rosół - 7682 przepisów (strona:116/513)

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa 205

jest ogromne pole do popisu. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól, świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek. Ale kto zabroni nam dodać jeszcze majeranek, tymianek, mieloną paprykę, czy warzywa z rosołu? :) Smak domowej mielonki na pewno będzie jeszcze lepszy. Pasteryzacja  Pasteryzacja w piekarniku lub w garnku z wodą. Zazwyczaj, zalecane jest dwu lub trzykrotne pasteryzowanie słoików z mielonką(...)surowego boczku bez skóry około 20g soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka majeranku suszonego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 150g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler) - ewentualnie Jak zrobić mielonkę do słoików PRZYGOTOWANIE Krok 1. Szynkę mielimy tzw. szarpakiem, pozostałe mięsa i ewentualnie warzywa z rosołu, mielimy w maszynce z sitkiem o dużych

Moja Książka Kucharska
Kurczak pieczony na płasko, jak to zrobić ? 198

ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz, sól do smaku 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy   Najpierw zajęłam się kurczakiem, położyłam go na piersiach i nożyczkami wycięłam kręgosłup od kupra do szyi raz z prawej strony, a potem(...)lewej. Jak uda Ci się przeciąć wszystkie kosteczki po obu stronach, uzyskasz cały kręgosłup który możesz zamrozić np i dodać potem do rosołu.     Jak już kurczaka pozbawiłam kręgosłupa położyłam go na płasko na formie do pieczenia. Od strony szyi delikatnie palcami odciągnęłam skórę od piersi i w każdą przygotowaną w ten sposób dziurę włożyłam po łyżeczce masła

Kuchnia na wzgórzu
Galaretka drobiowa po Bieszczadzku 158

marchewka 2 szt.  jajko ugotowane na twardo 3 szt.  żelatyna 2 łyżki sól i pieprz do smaku Natka pietruszki Wykonanie: Mięso ugotować do miękkości, wyjąć z rosołu i odstawić do wystudzenia. Następnie obrać ręka od kości, rosół przecedzić przez gęste sitko, ostudzić, dodać żelatynę namoczoną w 100 ml wody, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem(...)Zaś marchewkę  obrać i ugotować oddzielnie, po czym ostudzić i pokroić w plasterki. W salaterkach ułożyć warstwami mięso, marchewkę, pokrojone w ósemki jaka i zalać przygotowanym rosołem i posypać zieleniną. Wstawić w chłodne miejsce, podawać na drugi dzień z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Szkocka grochówka 181

pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru lub bulionu na wędzonce.  Giczkę obkroić ze skóry i nadmiaru tłuszczu. Włożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, selera naciowego, pora, cebulę(...)dodać przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i goździki), zalać zimną wodą, tylko na tyle, aby zakryła mięso i warzywa i powoli zagotować. Gotować na minimalnym ogniu (tak jak rosół) do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie 2-3 godziny.* Gdy wywar będzie ugotowany wyłowić mięso i przełożyć na talerz, aby ostygło. Pora, cebulę i selera naciowego wyrzucić, natomiast

Codzienne Gotowanie
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 157

sól,pieprz  Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy(...)rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko

Z Majeczką w kuchni
Zupa grzybowa z pęczakiem - kresowa 206

rosół ok 2 l 3 ziemniaki marchewka cebula pół szklanki pęczaku sól pieprz zioła garść suszonych grzybów Grzybki wcześniej moczymy i obgotowujemy. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy kaszę i włoszczyznę. Po ok 30 min dodajemy ziemniaki i ugotowane grzybki , gotujemy aż do miękkości i doprawiamy do smaku.  W przepisie dawnym dodano śmietanę , ja jednak wolę tę zupę pod taką(...)postacią. Można też wrzucić troszkę mięska z rosołu

Gotowanie jest łatwe
Pasztet pieczony z mięsa rosołowego 212

zrobić z mięsem, które zostało z rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet. Pasztet pieczony z mięsa rosołowego Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (u mnie mieszane wołowo drobiowe) 2 - 3 jajka (zależnie od wielkości) 80 gram słoniny (można więcej jeśli mięso jest suche) przyprawy

Marta próbuje
rosol -wolnowar 196

łupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby doprawić solą ,ale nie jest to konieczne

w mojej kuchni
Barszcz czerwony z ziemniakami 261

łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: Po 1 ugotowanym na twardo jajku na każdą porcję Po 1-2 kulkach ugotowanych i tłuczonych ziemniaków Koperek *2 łyżki mąki pszennej ** Rosół Sposób przygotowania w Tefal Companion: Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dokładamy obrane ząbki czosnku oraz pokrojoną(...)tylko zmiksuję, przez co i smak i kolor jest zdecydowanie bardziej intensywny. Mąki już wtedy nie dodaję ;) Jak Wy zrobicie- zależy od Was ;) ** Do przygotowania barszczu można także użyć rosołu jeśli pozostał nam z dnia poprzedniego. Jeśli mamy go mało, to można połączyć z wodą. Ja tak zrobiłam właśnie. Miałam jakieś 300ml rosołu, więc dodałam ok 700ml wody i jedną

Kuchnia w czekoladzie
ZUPA A'LA RAMEN 176

Cóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu?  Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania(...)dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało

Słodki Zakątek
Szkocka zupa porowa 212

musi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki:  8 pałek z kurczaka (może być(...)pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.  Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć do wystygnięcia. Rosół przecedzić. Gdy kurczak ostygnie, obrać mięso z kości i podzielić na mniejsze kawałki.  W drugim garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 215

Łyżeczkę białego pieprzu ziarnistego rozcieramy w moździerzu (nie używajcie mielonego czarnego – to nie ten smak!). Mieszamy 2 łyżki skrobi z zimną wodą w osobnej miseczce na pastę. Szykujemy rosół, jajka, sosy i pozostałe przyprawy.   Zaczynamy od łaty wołowej. Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie, 3-4mm plasterki o szerokości około 4-5cm. Żeby ułatwić sobie(...)obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wlewamy rosół, dodajemy cukier, ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy i zmielony w moździerzu pieprz. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do powstałej „zupki” wsypujemy zielone części szczypioru, a następnie wlewamy wymieszaną

Karo in the Kitchen
Pasztet 141

podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz warzywa zalać wodą(...)Dodać do nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny

w mojej kuchni
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 227

mówimy, bo zapiekanka pasterska jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure(...)też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym Składniki: 500 g mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża czerwona cebula Ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody) Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie, ale gorąco polecamy) Łyżeczka suszonego rozmarynu Łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz Pure 4 średniej wielkości ziemniaki 2 pietruszki

Niedzielny kucharz
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 182

resztek kurczaka (w którym pokazaliśmy przepisy na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości, makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim, tortille, ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych patentów jak spożytkować smaczne kawałki drobiu. Zobaczcie co jeszcze można zrobić(...)temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Zupa

Niedzielny kucharz