rosół - 7627 przepisów (strona:105/509)

Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym fit 54

zależności od tego na jaki mam ochotę i podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem, ryżem lub sałatką. Można również klopsiki / pulpety przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Dzisiaj na obiad mam drobiowe(...)mięsa z ćwiartek kurczaka bez kości i skóry ( z 2-3 sztuk) 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz mielony do smaku majeranek 1 litr bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia pulpetów koperek mleko do zabielenia bulionu Jak zrobić fit pulpety drobiowe w sosie koperkowym. Rosół, wywar warzywny lub bulion doprowadzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa Tajska – Przepis 43

ryż, ryba, warzywa i przyprawy, a sama w sobie stanowi doskonały posiłek. Jeśli chcesz, możesz dodać cayenne, aby uzyskać dodatkowe ciepło. Jeśli jesteś wrażliwy na sól, możesz użyć niskosodowego rosołu z kurczaka, ale jeśli martwisz się o zawartość tłuszczu, spróbuj użyć lekkiego mleka kokosowego. Jest dobrym wyborem dla osób cierpiących na przeziębienie i grypę Pomimo że rosół z kurczaka jest(...)tradycyjnym lekarstwem na przeziębienie, tajskie jedzenie, w tym domowy rosół, może być lepszym wyborem dla osób cierpiących na przeziębienie i grypę. Ich smaki nie tylko koją ciało i łagodzą ból, ale zawierają również niezbędne witaminy i minerały, które pomagają organizmowi zwalczać przeziębienia. Zupa pomidorowa, na przykład, jest popularnym wyborem wśród wielu kultur ze względu na zawartość witaminy C i karotenoidów

Patchwork
Kotlety siekane z piersi kury. Sposób na niski cukier po obiedzie. Smacznie i zdrowo. 64

Wiele osób zastanawia sie co można zrobić z piersi kury. Przecież jest sucha, zawiła i twarda. To mit. Szczególnie jeśli zamierzacie wstawić właśnie pyszny rosół na niedzielę to warto wykroić z naszej kury ten element i miec pyszne drugie danie w komplecie. Polecam. Sprawdźcie: Składniki:  1 pierś z kury Garść zieleniny - pietruszka, szczypior lub koper 15 dkg tartego sera(...)stron. Kotlety robią się błyskawicznie. Są pyszne. Mięciutkie. Smakowe. Soczyste. No mega. Genialna alternatywa dla mielonych lub dla kotletów z piersi kurczaka. U nas jak Mama gotuje swój pyszny rosół...zawsze do pary były mielone. Pierś kury z rosołu jest twarda i sucha - po co wiec ją gotować. Mielone z kury ...owszem są smaczne,  ale kotlety siekane to klasa

Kuchnia po mojemu
Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka 71

odświętne danie. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Zmiennicy został opublikowany w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Smaki Ziemi Brzozowskiej”. Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami – kuchnia podkarpacka Składniki: 6 szklanek esencjonalnego rosołu (wywaru z włoszczyzny i kości) około 200 g przebranych liści szczawiu (mniej więcej 2 pełne głębokie talerze) 1 łyżka tłuszczu, np. masła 1 szklanka gęstej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)gęstej śmietany sól pieprz Szczaw dokładnie płuczemy, otrzepujemy z nadmiaru wody i przekładamy na patelnię z roztopionym tłuszczem. Prażymy na niewielkim ogniu aż szczaw zbrunatnieje. Do szczawiu wlewamy trochę rosołu i całość przecieramy przez sito. Przetarty szczaw dodajemy do zagotowanego rosołu, po czym zagęszczamy całość śmietaną wymieszaną z mąką. Zupę doprawiamy do smaku solą. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia

Trzeci talerz
Czernina czyli czarna polewka 77

Czernina inaczej nazywana czarną polewką, to specyficzna polska zupa, ponieważ jej głównymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, czasem także prosiaka. W staropolskim jadłospisie była podprawiana mąką i zakwaszana octem. Podawano ją z podrobami, gruszkami, gotowanymi łazankami lub kluseczkami. Może występować w wersji na słodko z suszonymi śliwkami i jabłkami lub na ostro z pikantnymi przyprawami korzennym(...)zabielenia zupy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy ugotować kaczkę wraz z warzywami i przyprawami tak jak tradycyjny rosół. Następnie gdy mięso jest już miękkie należy dodać suszone owoce i grzyby. Po ugotowaniu bulionu trzeba wyjąć warzywa i przygotować krew do zupy. Po 30 ml ciepłej i zimnej wody

