rosół - 7627 przepisów (strona:116/509)

Pie z kurczakiem i porem 134

ziołami, dzięki czemu całość staje się wyrazista i aromatyczna. Ja przygotowałam to danie na bardzie udek z kurczaka, jednak pie z kurczaka świetnie nadaje się do wykorzystania mięsa z rosołu, z którym często nie wiadomo co zrobić. Takie mięso trzeba równie intensywnie doprawić, aby zapiekanka miała wyrazisty smak. Myślę, że taka pie z kurczaka z porem , to świetny pomysł(...)udek z kurczaka lub mięsa rosołowego zioła - oregano, szałwia, zioła prowansalskie, tymianek słodka i ostra papryka opakowanie gotowego ciasta francuskiego masło 2 łyżki mąki 150-200ml mleka lub rosołu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 jajko Jak zrobić pie'a z kurczakiem i porem? Boczek pokroić w niewielką kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aż zacznie wytapiać

Codzienne Gotowanie
Zupa ziemniaczana na rosole 142

Jeśli akurat w niedzielę był u Was rosół, to zamiast słynnej pomidorowej może dla odmiany zrobicie zupę ziemniaczaną? 😜 Gęsta i treściwa, doprawiona odrobiną kwaśnej śmietany i podana z cienkimi kabanosami drobiowymi, aby syciła na dłużej. Zupa, pomimo, że z niewielkiej ilości składników, jest naprawdę bardzo smaczna i zarazem...ekonomiczna 🤗 1,2 litr rosołu 800 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki(...)kabanosy drobiowe odrobina oliwy z papryką chili świeże listki oregano do dekoracji Na maśle klarowanym podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, sprasowany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. Rosół zagotować, dodać podsmażone ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem i zmiksować na gładko. Podawać z kabanosami. Opcjonalnie skropić pikantną oliwą i udekorować świeżymi listkami oregano

Kraina Miodem Płynąca
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 149

umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól

Słodki Zakątek
Zupa z resztek. Forszmak 178

lodówce to ja je wykorzystuję gotując gęstą, rozgrzewającą, pyszną zupę, można powiedzieć, że to gulasz, czy danie jednogarnkowe w stylu lubelskiego forszmaku. W tej dzisiejszej zupie jest kurczak z rosołu, kolorowa papryka, pomidory z puszki, trochę pasty paprykowej, ziemniaki z wczorajszego obiadu, kiełbasa, ogórek kiszony, fasola z puszki i zamrożona natka pietruszki. Do przygotowania zupy można wykorzystać również kawałki kiełbasy(...)ćwiartka kurczaka 1 kiełbasa np. śląska czy zwyczajna 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 4 ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu czerwona fasola z puszki 1 łyżka oleju 2 szklanki rosołu 2 ogórki kiszone 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielona grochówka 121

Wiosenna odmiana popularnej grochówki. Lekka i soczyście zielona za sprawą mrożonego groszku. Podstawą mojej zupy był rosół z dnia poprzedniego, więc jest to fajna propozycja dla tych co nie lubią jeść przez dwa dni tego samego :) Składniki : - około 1 litr rosołu, - 1 marchewka, - 3 - 4 ziemniaki, - około 300 g mrożonego groszku, - 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ), - sól(...)pieprz. Wykonanie : Warzywa obrać i pokroić : ziemniaki w kostkę, a marchew w talarki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł. Część groszku i ziemniaków wyjąć, zmiksować i ponownie wlać do garnka. Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, ewentualnie doprawić

Przepisy Mikołaja
Sałatka jarzynowa 101

Czas Przygotowania : 20 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 4   Sałatka jarzynowa zawdzięcza swój niepowtarzalny smak warzywom, które były wcześniej ugotowane w rosole. U nas w domu nikt nie przepada za jedzeniem warzyw z rosołu, więc najlepszym sposobem na uratowanie ich jest sałatka warzywna którą wszyscy się zajadają . Po więcej przepisów na sałatki zapraszam(...)uDolores.pl/sałatki . Składniki Marchewkę, pietruszkę i seler z rosołu 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 4 jaja ugotowane na twardo Mała puszka groszku Mała puszka kukurydzy Pół jabłka Pół cebuli 4 średniej wielkości ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu Łyżka musztardy Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy musztardę i majonez

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
domowy pasztet pieczony drobiowy z orzechami,żurawiną... 158

pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram, żurawina świeża 200 gram, rosół 2-3 szklanki Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu, orzechy(...)cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić. Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka, żurawinę blenderem zmiksować dokładnie. Do masy wsypać bułkę tartą, kasze manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowo wieprzowy 145

lubczyk i trochę soli do smaku i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec dodajemy wątróbkę i gasimy ogień a garnek pozostawiamy jeszcze 15 min pod przykryciem. wszystko wyławiamy z rosołu, studzimy i mięso oddzielamy od kości, Mielimy mięso i warzywa w maszynce do mięsa. Po czym dodajemy ok 1 l rosołu mączkę grochową, kaszę manną i przyprawy. Blendujemy nasz pasztet(...)jednolitą masę. Powinna być dość gęstą papką. w razie potrzeby można rozrzedzić rosołem lub zagęścić kaszą manną. Nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez

