meksykańska ta pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 750 ml rosołu lub bulionu puszka pomidorów krojonych z czosnkiem i cebulą mały koncentrat pomidorowy (50g) 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka(...)rosołu 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju makaron lub ryż Jak przygotować zupę pomidorową z mięsem mielonym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, aż zmieni kolor i nie będzie surowe, Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek i dusimy. Po około 5 minutach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWarzywny pasztet - prosty i szybki przepis Składniki: - ugotowana włoszczyzna z rosołu :) - ugotowane mięso z rosołu; - 1 jajo; - 2 łyżki mąki ryżowej/pełnoziarnistej. Sposób przygotowania: - ugotowane warzywa z rosołu zmiksować z mięsem; - wbić jajo i 2 łyżki mąki - wszystko dobrze wymieszać i można ponownie zblendować; - masę przełożyć do prostokątnej foremki lub do takich jak na zdjęciu uprzednio wysmarować masłem
MintTasteKolejny sposób na to, jak wykorzystać mięso z rosołu :) Tym razem proponuje Wam takie pierożki. Farsz powstał automatycznie. Mięso z rosołu, pieczarki, cebulka i ser. Ciasto jest zwykłe pierogowe. Kształt zrobiłam okrągły, bo takie bardziej mi się podobają:) Farsz może być dowolny, jak kto lubi. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki maki 1 szklanka gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 -15 minut żeby odpoczęło. Składniki na farsz: 400 g. mięsa z rosołu 200 g. pieczarek 2 średnie cebule 100 g. sera żółtego 5 łyżek śmietanki kremówki sól, pieprz czosnek granulowany Dodatkowo: Jajko do posmarowania pierogów. Mięso zmielić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć. Pieczarki zetrzeć
Agusiowe smakołykiŁatwe Tanie Przepis na przepyszną i sycącą zupę grzybową, której podstawą jest domowy rosół. Składniki 1l rosołu 3 garście suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 1/4 szklanki śmietany 18% 2 szklanki wrzątku ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz […] Artykuł Zupa grzybowa (na domowym rosole) pochodzi
PysiaGotuje.plLudzie, jesień! Nastały takie chłody, że aż w kościach piszczy! Nic tylko gotować zupy na rozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty(...)obiad . Mój małżonek lubi drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
codojedzeniaPOMIDOROWA / TOMATO SOUP Ostatnio mnie naszło na zupy, co tydzień gotuję rosół i przerabiam go na dwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw(...)make. And if you’ll prepar it by yourself, from scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde
Martyna CooksKołduny w rosole #krakus, #smacznieiszybko Przyznam się szczerze(...)pierwszy jadłam kołduny w rosole, po prostu niebo w gębie. Ciasto jest bardzo cienkie, a farsz przepyszny. Od dziś ten przepis zagości u mnie na stałe, a przepis otrzymałam od znajomej. Składniki; Farsz; 10 dag mielonego mięsa baraniego 25 dag mielonego mięsa wołowego 10 dag łoju z nerki cielęcej 1/2 szkl bulionu 1 łyżka masła 2 garście suszonego majeranku
Kuchnia Danusipomidory lub przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje też oszczędną kuchnię, wykorzystującą to co zostało z innych posiłków. Moja zupa jest na bazie wczorajszego rosołu. Ty razem nie jest to poniedziałkowa pomidorówka , a cygańska zupa z boczkiem, kiełbasą, z papryką, z pomidorami i jest na ostro. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu(...)ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Zupa cygańska Składniki: 1,5 l rosołu, bulionu drobiowego lub ostatecznie 2 kostki warzywne 1 duża czerwona papryka 25 dag boczku wędzonego 1 sztuka ok. 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 duża cebula 1 papryczka chili 5 ziemniaków sól i pieprz 1 łyżka majeranku ½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięresztki z odświętnej pieczeni. Ten przepis najbliższy jest oryginałowi – mielone mięso doprawione jest niewielką, ale całkowicie wystarczającą do podkreślenia smaku ilością prostych przypraw. Sos wzbogaca wołowy, esencjonalny rosół i przesmażone do zarumienienia warzywa. Masę ziemniaczaną poza masłem i mlekiem dopełnia dojrzały angielski ser cheddar, natka pietruszki i skondensowany smak prażonej cebuli. Do przygotowania tej zapiekanki potrzeba tak naprawdę tylko(...)Zapiekanka zostaje bardzo angielska i autentyczna, bez obcych – w tym wypadku śródziemnomorskich – dodatków smakowych. Wino i pomidory są tu zupełnie zbędne! Dodajemy do warzyw usmażone wcześniej mięso, wlewamy wołowy rosół, wsypujemy mrożony groszek. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu i gotujemy razem 5-6 minut, bez przykrycia. Wsypujemy skrobię (w oryginale najczęściej używana jest skrobia kukurydziana) która całość
