szybkowar-marmolada z czerwonej porzeczki...

szybkowar-marmolada z czerwonej porzeczki...

szybkowar-marmolada z czerwonej porzeczki...

Składniki: porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut. Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty. Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 min... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W Mojej Kuchni Lubię

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.