zupełnie inną niż te, jakie robiłam wcześniej. Fajna, bo do jej przygotowania można użyć czerstwego chleba, takiego, na który już nie bardzo mamy ochotę. Przyda się również trochę rosołu, zawsze gotuję duży garnek i potem wykorzystuję go do przygotowywania różnych dań, nie lubię i nie używam w zasadzie kostek rosołowych. Zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. Smak(...)czosnku jest mocny i wyrazisty. Przepis na dwie porcje. składniki: 5 kromek czerstwego chleba razowego 500 ml gorącego rosołu 6 ząbków czosnku łyżka masła łyżka oliwy duża szczypta kminku sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu greckiego (w oryginale kwaśną śmietanę) Kromki chleba pokroić w kostkę. Oliwę i masło wrzucić do rondla, podgrzewać mieszając aż masło się rozpuści. Wrzucić chleb
6niebozupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień. Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g wędzonych kości wieprzowych sól pieprz listek laurowy kwaśna śmietana natka pietruszki koperek szczypiorek Przygotowanie Wędzone kości zalałem(...)wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw
R'n'G Kitchenpoważnie to bardzo zdrowe mięso, dobrze przyswajalne przez organizm, o niskiej zawartości tłuszczu, no po prostu bardzo zdrowe. SKŁADNIKI: - tuszka królika - 100 g masła - 250 ml rosołu z królika - 150 ml śmietany - 1 cebula - sól - biały pieprz mielony TUSZKĘ PODZIEL NA CZĘŚCI - comber, łapy i skoki. Korpus wykorzystaj do rosołu. Wszystkie części posól i oprósz białym pieprzem. Wstaw do lodówki(...)patelnię i roztop masło. Smaż królika z każdej strony aby zamknąć pory. Wyjmij królika i przełóż do garnka, na tym samym maśle zeszklij cebulę i dodaj do królika. ROSÓŁ Z KRÓLIKA DODAJ do garnka i duś około godziny. Po tym czasie wyjmij królika i z powstałego wywaru i śmietany zrób sos. Śmietanę przed dodaniem najlepiej zahartować. W razie potrzeby
Kuchnia bezglutenowa LoliJest dość zimno kochani, postanowiłam zrobić rosołek z kaczuszki. Idealny na wieczór! Kaczuszkę dostałam, więc to będzie rosół od serca na dobranoc. Składniki -porcja kaczuchy suszone pomidory cebulki natka pietruszki lub selera naciowego marchewka ząbek czosnku sól himalajska różowa makaron w kształcie ryżu u mnie Czaniecki Mięso wypłucz pod wodą. Włóż do garnka, dodaj marchewkę,cebulę opieczoną nad ogniem(...)zieleninę, czosnek, przyprawy jakie lubisz, sól oraz pokrojone w kawałeczki suszone pomidory. Zalej wodą. U mnie rosół gotował się dość wolno, bo na blasze wiejskiego pieca chlebowego. Międzyczasie w bradurze piekły się buraki i jabłka. Czad, mówię Wam. Smak wiejskiej kaczki jest niezapomniany. Suszone pomidory są genialne w rosole. Dodatek makaronu w kształcie ryżu sprawia, że dzieciaki w każdym wieku
Z Kuchni Do Kuchninajsmaczniejszy, najpyszniejszy, najlepszy na świecie! Smaku domowego makaronu nie da się zastąpić. Po prostu się nie da i już! Bez domowego makaronu nie ma też dobrego rosołu i w ogóle dobrej zupy.Makaron kupny, zamiast wzbogacać i dopełniać bukiet smakowy zupy, czy wywaru, tak naprawdę okrada ją z bogactwa aromatów i smaków. Kto raz zasmakuje rosołu(...)momentu wrzucenia makaronu do wody (ugotowany makaron nie ma surowizny - białego koloru - w środku, po przecięciu) makaron odcedź i wyłóż do talerzy lub wazy zalej gotowym rosołem lub inną zupą i serwuj natychmiast póki gorący Rozwałkowane płaty makaronu. Zrolowane płaty makaronu. Makaron posiekany na cienkie paseczki
Szybko Szybkowarwiększości domów niedziela kojarzy się z rosołem. Co zrobić z pozostałościami, oprócz przysłowiowej pomidorówki? Podpowiadamy... Składniki 300 g ugotowanego makaronu 500 g ugotowanego kurczaka 250 g pieczarek 300 ml rosołu 150 g roquefort (lub innego pleśniowego) 250 g startego sera żółtego 1 cebula czerwona Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na dnie naczynia układamy makaron. Mięso(...)oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, układamy na makaronie, następnie kładziemy oczyszczone i pokrojone na plasterki pieczarki. W rondelku zagotowujemy rosół, rozpuszczamy ser, zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem i posiekaną czerwoną cebulą. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchennasączyć pajdę chleba. Receptur na tego typu dania jest wiele, jedni pieką mięso w całości inni duszą w kawałkach. Ja podzieliłam je na duże fragmenty, zmacerowałam i dusiłam podlewając rosołem. Efekt rewelacyjny, mięso rozpadające się pod naciskiem widelca, sos intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że im dłużej razy je podgrzewamy - tym jest smaczniejsze. Więc śmiało można(...)czosnku - 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać ) - 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych ) - ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki ) - 2 średnie cebule - 2 kulki ziela angielskiego - olej do podsmażenia Mięso pokroić w sporą kostkę ( 3 x 3 cm ). Przełożyć do miseczki. Czosnek zgnieść płaską