Karo in the Kitchenzawsze w lodowce znajduje jakiś twaróg którego nikt nie chce jeść ;) Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia(...)sztuk pierogów Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu wszystkie warzywa z rosołu pół pętka kiełbasy 1 woreczek ryżu 1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli) sól, pieprz
Gotowanie...to proste !średnim ogniu, często mieszając, do zrumienienia. Do cebuli przeciskamy obrane ząbki czosnku i wsypujemy suszony tymianek – smażymy chwilę razem, do momentu aż czosnek straci ostry zapach. Wlewamy rosół i mleko. Przekładamy do rondla upieczone różyczki kalafiora (zostawcie kilka do dekoracji!). Gotujemy zupę pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy i wsypujemy starty cheddar – jeszcze(...)wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy, czy zupy nie trzeba dopieprzyć albo dodatkowo posolić. Jeśli zupa wyszła za gęsta rozcieńczamy ją dodając jeszcze odrobinę rosołu. Porcje rozkładamy między cztery talerze, na środek każdej nakładamy różyczki pieczonego kalafiora i plasterki wysmażonego bekonu, posypujemy świeżym tymiankiem, drobno skrojoną natką i szczypiorem, skrapiamy delikatnie oliwą truflową. Jako ostrzejszy i chrupiący dodatek przydadzą się pikantne
Karo in the KitchenTeraz mam propozycję na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bo czasami tak się składa, że po ugotowaniu smacznego rosołu nie mamy ochoty na mięso. W tej wersji nic się nie zmarnuje i kolację mamy z głowy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniedomowej kuchni. Przepis jest banalnie prosty i wystarczy zaopatrzyć się w dobre pomidory, i wywar, a zupka będzie jak marzenie :).Zupę pomidorową najczęściej przygotowuje się z ugotowanego dzień wcześniej rosołu i tak było w moim przypadku. SKŁADNIKI 750 ml rosołu lub bulionu ok.10 średnich pomidorów sól,pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka masła łyżka śmietany 18% bazylia,słodka papryka, WYKONANIE(...)obraniu pomidorków ze skóry kroimy je na ćwiartki i w rondelku podsmażamy je na masełku aż całkowicie się rozpadną.Takie podsmażone pomidory dadzą naszej zupie niepowtarzalny aromat. Podgrzewamy nasz rosół lub bulion i gdy jest już bardzo gorący nad garnek dajemy sitko i przecieramy nasze podsmażone pomidory.Gotujemy jeszcze chwilę dodajemy przyprawy,mieszamy.Na sam koniec dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego żeby
Mała w garnku mieszakulinarnych sposobów wykorzstania tego super zdrowego warzywa jest naprawdę bez liku. Słodycz batata i kwaśne pomidory to konfiguracja smakowa koniecznie do wypróbowania. Zupę pomidorową przygotowałam na ugotowanym dzień wcześniej rosole i pewnie większość z nas tak robi. Dodatek batata nie tylko podnosi smak, ale świetnie ją zagęszcza. Podałam zupę dodatkowo ze szpeclami z płaskurki, choć oczywiście możesz użyć każdej innej(...)mąki. Po przepis na szpecle tutaj . Zupa jest gęsta, pożywna i bardzo pyszna. Wystarczy spokojnie za cały posiłek obiadowy. Składniki: 400 g batatów 1,2 l rosołu (z tego przepisu) 400 g pomidorów z puszki lub 1 kg świeżych pomidorów 1 cebula sól, pieprz szczypta cukru 4- cm kawałek imbiru oregano Wykonanie: bataty obrać, pokroić w kostkę. Cebulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oraz sok z cytryny. Możecie także zetrzeć skórkę cytrynową. Ja nie dodałam jej, bo moja cytryna była już lekko podsuszona, więc starcie jej było trudne. Tym razem do tego rosołu nie podawałam makaronu ani klusek. Wykorzystałam kawałki warzyw, które bez rozdrabniania ułożyłam na talerzu. Wyszedł obiad, którym wszyscy się najedli, ale nikt nie czuł się pełny i objedzony. Składniki(...)minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pokrojonymi w mniejsze kawałki warzywami. Smakuje zarówno bardzo gorące, jak i przestudzone. Ten rosół naprawdę jest na talerzu 😊 Jest bardzo chudy i klarowny, dlatego własnie ledwo go widać. Jeśli będziecie gotować swój rosół na minimalnym ogniu, wtedy wyjdzie Wam zawsze taki przejrzysty
Codzienna kuchnia niecodzienna