wersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam(...)wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa
Posadzone i zjedzoneObieramy i średnio drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Czosnek drobno siekamy. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenie. W szerokim rondlu rozpuszczamy 2 porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy – masło powinno zbrązowieć, na krawędzi przypalenia. Dodajemy do brązowego masła 2 łyżki oliwy(...)jadła jeszcze, bez opamiętania… Następnym razem będzie z podwójnej porcji, tak mi dopomóż… PS.: W przepisie nie ma soli . I boczek, i parmezan, i bulion czy rosół, i niebieski ser są już wystarczająco słone. SKŁADNIKI 1 szklanka ryżu Arborio 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 50g wędzonego na zimno surowego boczku 50g sera z niebieską pleśnią 1 średnia cebula
Karo in the KitchenWSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo 1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)piór Potrzebujemy większego garnka. Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera chcemy by nasz rosół był klarowny. Wody wlewamy tak by mięso było zatopione podwójna a nawet po trójna ilością co ma nasze mięso niby najlepiej jest zalać jednokrotnością ale ja nie wykarmiłabym swojej rodziny
Viola cooks with passionzupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy
Gotowanie jest łatweiście farmerska tortilla jest. Dodam, że dodatkowo jest nieprzyzwoicie pyszna. Zdjęcia robione w pośpiechu, tortilla podgryziona..ale warto było. Bo pyszna. Lekka . Do syta! Dodam, że indyk skończył w rosole, a mięso poszło w tortillę. Składniki - tortilla mięso z indyka, który ugotował się w rosole czerwona cebula ugotowany ryż czarny pomidor ogórek opcjonalnie jaja na twardo sałata lodowa sos kielecki(...)hamburgerowy od Majonez Kielecki – tutaj ten konkretny pasuje idealnie. Sól i pieprz do smaku olej kokosowy lub rzepakowy Mięso z rosołu podsmaż delikatnie z cebulą na oleju kokosowym, dopraw do smaku wedle uznania. Tortillę podgrzej na suchej patelni. Rozsmaruj sos hamburgerowy i szybko dodaj mięsko z cebulą oraz ugotowany czarny ryż. Jaja na twardo. Wkrój pomidora, ogórka i przykryj koperkiem
Z Kuchni Do Kuchniczęści kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu i domowego sosu czosnkowego . Uwaga: Ja na swoich pałkach ugotowałam wcześniej rosół. Jeśli chcecie użyć surowych warto je wcześniej ugotować, np. w towarzystwie kostki rosołowej, aby nabrały więcej smaku i były soczyste w środku, jak moje. Składniki: na 12 sztuk 12 pałek(...)kurczaka – u mnie z rosołu 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie Pro-BIO ) 4 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie Pro-BIO ) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 jajko mleko olej do smażenia Przygotowanie: Pałki wyciągamy z rosołu i obsuszamy (u mnie odciekły na sitku). W jednej misce mieszamy np. widelcem 2 czubate łyżki
Słodkie okruszkiGotowanie rosołu wydaje się być arcyprostą czynnością kulinarną. Któż nie zna tej zupy? Nawet osoby, które nie mają talentu do gotowania, są w stanie ją zrobić. Zdawałoby się, że w przygotowaniu mięsnego wywaru nie ma wielkiej filozofii, jednak co dom, to inny „patent” na rosół. Choć różnice są niewielkie i dotyczą głównie detali, to ciężko wskazać, który sposób(...)Artykuł Jak ugotować dobry rosół? Porady staropolskich kucharek. pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz(...)serowo-czosnkowy: 150g serka topionego 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki masła pieprz biały Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole). Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą. (Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.) Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki
Di gotujePOMIDOROWA / TOMATO SOUP Ostatnio mnie naszło na zupy, co tydzień gotuję rosół i przerabiam go na dwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw(...)make. And if you’ll prepar it by yourself, from scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde
Martyna Cooksryżu arborio 2 łyżki oleju 100 ml białego wina wytrawnego 100 g słodkich truskawek 250 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso(...)truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół (ok. 100 ml do całkowitego wchłonięcia, czynność powtarzamy w zależności od potrzeb), tak by nie było za dużo płynu, a ryż nie miał sucho. Dusimy do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (truskawki lubią
R'n'G KitchenSama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który zachwyci wszystkich mięsożernych rosołowych pożeraczy. Taki bulion to baza do innych zup także, będą one aromatyczne i smakowite. Zachęcam więc do gotowania rosołu na kościach ale kości muszą być nie byle jakie a mianowicie(...)najlepsze takie wołowe ze szpondra ze szpikiem kostnym, mają bardzo dużo smaku. No to gotujemy? Rosół na kościach z pulpecikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodkładamy na później. Cienko pokrojone plasterki szparagów wrzucamy na wrzącą wodę na koniec, dosłownie na minutę – od razu odcedzamy i odkładamy do miseczki. Podgrzewamy wodę z kostkami bulionowymi lub rosół do wrzenia. Szalotkę bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w dużej, głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła, zeszklenia w nim drobno(...)składników pozwoli Wam na zrobienie 4 średnich porcji. SKŁADNIKI 1¼ szklanki ryżu arborio 10 łyżek startego sezonowanego sera cheddar (ok. szklanki) 1,5 litra wody lub 1,5l domowego rosołu 2 kostki bulionowe – warzywna i rosół z kury 2 szalotki lub małe cebule 1 duży ząbek czosnku 50-80g masła 82% tłuszczu 50-70ml cydru jabłkowego lub półwytrawnego
Karo in the KitchenJapońska zupa ramen to nic innego jak japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i dodatków. Ramen przywędrował do Japonii wprost z Chin. Jako że ramen nie ma sprecyzowanego konkretnego przepisu każdy może przygotować go na własny smak. Podstawą jednak jest rosół na mięsie i makaron, reszta to pomysł kucharza. Ja tym razem dodałam same smakowitości, zobaczcie zresztą sami. Ramen(...)był pierwowzorem do powstania zup błyskawicznych. Zachęcam do stworzenia swojej wersji ramen a oto moja, może Wam przypadnie do gustu. Japońska zupa Ramen - japoński rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesprzyja grillowaniu tym bardziej, że pogoda dopisuje. Obok lekkich sałatek bardziej treściwe też się przydadzą. Dzisiejsza sałatka jest mieszaniną świeżych wiosennych warzyw, jajek i kuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu(...)kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE: kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy, majonez łączymy z jogurtem, wszystkie produkty mieszamy, sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy pomidorkami
Kuchnia Beatyliście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rosół przecedzamy. Odłowione składniki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi i sól do smaku. Dodajemy też nieco rosołu, aby farsz nie był zbyt suchy. Mieszamy(...)ogniu ok. 10 minut. Dodatkowo do pierogów na patelni z olejem i odrobiną masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Odławiamy pierogi, polewamy tłuszczykiem z cebulką i gotowe. Rosół wykorzystujemy jako dodatek, wystarczy dodać lane kluski i natkę pietruszki. Smacznego
Maminek kulinarny