czerwona porzeczka - 2474 przepisów (strona:83/165)

Chłodnik buraczano - porzeczkowy z quinoą i "kawiorem" z czarnej porzeczki 170

wystarczy kilka składników i najważniejsze, że nie trzeba gotować. Chciałam się więc z Wami podzielić przepisem na całkowicie bezglutenowy, bez laktozy, wegański chłodnik. Do jego zrobienia wykorzystałam Barszcz Czerwony Krakus, czarne porzeczki, mleko kokosowe i quinoę do zagęszczenia. Do ozdoby użyłam "kawior" z czarnej porzeczki i agaru, kiełki buraka, liście czerwonego szczawiu i bratki. Wyszło bardzo smacznie i zdrowo(...)łyżki soku z cytryny pół łyżeczki startego świeżego imbiru pół łyżeczki agaru 2 łyżki wody pół szklanki zimnego oleju (do wykonania "kawioru")  kiełki buraka kilka liści czerwonego szczawiu kilka bratków Wykonanie: Porzeczki obieramy z gałązek, blendujemy i przecieramy przez sito. 2 łyżki przecieru z porzeczek łączymy z 2 łyżkami wody i agarem, dokładnie mieszamy podgrzewając, aż do zagotowania. Gorący

Quinoa Raz!
Ciasto ucierane z porzeczką i bezą kokosową 113

pieczenia 2 łyżeczki, mleko 230 ml, skórka starta z połowy cytryny, beza kokosowa : białka 5 szt, cukier 200 g, sok z cytryny 1 łyżka, kokos 100 g, dodatkowo: porzeczki czerwone 500 g, mąka ziemniaczana 4 łyżki, cukier 4 łyżki, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem, następnie dodajemy po  jednym żółtku oraz(...)Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.  Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, na koniec dodajemy sok z cytryny oraz kokos i delikatnie mieszamy do połączenia.  Porzeczki myjemy, odsączamy na sitku mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto wykładamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy, posypujemy bułką tartą i wysypujemy porzeczki. Wierzch

kulinarne odsłony pati
Pizza owocowa 103

proponuję drożdżówkę w innej wersji. Ktoś powie, że to ciasto nie wyrosło, ale ono ma takie być, to owocowa pizza na cienkim spodzie. Zamiast wytrawnego farszu są śliwki i porzeczki, zamiast ciągnącego sera jest słodka kruszonka J Pizza jako deser jest cienka, delikatna, miękka i pachnąca. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Nie trzeba długo czekać aż wyrośnie. Składniki(...)mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej śliwki bez pestek, pokrojone w ósemki czerwone porzeczki (szklanka o poj. 250 ml) Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki miękkiego masła Przepis na pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką. Mąkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 149

efekt smakowy jest naprawdę wow! Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka(...)serka twarogowego (ja miałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z budyniem, bezą i porzeczkami 598

ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru pudru(...)masła (ponad połowa standardowej kostki!) szczypta soli   masa budyniowa 1 budyń o smaku waniliowym 0,5 l mleka 2 łyżki zwykłego cukru warstwa owocowa 0,5 kg czerwonych porzeczek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej beza 4 białka z dużych jaj 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej 200 g drobnego cukru do wypieków szczypta soli Na samym początku należy przygotować kruche

Ugotować
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 159

część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 97

najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po dwóch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)miękkiego masła 4 jaja 300 ml maślanki Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C (grzałka góra-dół) . Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem

Moja Delicja
Najlepsze ciasto ucierane – cytrynowe z makiem i porzeczkami – Puszyste i wilgotne 155

najlepsze ciasto ucierane z dodatkiem maślanki , dzięki której ciasto wychodzi wyjątkowo puszyste i wilgotne, nawet po 2-óch dniach. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cytryny, maku i porzeczek oraz delikatnej lukrowej polewy dodaje ciastu sporego uroku i smaku. Patrząc na nie, aż chce się je znów spróbować… Składniki ciasta ucieranego: 380 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)masła 4 jaja 300 ml maślanki   Dodatkowo: skóra otarta z I cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 1,5 łyżki maku masło i mąka do przygotowania formy 140 g czerwonych porzeczek   Polewa: 120 g cukru pudru 1-3 łyżek soku z cytryny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Okrągłą formę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i obsypujemy

Moja Delicja
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 120

tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału w KONKURSIE w którym możecie wygrać vouchery do wykorzystania w jednym z moich ulubionych(...)cukru kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe) łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około

