rosół - 7627 przepisów (strona:127/509)

Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką (wersja 2) 113

keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe   5 ziaren ziela angielskiego  przyprawa rosołowa Dodatkowo:   1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki namoczone w rosole 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżki majeranku pieprz ziołowy i naturalny sól Ponadto: olej/smalec do podsmażenia cebuli (użyłam oleju rzepakowego(...)mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Piec

Di gotuje
Potrawka z drobiowych żołądków 157

osoby : 1,5 kg drobiowych żołądków ( mocno się kurczą w gotowaniu ) 2 gałązki selera naciowego 4 -5 pieczarek 50 ml słodkiej śmietany 2 kostki rosołowe drobiowe lub 2 szklanki rosołu, jeśli mamy 2 szklanki wody ( jeżeli dodajecie rosół , pomijacie tą pozycję ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka klarowanego masła mąka wymieszana z woda do zagęszczenia sosu(...)wyciśniętym ząbkiem czosnku , dodajemy żołądki i smażymy , aż się zrumienią i przysmażą . Dodajemy pieczarki , smażymy jeszcze chwilę , zalewamy dwiema szklankami wody , dodając kostki rosołowe lub wlewamy dwie szklanki rosołu . Solimy do smaku ( ważne ,żeby nie solić przed smażeniem bo będą twarde ) . Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut , co jakiś czas mieszając . Po tym czasie żołądki , powinny być już miękkie

Ogrodnik w podróży
ROSÓŁ TAJSKI 274

Bardzo esencjonalny rosół Tajski , pełen smaku anyżu ,imbiru i cynamonu , w sam raz na rozgrzewkę po mroźnym spacerze po parku.W moim domu tego typu rosół bardzo często jest na moim stole,jakoś tak bardziej mi on samkuje niż rosół tradycyjny.Jeśli chcecie spróbować nowych smaków ,to polecam zacząć od tego pysznego dania.Smacznego!. 2 łyżki oleju 1 cebula 4 ząbki czosnku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z mięsem 143

domach był w niedzielę rosół, jak niepisana tradycja nakazuje?;) Jeśli zostało Wam mięso z rosołu, można wykorzystać go do zrobienia pysznych pierogów albo krokietów . U nas akurat  nie było rosołu, tylko barszcz ukraiński gotowany na wołowinie. Postanowiłam więc zrobić pierogi z mięsem wołowym i pieczarkami. Bardzo smakowite wyszły, okraszone cebulką rozpływały się w buzi;) Składniki (na ok 35 sztuk

Obiad gotowy
Pierogi z gęsiną i śliwkami 155

Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska(...)sztuk): 2,5 szklanki mąki 200ml gorącej wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie: 400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)  1 cebula 100g suszonych śliwek 2 wędzone śliwki 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól 1 łyżka masła

Obiad gotowy
GALARETKA Z KURCZAKIEM, JAJKIEM I WARZYWAMI 91

obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę, por oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk). Zalewam wodą, gotuję około 45 minut na wolnym ogniu.  Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem (rosół musi być wyrazisty).  Wyjmuję mięso i warzywa, rosół przecedzam przez sito, rozpuszczam w nim żelatynę.  Mięso obieram.  Marchewkę kroję w kostkę.  Jajka gotuję na twardo, kroję(...)ćwiartki.  W salaterkach układam składniki: mięso, marchewkę, groszek, jajka. Dodaję posiekaną natkę, następnie zalewam rosołem.  Wkładam do lodówki, aby galaretki stężał

JejKuchnia
Wegetariański rosół z pieczonych warzyw. 223

Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw.  Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest lekki. Polecam Wam do wypróbowania.  Następnym razem wypróbuję inne proporcje składników. Zapraszam Was na moją stronę na facebooku: Wegetariański rosół z pieczonych warzyw. Składniki: 600 g marchewki 450 g selera 450 g korzenia

Miksturownik
Paszteciki drożdżowe z mięsem 135

Paszteciki drożdżowe robię zawsze z mięsa na którym gotuję niedzielny rosół , wtedy nie mam problemu z pozbyciem się go, zawsze jest to mięso drobiowe i wołowe.  Podaję je tradycyjnie z domowym barszczem czerwonym. Smakują rewelacyjnie! Składniki: Ciasto: ½ kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki oliwy(...)jajko do posmarowania ciasta Odrobina suchego maku lub sezamu do posypania Farsz: 60-70 dag gotowanego mięsa drobiowego i wołowego ½ szklanki rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Jak wykonać ? Farsz: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobniutko, duszę na małej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Gotowane mięso mielę

