Nastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikminimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół - jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor , kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około
na gazieDzisiaj na blogu propozycja orientalna. Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej(...)ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą). Poszatkować drobno szczypior. Proponuję podawać w następujący sposób: porcja makaronu kawałki mięsa pokrojone w paski grzyby mun kiełki fasoli mung całość zalewamy rosołem posypujemy szczypiorem i świeżą kolendrą, jeśli lubicie dodajemy kilka kropli jasnego sosu sojowego Bon appetit lub 個飽
Garniec Magaliedomowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą, wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną. Z wywaru usuwam liście pora doprawiam solą, czubricą i natką pietruszki. Gotuję kilka minut sprawdzając smak. Nakładam makaron i zalewam gorącym rosołem SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenłyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr wody 5 marchewek 2 korzenie pietruszki kawałek selera por 300 gram dyni piżmowej pęczek natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy(...)oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem , pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym . Smacznego
na gaziezrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka. Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito. Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół i dynię, ścieramy do tego dowolną ilość parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%). Wszystko
Z butelką mleczka w tleTymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie? Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który(...)łatwo można zebrać. Składniki galarety: około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy , ogórki konserwowe , cieniutko pokrojona w plastry szynka , jajka ugotowane na twardo, zielona pietruszka . Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 3 porcje: 400 kg dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni Dynię wydrążamy(...)obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło w rondelku, dodajemy dynię i ziemniaka, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, dusimy ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy gorący rosół, dodajemy pokrojony ser i gotujemy około 5 minut . Zestawiamy z ognia, wlewamy odrobinę śmietanki, doprawiamy chili, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i miksujemy. Podajemy gorący, posypany uprażonymi pestkami dyni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek(...)niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy, aż ser się rozpuści,a zupa uzyska konsystencję kremową. Zupę szpinakową rozlewamy do miseczek, posypujemy częścią żółtka z jajka, resztą pokrojonego w kostkę sera topionego, dekorujemy plasterkiem jajka ugotowanego na twardo, doprawiamy odrobiną świeżo startej gałki muszkatałowej. Gwarantuję Wam, że zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskrywają w sobie pyszne wnętrze! Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z cyklu „nic się nie marnuje” – czyli kotlety z resztek ziemniaków nadziewane kurczakiem. Bo wiecie, u mnie rosół kończy się nie tylko zupą, ale i obiadem na następny dzień. Kurczak z rosołu wskoczył w ziemniaczaną kołderkę i zamienił się w chrupiące cuda. No i jak tu ich nie kochać
codojedzeniaZupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami
BlendmanBabka ziemniaczana z airfryer Naleśniki z pieczarkami i jarmużem Naleśniki z kurczakiem i bobem Naleśniki z boczniakami Placki z ugotowanych ziemniaków airfryer Zapiekanka z cukinii airfryer Pizza z airfryer Rosół z warzywami pieczonymi w air fryer Warzywa pieczone na rosół z air fryer Krokiety ziemniaczane z air fryer Boczniaki BBQ z airfryer Pieczarki z frytkownicy beztłuszczowej Pieczarki
Dorota Smakujeskładniki tworzą nierozłączny duet, który dodaje głębi smaku niemal każdemu daniu. Pieprz czarny : Ceniony za swoją pikantność, jest niezastąpiony w wielu przepisach – od marynat po gulasze, a nawet rosoły. Jego wszechstronność sprawia, że jest również doskonałym dodatkiem do prostych kanapek z pomidorem, gdzie dodaje wyrazistego smaku i aromatu. Świeżo mielony pieprz to prawdziwy mistrz wśród przypraw, który potrafi podkreślić(...)niej, wiele potraw byłoby po prostu mdłych. Oprócz pieprzu i soli, warto mieć pod ręką inne przyprawy, takie jak liść laurowy, lubczyk czy ziele angielskie, które są idealne do rosołu i wywarów. A co powiesz na zioła, takie jak majeranek, tymianek, oregano, bazylia, cząber, estragon, mięta, koper, pietruszka i szczypiorek? One nie tylko dodają potrawom smaku, ale i aromatu, którym
Ugotowane pozamiataneparmezan łyżeczka soli pół łyżeczka pieprzu garść pociętej naci z pietruszki mąka do oprószenia olej do smażenia 500 ml passaty z butelki cukier,sól,pieprz,oregano opcjonalnie pół szklanki rosołu do sosu Instructions 1. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Następnie do miski należy dodać: mięso, czosnek,bułkę tartą,ser, garść pociętej natki pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystkie składniki(...)Smażyć je na mocno brązowy kolor z każdej strony jakieś 10minut. Po tym czasie przełożyć klopsy na ręcznik papierowy do odcieknięcia oleju. 2. Do garnka wlać passate i opcjonalnie rosół jak posiadamy. Całość zagotowujemy a następnie doprawić cukrem,solą,pieprzem i oregano. Do sosu przekładać klopsy i razem jeszcze gotujemy 5 minut. Klopsy podawać z makaronem ugotowanym al dente
zjem to blog kulinarny