ProstePesto.pl
Kremowe risotto z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym 58

Dziś serwuję pyszny obiad na zielono. W końcu wiosna.  Gdy w lodówce mam nadmiar rosołu obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, warzywa w nim są chrupiące, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic więcej do szczęścia nie trzeba. Do jego przygotowania niezbędna(...)mięsa z uda kurczaka 120 g ryżu arborio 25 dag świeżego groszku cukrowego 1 mała   cukinia 1 cebula ½ pora 2 łyżki masła 350 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania   Sposób przygotowania: Świeży zielony groszek cukrowy kroimy

Wanilia i Kardamon
Pasztet drobiowy z jajkiem 47

chleba sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek szczypta gałki muszkatołowej hyzop podłużne keksówki 2 szt  8 jajek ugotowanych na twardo Udka myjemy i nastawiamy z włoszczyzną jak na rosół.  Wątróbkę smażymy krótko z cebulką i studzimy. Po ugotowaniu do miękka wyjmujemy wszystko i studzimy.  Przepuszczamy przezmaszynkę do mielenia mięso wraz z warzywami  i wątróbką oraz namoczoną(...)mleku i odciśniętą bułką. Zmieloną masę doprawiamy do smaku, dodajemy kaszę manne i rosół partiami blendując masę na jednolitą , rosołu dodajemy tyle by masa była mniej wiecej konsystencji jak ciasto na placki ziemniaczane.  Połowę masy wkładamy do formy, układamy wzdłóż obrane jajka i przykrywamy masą.  Pieczemy w temp ok 190 st przez ok 1 godzinę

Gotowanie jest łatwe
Galaretka drobiowa wielkanocna 71

laurowy 1 mała cebula 1 gałązka lubczyku żelatyna  sok z cytryny 1 łyżka groszku z puszki 2 jajka ugotowane na twardo Udko myjemy i gotujemy z włoszczyzną jak rosół.  Udko u warzywa wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy formę od babki lub inne naczynie.  ok 750-800 ml rosołu odlewamy przez sitko do kubka, i dodajemy żelatynę według opisu(...)zielone listki (mogą to być listki czosnku niedwiedziego, lub natki pietruszki. Następnie kilka plasterków jajka i rozdrobnione mięso z udka. Ktoimy znów marchewkę, jajko i dodajemy groszek.  Zalewamy rosołem z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia a potem na kilka godzin do zastygnięcia.  Ostrożnie wyjmujemy galaretkę na talerz z formy i dekorujemy zieleninką

Gotowanie jest łatwe
Klopsiki w sosie własnym z marchewką 53

zabielić tłustą słodką śmietanką, ale w wersji mniej kalorycznej dobrze sprawdzi się też mleko. Jeśli wolicie ciemne sosy, można całkowicie pominąć te dodatki. Najsmaczniejszy sos wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Pulpety w sosie własnym wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę, bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 3 szklanek wody lub rosołu, duża marchewka lub 2 mniejsze, mała cebula, 2 ząbki czosnku,  ok. 1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), opcjonalnie, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi

Lekcje w kuchni
Flaki z mięsem drobiowym 69

uprzednio oczyszczoną i pokrojoną w kosteczki. Gotuj około godziny (do miękkości mięsa) Wyjmij z wywaru mięso (zostaw włoszczyznę). Mięso pokrój lub poszarp na drobne kawałki. Dodaj mięso drobiowe do rosołu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po zeszkleniu dodaj ją do rosołu. Flaki dokładnie obmyj i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź, ponownie dokładnie opłukaj(...)pierwszej kolejności należy do garnka włożyć poporcjowanego kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalać zimną wodą i gotować wolno do miękkości mięsa. Mięso z wywaru wyjąć a rosół przecedzić. Dodać do wywaru pozostałe przyprawy i gotować do miękkości flaków. Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, wyłączamy gaz, dodajemy paprykę i mieszamy z niewielką ilością zimnej wody

ProstePesto.pl