kawawszklancerosół z łazankami Dodatek własnoręcznie wykonanych łazanek do rosołu sprawi, że zwykła zupa zmieni się w posiłek, którego smak zapamiętamy na bardzo długo. składniki dla sześciu osób 1 kg gorszych części drobiu (kacze skrzydełka, szyje indycze, lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 cebula 2- 3 marchwie(...)plastry marchew ( jedną lub dwie w zależności od upodobań), całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, doprawiamy solą, pieprzem, oraz maggi, dokładamy posiekana natkę pietruszki, oraz szczypior. Rosół rozlewamy na talerze, do każdej porcji dokładamy łazanki i podajemy
Miód i pieprzwłoszczyzna * żelatyna * sól, pieprz do smaku * jajko ugotowane na twardo * groszek konserwowy Przygotowanie : Włoszczyznę obrać, pokroić i razem z przyprawami oraz kurczakiem ugotować. Przecedzić i w zależności ile rosołu zostało - to tyle żelatyny rozpuścić. Mięso pokroić w paseczki. Marchewkę z rosołu oraz jajko pokroić w plasterki. Na dnie salaterki ułożyć jajko, marchewkę i groszek oraz mięso. Zalać rosołem
Magiczne Życie Martypierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy. Łopatkę kroimy(...)duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy. Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem. Oddzielamy od kości i wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2 razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze
W kuchennym oknie Ewyrazem mięso z rosołu zostało przerobione na super smaczne kotleciki. Możemy podać je z ulubionym sosem i/lub surówką. Składniki na około 8 kotletów 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1/2 zeszklonej cebuli 1 jajko sól , pieprz do smaku szczypta kurkumy bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia(...)samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy wcześniej zeszklona cebulkę, przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. 2. Formujemy małe kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Obsmażamy na oleju na złotą pamiętając by po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Gotowanie...to proste !dzisiaj zupa marchewkowa - pikantna, rozgrzewająca, idealna na kolację w chłodne jesienne wieczory. Albo na Halloween - wściekły pomarańcz zaskoczy gości ;). I przy okazji - sposób na to, co zrobić z pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem(...)możliwie małej ilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu, aż do uzyskania kremowej, ale niezbyt gęstej konsystencji. Przyprawiamy obowiązkowo imbirem i chilli, wedle własnego smaku, u nas poszło dość sporo chilli ;). Osobno gotujemy soczewicę, ja nie namaczałam, gotowałam kilkanaście minut, aż zmiękła. Do wody w której gotowała się soczewica można
Kuchnia w szuwaracholiwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka sól pieprz szczypta bazylii szczypta lubczyku szczypta majeranku pół cebuli 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 22% tłuszcz do smażenia 2 szkl rosołu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym. W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez(...)chwilkę czosnek i cebulę, włożyć roladę i z każdej strony ją sparzyć tak by zmieniła kolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera. Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić
Gotowanie jest łatweminimalną temperaturę tj. 30 stopni C (powyżej tej temperatury drożdże mogą zginąć) po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. Farsz: 400 gr ziaren soczewicy * 250 gr mięsa z rosołu lub przesmażonej wątróbki drobiowej lub pominąć 3 ząbki czosnku 2 małe jajka 4 łyżki mielonego siemienia lnianego pół pęczka koperku 1 i 1/2 łyżeczki soli (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 min. aż siemię zacznie wiązać. Farsz ma być, gęsty, trochę klejący, o konsystencji pasztetu. Jeżeli wyjdzie zbyt zbity, dodać jedno jajko lub kilka łyżek rosołu, jeżeli wyjdzie zbyt luźny dodać jedną łyżkę siemienia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrobić. Blat/stolnicę wysmarować cienką warstwą oleju, ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, ma być
moj przepis naSkładniki: 5 ogórków konserwowych 1,2 litra rosołu z jednego udka kurczaka ( Przepis tutaj ) 3 duże ziemniaki 4 łyżki śmietanki do zup 18% Rosół podgrzewamy. W międzyczasie kroimy ziemniaka w kostkę, ogórki trzemy na małych oczkach na tarce. Wszystko wrzucamy do rosołu i gotujemy do miękkości ziemniaków. Wlewamy śmietankę, mieszamy i po 10 minutach zajadamy się ze smakiem. Smacznego
Moje-pitraszenie