Dziś kolej na kolejne ciasto z porzeczkami. Przeważają w nim czarne owoce, ale są także dla bardziej wyrazistego smaku i czerwone. Bazą jest kruche ciasto, a warstwą scalającą pianka z białek oraz z waniliowego budyniu. Będzie to Ciasto(...)waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych) - 2 łyżki mąki
Kuchnia co dniafacebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki : Mieszanka do biszkoptów Polskie Młyny 4 jajka 4 łyżki wody Beza z porzeczkami : 3 białka 3/4 szklanki cukru 400 g czerwonej porzeczki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Biszkopt przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier
Domowa cukiernia EwyCiasto wyśmienite w swej prostocie. Cudownie łączy słodycz ciasta z kwaskowatością porzeczek. Idealne do popołudniowej kawy :) Zapraszam! Pleśniak z czerwoną porzeczką Składniki: 3 jajka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru +1 łyżka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300g porzeczki Przygotowanie: Porzeczki umyć, osuszyć na sicie
Tagebuch po polskuZapraszam na wytrawny deser, dla lubiących kwaskowaty smak porzeczki. Składniki na 2 duże porcje: 250 g czerwonej porzeczki 3 żółtka 70 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany 30 % Porzeczki włożyć do rondelka, dodać trochę wody i kilka minut gotować, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nasion, zostawić sam sok. Żółtka ubić z cukrem i wanilia. Dodać
Moja Galeria SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z porzeczką. Zrobiłam 5 z czarną i 5 z czerwoną porzeczką. Trudno jest mi zdecydować, które smakują lepiej, myślę, że obie wersje są równie pyszne. Są miękkie, puszyste i mocno owocowe. Doskonałe na podwieczorek z szklanką mleka Polecam Post Drożdżówki z porzeczką pojawił się poraz
Marta Gotujejest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 150 g śmietany 12 % Przygotowanie
Zainspirowana w kuchniSkładniki: Inspiracja: rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić. W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować
Atlas Smakówmlekiem ryżowym i wyszło chyba lepiej niż z maślanką. Polecamy też 5 przepisów na nietypowe chłodniki Chłodnik z truskawek, porzeczek, banana i bazylii Składniki: ½ kg truskawek 1 szklanka czerwonych porzeczek 1 pomarańcza 1 banan Kilka listków bazylii lub mięty 1 kubek jogurtu (400 g) 1 szklanka maślanki, mleka ryżowego, sojowego lub orkiszowego Przygotowanie: Krok 1 Umyj liście bazylii, truskawki
Niedzielny kucharzZakochałam się w kolorach tego smoothie. Porzeczkowe smooth ie bowl z mleczkiem kokosowym podane z malinami, jeżynami i porzeczkami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: szklanka (250 ml) czerwonych porzeczek 100 ml mleczka kokosowego z puszki duży banan jak zrobić? Banana wieczorem obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zamrozić. Rano do misy blendera lub miksera kielichowego wsypać porzeczki, kawałki
tost z dżemempełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : porzeczki czerwone - 500 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Porzeczki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie. Kruche ciasto : Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną
Kuchnia Danusiłyżeczek żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli
Przepisy i porady kulinarneWiedzieliście że na porzeczki mówi się świętojanki.? Jak nie to własnie się dowiadujecie.Przepyszne, kwaskowe, przypominające dzieciństwo i wakacje u mojej babci czerwone zaczarowane kuleczki. Czasami zapomniane przez wielu z nas, ale uważam że niesłusznie. Polecam wam poznańską sznekę z serem który uwielbiam, porzeczkami i kruszonką. Taka cieplutka pycha do kawy z rana. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej(...)łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka masła 1 szklanka mleka letniego nadzienie: 40 dkg sera półtłustego białego 1/2 szklanki cukier puder 1 żółtko 2 łyżki masła 30 dkg porzeczek czerwonych kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki maki pszennej Ciasto: Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej
wesoła kuchniaoleju rzepakowego 5 łyżek ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia porzeczki Odsączyć fasolę, wbić jajka i pokrojonego banana. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Wrzucić garść czerwonych porzeczek i delikatnie przemieszać. Masę wylać do wyłożonych papilotek i wkładamy do formy na muffinki. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. *Zamiast fasoli można użyć mąki np. ryżowej pełnoziarnistej
AZgotuj!Wspominałam kiedyś, że jestem prawdziwym porzeczkoholikiem? Uwielbiam czerwone porzeczki i mogłabym je jeść bez końca. Kilka lat temu kazałam tacie obsadzić nimi działkę i w ten sposób co lato mam zapewnione gigantyczne dostawy porzeczek, bo tata zgodził się spełnić prośbę, ale pod warunkiem, że całe plony sobie sama przerobię. Tak więc co roku moja kuchnia zamienia się w porzeczkowe
Okolice Palnika