rosół - 7682 przepisów (strona:142/513)

Akcja #jemrosol i wspieram Reprezentację Polski! Przyłącz się! 199

Okaż wsparcie naszej reprezentacji na Euro 2016 i w dniu ich meczu zjedz tak jak oni na obiad rosół 🙂 Akcja #jemrosol właśnie startuje, przyłączysz się? Kucharz Reprezentacji Polski Tomasz Leśniak w wywiadzie dla se.pl opisał szczegółowo, jakie posiłki przygotowuje naszym piłkarzom. Szczególnie zaciekawił mnie opis menu obiadowego: „Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, […] Artykuł

Wiszniówka
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 148

niedawna kojarzyła się nam głównie z naparami leczniczymi. Teraz coraz śmielej wracamy do stosowania ziół w kuchni. Jeszcze niedawno naszą przychylnością cieszyła się natka pietruszki, koperek, szczypiorek, a do rosołu czasami lubczyk. Obecnie nasze kuchnie pachną różnorodnością,a  wspomniana przeze mnie szałwia jest wspaniałym dodatkiem. Ja najczęściej używam jej jako dodatek do zup. Na średnim ogniu przysmażam świeże listki(...)wywarze warzywnym. Na końcu dodać pokrojone warzywa w dowolnej ilości. Gdyby warzyw było za dużo, można je wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, na przykład z dodatkiem szynki. Taki rosół powinien wyjść klarowny, mój niestety taki nie jest. Chciałam go podgrzać przed zrobieniem zdjęć dla Was, zadzwonił telefon...a rosołek prawie wyszedł z garnka ;) stąd własnie brak klarowności. Gwarantuje Wam jednak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantny gulasz wieprzowy 245

pieczarek    1 papryka czerwona    1 duży pomidor    1 papryczka piri piri (może być ze słoika)    5 szalotek    200 ml rosołu    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego    2 łyżki maki pszennej    1 łyżka oleju    pieprz z kolendrą    sól morska    3 listki(...)mieszamy. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy papryki i pomidora, chwilę razem dusimy. Na końcu dodajemy obsmażone wcześniej mięso, rosół i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Podajemy z kaszami. Pikantny gulasz wieprzowy SMACZNEGO

peggiwkuchni
KUŞKONMAZ ÇORBASI, czyli turecka zupa szparagowa 138

bardzo smaczna turecka zupa szparagowa. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik szparagów 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mąki 2 szklanka rosołu 1 szklanka wrzącej wody sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę i masło w garnku. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wsypać mąkę i mieszać minutę. Dodać pokrojone szparagi i znowu mieszać(...)chwilę. Wlać rosół i wodę. Posolić i dodać pieprzu. Gotować 15 min. Artykuł KUŞKONMAZ ÇORBASI, czyli turecka zupa szparagowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy 141

marchewka 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ zielonej papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 4 szklanki wody 1 szklanka rosołu sól chili Przygotowanie Umyć ryż i soczewicę kilka razy. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać cebulę, czosnek i paprykę. Zeszklić(...)dodać ziemniak i marchewkę. Smażyć przez chwilę i wsypać ryż i soczewicę. Dodać przyprawy, wymieszać, wlać rosół i wodę. Przykryć i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Pospać chili. Artykuł MAHLUTA ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów 148

Łatwa i delikatna turecka zupa z porów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 pory 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 2 małe marchewki 2 łyżki oliwy 2 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 łyżka śmietany 18% sól czarny pieprz Przygotowanie Cebulę, ziemniak i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pory umyć i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać(...)oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić. Dodać resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Posolić i popieprzyć. Wlać rosół i wodę. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. W miseczce wymieszać odrobinę zupy ze śmietaną. Wlać do garnka, jeszcze chwilę gotować. Artykuł PIRASA ÇORBASI, czyli turecka zupa z porów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Rosół z kury 190

Rosół z kury, to jedna z ulubionych zup w moim domu. Robię ją od razu w dużej porcji na dwa dni, a do wywaru wykorzystuję udka z kurczaka, które można zjeść na ciepło do zupy, dzięki czemu nie jest konieczne przygotowywanie drugiego dania, bo taki zestaw spokojnie nasyci każdego. Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem(...)cała zupa wraz z makaronem miała 4 litry. Jeżeli chodzi o pieprz, to moja mama nie dodaje go wcale, zaś ja lubię dodać pieprzu białego, bo czarny widać w rosole :-) Latem, kiedy rośnie mi na ogródku, do gotującego wywaru dodaję również duży liść lubczyku

