rosół - 7627 przepisów (strona:114/509)

Tajska zupa z dyni Hokkaido 107

później ale czerwone curry to curry najbardziej delikatne), sproszkowaną przyprawę curry i pół puszki mleka kokosowego. Dokładnie rozprowadzamy pastę w mleku i wlewamy pozostałą zawartość puszki.   Wlewamy gorący rosół jarzynowy, dodajemy liście limonki i pokrojoną, upieczoną dynię. Garnek nie do końca szczelnie nakrywamy pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10-15 minut.   Gotową zupę doprawiamy sosem(...)pełne wegańskie danie, warto dodać do każdej porcji panierowane, smażone tofu, smażonego bakłażana i makaron ryżowy lub gryczany makaron soba. Mięsożercy mogą bez przeszkód zrobić zupę na drobiowym rosole i podać ją z naturalnym jogurtem na bazie mleka krowiego, a uzupełnić makaronem udon i pokrojoną w paski gotowaną lub pieczoną piersią kurczaka lub kaczki. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje

Karo in the Kitchen
Zupa kurczakowa z lanymi kluseczkami 124

Cześć! Taka alternatywa dla rosołu. Zupa kurczakowa. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z braku czasu na gotowanie rosołu można taką właśnie przygotować.  Czas przygotowania i gotowania to ok. 1,30 godziny, czyli krócej niż gotowanie rosołu.  Składniki: * ok. 50 dkg mięsa z kurczaka (surowego) * 1 pietruszka * 1 duża marchewka * 1 duży liść pora * 4 ziarenka ziela angielskiego

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM 121

zupa grzybowa jaką jadłam. Składniki: - 500g surowych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki) - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 plastry boczku (nie trzeba, ale daje super smaczek) - 2 litry rosołu, bulionu (lub część rosołu lub bulionu z wodą) - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki (u mnie marchew i pietruszka łącznie miały 120g) - 1-2 łodygi selera naciowego (lub kawałek korzeniowego(...)mniejsze kawałki grzyby. Dodajemy na patelnię łyżkę masła (lub oleju). Smażymy ok. 5 minut, mieszając, aż zdecydowanie się skurczą. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z gorącym bulionem (rosołem). Dodajemy pokrojone w małą kostkę warzywa (marchew i pietruszkę) oraz pokrojone na małe kawałki łodygi selera. Gotujemy całość ok. 20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W trakcie gotowania

Smaczne Zdrowe
Zupa serowa 363

dosłownie w 15 minut. Z dodatkiem korzennych przypraw będzie super rozgrzewaczem na zimowe i jesienne wieczory. Oto prosty przepis na zupę serową. Składniki na rozgrzewającą zupę serową 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego (ok. 1 litra) 1 szklanka startego żółtego sera (musi być dobrej jakości - edamski, gouda lub cheddar) 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)żółtko przyprawy: starta gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz do smaku Do garnka wlewamy bulion lub rosół z 1/2 szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy starty ser żółty i energicznie mieszamy, aby ser się stopił i połączył z rosołem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i zaprawiamy zupę. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Na końcu dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy

Korniszonki
Zupa serowa 126

dosłownie w 15 minut. Z dodatkiem korzennych przypraw będzie super rozgrzewaczem na zimowe i jesienne wieczory. Oto prosty przepis na zupę serową. Składniki na rozgrzewającą zupę serową 4 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego (ok. 1 litra) 1 szklanka startego żółtego sera (musi być dobrej jakości - edamski, gouda lub cheddar) 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki pszennej(...)żółtko przyprawy: starta gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz do smaku Do garnka wlewamy bulion lub rosół z 1/2 szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy starty ser żółty i energicznie mieszamy, aby ser się stopił i połączył z rosołem. Pozostałe mleko mieszamy z mąką i zaprawiamy zupę. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą. Na końcu dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy

Gotujemy i jemy
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 179

wątróbkę. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Rosołu, w którym gotowaliśmy mięso, nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebny. W czasie gdy mięso się studzi, myjemy paprykę, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni(...)dodajemy tymianek i rozmaryn, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Mięso i usmażone warzywa mielimy w maszynce o małych oczkach. Dodajemy roztopiony smalec, przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem, dolewamy rosołu. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Masa pasztetowa powinna być dość rzadka, powinna mieć gęstość śmietany. Gdyby masa była za gęsta, możemy dolać jeszcze rosołu. Natomiast gdyby była za rzadka

