rosół - 7627 przepisów (strona:110/509)

Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 84

mąki pszennej 8 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 1 łyżeczka soli jajko 40 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NADZIENIE 500 dag mięsa z rosołu (u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchew z rosołu cebula 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA 1 żółtko Przygotowanie: CIASTO Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę(...)drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 – 1,5h. FARSZ Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę. Ugotowaną w rosole marchew i mięso (waga bez kości), zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie zmieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PASZTECIKI Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek

Przepiski.pl
Delikatny rosół z królika 82

mnie w domu, wszyscy domownicy uwielbiają rosół z królika.  Rosołek najbardziej smakuje nam z drobnym makaronem, jest taki delikatny, słodziutki, po prostu mniam.  A Wy lubicie taki rosół czy jednak wolicie mieszany bądź z kury? 1 tuszka królika 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera średni por 1 cebula 2 ząbki cebuli 2 liście białej kapusty(...)ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie, jeszcze przez około 60 minut. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Po ugotowaniu rosół przecedzam. W osolonej wodzie gotuję makaron, odcedzam i przelewam zimną wodą. Podaję z makaronem oraz z marchewką i podrobami pokrojonymi w drobną kostkę.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Porosołowe kotleciki 105

Tylko co robić z mięsem i warzywami? Pasztet porosołowy już był to teraz kolej na kotleciki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne! 6-7 ugotowanych skrzydełek 2-3 marchewki (ugotowane z rosołu) 1 pietruszka (ugotowana z rosołu) 1 ząbek czosnku 1 cebula ½ pęczka świeżego koperku 2 jajka 4 łyżki buki tartej + do obtoczenia Sól Pieprz 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem(...)przyprawa) 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku   Skrzydełka obieramy z mięsa. Marchewki oraz pietruszkę ugotowaną w rosole kroimy na mniejsze kawałki. Koperek oraz cebulę siekamy. Dokładamy czosnek. Całość miksujemy blenderem na mniejsze kawałki. Nie blendujemy bardzo długo, masa nie ma być taka jak na pasztet, mają w niej być widoczne kawałki mięsa. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami

VioletoweKucharzenie
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 89

podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można

ProstePesto.pl
Zupa krem z dyni na rosole. 118

Ciekawa jestem co przeważnie robicie z rosołu? Podejrzewam, że królową  pomidorową. Ja też :)  Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat,  kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy.  Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa  sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej(...)obraniu i wydrążeniu środka,  zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji: zielona pietruszka pestki dyni Wykonanie: Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić  na mniejsze kawałki i obrać skórkę.  Ziemniaki, marchewkę

Agusiowe smakołyki
Żołądki gęsie z grzybami 88

związku z czym użyliśmy mrożonych podgrzybków. Jeśli obawiacie się potraw z gęsimi podrobami, to poniżej podajemy sposób na łatwe pozbycie się nieprzyjemnego zapachu gęsich żołądków. Również długie gotowanie w rosole z dodatkiem aromatycznych ziół sprawi, że żołądki z gęsi będą miękkie i bardzo smaczne. Udostępnij Żołądki gęsie z grzybami – składniki 500 g gęsich żołądków 250 g mrożonych grzybów(...)rosołu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 owoce jałowca 10 ziarenek kolorowego pieprzu 1 / 2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka smalcu gęsiego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żołądki gęsie opłukać pod bieżącą

niecodziennikpary
Delikatny rosół z perliczki. 106

Dziś zapraszam Was na rosół. Tym razem nieco odchudzony bo kurczak zamieniamy na perliczkę. Pysznie, lekko i elegancko. Zapraszam. Składniki; pół perliczki ok 450g 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka mały kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku suszona włoszczyzna do rosołu ( ekologiczna) 1 łyżka  Makaron do podania Przygotowanie; Mięso(...)myjemy, zalewamy wodą. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Cebulę przecinamy na pół i chwile opalamy na gazie, następnie wrzucamy do rosołu. Wrzucamy liście laurowe, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku. Dolewamy też wody aby uzupełnić tą która się wygotowała.  Podajemy z makaronem

Radość kipiąca uśmiechem.
2 obiady z całego kurczaka 85

wykorzystuję jako nadzienie do popularnych dań jak krokiety , ravioli, pierogi lub knedle . Obiad z kurczaka to tani obiad, ponieważ z jednego kurczaka można wyczarować kilka dań. Pierwszym z nich rosół z kurczaka, który jest podstawą do większości zup, które gotuję. Rosół ugotowany z całego kurczaka jest pyszny, aromatyczny i bardzo pożywny. Poza tym zawiera minerały, które wytrącają się z kości(...)podczas gotowania. Taki rosół to również źródło kolagenu. Ugotowany kurczak można dodać do zupy lub przygotować farsz. Jeśli zostały mi resztki gotowanych ziemniaków to wiem, że wykorzystam je na kopytka lub knedle. Mięsne knedle to pyszne danie na obiad w tygodniu. Można je przyrządzić wcześniej nawet zamrozić. Kurczak świetnie pasuje z brokułami i porem. Bardzo lubię dodawać warzywa do mięsnego

codojedzenia
Królik duszony w sosie z pieczarkami 98

przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał 🙂 ). Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz dwie szklanki bulionu drobiowego, najlepiej rosołu. Dlatego polecam, aby przy gotowaniu domowego rosołu, odłożyć sobie potrzebną ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce

Moja Delicja
Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem 153

słynne pierożki w kształcie sakiewek z przepysznym bulionem w środku, należą do czołówki najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. Faszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi! Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi(...)Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 300 ml gorącej wody 1 łyżka oleju Farsz: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula, drobno pokrojona 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Smakowity Blog Kulinarny
Przepis na zupę pomidorową z ryżem 77

Pomidorowa. Najlepsza zupa pomidorowa z ryżem - przepis.      Tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem , ugotowana na rosole. Pomidorowa ze świeżych, dojrzałych pomidorów i świeżych ziół, bez mięsa.  Najlepszy przepis na zupę pomidorową z ryżem jest prosty i wykonany ze świeżych składników. Tą pomidorówkę przygotujecie w niecałą godzinę.  Pomidory na zupę pomidorową z ryżem.      Właściwie(...)Zupa pomidorowa z ryżem - oto wypróbowany, domowy przepis, składniki i przyprawy.     Korzystajcie z przepisu na pomidorową  z ryżem i ulepszajcie go koniecznie :) Polecam! Zupa pomidorowa na rosole z ryżem - składniki: około 1,3 kg świeżych, dojrzałych pomidorów * 2-3 ząbki czosnku Pomidory pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć cukrem

Moja Książka Kucharska
Rosół 61

Rosół to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie niedzieli U mnie koniecznie musi być oprószona lubczykiem! Rosół – Składniki: 1 kurczak lub kura o wadze ok. 2,5 kgo Artykuł Rosół pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem 104

alla milanese, czyli risotto z szafranem Składniki:  300g ryżu do risotto np. arborio 2 większe szalotki bananowe 2 łyżki masła 200ml białego wytrawnego wina duża szczypta szafranu litr rosołu lub bulionu warzywnego garść startego parmezanu sól, pieprz Jak zrobić risotto alla milanese?  Bulion postawić na małym ogniu, aby cały czas był gorący. Na dużej patelni lub w rondlu(...)się tłuszczem.  Szafran wsypać do szklanki z winem i wymieszać. Białe wino z szafranem wlać do smażącego się ryżu i smażyć aż ryż wchłonie płyn. Zacząć podlewać ryż rosołem, jednorazowo wlewać po łyżce wazowej, ryż delikatnie mieszać drewnianą łyżką i czekać aż ryż wchłonie cały płyn. Wlać następną porcję rosołu, mieszać i czekać aż się wchłonie, po czym wlać

Codzienne Gotowanie
USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE 87

USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE Składniki Rosół szponder wołowy 400 g marchewki 3 szt. pietruszka 2 szt. seler 1/4 szt. natka pietruszki 1 pęczek mała cebula 1 szt. garść suszonych borowików czarny pieprz 2 szt. ziele angielskie 6 szt. liście laurowe 3 szt. sól 1 łyżeczka Uszka mąka typ 500 100 g sól 2 szczypty 10 żółtek Farsz(...)kształt uszka. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty. Wykończenie dania  Wykładamy ugotowane uszka na środek miski, dekorujemy liśćmi nasturcji i wylewamy 100 ml rosołu. Doprawiamy czarnym pieprzem

chefintheforest
Galarepa na biało duszona – kuchnia galicyjska 90

biszkopty, rulada to rolada, budeń to budyń, a marmelada to marmolada. Jednocześnie w ówczesnej kuchni używano wielu określeń brzmiących dzisiaj tajemniczo i obco. Różne nazwy nosiły wywary i rosoły, które przygotowywane w odmienny sposób służyły do rozmaitych celów. Na przykład jus to „rosół rumiany tęgi”, który gotowano kładąc na dnie rondla warstwę słoniny, następnie warstwę cebuli, a na koniec mięso(...)warzywa. Jus wykorzystywano jako bazę do szarych zup, sosów i innych potraw. Resteron to z kolei aromatyczny rosół o żółtawym kolorze, gotowany na bazie cielęciny, kuropatw, bażantów i kur. Natomiast korbulon to gotowana woda z octem, włoszczyzną i warzywami korzeniowymi. Dynstowanie , które w XIX wieku było często stosowaną metodą przygotowywania dań, dzisiaj nazywalibyśmy duszeniem w sosie własnym. Galarepa na biało

Trzeci talerz