Passions hobbies life
ROSÓŁ Z KRÓLIKA 128

Rosół zawszę gotuję kilkanaście godzin, na minimalnym ogniu sobie pyrka całą nockę. Dzięki temu jest klarowny i bardzo pożywny. Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu. SKŁADNIKI: - korpus z królika - włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora) - 1 opalona cebula  - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek(...)części. Włóż do garnka i dodaj obraną i umytą włoszczyznę i cebulę. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy.  WAŻNE ABY PIEPRZ BYŁ młotkowany, mielony nie zadaje się do rosołu, zupa może przez to zmętnieć. WSTAW NA MINIMALNY OGIEŃ (u mnie 1) i gotuj pod szczelnym przykryciem kilkanaście godzin. W wolnym gotowaniu jest to fajne, że nie ma znaczenia

Kuchnia bezglutenowa Loli
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 191

kawałki marchewką, pora płuczemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawy ( prócz soli ) wraz z sosem rybnym. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny na mikro gazie ( rosół nie może się mocno gotować, tylko tak bardzo delikatnie pyrkotać ) .  Po 3 godzinach wyjmujemy mięso, odcedzamy rosół do drugiego garnka i dopiero wtedy doprawiamy solą.  Ja tym razem kurczaka

Kuchnia na wzgórzu
Rosol na kaczce z klopsikami 118

Nastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze mnie robionego, ale to dlatego że w sklepie, w którym zaopatruję się w mięso mogę co tydzień dostać porcje świeżej kaczki, idealną na pyszny, domowy, rozgrzewający rosół, nie tylko od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
aromatyczny rosół z kaczki 217

minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół - jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor ,  kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około

na gazie
Rosół orientalny 309

Dzisiaj na blogu propozycja orientalna.  Cudowna zupa dla zimowych zmarzluchów - wspaniale rozgrzewa! Przepis, który Wam podaję to moja własna wersja. Powstała na bazie wieeeeelu zjedzonych przeze mnie orientalnych rosołów, za każdym razem inaczej przyrządzonych (wiadomo!). Gotuję go zawsze na bazie piersi z kurczaka, natomiast Wy możecie dodać do niego, oprócz kurczaka, również krewetki - będzie smakował jeszcze lepiej(...)ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą).  Poszatkować drobno szczypior. Proponuję podawać w następujący sposób: porcja makaronu kawałki mięsa pokrojone w paski grzyby mun kiełki fasoli mung całość zalewamy rosołem posypujemy szczypiorem i świeżą kolendrą, jeśli lubicie dodajemy kilka kropli jasnego sosu sojowego Bon appetit lub 個飽

Garniec Magalie
Rosół 185

domowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą,  wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną. Z wywaru usuwam liście pora doprawiam solą, czubricą i natką pietruszki. Gotuję kilka minut sprawdzając smak. Nakładam makaron i zalewam gorącym rosołem  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
zupa pomidorowa i panna cotta z koziego sera 260

łyżka masła Pomidory odcedzić z soku i smażyć na maśle około 10 minut  doprawić do smaku i zblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr wody 5 marchewek 2  korzenie pietruszki kawałek selera por 300 gram dyni piżmowej pęczek natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy(...)oregano około 3-5 minut w piekarniku na funkcji grill. Musem pomidorowym , kulkami panna cotta z kozim serem ,  pomidorami ,boćwiną , bazylią i kiełkami dekorujemy talerz i zalewamy gorącym rosołem dyniowym .  Smacznego

na gazie
Zupa krem z pieczonej dyni. 202

zrumieniła się z każdej strony - pieczemy aż będzie miękka. Upieczoną dynię blenderujemy - jeśli komuś sie chce może ją dla pewności przetrzeć przez sito. Bierzemy ok. pół litra dowolnego domowego rosołu (błagam, nie z kostki rosołowej!!). Mieszamy rosół i dynię, ścieramy do tego dowolną ilość parmezanu, dodajemy sól, pieprz, około pół łyżeczki garam masala, oraz kwaśną śmietanę (u mnie 18%). Wszystko

Z butelką mleczka w tle