rosół - 7627 przepisów (strona:123/509)

Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 140

DOMOWY PASZTET DROBIOWY Z SUSZONYMI WIŚNIAMI! Robicie w domu pasztet? Ja przyznaję się bez bicia, że dość rzadko. Zazwyczaj wtedy, kiedy gotuję rosół i po prostu, wykorzystuję mięso z zupy. Tak też było im tym razem,  w niedzielę robiłam rosół na wiejskiej kurze i kaczce, z rosołu wyjęłam mięso i postanowiłam przygotować drobiowy pasztet. Bardzo lubię domowy pasztet, jest

SMYKWKUCHNI
Białe kluski z mięsem i kaszą gryczaną 180

laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku, solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Odławiamy mięso, marchew, cebulę, selera, czosnek i studzimy. Pozostałe warzywa i przypraw odławiamy i wyrzucamy. Rosół wykorzystamy do gotowania klusek. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy kaszę gryczaną. Wystudzone mięso i warzywa mielimy. Mięso i kaszę łączymy, doprawiamy solą i przyprawami i mieszamy. Jeśli jest zbyt(...)suche, dodajemy trochę rosołu i mieszamy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce. Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy. Zagniatamy ciasto ziemniaczane. Na dłoni formujemy placki z ciasta ziemniaczanego, nakładamy farsz i formujemy kluski. Gotujemy we wrzącym rosole, na małym ogniu

Maminek kulinarny
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 150

Mięso i warzywa, a pod spodem zupa – taki rosół z indyka na piwie. Mimo, że na pierwszy kęs świeży i lekki, jest też dobrze przyprawiony i syci na długo. Indyk to ciekawe mięso – każdy jego fragment można przyrządzić inaczej, każdy ma inny smak i inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi(...)lada problemu.   Pozbywamy się kości, ścięgien i twardych powięzi mięśniowych (jasnych błon otaczających poszczególne mięśnie) a mięso kroimy w kawałki na jeden kęs. Wrzucamy z powrotem do piwnego rosołu, przed podaniem mocno podgrzewamy i sprawdzamy, czy nie trzeba bulionu jeszcze doprawić. Ja podaję golonki w takiej postaci – lekkiego piwnego ‘rosołu’ z warzywami i fragmentami mięsa. Można też część wywaru

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 183

większości dzieci- pomidorowa! 🍅 Ale taka klasyczna i  prawdziwie pomidorowa,  bardzo aromatyczna i słodka, bo przygotowana ze świeżych i dojrzałych pomidorów (a nie z koncentratu!) oraz domowego rosołu. Z resztą kto spróbuje takowej, to tej z koncentratu już nie zrobi, przynajmniej teraz, kiedy to pomidory coraz słodsze i najlepiej smakują! 😄 Około 1,8-2 litra: * rosół- 1 litr * dojrzałe(...)rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę oraz pomidory pokrojone w ćwiartki i dusić 40 minut. Po upływie 40 minut zawartość patelni przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek. Rosół zagotować, dodać przetarte pomidory i gotować 2-3 minuty. Doprawić solą oraz cukrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sos z kurek-grzyby 125

Składniki 300-400 gr. kurek(grzyby) 1 łyżka oliwa 200gr. kremówki szklanka rosołu (warzywny lub na mięsie 2 ziele angielskie Sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 1 cebula koperek zielony Wykonanie Grzyby umyć i obgotować w wodzie ,odcedzić .Pokroić na mniejsze kawałki . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać rondel z oliwą ,dodać cebulę ,zarumienić na zloty kolor(...)Cebulę wyjąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć kurki-grzyby. Dodać cebulę z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wszystko zalać szklanką rosołu i dusić około 5-6 minut . Następnie część rosołu wlać do kremówki ,wymieszać i całością zagęścić sos Kiedy sos jest w pożądanej konsystencji, zdjąć z ognia .Ten grzybowy sos jest prosty, szybki i bardzo

w mojej kuchni
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 160

Takie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju  1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki 2. Rozgrzewamy olej, 1/2 główki cebuli kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może

Gotowanie...to proste !
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 354

mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz   Składniki na zupę pomidorową: 1 l rosołu bądź bulionu 2 puszki pomidorów całych bądź siekanych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżeczki oliwy  2-3 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich(...)ziołowy  Przygotować pulpety: Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Zmielone mięso wymieszać z cebulą,natką pietruszki oraz przyprawami.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzać bulion bądź rosół.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać ją do rosołu. razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować

Niespełnione zdolności kulinarne
zupa szczawiowa 145

składniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól, pieprz dodatkowo: ugotowane na twardo jajko do podania pieczywo do podania wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA – KREM Z LIŚCI KALAREPY Z JAJKIEM I PIECZONĄ KIEŁBASĄ 117

