różową piankę 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki) 700 ml wody 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru Pozostałe 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona) 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.) WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można dosłodzić i wypić, zaś porzeczki wyłowić sitkiem
Passions hobbies lifezawsze były na wyciągnięcie ręki i zawsze jedliśmy na podwieczorek drożdżowe z owcami. Porzeczki, truskawki czy agrest świetnie się nadają do drożdżowych wypieków, stąd chcę się dzisiaj z wami podzielić przepisem na drożdżówki z porzeczkami. Bardzo lubię drożdżowe jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika. Drożdżówki z porzeczkami są wyjątkowe, ponieważ długo zachowują świeżość. Jest w nich sporo żółtek. Ciasto jest dosyć(...)drożdżowe? Skorzystajcie z przepisu poniżej. Drożdżówki z porzeczkami 15 sztuk Składniki: 500 g – 550 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 jajko 50 g masła, miękkiego otarta skórka z jednej cytryny ¼ łyżeczki soli 300 g porzeczek, u mnie czarne i czerwone 1 rozmącone jajko Kruszonka 50 g mąki
codojedzeniamigdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny „puszysty” krem(...)migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji'; document.write
moj przepis naMasa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam na tym przepisie , ale nie do końca. Na wierzch położyłam porzeczki i śliwki, bo myślę że świetnie się komponują z czekoladowym sernikiem, nie jest to jednak konieczne. Bardzo, bardzo polecam również dla osób, które nie są na żadnej diecie, a zależy(...)już po obraniu) (u mnie 3 małe banany) 100 – 150 gr daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą
moj przepis naMasa jaglana bardzo smakowała mi przed pieczeniem, więc po upieczeniu, wyobraźcie sobie – niebo na podniebieniu! Troszkę bazowałam na tym przepisie , ale nie do końca. Na wierzch położyłam porzeczki i śliwki, bo myślę że świetnie się komponują z czekoladowym sernikiem, nie jest to jednak konieczne. Bardzo, bardzo polecam również dla osób, które nie są na żadnej diecie, a zależy(...)już po obraniu) (u mnie 3 małe banany) 100 – 150 gr daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą
moj przepis naobraniu) (u mnie 3 małe banany) 100 – 150 gr daktyli (ja użyłam 100 gr) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju 200 gr porzeczek czerwonych, umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek 5 dużych śliwek, umytych, osuszonych i przepołowionych Kilka godzin wcześniej należy ugotować kaszę jaglaną. 1 szklankę suchego ziarna przesypać na sitko, przepłukiwać wodą, do momentu(...)gotować 20 min pod przykryciem na małej mocy palnika. Wyłączyć palnik. Kasza ma być sypka. Całkowicie ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 st. W misie malaksera umieścić wszystkie składniki oprócz porzeczek i śliwek. Zmielić na gładką masę kilka minut. Masa ma być jedwabista, bez grudek czy drobinek. Można też zmielić blenderem ręcznym. Masa ma mieć konsystencję gęstego budyniu, ale łyżka
moj przepis naCzerwone porzeczki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. Kwaśne, z irytującymi pestkami, nie przepadam za nimi. Ale do ciasta i na nalewkę porzeczkową nadają się doskonale. Porzeczkówka ma śliczny kolor i lekko kwaskowy, wyraźny smak soczystych owoców. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCiasto rewelacyjne, polecam bardzo. Przygotowanie porzeczek – dokładnie oczyścić porzeczki, umyć i osuszyć na sitku. Suche porzeczki obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić na później. Przygotowanie ciasta
Kuchnia Pokoleńnimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki
potrawyregionalneLubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową . Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych. Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu(...)szybka i smaczna. Składniki: 250 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g porzeczek czerwonych 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców 160 ml śmietany 12% Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty
Kuchnia w oparachKiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Kiszona czerwona papryka autorka: dariad | blog: Magiczna kuchnia Darii Papryka marynowana autorka: Ewa - w mojej kuchni | blog: w mojej kuchni Sos paprykowy autorka: sammakko | blog: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Przetwory:Buraczki(...)mojej kuchni Dynia na słodko wg Di autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Dżem z czereśni i czarnej porzeczki autorka: kawa | blog: Tylko Spróbuj Dżem z czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Śliwki w korzennym
Weekendy w domu i ogrodziewięc jestem spokojniejsza. Miśka ma tylko wymieszane z wodą pół na pół. Tym razem na czerwono - wiśnia, truskawka i trochę porzeczek. Składniki: 1/2 kg wiśni kilka truskawek garść czerwonych porzeczek woda Przygotowanie: owoce umyć, pozbyć się szypułek i wrzucić do garnka zalać wodą i zagotować przelać do dzbanka i zostawić do ostudzenia Na zdrowie
Gotowanie z pasjąDomowy dżem porzeczkowy to super pomysł na wykorzystanie kwaśnych porzeczek w szczycie sezonu owocowego. Dżem z czerwonej porzeczki jest bardzo prosty do zrobienia. Potrzebujesz jedynie świeże owoce i cukier. Z porzeczek polecam też upiec pyszny sernik na kruchym spodzie z porzeczkami , albo zrobić naturalne lody porzeczkowe
AniaGotuje.plmascarpone i sosem z czarnej porzeczki można podawać na ciepło (Wtedy krem nieco się rozpływa) lub na zimno. Sos z czarnej porzeczki można zamienić na sos z malin, czerwonej porzeczki, jeżyn czy wiśni. Składniki: 170g mąki pszennej (1 szklanka) 3 jajka (całe) 1 łyżka cukru – opcjonalnie, w przypadku naleśników na słodo szczypta soli 150 ml zimnego (!) mleka
Pociąg Do Kuchni