szyjek gęsich, 1 kg ziemniaków, 100 g cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z szyjek można ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć(...)podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej
królestwo garówGęsi do tej pory nie piekłam. Zaczęłam więc od pieczenia ptaka w kawałkach - na całego , być może, przyjdzie kiedyś pora. Pieczone w gęsim tłuszczu ziemniaki, może mało dietetyczne, ale bardzo dobre. I jeszcze mała uwaga - dużo przydatnych informacji nt pieczenia gęsi znalazłam na blogu Smacznej Pyzy, tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia.składniki: (na 4 osoby(...)gęsie nogi4 duże ząbki czosnku, posiekane + główka do pieczeniamajeranekgałązka tymianku (opcjonalnie)sólpieprzkieliszek białego wytrawnego winaziemniaki (2-3 na osobę ,ile kto jada)przygotowanieW wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego lub naczynia (przykryć folią spożywczą ) i schować na noc w lodówce. Przed pieczeniem mięso doprowadzić
Stare Garyczosnku i przypraw to taki miły akcent, którego nie powinno zabraknąć na naszych stołach właśnie w tym miesiącu. Grillowane piersi z gęsi w winie Składniki: 1 pierś z gęsi około 1-2 filiżanki czerwonego wina Burgund 2 ząbki czosnku pokrojone 1 posiekana gałązka rozmarynu ulubiona przyprawa do drobiu świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka stołowa masła (miękkie) Przygotowanie(...)podaniem piersi warto przykryć ją na 5 minut folią aluminiową. Taki odpoczynek mięsa pozwala na większą absorbację jego soków. Jeśli tak przygotowaną gęś pokroimy od razu po wyjęciu z grilla może ona stracić dużo wilgoci. Marynowane piersi gęsi z grilla Dobrze przygotowaną gęsinę z grilla można przyrównać do najlepszego steka – fileta Mignona zwłaszcza gdy marynujemy ją w doskonałej marynacie
naRuszcieokazało się, że ta "niemiecka" gęś jest naszą Polską!?! Ciekawiło mnie czemu coś co jest hodowane w naszym kraju jest przez nas nie doceniane i pozwalamy, aby to co dobre trafiało na inne stoły! Nie uważacie, że zaczynamy doceniać nasze produkty, dopiero wtedy kiedy stają się modne na "zachodzie"? Nie dotyczy to tylko gęsi, ale i pasternaku czy jarmużu(...)przepisy na Świętego Marcina. Kiedy planowaliśmy pojechać do MAKRO i przeglądaliśmy stronę z dostępnym asortymentem byliśmy zaskoczeni tym, co oferuje nam MAKRO - do wyboru mamy gęś świeżą, mrożoną oraz elementy gęsi. Możemy skusić się na zakup całej tuszki, ale również na spróbowanie możemy kupić nóżkę, pierś, szyje czy podroby! I dziś właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która
Plate of Joykością, odcięłam ją ( nie wiem czy słusznie ) ale piekłam razem z mięsem - służyła jako dodatkowa podstawa pod piersi, dzięki czemu nie były one zanurzone w tłuszczu. Jabłka pieczone w gęsim tłuszczu z dodatkiem majeranku są rewelacyjne. Zamrożona po upieczeniu kość poczeka na przerobienie na bulion.składnikipodwójna pierś z gęsi 4-5 łyżek majeranku,ok 1/2 kg jabłek winnych(...)godz. W trakcie pieczenia podlewać mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia nastawić funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare GaryObiecałam Wam przed świętami kilka pomysłów na spożytkowanie gęsi trochę inaczej niż tylko upieczenie jej w całości(...)sosie własnym. Notabene jest to moja ulubiona potrawa z gęsi, ale nudno jest jeść ja ciągle tak samo to postanowiłam jedna gęś przerobić na kilka sposobów. Jako pierwsza jest zupa na wywarze z gęsi i na resztkach tego, co nam po tym wywarze zostało. Zupa idealna na świąteczny obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodobnie jak znane w Wielkopolsce rogale marcińskie , a imieniny te przypadają 11 listopada. U nas w domu przygotowywało się w brytfance całą gęś pieczoną z jabłkami i ziemniakami z dużą ilością majeranku, lub piekło się same nogi gęsi, oraz obowiązkowo wytapiało się też z niej smalec. Od kilku lat w Polsce propagowana jest akcja „Gęsina na Świętego Marcina”, gęś(...)postacią pasztetu z gęsi z żurawiną. Lubicie domowy pasztet? My bardzo, przygotowujemy pasztety regularnie na różne sposoby, to już kolejny pasztet, który został zrobiony, tym razem z gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwiętego Marcina króluje gęsina . Wracamy do tradycji . Gęś pewnie stanie się znów tradycyjnym daniem na dzień 11 listopada. Mam z tym pewien problem. Kupiła bym nawet taką gąskę i upiekła faszerowaną jabłkami natartą majerankiem jak to kiedyś sie u nas w domu gęsi piekło. Tylko co ja mam z nią potem zrobić ? Przez 3 miesiące jeść na okrągło ? Szukałam(...)gęsi w kawałkach - kupiła bym np. udo - ale nic z tego , były tylko całe i to w dodatku już doprawione i nadziane kasztanami i jabłkami. Może i są pyszne - tyle , że ja nie lubię jak mnie ktoś wyręcza . Z tego wszystkiego zamiast nogi gęsi będą nogi ( a w zasadzie pałki ) kurczaka w majeranku podane z jabłkami nadzianymi duszoną