Gotowanie jest łatwe
Grecka zupa cytrynowa Avgolemono 97

koniec dodaje zahartowane żółtka i sok oraz skórkę z cytryny. I tak pewniej niedzieli, z powodu nieogarnięcia zakupów w sobotę, zostałam niejako zmuszona pustą lodówką do wypróbowania przepisu. Miałam rosół bo zimą gotuję go na okrągło, a pozostałe składniki ( ryż, cytrynę i jajka) zwykle też mam w domu. Avgolemono jest gęsta i kremowa o wyraźnie cytrynowym smaku, nie mogę powiedzieć(...)Total Time 25 mins Ingredients 1,5 litra rosołku 100 g ryżu 3 żółtka 1 cytryna 2 łyżki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Instructions Ryż wypłukać, dodać do rosołu i zagotować. Gotować 15 minut, aż ryż zmięknie. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, z całości wycisnąć sok. Żółtka ubić z sokiem z cytryny. Do żółtek dodawać powoli szklankę gorącego rosołu

Cooking for Emily
zupa dyniowa z klopsikami 88

składniki: 550 g miąższu dyni 150 g cebuli 4 ząbki czosnku 750 ml rosołu lub bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1/3 łyżeczki kurkumy sól, pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, kurkumę. Wlewamy trochę rosołu i dusimy przez ok. 5 min. Następnie(...)całość przekładamy do garnka, dodajemy pozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA POMIDOROWA 104

Klasyczna zupa pomidorowa z makaronem. Zupa pomidorowa. Przepis na tradycyjną zupę pomidorową z makaronem. Pyszna, domowa pomidorówka z makaronem. Prosty przepis na zupę pomidorową gotowaną na rosole. Klasyczna zupa pomidorowa na przecierze, zabielana śmietaną.  Zamiast śmietany, do zupy można dodać mleczko kokosowe. Czystą pomidorową można podać z grzankami z bagietki i kozim serem. Absolutnie rewelacyjna będzie także z lanymi(...)prosty przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na tradycyjną pomidorówkę i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na zupę pomidorową. Składniki na zupę: 1,5-2 litry rosołu jarzynowego lub drobiowego (może być z poprzedniego dnia) 1 marchewka, starta na tarce do jarzyn  1 cebula szalotka, posiekana 1 łyżka masła 200ml koncentratu pomidorowego szklanka śmietany

Moja Książka Kucharska
ZUPA KOPERKOWA Z KURCZAKIEM 113

Przepis na pyszną zupę koperkową. Klasyczna zupa koperkowa. Przepis na zupę koperkową z kurczakiem. Prosty przepis na domową zupę koperkową, gotowaną na rosole z kurczakiem, ziemniakami i ryżem, z dużą ilością świeżego koperku. Klasyczna koperkowa zabielana śmietaną, doprawiona szczyptą gałki muszkatołowej. Zupa koperkowa to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa koperkowa z kurczakiem - wypróbowany, prosty(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem 'Jarzynki', wrzucamy opłukany filet z kurczaka, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut.  Krok 2. Do gotującego się rosołu dodajemy 2 łyżki ryżu. Obieramy i płuczemy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami, albo kroimy w kostkę, ziemniaka kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do wywaru z mięsem

Moja Książka Kucharska
Pasztet 71

podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 2-3 Liście laurowe, 1-2 marchewki 1 pietruszka, 1 duża, 3-4 ziarna ziela angielskiego 4 średnie jajka 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka gałka muszkatołowa Wykonanie Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz warzywa zalać wodą(...)Dodać do nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie. Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny

mojej kuchni
rosol -wolnowar 105

łupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby doprawić solą ,ale nie jest to konieczne

mojej kuchni
ŻOŁĄDKI DROBIOWE W GALARECIE 90

liście laurowe.Całość zalać wodą tylko tyle, by wszystko było w nią zalane. Dodać do smaku sól i pieprz. Żołądki gotować tak długo, aby były miękkie.  Z powstałego rosołu wyjąć mięso i warzywa. Żołądki i kawałek marchewki pokroić na mniejsze kawałki, układać w miseczkach. Do przygotowania galarety odlać tylko tyle rosołu ile będzie potrzebne do zalania w miseczki. Gorący(...)rosół wymieszać z żelatyną (ilość według instrukcji na opakowaniu), zalać miseczki do pełna, wystudzone wstawić do lodówki

Zrób to smacznie