Wanilia i Kardamon
Potrawka z kurczaka na zielono 173

zwana potrawka z kurczaka ale w innej zielonej wersji. Potrawka jest dobrym pomysłem na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka z rosołu. Delikatny biały sos z dodatkiem brokułów nada zwykłemu daniu trochę wyrazu. Świetna propozycja dla maluchów. Składniki: gotowane mięso z kurczaka rosół 1,5-2 brokuły ryż naturalny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ok. 2 łyżek soku(...)blenderem, a resztę odłożyć. W rondelku rozpuścić masło ale tak żeby się nie przypaliło. Dodać mąkę i energicznie mieszać aż do dokładnego połączenia się składników. Małymi porcjami wlewać rosół i energicznie po każdej mieszać. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny do smaku. Zdjąć z gazu i dodać zmiksowane brokuły. Podawać z ryżem, mięsem z kurczaka

Pysznie & Pięknie
Zupa serowa z czosnkowa bagietka 179

obiad. Zupa serowa, bo o niej mowa, to wspaniałe remedium na stan poimprezowy, dzisiaj posylwestrowo. W naszym domu zupa gości często również w normalne dni, a zwłaszcza, kiedy zostaje rosół z dnia poprzedniego. SKŁADNIKI: rosół wraz z warzywami (u nas marchewka, pietruszka, seler i opalana cebula) 3-4 serki topione* 150 g startego wyrazistego sera 3 ząbki czosnku 1 suszona(...)bardzo dużo serków topionych seropodobnych, Należy zwracać uwagę, aby były to prawdziwe serki. Prawdziwe serki są maksymalnie 20 groszy droższe, a zupa z nich nie ma obrzydliwie plastikowego posmaku. Rosół przecedzamy, zostawiamy w nim jedynie warzywa. Dzięki temu zupa będzie gęściejsza. Blendujemy i dodajemy po 1 serku, nadal miksując. Dopiero teraz zaczynamy podgrzewanie na niewielkim ogniu. Kiedy całość zacznie

Kuchnia od dwojga
Uwertura – rosyjska sałatka z wędzoną śliwką 261

Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa się wyłącznie majonezu, ja jednak wolę kiedy(...)wędzonych śliwek 1 cebula 3 marchewki 2 łyżki masła ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ostra papryka Jeśli mamy mięso z rosołu, obieramy je od kości i kroimy w kostkę. Jeśli natomiast mamy mięso surowe, na przykład filety, możemy je ugotować w posolonej wodzie razem z marchewką. Możemy również marchewkę ugotować osobno

Trzeci talerz
Domowy rosół 209

przez około 20 min. 3. Marchewkę i por płuczemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, dodajemy kostki lub przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Gotowe! Ja podaję rosół z makaronem typu krajanka albo „gniazdami z makaronu nitki”. I jeszcze jedno, bardzo rzadko robię go w niedzielę. Tak na przekór. . Smacznego

Mama z miasta
Domowy rosół 164

Krok 3 Dodajemy włoszczyznę, opaloną cebulę i lubczyk do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez godzinę na wolnym ogniu. Krok 4 Przecedzamy zupę przez sitko. Smacznego Rosół można zamrozić – jest to doskonała baza do innych zup i sosów. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

Coś bym zjadła
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 184

Wracając do przyziemnych potrzeb zaspakajania głodu - kluski nadziewane mięsem w każdej wersji zaspakajają mnie w dwójnasób.  Uwielbiam takie kluchy! Dziś wersja bardzo oszczędna z mięsem ugotowanym  w rosole. Kluchy z mięsem. 250 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej pieprz czarny i ziołowy do smaku sól(...)masło świeże na omastę Mięso  z rosołu zmiel lub drobno posiekaj. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj, połowę zetrzyj na drobnej tarce. Utarte ziemniaki odciśnij  z płynu. Sok odstaw, by uzyskać krochmal. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę - ostudź.  Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij  ją na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż  kilka

Gotuj Sam!