Smak zupy jest delikatny i bardzo ciekawy. Składniki 4 garscie liści z kalarepy 1 l rosołu lub wywaru 2 ząbki czosnku pieprz sól plastry upieczonej kiełbasy jajko ugotowane na twardo Liście z kalarepy wrzucamy do blendera i z dodatkiem kilku łyżek rosołu miksujemy. Wlewamy do wrzącego rosołu, wciskamy czosnek, przyprawiamy i chwilkę gotujemy. Można wlać trochę śmietanki. Ubieramy zupę kiełbasą

harrisa
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 230

chrupkie i lekko słodkie. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenia. W szerokim rondlu rozpuszczamy 2 porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy – masło powinno zbrązowieć, na krawędzi przypalenia. Dodajemy do brązowego masła 2 łyżki oliwy(...)duże porcje z dokładkami albo 4 mniejsze), posypujemy jeszcze odrobiną sera i podajemy od razu.   PS.: W przepisie nie ma soli . I boczek, i Corregio, i bulion czy rosół, i niebieski ser są już wystarczająco słone. SKŁADNIKI 1 pełna szklanka ryżu Arborio 350-400g bobu 80g bekonu w cienkich plastrach 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 158

niewielki słoiczek tej szlachetnej przyprawy. Polecam to miejsce jeśli wybierzecie się kiedyś do stolicy Hiszpanii, znajdziecie je TUTAJ , a ja chciałam się z wami podzielić przepisem na pyszny rosół na kościach i mięsie cielęcym z dodatkiem włoszczyzny kurkumy i szafranu. Podałam go z ugotowaną biała quinoą i boczniakami cytrynowymi, które tylko lekko podsmażyłam na klarowanym maśle, bo to bardzo delikatne(...)trzeba doprawić solą. Boczniaki lekko solimy i obsmażamy parę minut z obu stron na klarowanym maśle. Nakładamy je do głębokich talerzy, razem w quinoą, plasterkami ugotowanych marchewek z rosołu i pokrojoną cielęciną, zalewamy rosołem. Już tylko wystarczy posypać wszystko siekaną natką pietruszki i gotowe

Quinoa Raz!
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 176

właśnie do tej zupy świetnie nadają się grube szparagi, które normalnie omijam w warzywniaku szerokim łukiem – im szersze, tym lepsze. Siekamy szalotkę, przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, grzejemy rosół. W rondlu w którym będziemy gotować zupę grzejemy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Gdy cebulka stanie się przeźroczysta – dorzucamy czosnek i mieszamy, smażymy aż straci mocny zapach. Wrzucamy szparagi(...)kawałki cytrynowej skórki, otaczamy w tłuszczu i podsmażamy razem 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.   Całość zalewamy gorącym rosołem, szybko zwiększamy gaz żeby doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy na minimum i gotujemy zupę pod przykryciem, do miękkości szparagów – 12-15 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zawartość rondla przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy 2 łyżki soku

Karo in the Kitchen
Zasmażana młoda kapusta z pętami kiełbaski 172

się pokazywać więc trzeba ja koniecznie wypróbować w naszych smacznych daniach. Zaczęłam od prostego obiadku który wszystkim zasmakuje. Składniki: młoda kapusta pół główki kiełbasa w pętkach 4 szt szklanka rosołu drobiowego ( Dzień wcześniej miałam rosół i się przydał) młode ziemniaczki 1 kg koperek świeży do posypania ziemniaczków pomidorki 3 szt     Młodą kapustę myjemy i kroimy drobno,przekładamy(...)patelni i zalewamy rosołom drobiowym. Dodajemy kiełbaskę w większe kawałki( pętka i dusimy razem i podsmażamy). Młode ziemniaczki obieramy i kroimy w łódeczki, gotujemy w osolonej wodzie.Na talerz przekładamy kapustę podduszoną z kiełbaską, młode ziemniaczki które posypujemy koperkiem oraz pomidorka z którego zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki.Smacznego

Różowa kuchnia
Pasztet drobiowy w słoiku. 189

fajnie rozsmarowuje się na chlebie. Jest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso z kości) 100 g. wątróbki drobiowej 100 ml śmietanki 30% 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula ugotowana(...)podsmażona 1 ząbek czosnku 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć

Agusiowe smakołyki
zupa krem szparagowy 146

składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (pozostawiamy(...)kilka główek w całości) wlewamy troszkę rosołu i dusimy parę minut. Do podduszonych szparag wlewamy gorący rosół. Całość gotujemy ok. 15 min. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozmieszaną w małej ilości zupy śmietanę, doprawiamy a następnie blendujemy na krem. Odłożone główki szparagów wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowy krem podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z ugotowanymi

Domowy Smak Jedzenia