Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Pieczeń schabowa z sosem serowym i porzeczkami Składniki na pieczeń schabową z sosem serowym i porzeczkami dla 4 os: 1,5 kg schabu bez kości 30 dkg sera gorgonzola 0,5 l śmietany 30 % garść czerwonych porzeczek sól, pieprz łyżka chrzanu 2 łyżki masła Wykonanie: Umyty schab nacieramy solą, pieprzem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego z 2 łyżkami masła i pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 min. Po upieczeniu schabu powstały sos odlewamy do garnka. Wlewamy śmietanę, dod... czytaj dalej...
Można rzec, że jest to najpopularniejsze danie polskiej kuchni, lecz nie każdy potrafi go przyrządzić tak by zapierał dech w piersiach.
Czytaj dalej...Witam. Nazywam się Małgosia i mam 40 lat. Przez ostatnie 18 lat byłam szefem kuchni w renomowanej restauracji, podczas których przeżyłam wiele ciekawych, zabawnych i zaskakujących sytuacji. Miałam przyjemność szkolić się u Kurta Schellera i gotować z Magdą Gessler. Ostatnio postanowiłam podzielić się swoimi doświadczeniami i przepisami na blogu, na który serdecznie zapraszam.