Mienta blog
Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! 1528

masła  1 jogurt grecki 500 ml  1 opakowanie serka mascarpone 250 gram 45 dkg sera Mój Ulubiony  1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody  szklanka porzeczek czerwonych    Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia.  Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy.  Galaretkę przygotowujemy wg przepisu(...)grecki dokładnie mieszamy, a wręcz lekko ubijamy, tak aby całość się porządnie połączyła, dodajemy galaretkę i znowu mieszamy ( uwaga może chlapać ;). Wyłączamy mikser i do misy dodajemy 75% naszych porzeczek.  Masę przelewamy do formy na nasz przygotowany wcześniej spód i z góry delikatnie rozsypujemy po masie porzeczki.    Wstawiamy do lodówki do stężenia. U mnie sernik stał

Kuchnia na wzgórzu
Sok z czerwonych porzeczek 157

Deszczowe popołudnie. Zamglony widok przez okno niczym w jesienny poranek. Może kawa? Porzeczki na krzaczku aż prosiły się, żeby je w końcu zebrać i coś z nimi zrobić. Wpadłam na pomysł, żeby przerobić je na sok. Kiedyś moja mama taki robiła ale za pomocą sokownika. Ja taki przyrządziłam bez tego specjalnego urządzenia i również jestem zadowolona, bo wyszedł pyszny(...)wychodzi słodki i nadaje się świetnie do rozcieńczenia z wodą. Jest to o wiele zdrowsza wersja niż gotowe syropy ze sklepu. Składniki na 6 małych słoików: 2 kg czerwonych porzeczek 4 szklanki cukru 0,5 litra wody Porzeczki obieramy, płuczemy i dokładnie odsączamy. Do dużego naczynia (u mnie słoik ale może być też np. garnek) wsypujemy partiami porzeczki

My simple kitchen
Eton Mess (moja wersja) 124

wiadomo co się stało ;). Składniki na 5-6 porcji 600 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru 4 szklanki borówek 2-3 szklanki porzeczki czerwonej 0,5 kg truskawek lub malin 6 listków mięty bezy ok. 20 szt. suszone płatki róży do dekoracji (opcjonalnie) Owoce wkładamy do zamrażalnika kilka godzin wcześniej.  Śmietankę kremówkę(...)zamrażalnika. Truskawki lub maliny razem z miętą kruszymy na bardzo drobne kawałeczki za pomocą robota kuchennego. Musimy uzyskać bardzo drobne kryształki. Do wysokich szklanek układamy warstwami: bitą śmietanę, borówki, porzeczkę, sorbet z truskawek , bezę. Nie musicie się trzymać kolejności, pamiętajcie, że ten deser to istny bałagan. Tylko nie zapomnijcie, żeby każdą warstwę owoców przełożyć bitą śmietaną i bezami, żeby nasz

noteskulinarnyfiga
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 235

fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku(...)cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody

Domowa cukiernia Ewy
Letnia owocowa pianka z porzeczką i borówkami 148

Deser który powstaje w kilka chwil…bez odpalania piekarnika, połączenie białek z gorzką i białą czekoladą, oraz kwasnymi owocami porzeczki i borówki daje smak któremu ciężko się oprzeć. Deser z klasą na leniwe słodkie letnie popołudnia….Do tego deseru polecam Wam żelatynę w listkach Dr.Oetker  , jest dużo łatwiejsza w rozpuszczaniu i nie ma żadnych grudek w deserze. Składniki: Foremka(...)czekolady ½ tabliczki białej czekolady 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 2 łyżki wiórek czekoladowych różowych 4 listki żelatyny 10 dag masła 10 dag czerwonej porzeczki 10 dag borówki Dekoracja: Owoce lata(porzeczka i borówka) Wiórki czekoladowe różowe Sposób przygotowania: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, podzielić na dwie równe części (dla ułatwienia można rozpuścić osobno

Wanilia i Kardamon
125. Słodko - kwaśno czyli: sernik z porzeczkami i białą czekoladą. 236

robiły wszystko, by się tu sporadycznie pojawiać i każdą wolną chwilę spędzać z aparatem z kuchni :) Dziś zapraszamy Was na bardzo pyszny sernik ze słodką, białą czekoladą i kwaskowatymi porzeczkami. Nasz sernik sporządziłyśmy ze zwykłego, ziarnistego twarogu - czyli coś idealnego dla fanów ziarnistych serników i pasch. Do wykonania nie będzie potrzebny Wam ani mikser, ani maszynka do mielenia twarogu(...)średnicy 18cm) masa serowa: 0,5kg twarogu półtłustego 2 jaja  1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady 1/4 szklanka cukru 1 laska wanilii (nasionka) 200g czerwonej porzeczki mięta do dekoracji spód: 100g herbatników  40g roztopionego masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła i rozdrobnienia herbatników do "postaci piasku", np. za pomocą malaksera lub uderzając wałkiem

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania