zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz 200 g suszonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki
Marder&Marder Manufacturedeska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo lepsze od smażonych na oleju. Czytaj więcej
Wiem co jemdodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza
Codzienne Gotowanieprzyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe. Generalnie w przyrządzaniu mięsa ciemnego drobiu (gęś, kaczka), obowiązują dwie fundamentalne zasady, mówiące( oczywiście w uproszczeniu), że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, lub bardzo długi ( nic pośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod
Miód i pieprzsmak musztardy. Składniki 10 dag wędzonego boczku 1 cebula 0,5 kg, ziemniaków 20 dag maki 10 dag kaszy manny 1 jajko 3 łyżki musztardy 1 łyżka smalcu gęsiego sól i pieprz Ziemniaki umyć i ugotować do miekkosci w mundurkach. Boczek pokroić w kostke i wrzucic na patelnie,dodac smalec chwile podsmazyc a następnie dodac cebule pokrojona
Radość kipiąca uśmiechem.trzeba Was namawiać. Jeżeli nie - wybierzcie się koniecznie. Po raz pierwszy byłam na Natura Food rok temu i wróciłam zachwycona - mnóstwo dobrej jakości produktów, pokazy kulinarne ( pyszna gęś!), można nie tylko oglądać i próbować ale też kupować. Bardzo zachęcam do odwiedzin, tym bardziej, że mój blog jest jest w tym roku blogiem partnerskim targów, z czego bardzo się cieszę
Stare Garydrobiowa z cebulą Gotowa wątróbka z cebulą składniki dla czterech osób 800 g wątróbek drobiowych 1,2 kg ziemniaków 2 spore cebule 20 g masła 20 g smalcu gęsiego lub wieprzowego szczypta majeranku sól, pieprz nać pietruszki szczypiorek sposób przygotowania Wątróbki drobiowe staranie myjemy i czyścimy z białych błon, oprószamy pieprzem , majerankiem i na godzinę odkładamy w chłodne miejsce
Miód i pieprzwątróbki z jabłkami Składniki Przepis dla czterech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 3 duże twarde jabłka 50 g masła 20 g smalcu(najlepiej gęsiego) lub oleju sól, pieprz majeranek Sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną majeranku i odkładamy na 10-15 minut w chłodne miejsce. Cebulę obieramy i kroimy
Miód i pieprzmiodu, oliwa, sól morska i pieprz, 2 łyżeczki masła, koperek do posypania, cząstki cytryny lub limonki do podania. Ziemniaczki hasselback (przepis) 2-4 ziemniaki średniej wielkości, 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy, gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki przygotować zgodnie z przepisem (tu) , położyć na natłuszczoną blachę. Jeśli ziemniaki są duże można je wcześniej
SzczyptaSmaQkurczak o wadze ok 1,5 kg 2 ćwiartki z kurczaka 2 nogi kacze 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg serc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki bułki tartej Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo
Miód i pieprzprzed spojrzeniami ciekawskich w gąszczu drzew i krzaków. Lubiłam czuć na twarzy gorące promienie słońca, a jednocześnie chłodny powiew bryzy, który jeżył włoski na ramionach, dopóki nie pojawiła się gęsia skórka. Przypominam sobie... Wieczory spędzane na ganku niewielkiego domku, kiedy rozłożona na kanapie pochłaniałam kolejnego placka ziemniaczanego, nie odwracając wzroku od stron kolejnej książki. Pochłaniałam je wtedy tonami, zawsze zabierałam
Przepysznik - BLW i nie tylkosmak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami
Miód i pieprzTuż obok była apteka: "Poproszę mleka pięć deka." Z apteki poszła do praczki Kupować pocztowe znaczki. Gryzły się kaczki okropnie: "A niech tę kaczkę gęś kopnie!" Znosiła jaja na twardo I miała czubek z kokardą, A przy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę
Karczma Honoriettyokazało się, że dań festiwalowych już nie ma. Bywało, że nie mogliśmy gdzieś zjeść z powodu braku miejsca, ale brak jedzenia - tylko w Breadni. 4. Galicja 7/10 pkt Konfitowane gęsie pipki na sposób galicyjski Wizualnie mogłoby być lepiej - soczewica może pochwalić się całą feerią kolorów, więc wybór szarej do szarego mięsa był niezbyt trafiony. Niemniej soczewica bardzo smaczna. Mnie najbardziej
Życie zamknięte w smaku