Jedno z naszych ulubionych kruchych ciast, skubaniec lub kruszon (różnie nazywane), z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Ta wersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem , jest wręcz bajeczna. Takie ciacho, to jedna wielka kruszonka + do tego pyszne owoce i beza, mniam... pyszności... To ciasto jak chleby na zakwasie każdego dnia smakuje inaczej, na początku bardzo kruche, z czasem nabiera wilgoci(...)powyższych składników zagnieść kruche ciasto ( można ręcznie, można przy pomocy haka miksera), masa powinna się rozkruszyć i umieścić ją w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu - czerwone porzeczki (świeże lub mrożone) Schłodzone ciasta ścieramy każde osobno na dużych oczkach tarki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwami: warstwa ciasta jasnego, następnie ciasto ciemne i ciasto jasne
Smaczne Zdrowedziesiątkę. W zasadzie to szykowałam ją ponieważ zostało mi trochę tartych migdałów, którym kończyła się powoli data ważności. Stwierdziłam, że migdałowe słodkie nadzienie będzie fajnie współgrać z kwaskowatością porzeczek. Ale żeby nie było za kwaśno to wymieszałam je z borówkami Ciasto kruche bez jajek wyszło idealnie kruche, a masa migdałowa delikatnie wilgotna. muszę przyznać, że bardzo mi tarta przypadła(...)szykuję masę. Migdałowe nadzienie: 150 g zmielonych migdałów 100 g cukru 100 g miękkiego masła 2 jajka łyżka mąki pszennej łyżka soku z cytryny około 200 g mieszanki czerwonej porzeczki z borówką lub innych owoców oraz garść płatków migdałowych Masło ucieram z cukrem, żeby było bardziej puszyste. Dodaje resztę składników: jajka, migdały, mąkę i sok z cytryny. Miksuję wszystko
Relaxtimeplacek (ok. 3 mm). Przełożyć do formy, docisnąć, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. W tym czasie przygotować wypełnienie. Nadzienie porzeczkowo-migdałowe: 500 g czerwonych porzeczek (umytych, osączonych) 3 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 120 g drobnego cukru 100 g mielonych migdałów Porzeczki odszypułkować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając
Pełny talerzgęstego naturalnego jogurtu 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) ok. 5 łyżek cukru pudru sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu szczypta mielonego kardamonu szczypta mielonych goździków czerwone porzeczki do ozdoby listki mięty Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki wody. Garnek przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitycukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) 3/4 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 500g drobnych, umytych, obranych owoców (użyłam 200g czerwonej porzeczki, 200g jagód i 100g agrestu) Kruszonka: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią i masło. Rękoma zagnieść kruszonkę ( patrz FILM ). Ciasto: 2. Mąkę przesiać
Mała CukierenkaSprawdzony przepis na zakwas z buraczków, nie tylko na świąteczny barszcz, również do picia na co dzień! Jeszcze niedawno na czerwony barszcz kisiłam buraczki z dodatkiem kromki chleba na zakwasie. Okazuje się że nie jest to kluczowy dodatek i prawidłowo przygotowany zakwas wyjdzie również bez chleba. Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych „Jarzynovy ferment” w Łowyniu Jarzynova podzieliła(...)Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki, itd. Jak przygotować idealny
Tajemnice Smakudowolnych ciasteczek (digestive, korzenne, owsiane, bezglutenowe) 405 gramów mleka skondensowanego light 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 500 gramów czerwonych oraz czarnych owoców sezonowych (ja użyłam truskawek, czerwonych porzeczek, jagód oraz jeżyn) 30 gramów cukru waniliowego plus cukier drobny do wypieków (ilość dowolna, ja dodałam 4 łyżeczki) Wykonanie: Ciasteczka należy drobno pokruszyć (na piasek) i wymieszać z dwoma
Garniec Magaliejajka ( osobo żółtka, osobno białka) 1 łyżka drobnego cukru 1 ¾ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ szklanki drobnego cukru około 300g czerwonej porzeczki umytej , osuszonej i obranej Wykonanie: do miski wkładamy masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 części
Słodkie zapomnienieSernik na kruchym orkiszowym spodzie, z brzoskwinią, porzeczką, bezą i kruszonką... mniam... genialne ciasto. Tak nas zauroczyło swym smakiem, że było już 2 razy w ciągu niespełna trzech tygodni... Pychotka, bardzo godna polecenia. Meeega chrupiący spód i kruszonka, delikatna masa serowa, oraz beza w połączeniu z kwaskowymi owocami sprawiają, że można to ciacho jeść, jeść i jeść... Wyczulam na jakość(...)ziemniacznej, z tapioki, itp - 75g miękkiego masła - 50g ksylitolu (lub cukru) dodatkowo: - 2 połówki brzoskwiń z syropu (ze słoika lub z puszki) - ok. 50-60g mrożonej czerwonej porzeczki W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na puch. Dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Na schłodzonym spodzie rozsmarowujemy masę serową (moja
Smaczne Zdrowezmiksować. Pozostałe mleko zagotować, dodać mieszankę i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę
Pełny talerzmoich majowych marzeń. Kasztanowy budyń ryżowy Składniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 75 g słodzonego kremu kasztanowego dodatkowo: jeżyny czerwone porzeczki Płatki, mleko, wodę i krem kasztanowy umieścić w garnuszku, dokładnie wymieszać. Zagotować, a następnie gotować 3-5 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając nieco mleka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcje) 1 banan 2 nektarynki 400 g jogurtu greckiego 300 ml mleka 3 łyżki nasion chia 3 łyżki drobnych płatków owsianych dodatkowo: jeżyny czerwone porzeczki Banana obrać, z nektarynek usunąć pestki. Zmiksować owoce blenderem na gładki mus. Dodać jogurt, mleko, chia i płatki owsiane, dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić na noc do lodówki. Schłodzony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszpinaku 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka zielonego jęczmienia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki nasion chia 350 ml mleka dodatkowo: czerwone porzeczki jagody/borówki amerykańskie Szpinak, awokado, jęczmień i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać syrop z agawy i mleko, ponownie zmiksować. Wsypać chia, dobrze wymieszać łyżką - pudding powinien wyraźnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%. Na kolejnych miejscach borówki (16%) i czarna porzeczka, dostępna obecnie pod postacią przetworów i mrożonek. Deklaracje spożycia aronii (12%) utrzymują się na stabilnym poziomie od czerwca zeszłego roku. Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Coraz więcej ludzi(...)już truskawki z upraw szklarniowych. W maju rozpoczną się ich zbiory upraw spod tuneli i osłon. W czerwcu jagoda kamczacka, agrest, maliny, w lipcu borówki, czarna i czerwona porzeczka, w sierpniu aronia, jeżyny, we wrześniu uprawiane w Polsce z dużym powodzeniem mini-kiwi. To owoce o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Świeże możemy spożywać codziennie od wiosny do jesieni. Jesienne odmiany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajka 50 g cukru pudru 70 g biszkoptów 100 ml mocnej, zimnej kawy 50 ml likieru kawowego 150 g chałwy waniliowej dodatkowo: 2 łyżki kakao 4 kiście czerwonej porzeczki chałwa Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywna pianę, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Kawę wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze