rosół - 7627 przepisów (strona:143/509)

Kanapki ze sztuką mięsa wołowego 220

Wczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka(...)plastrów gotowanej wołowiny z rosołu – np. antrykotu lub rostbefu 1 ogórek małosolny pokrojony w plasterki. Przepis na ogórki małosolne. musztarda Dijon WYKONANIE Kromki chleba smarujemy musztardą. Układamy plastry wołowiny i ogórki. Składamy. Smacznego

OstryKęs
Zupa-krem z pieczonych buraczków 233

buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy    Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć(...)folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego

kolorowotorcikowo
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 184

razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów leśnych lub hodowlanych pokrojonych na mniejsze kawałki - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki(...)świeżo mielony czarny pieprz - świeży ,pokrojony szczypiorek do przybrania - trochę śmietany do dekoracji Suszone grzyby przemyć na sicie pod bieżącą wodą . Włożyć do garnka, zalać     1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął. W tym czasie w garnku roztopić masło  na niezbyt dużym

Smaczne Zdrowe
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 205

Zachwalać zupy ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam Składniki: na rosół- 6 podudzi z kurczaka na zupę: 3 por 6 ziemniaków 2 gałązki celera 400 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny    Wykonanie(...)garnku gotujemy z podudzi rosół. Doprawiając solą I pieprzem. W międzyczasie kroimy por, ziemniaki w kosteczkę. Do drugiego garnka wlewamy olej, na rozgrzany olej wrzucamy por I ziemniaki. "Podsmażamy " ok 5-10 min. Dolewamy rosół z kurczaka. Udka odkładamy na bok. Dodajemy seler. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min lub do miękkości warzyw.  Gdy warzywa

Smaki Edyty
Kurczak pilaw- chicken pilav 221

pilaw. Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau , pulau , pulao , płow , pilaf , pilafi ) -potrawa wschodnia, z XVI-XVII wieku, orginalnie zawierająca baraninę I ryby smażone w oliwie lub gotowanych w rosole z dużą ilością przypraw korzennych . Jest przepyszna I nie zmusza nas :) do siedzenia cały dzień w kuchni, ale....robi wrażenie, jakbyśmy spędzili w kuchni wieki :) Zapraszam...  Składniki(...)kurczaka 0,5 główki kalafiora 100 gr mangetout- lub fasolki szparagowej mała puszka kukurydzy 1-2 łyżek pasty curry 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju 200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy. Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy

Smaki Edyty
Kurczak i ziemniaki opiekane z rozmarynem 183

Lubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)odpadało od kości. W tym czasie obrać , umyć, ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić. Wyjąć udko z wywaru ( warzywa odłożyć na sałatkę , wywar przecedzić i doprawić - podawać jako rosół lub zrobić na nim inną zupę). Udko przekroić w zgięciu na pół ( pałka i góra). Poczekać aż lekko ostygnie. Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki maggi, miodu, szczypty soli

Buniabaje w kuchni
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 199

ważyła zaledwie ok. 1,2 kg . Burza mózgu co mam z nią zrobić trwała chyba 3 dni. W końcu wymyśliłam, że kościec z przyległościami i tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do tego rosołu kołduny).Okrawki chudego surowego mięsa ( jest tego ze 3 łyżki) - przeznaczę na 2 gołąbki z gęsiną , jakąś kaszą i grzybami(...)podam na kilku łyżkach rosołu z gęsiny. No i najważniejsze- wyluzowane połówki piersi - natarte klasycznie majerankiem i podstawowymi przyprawami i po wytopieniu tłuszczu na patelni upiekę na rumiano w Garnku Rzymskim ( oczywiście część z tego i tak zamrożę i wykorzystam potem doprawiając za każdym razem inaczej). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Galaretki drobiowe 132

Farmio ugotowane na twardo  * świeże zioła np bazylia, rzeżucha * czarny pieprz świeżo mielony  * 4 łyżki żelatyny  Przygotowanie : Kurczaka ugotować razem z włoszczyzną. Oddzielić od kości, pokroić. Rosół przecedzić przez gazę, odlać 2 litry, rozmieszać dokładnie żelatynę. Marchewkę z rosołu pokroić w kosteczkę a jajka na plasterki. W filiżankach układać plasterek jajka, marchewkę, zieleninę oraz kurczaka. Całość zalać(...)rosołem i odstawić na trzy godziny do lodówki by galaretki stężały. Podawać na półmisku, bądź pojedyncze porcje na małych talerzykach