Buniabaje w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów. Do ugotowania jej wykorzystujemy: korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko(...)inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi zastawa
królestwo garówmięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Pokroić w plastry – można nie kroić, ale wówczas będzie trzeba je dłużej dusić. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone żołądki, przesmażyć. Wlać trochę wody, dodać sól, pieprz, curry. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dolać trochę(...)wody. Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast
królestwo garówmajeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, a także pokrojonymi ząbkami czosnku, które wciskamy w nacięcia w skórze. Gęś umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki.Gęś wyjmujemy z lodówki(...)przed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin. Pieczemy pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.Gęś podajemy z kaszą lub ziemniakami polanymi tłuszczem
Zakręcony WidelecBoczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę(...)wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z ziemniakami z wody ,posypaną natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopheraświętego Marcina dobra gęsina". A XIX-wieczny polski etnograf Oskar Kolberg pisał: “Zamożna gospodyni w jesieni, w dzień św. Marcina, zabija gęś i piecze w piecu, a gospodarz, obdzieliwszy swoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa(...)przecież jako kraj jesteśmy zagłębiem gęsim, które płyną na stoły Francuzów czy Niemców, zamiast na nasze. Dlatego czas najwyższy przekonać Polaków, żeby w wielkie święta ponownie na swoich stołach przywrócili nasze staropolskie zwyczaje i ucztowali w gronie rodzinnym zajadając się pysznymi potrawami z polskiej gąski. Z okazji zbliżającego się dnia Św. Marcina zapraszam na gęś. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj coś, co chodziło za mną od dawna - żołądki gęsie po siewiersku. Przygotowane w sposób inspirowany restauracją "Złota gęś" w Siewierzu, której specjały szczerze polecam. Przygotowanie tego dania okazało się zadaniem łatwym, a efekt okazał się rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg żołądków gęsich, 500 gram gęsiego smalcu, 1 jabłka, 2 średnich cebul, 1 kg ziemniaków, 150 gram(...)czarnego świeżo mielonego pieprzu, konfitury z borówek lub żurawiny. Cebule pokroiłem w drobną kostkę, a jabłko w drobne cząstki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuściłem 500 gram smalcu gęsiego. Następnie dodałem do niego posiekaną cebulę i jabłko. Żołądki gęsie poprzekrawałem na połowy i również włożyłem do rozpuszczonego smalcu. Całość przyprawiłem sporą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, szczyptą soli
Wyprawy kulinarnemyślenia i rozwagi. Wiek i miejsca, tych którzy zasneli w górach na zawsze, mocno zostaje w pamięci....Wracamy tą samą drogą.Wersja dla odważnych:Szlakiem zielonym (dalej za Gęsią Szyję) można dotrzeć do Schroniska Murowaniec. Tak, tak wiem kawał drogi, i pół mapy ;-). Ale uwierzcie- można! Następnie zwiedzić Czarny Staw Gąsienicowy, i zejść czarnym szlakiem przez Dolinę(...)uważam, że co najmniej raz na pięć lat warta odbycia. Miało być łatwo, a ja tu Wam wymyślam...heheh fot. Rusinowa Polana więcej zdjęć: wejście na Gęsią Szyję Polana widziana z góry GĘSIA SZYJA Kaplica Matki Boskiej Jaworzyńskiej ku pamięci.... herbata od duchownych ;-) kulturowy wypas owiec Pozdrawiam! Polecam na urlop
SMYKWKUCHNIprzygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka.Składniki:1 gęś (ok 2 kg)sól, pieprz2 ząbki rozgniecionego czosnku1 łyżka suszonego majeranku1 łyżeczka suszonego cząbrukilka kulek jałowca400 ml soku jabłkowegoGęś myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy od zewnątrz i wewnątrz(...)solą, czosnkiem, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Gęś układamy w gęsiarce (brytfannie) i polewamy sokiem jabłkowym oraz dodajemy kulki jałowca.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a po godzinie do 160. W sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy
Bon Appetit Małgorzatydodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt znakomity. Przepis na puree znajdziecie w Kremie batatowym - tutaj... Składniki:2 polędwiczki z dzika ok. 800 g,tłuszcz z gęsi,Marynata:200 ml czerwonego wina wytrawnego,1 łyżka soli,5 ziaren ziela angielskiego,2 goździki,Szczypta cynamonu,Świeżo mielony pieprz,4 ząbki czosnku,4 gałązki macierzanki,Gałązka szałwii.Przygotowanie(...)wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na noc.Z mięsa usunąć marynatę, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do rondla lub na patelnię razem z macierzanką i szałwią. Zalać gęsim tłuszczem, zagotować, nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 60 minut. Mięso powinno być całe zanurzone w gęsim tłuszczu. Jeśli trochę nam zabraknie
SzczyptaSmaQ