Przepisy i porady kulinarne
Lasagne 210

wina.  Liczba porcji: 6-8 12-15 płatów makaronu lasagne 1 czerwona cebula 3 marchewki 150 gram boczku 500 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 2 szklanki gorącego rosołu* 400 gram passaty pomidorowej 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 650 ml mleka 50-100 gram parmezanu *może być z kostki Cebulę obrać(...)przesunąć na bok patelni. Powtórzyć tak sam z mięsem mielonym dzieląc mięso na 3 części, w razie potrzeby dodać pół łyżki oliwy. Gdy całe mięso będzie usmażone dodać szklankę rosołu. Gotować całość na dużym ogniu aż do odparowania większości cieczy, następnie zmniejszyć ogień. Pozostały rosół wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać na patelnię. Po chwili dodać passatę, doprawić solą

Czerwony Gupik
Farszynki Z Pysznym Farszem Z Mięsa Mielonego 147

mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :) Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;) Tutaj linki do farszynek(...)obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g surowego mięsa mielonego np. z szynki 1 średnia główka cebuli 2 ząbki czosnku ewentualnie warzywa z rosołu ( niekonieczne, ale można dodać np. z jedną marchew, pietruszkę, cebulkę czy kawałek selera) 1 łyżeczka koncentratu 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (warzywko) sól, pieprz do smaku Farsz 1. Cebulę kroimy w kostkę

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka z cukinii i gotowanego mięsa 117

Kolejny przepis na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Cukinia, sos pomidorowy, ser i gotowane mięso z mozzarellą. A do tego szczypta cynamonu do mięsa i sosu, o którym nie możecie zapomnieć :) Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla , gdzie w roli głównej były bakłażany i mięso mielone. Swoje zapiekanki zrobiłam w dwóch malutkich naczynkach ceramicznych, ale śmiało można w jednej dużej(...)Bardzo polecam! Składniki: 2 cukinie 450 g gotowanego mięsa z rosołu 1 kulka mozzarelli 2 cebule olej/oliwa pieprz, sól 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki) 10 g oregano 2 szczypty cynamonu łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 100 g sera żółtego bazylia lub natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na plastry grubości

Kocham..lubię..gotuję..
Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 98

macie je w lodówce/zamrażalniku niestraszni są wam niespodziewani goście, czy przegapienie niehandlowej niedzieli. Te dwa składniki uratują przed kompromitacją, czy nieplanowaną głodówką. Warto jest mieć zamrożone porcje rosołu i sosu marinara, żeby w razie potrzeby wyciągnąć z lodówki i na poczekaniu zrobić zupę pomidorową, najprostsze spaghetti arabiatta, czy mnóstwo innych tanich i zdrowych obiadów. O ile przygotowanie dobrego(...)rosołu to jednak pewien wysiłek, bo wywar najlepiej powoli, długo gotować, o tyle sos marinara jest gotowy w 45 minut. My w tym tygodniu zrobiliśmy trzy dania, każde inne, ale ich podstawę stanowi sos marinara. Co ważne, jest to bardzo tani półprodukt. Pół litra sosu z dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle

Niedzielny kucharz
Rosół drobiowy 73

Przepis na domowy rosół drobiowy z kurczaka – tak pyszny jak u Babci. Rosół drobiowy – Składniki: 1 cały kurczak o wadze ok. 2,4 kg ok. 3,5 litra wody 2 duże marchewki – ok. 300 g 2 średnie pietruszki – ok. 100 g 1 mały kawa The post Rosół drobiowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście 127

ostrzejsze Polecam , tym bardziej że są łatwe w wykonaniu i nie ma przy nich ryzyka porażki składniki na 3 osoby : 6 szt dość dużych pałek z kurczaka ( czyli podudzia ) rosół około 1 litra lub woda i kostki bulionowe do sparzenia udek mąka pszenna do obtoczenia , jedna szklanka ciasto : 4 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przyprawy tandorii ( masala tandori , ostra(...)proszku do pieczenia sól do smaku woda gazowana dodatkowo : woreczek olej rzepakowy do smażenia Pałki z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i oczyszczamy z wszelakich dziwactw W garnku doprowadzamy rosół do wrzenia . Do gorącego , gotującego się rosołu wkładamy pałki z kurczaka i zestawiamy z ognia . Nakrywamy pokrywką i parzymy około 20 minut . Wyciągamy , solimy do smaku , zostawiamy do ostygnięcia

Ogrodnik w podróży
Zupa ze świeżych ogórków z sokiem z ogórków małosolnych 119

pokazywałam Wam już 3 lata temu! (Jak ten czas leci!) Tamta zupa była z dodatkiem grzanek i delikatnie kremowa. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co Wam gwarantuję. Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera(...)średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól do smaku 2 większe liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz woda lub rosół lub bulion Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak po chińsku 115

sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego olej około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu) WYKONANIE: grzyby leśne moczymy w 1/2 szkl. wody, kroimy w słupki, mięso kroimy na wąskie paski i smażymy (około 5 min.) na maśle z dodatkiem wszystkich suchych(...)samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min., pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste

Kuchnia Beaty