Magiczne Życie Marty
Galaretka drobiowa 143

Składniki: cały kurczak 9 łyżeczek żelatyny czosnek ugotowana marchew jajka ugotowane na twardo kukurydza natka pietruszki sól, pieprz Z Kurczaka ugotować rosół, obrać mięso. Rosół przecedzić do litrowego pojemnika i dodać do niego 9 łyżeczek żelatyny, dodać przetarty czosnek, dobrze posolić i doprawić pieprzem. Marchew, mięso, kukurydzę, natkę pietruszki, jajko poukładać w małych pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną i wstawić

Blondynka Gotuje
Drożdżowe paszteciki z mięsem 232

małe przymiarki i pomysły się już zabieram. Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej z kapustną i grzybami.  Korzystając jeszcze z okazji, bo pewnie(...)Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu 1-2 marchewki ugotowane z rosołu Kilka łyżek bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Słodka papryka Ostra papryka – szczypta Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce

Fabryka pomysłów
Potrawka z kurczaka z ryżem i marchewką II 25

smaczne i dobrze doprawione, to jednak w pamięci mam nieco inny smak tej potrawki. Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem to fajna opcja na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jeśli tylko takie Wam pozostało. Ja tym razem robiłam flaczki z kurczaka i ugotowałam go po prostu nieco więcej z myślą, że następnego dnia przygotuję sobie właśnie tę potrawkę. około(...)gotowanego mięsa drobiowego z rosołu (najlepiej oddzielone od kości mięso z udek kurczaka) 1 cebula 250 g mrożonej marchewki z groszkiem 1 szkl. bulionu 1 szkl. śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny gałka muszkatołowa curry sól, pieprz olej ryż Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy

Smaki Na Talerzu
Kluski z bobu 34

Kluski z bobu i młodych warzyw z rosołu Kluski – pomyślicie sobie klasyk ot co. Jednak w nowym wydaniu zdecydowanie! Czy próbowaliście już kluseczek zrobionych z warzyw i mąki? Polecam wam bardzo bo to pyszny sposób by do diety włączyć więcej warzyw. Tym razem chciałam do diety moich domowników włączyć bób – o dziwo nie lubią go choć ja przepadam! Lubią(...)kluski w każdym wydaniu. Dziś zamiast ziemniaków to właśnie bób (plus kilka marchewek i pietruszek z rosołu) były bazą kluseczek. Danie robił ze mną mój syn nastolatek, jako że ma życzenie uczyć się gotować w te wakacje. Zajrzyjcie do przepisów na: Kopytka z fasoli z pokrzywą i podagrycznikiem Kopytka z batatów Kopytka gryczane Zielone kopytka Kopytka z kaszą jaglaną

Dorota Smakuje
Wiosenne zupy – przepisy 46

Wiosenne zupy – przepisy Zupa z pokrzywy Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą Zupa krem z kalafiora i pokrzywy Rosół z kury z pokrzywą Zupa koperkowa z pokrzywą Zupa pieczarkowa z pokrzywą i amarantusem Krem buraczkowy z pokrzywą i groszkiem ptysiowym Zupa koperkowa z jajkiem i kaszą kuskus Zupa koperkowo – szpinakowa Zupa koperkowa – dieta dr Dąbrowskiej Zupa koperkowa(...)Zupa z botwinką Botwinka zupa Zupa botwinka w 15 minut Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej Zupa kalafiorowa z botwinką Śmietankowa zupa jarzynowa z kaszą orkiszową Zupa jarzynowa z cukinią Rosół z bluszczykiem kurdybankiem Zupa meksykańska z podagrycznikiem i grzankamiszpa Zupa z podagrycznikiem Zupa krem ze szparagów Zupa szparagowa Duet kremów z białych i zielonych szparagów Artykuł Wiosenne zupy – przepisy

Dorota Smakuje
Sałatka z gotowanym kurczakiem. 70

Dzisiaj proponuję Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę z gotowanym kurczakiem. Do zrobienia tej sałatki możecie użyć kurczaka z rosołu, będzie on w tej sałatce świetnie smakował. Sałatka idealnie sprawdzi się na lunch, kolację lub przyjęcie. Bardzo Wam ją polecam, jest pyszna i łatwa do przygotowania. Składniki: 3 gotowane filety z piersi z kurczaka lub kurczak z rosołu kilka pomidorków

Pani M - kuchnia smakowita
Sałatka z gotowanym kurczakiem. 39

Dzisiaj proponuję Wam przepis na bardzo smaczną sałatkę z gotowanym kurczakiem. Do zrobienia tej sałatki możecie użyć kurczaka z rosołu, będzie on w tej sałatce świetnie smakował. Sałatka idealnie sprawdzi się na lunch, kolację lub przyjęcie. Bardzo Wam ją polecam, jest pyszna i łatwa do przygotowania. Składniki: 3 gotowane filety z piersi z kurczaka lub kurczak z rosołu kilka pomidorków

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania