ml śmietany 22%, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), Mięso umyć osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wlać bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn i dusić do miękkości
królestwo garówbobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał
Right Behind The Kitchengotowanie skracamy do 40 minut). Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego naczynia, (najlepiej użyć do tego durszlaka), odrzucając wygotowane mięso i warzywa. Teraz w garnku podgrzewamy gęsi smalec, następnie do garnka wrzucamy pozostałą obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojoną i obraną pietruszkę, posiekany seler naciowy, pokrojone w plastry pory ( tylko białe części), cebulę
Miód i pieprzlekko podsmażona. Nie ma być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy 1:3 z wieprzowym. Taki smalec jest najlepszy. Pycha
Smaki EwyDzisiaj zapraszam na aromatyczną zupę azjatycką. Podstawą tej zupy jest wywar z kości, które pozostały nam po zjedzeniu pieczonej gęsi, lecz można użyć innych kosteczek z pieczonego drobiu. Polecam, bo jak na zupę z resztek jest naprawdę zajedwabista, jak to zwykł mówić mój Mąż. Składniki na zupę w stylu azjatyckim kości z pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka(...)jakieś 3 minuty, następnie odcedziłam, przez co był mięciutki i baaardzo nam w tej zupie smakował) kilka łyżek siekanego szczypiorku kilka listków rukoli Kości (ja użyłam gęsich, więc było ich dużo, około 1 kg) zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. W tym czasie marchew
Rozpustne gotowanieKochamy je za smak i efektowny wygląd :). Do przygotowania ziemniaczków potrzebne będą: ostry nóż i dwie pałeczki lub ołówki, garść ulubionych ziół np. tymianek i rozmaryn oraz tłuszcz - polecam gęsi smalec lub oliwę(...)Można je podawać z sosami np. z chrzanowym lub tzatziki, wszelkiego rodzaju pastami ( pasta z bakłażana ) lub jako dodatek do innych potraw. Składniki: 4 ziemniaki, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeden ziemniak położyć
SzczyptaSmaQwszystkich drobiowych wątróbek najsmaczniejsze są gęsie. Jeśli jeszcze są z gęsi owsianych to również zdrowe. Nie są zbyt tanie, ale warte swojej ceny. Pysznie smakują z karmelizowaną w brązowym cukrze cebulą i jabłkami. Doskonałym dodatkiem do niej są prezentowane w poprzednim poście placki ryżowe. Wszystko usmażone na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda , która zaskoczyła mnie tym, że sprawdza się doskonale
Wiem co jemkilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki oleju rzepakowego pół łyżeczki tymianku, cząbru, i estragonu suszonego łyżka majeranku natka pietruszki, sól pół szklanki jasnego piwa folia aluminiowa Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi ziołami. Dolewamy sok z cytryn
Kuchenna Kontrrewolucyawpis jest z przymrużeniem oka, a przepis jest po prostu na kawał porządnego, pieczonego pysznego kurczaka. ;) "Tam, bracie, zamawiasz nie z karty, ale z głowy: Kaczka faszerowana gęsią, gęś faszerowana kaczką. Kartofle nadziewane szpinakiem, szczupak w rosole..." 1 kura (lub po prostu spory kurczak ;) ) po 4 łyżki musztardy miodowej i miodu pszczelego po 3 łyżki oleju i przyprawy maggi
Kuchenna Kontrrewolucyałyżek oliwy 4 ząbki czosnku Wersja z majerankiem, np. do wieprzowiny, dziczyzny, kaczki lub gęsi 1 łyżeczka majeranku 5 łyżek oleju rzepakowego, który można zastąpić np. kaczym lub gęsim smalcem jeśli podajemy ziemniaki z tym drobiem 4 ząbki czosnku Instrukcje Ziemniaki obieramy i kroimy np. w ćwiartki. Jeśli używamy czosnku, nie obieramy go z łupin, jednak duże ząbki dzielimy
Kulinarna PokusaGęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek. Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad
Milion SmakówMiśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem, polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową i prawdziwkami(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem. Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową
królestwo garówpasztet z cielęciny z żurawiną pasztet z dzika pasztet z gęsi(...)żurawiną pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwką wędzoną pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z zająca pasztet z żurawiną pasztet z wątróbki drobiowej pasztet z wątróbki gęsiej
królestwo garówpieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku smalec gęsi do smażenia Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego garnka. Na tłuszczu z patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy 2 szklanki
Niezły MłynekSkładniki na ciasto: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej soku z 0,5 cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli tłuszcz gęsi Nadzienie serowe: 250 gram sera 1 jajko 50 gram cukru 1 cytryna cukier waniliowy 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)dodajemy jajka, mleko oraz wodę gazowaną, sól. Miksujemy na samym końcu dodajemy sok z cytryny delikatnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy dno tłuszczem gęsim, wlewamy odrobinę ciasta, naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Białko ubić ze szczyptą
kgwjanczewołyżeczka musztardy sól, pieprz świeżo zmielony, kmin rzymski 1 łyżka gęsiego smalcu Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy solą pieprzem oraz szczyptą kminu rzymskiego odstawiamy na 30 minut. W rondlu rozgrzewamy gęsi smalec wkładamy plastry karkówki i smażymy. Pieczarki pokroić w dłuż i zasypujemy usmażoną karnówkę. Obraną cebulę kroimy w piórka i razem z pieczarkami, dusimy na wolnym ogniu
kgwjanczewomlekiem i szpyrkami - chodzi tu o ugniecione ziemniaki, szpyrki to skwarki ze słoniny i mleko kwaśne lub jak tu mówią maślonka. Jesienną potrawą była gęsia okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę
Czarnawisienkasię okazało restauracja ta nie ma ani jednego okna z dostępem do światła dziennego. Kelner przyniósł nam karty, przyjął zamówienie na wodę no i się zaczęło. Chciałam zamówić gęś – nie było, cielęcinę – nie było, naleśniki z karmelem – nie było, bezy też nie było ;/ Jak się okazało, od przyszłego tygodnia restauracja zmienia kartę i niestety już teraz wielu(...)stwierdził, że zapewne mam mocno wyostrzone kubki smakowe ze względu na dietę na której jestem od jakiegoś czasu:). Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym
karmelowyDevolaile w płatkach owsianych Drobiowe roladki z pokrzywą Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach Drobiowe roladki z żółtym serem Drobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z małych roladek Gęś z jabłkami i pomarańczami Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone(...)smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami
Aga w kuchniczytania artykułu proponuję włączyć odprężającą muzykę barokową. Pomoże się Wam skoncentrować i odprężyć. Polecam jednego z moich ulubionych muzyków - Yo-Yo Ma. Jego wykonania utworów Bacha przyprawiają o gęsią skórkę. O polskiej kuchni barokowej wiemy naprawdę sporo, a to za sprawą książek kucharskich, obrazów, pamiętników i książek beletrystycznych. Pierwsza polska książka kucharska została napisana w 1682 roku przez Stanisława(...)ocknie się i sfrunie ze stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki
Przepisy Aleksandrykurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni