czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:87/165)

Ciasto z agrestem i porzeczkami 124

domowego cukru waniliowego szczypta soli 6 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki wiórek kokosowych 20 dag agrestu ok 2/3 szkl czerwonej porzeczki cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem

Smakołyki Asi
Kruche babeczki z budyniem i owocami. 201

kosteczkę masła 1 żółtko BUDYŃ: 500 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 110 g cukru 3 żółtka 1 laska wanilii PRZYBRANIE: czarne i czerwone porzeczki maliny dżem wiśniowy (opcjonalnie-ja akurat smażyłam, wiec dodałam taki świeżutki, przestudzony, jeszcze trochę płynny, wspaniale się komponował ze słodkim budyniem) cukier puder      Przygotowujemy ciasto. W misce

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 304

proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka  kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki

Rozpustne gotowanie
Puszysty sernik w kakaowym cieście. 187

ciast jakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO(...)oleju 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej lub sernix-u 5 białek szczypta soli 1/2- 3/4 szklanki kwaśnych owoców jagodowych (u mnie jagody i czerwone porzeczki lecz mogą być również wiśnie, jeżyny itp.) świeże lub mrożone      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy z solą, odstawiamy. Do miski przekładamy kolejno ser, cukier

Rozpustne gotowanie
Nocna owsianka z owocami lata 148

minut + 8 godzin Składniki: 3/4 szklanki wrzącej wody 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 nektarynka garść jeżyn garść borówek amerykańskich garść czerwonych porzeczek opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Płatki wsypujemy do miseczki, zalewamy je wodą, mieszamy. Dodajemy siemię. Miseczkę przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano do owsianki dodajemy miód, pokrojoną nektarynkę

Kulinarne przygody Gatity
Francuska kaczka w pomarańczach z sosem czekoladowym z porzeczkami. 159

kaczkę i jeszcze przed świętami ją kupiłem, zamroziłem i teraz ją zjem! Powiecie, że mono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;D Działamy: -kacze udka -dwie pomarańcze -majeranek -gorzka czekolada -porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone -małe jabłko -imbir -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -woda gazowana -masło -gorzka czekolada -czosnek Kaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku(...)łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną wody gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy. Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy octem z cydru, olejem rzepakowym, solimy

BaRepas
Drożdżówka z owocami leśnymi i kruszonką (Brioche con crumble e frutti di bosco) 131

jajko Kruszonka 75 g m ą ki pszennej 50 g cukru 50 g masła 1-2 łyżki płatków migdałowych Owoce 100 g je ż yn 100 g czerwonej porzeczki * Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej. **** INGREDIENTI Impasto 200 g di ricotta 400 g di farina  30 g di lievito di birra

La grande e la piccola cuoca
Victoria sponge cake 157

cukru Dodatkowo do przybrania  200 - 250 ml śmietany kremówki 30 - 36% 1 - 2 łyżki cukru pudru 30 dag owoców, mogą być świeże lub mrożone. (U mnie mrożona czerwona porzeczka, którą godzinę wcześniej wyjęłam z lodówki) Sposób wykonania: Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo po jednym jajku, nie przestając ucierać

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 341

powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia. Masa owocowa:  500g truskawek,  200g czerwonych porzeczek, 450ml wody,  100g cukru,  90g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki konfitury różanej.  Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu. Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml

Z miłości do słodkości
Ciasto kruche z porzeczkami, białą czekolada i budyniową pianką 99

dodatkiem owoców. Dziś na takie ciacho właśnie zapraszam! Przygotowałam dla Was kolejny przepis serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR – tym razem na fantastyczne kruche ciasto z porzeczkami i budyniową pianką. Porzeczki wspaniale komponują się ze słodką masą. Przetestowałam wielokrotnie! Spróbujcie i Wy! Smacznego! Do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie Rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości(...)cukier – 3 łyżki PIANA BUDYNIOWA: * białko – 3 szt * budyń śmietankowy – 30 g * cukier – 3 łyżki *biała czekolada Callebaut Select 25,9% – 1 garść * czerwona porzeczka – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy/siekamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Połową ciasta wylepiamy rant wcześniej zabezpieczony papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Tort z bitą śmietaną i owocami 732

cytryny Masa śmietanowa : - 1L śmietanki 30 % - 5 opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i  tak naprawdę to jest najważniejszy

Wypieki Rene
Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 129

przygotowana w domu. W przepisie podaję proporcje dla niezbyt dużych ilości owoców, bo zazwyczaj smażę konfitury w niewielkich ilości owoców, które nie zostały zjedzone.  Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 600 g truskawek 7 łyżek cukru Przygotowanie: Porzeczki umyć, osuszyć na sicie, a następnie oddzielić owoce od szypułek. Przełożyć porzeczki do garnka z grubym dnem, zasypać połową cukru

Codziennik Kuchenny
Madam Walewska 115

żeby się do kuchni udać..... Madam Walewska.  Ubiór rodem z epoki baroku : suknia - satynowa - z białek trzepanych z cukrem na sztywno (jakby wykrochmalona jakaś) przeplatana koralikami z czarnej porzeczki, co by ciężkości odpowiedniej nadały, a satyna w fałdy stosownie się układała. Koraliki porzeczkowe przetykają mizernie podpieczone płatki migdałów, nadając jej lekkości. Pod satynową powłoką kryje się grzewcza warstwa budyniowa(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać.  Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów

Kuchnia smaków
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 168

Znany od lat sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką  w nowej odsłonie. Do już i tak pysznego sernika dodałam obok brzoskwiń mrożone porzeczki, nadały sernikowi nutę świeżości, dzięki temu był jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Powiem więcej, zajadali się nim wszyscy z wielkim apetytem, nawet ci, których bym o to nigdy nie podejrzewała, bo są wielkimi tradycjonalistami(...)Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) Brzoskwinie odsączone wcześniej z zalewy, pokroić na plastry i ułożyć na masie serowej. Posypać mrożonymi (lub świeżymi

Smaczne Zdrowe
Leśny mech 177

Dobrze smakuje z ziarenkami granatu, lecz zmodyfikowałam nieco przepis i blaty posmarowałam galaretką porzeczkową, taką z cukrem żelującym, robioną latem- z galaretką z torebki raczej nie osiągnęłabym zadowalającego efektu. Porzeczka okazała się strzałem w dziesiątkę. Ciasto najlepiej smakowało w dniu zrobienia, na drugi dzień szpinak był wyczuwalny. Wypiek powtórzę tylko jeśli będę chciała zaskoczyć gości niecodziennym kolorem ciasta. Zniknęło(...)placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto miało być jednocześnie tortem, stąd przekroiłam je na pół i brzegi także posmarowałam kremem, co widać na pierwszym zdjęciu

Wrzosowa Polana

Proponowane wyszukiwania