rosół - 7627 przepisów (strona:140/509)

Czernina (Soplicowa czarna polewka) ! 164

jest dodawać do zupy rodzynki, oryginalnie powinien być susz owocowy (jabłka, śliwki i gruszki). Czerninę przygotowałam wraz  z moimi rodzicami :) Składniki: cała kaczka z podrobami włoszczyzna jak na rosół ziela angielskie, liście laurowe około 6-10 suszonych grzybków około 6 - 10 suszonych śliwek około 6-10 suszonych ćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek 400 ml krwi z octem(...)ciągle mieszając. Roztwór z krwi wstawiamy na 1 dobę do lodówki. Po tym czasie możemy gotować zupę. Ale kto się brzydzi lepiej poprosić gospodarza albo rzeźnika:) Najpierw gotujemy tradycyjny rosół na kaczce, z włoszczyzną ziołami i podrobami. Gdy mięso jest już prawie miękkie po około 1 h do 1,5 h to dodajemy suszone grzybki oraz suszone owoce. Gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 258

Kwasek to regionalna zupa z mojego dzieciństwa. Nie jestem jej wielkim fanem ale w związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i  został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej(...)przepis na wspaniały pasztet z królika! Pamiętajcie, że królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki: mięso z 1 królika włoszczyzna na rosół 3 liście laurowe 2 ziela angielskie przypalona cebula sok z kiszonej kapusty około pół litra 6 - suszonych grzybków zasklepka z mąki ok. 100 ml śmietany 18% cukier, sól do smaku

Bon Appetit Małgorzaty
Zielone risotto z gorgonzolą 160

części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej zapomniałam :) ) W rondlu(...)chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę by groszek się rozmroził. Groszek nie musi być miękki. Następnie dodajemy Gorgonzolę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa pomidorowa z makaronem 163

Zupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli. Składniki: 1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego) 1 litr domowego przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 śmietany do zup siekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznania Sposób wykonania: 1. Do rosołu

Kuchnia domowa Ani
Szynka w galarecie 163

tutaj . Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokości składniki 200 g szynki gotowanej duży pęczek pietruszki łyżka kaparów parę  korniszonków 500 ml bulionu lub rosołu żelatyna  - ilość na 500 ml płynu (używałam żelatyny w listkach) sól pieprz przygotowanie Szynkę pokroić w kostkę ok 1 cm x 1 cm, pietruszkę  i korniszony posiekać(...)robimy galaretę wyłożyć podwójną  folią spożywczą. Włożyć szynkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Podgrzać bulion. Listki żelatyny namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić w gorącym rosole (jeżeli używamy żelatyny w proszku postąpić zgodnie z opisem na opakowaniu ) Poczekać aż rosół nieco przestygnie, zalać szynkę. Ostudzone  przykryć folią i wstawić do lodówki

Stare Gary
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 377

Pyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam(...)tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki Olej do smażenia sól przygotowanie Jeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy

Stare Gary
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 430

Był wczoraj rosół? Pewnie był! Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów. Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek. Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka(...)jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ). Pieczarki myjemy , drobno kroimy. Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką. Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko

Ostra na Słodko
Zupa czosnkowa 175

zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita. Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej. Składniki: ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego, 10-12 sporych ząbków czosnku , 3 łyżki masła , mielony biały pieprz , sól , 100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany , ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej. Czosnek obrać(...)przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.  Do zupy dodać śmietanę, którą możemy przed dodaniem zaparzyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa dyniowa z imbirem 184

myśleć  trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :) Składniki: dynia o wadze około 2 kg. , świeży imbir - około 5 cm., 1 większa cebula , rosół lub bulion warzywny, duża szczypta cukru , 3-4 łyżki oleju , sól i ostra mielona papryka - do smaku. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek(...)pestkami. Pokroić w kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości. Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut. Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galaretka drobiowa 145

lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka. -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół czyli do ok. 2 l wody dodajemy  -dwie marchewki -opaloną cebulę -3 ząbki czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -sól -kilka suszonych grzybków -1 opakowanie żelatyny ( 50g )    Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.    Marchewkę kroimy w plasterki, mięso(...)małe kawałki. Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę. Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołuRosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować.    Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia.    Bardzo dobrze smakuje z marynatami. Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet. Smacznego

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 148

mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.    Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak,  ale zapewnia też klarowność.     Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie

Maminek kulinarny
Kurczak w sezamie 170

Przy okazji gotowania galaretki drobiowej zrobimy kurczaka na obiad. Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej. Dla przypomnienia: -układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła -dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów, kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy    Doprowadzamy(...)wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym ogniu  ok. 60 minut. W trakcie gotowania należy rosół dosolić do smaku.    Przygotowujemy panierkę z płatków kukurydzianych i nasion sezamu. Płatki rozwałkowujemy na drobno.    Dosypujemy nasiona sezamu w proporcji pół na pół.    Mięso z kurczaka wyciągamy z rosołu, studzimy i oddzielamy kości. Roztrzepujemy 2 jajka

Maminek kulinarny
Makaron domowy 131

Wiele razy, przy okazji przygotowywania różnych potraw gotowaliśmy rosół. Nie wspominaliśmy, w jaki sposób go wykorzystujemy a my dorabiamy do niego makaron domowy i mamy smaczny rosołek.    Do przygotowania makaronu potrzeba bardzo niewiele składników: -2 żółtka oraz jedno całe jajko -2 łyżki zimnej wody -ok. 1 i 1/4 szklanki mąki -szczypta soli    Do miseczki wsypujemy szklankę(...)Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.    Wylewamy makaron na sitko, przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Jak już wspominaliśmy, tak przygotowany makaron można wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np.  w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 132

Idealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego(...)rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.    Świetnie smakuje z grzankami z chleba. Smacznego

Maminek kulinarny
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 202

przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku   Przygotowanie: Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i obsmażamy(...)kolor. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około

Smakowity Blog Kulinarny