być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, ząbek czosnku, opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), około 3/4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
Lekcje w kuchniZupa kartoflanka Zupa ziemniaczana inaczej zwana też jako zupa kartoflanka, to prosty przepis na pyszną, łatwą zupę na wędzonce lub rosole. Tradycyjny przepis na babciną kartoflankę, smaczną pożywną , którą można przygotować na szybko. Zupa ziemniaczana tak samo jak rosół czy żurek to klasyka polskiej kuchni, choć ta pierwsza czyli kartoflanka jest trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ kartoflankę można przygotować(...)przepis na kartoflankę Magdy Gessler. Jednak mało kto wie, że to jest przepis na kartoflankę śląską, a więc nic odkrywczego. Później na liście są kartoflanka z boczkiem, kartoflanka na rosole i kartoflanka z zacierkami. Dziś to będzie zupa ziemniaczana na wędzonce. Kartoflanka z przepisu Babci to zupa bezmięsna, na maśle lub oleju. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, zupa bez zasmażki
Dieta moja pasjatylko podnoszą wartości odżywcze czy są przeciwzapalne i antywirusowe, ale właśnie fantastycznie rozgrzewają organizm! Warto więc mieć w zanadrzu kaszę jaglaną i do każdej zupy (no, może oprócz rosołu🤣) wsypać choć 2-3 łyżki- nikt jej nie wyczuje, ale przynajmniej zawsze to więcej cennych składników☺️ Aaa, i od jakiegoś czasu mam patent na warzywa korzeniowe, aby nie było wygrzebywania przez(...)może zupa nie wygląda tak atrakcyjnie jak z pokrojonymi w kółeczko warzywami, ale kto by tam patrzył na wygląd😜 Około 2 litrów zupy: 1 główka kalafioru 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego 4 łyżki masła klarowanego 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej włoszczyzna (1 mniejsza marchewka, 1 mniejsza pietruszka, niewielki kawałek selera i pora) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka
Kraina Miodem PłynącaPielmieni – pyszne, soczyste pierożki zrobione z farszu z surowego mięsa, które po ugotowaniu jest nasączone przyjemnym, lekkim bulionem. Można je zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów(...)bulion jest lepszy. I ostatnia sprawa: farsz do pielmieni trzeba solidnie wyrobić, najlepiej ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Pielmieni można ugotować, jak klasyczne pierogi w wodzie, lub w rosole. Moim zdaniem ten drugi sposób sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Farsz i pierożki nasiąkają bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga
Niedzielny kucharzCIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka 10 dag miękkiego masła NADZIENIE 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchewka z rosołu 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych 2 cebule 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA(...)pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Wykonanie Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć
Alle Dobre!sosu śmietanowego możecie dodać kwaśną lub słodką śmietanę, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy sos uzyskacie z tą słodką. Sos śmietanowy będzie też najlepszy, gdy zostanie przygotowany na domowym rosole / wywarze. Klopsiki szwedzkie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij(...)kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (do smaku) na sos: 3 szklanki domowego bulionu / rosołu / wywaru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka
Lekcje w kuchniprzykrywką. Podlanie gołąbków płynem przed pieczeniem ma duże znaczenie. Przede wszystkim zapobiega przypaleniu, ale też wpływa na miękkość liści i ich smak. Gołąbki warto podlać czymś więcej niż woda – rosołem, posoloną wodą z suszonymi grzybami lub wodą wymieszaną z przyprawionym przecierem pomidorowym. Nabiorą lepszego smaku, a płyn który nie odparuje można wykorzystać jako bazę do sosu. Tradycyjne gołąbki zawijamy zazwyczaj(...)mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 większa główka kapusty 1 duża cebula 2 łyżki tłuszczu (olej, smalec lub margaryna) 2 szklanki rosołu lub wody sól pieprz Kapustę sparzamy w gotującej się posolonej wodzie i odcinamy stopniowo liść po liściu. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw, żeby liście były płaskie i miękkie. Oczyszczone
Trzeci talerzzupy jarzynowej: 1 mała, posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki około 70g makaronu nitki 1/2 szklanki śmietany(...)jarzynowa Krok 1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem. Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie. Gotową zupę jarzynową doprawić
Moja Książka KucharskaSkładniki: papryka kolorowa 6 sztuk średnie, cebula kolorowa 4 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, korzeń pietruszki 2 sztuki większy, pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk, rosół 2 litry, ziemniaki 5 sztuk średnie, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1-2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić(...)garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżka, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, pomidory dojrzałe 1,5 kg, rosół drobiowy 2 litry, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, śmietana 12% 200 gram, woda 200 gram, ryż 2 woreczki Na oleju w garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z cukrem na złocisto, do cebuli wlać świeże , mocno dojrzałe(...)opłukane zmiksowane pomidory ze skórką. Do pomidorów wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, zagotować i gotować z 10 minut. Dodać sól czosnkową, pieprz mielony, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek i tylko zagotować, zdjąć z ognia. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić na durszlaku i podawać z zupą pomidorową - bardzo smaczna, sycąca zupa ze świeżych
W Mojej Kuchni LubięZupa buraczkowa. Zupa buraczkowa Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato! Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego(...)rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku. Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy 1 kg młodych buraczków 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego 200ml śmietany 30% 300ml
Moja Książka Kucharskateż tak macie, że czasami zostanie Wam mięso i warzywa z rosołu oraz garstka makaronu ? U mnie tak bywa. Zawsze robiłam pasztet, a tym razem wykorzystałam te składniki do farszu na pierogi. Pierogi jak to pierogi wyszły pyszne i nikt nawet nie zauważył, że był tam też makaron. Obiad zjedzony i jak zwykle usłyszałam tekst starszego syna, że jak zrobię(...)coś pysznego to czuć malizną. Cieszę się jak, domownikom jedzenie smakuje i nic się nie marnuje. Do rosołu a potem do farszu na pierogi użyłam makaronu Kluska rędzińska jajeczna . Polecam Wam te makarony, są pyszne Pierogi z farszem z rosołu
Ewa w kuchniskładniki: * 150 g ryżu arborio (ryż do risotto) * około 30 g suszonych grzybów leśnych (użyłam podgrzybki suszone od Skworcu ) * 1 cebula * 1/3 szklanki białego wytrawnego wina * 1 szklanka rosołu * 2 łyżki masła * sól i pieprz czarny mielony do smaku * natka pietruszki do posypania na wierzch * tarty parmezan (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone grzyby przełożyć do miski. Zalać wrzącą wodą na tyle(...)pokrojone grzyby (wody z moczenia grzybów nie wylewać), całość wymieszać. Wlać wino, zamieszać. Całość podsmażać, aż wino odparuje. Następnie na przemian wlewać po chochli wody z moczenia grzybów i rosołu. Całość cały czas smażyć, ryż będzie chłonął wodę i rosół, dlatego trzeba całość co chwilę mieszać i dolewać płyny. Tak postępować do czasu, aż ryż zmięknie. Na końcu doprawić
Zrób to smaczniekiedy kura jest chora!" Dziś, gdy dostępność produktów drobiowych jest powszechna, to określenie jest zdecydowanie nawet niezrozumiałe. Natomiast aktualizuje się tradycja polskiego niedzielnego obiadu, jakim bez wątpienia jest rosół! No i "tutaj jest pies pogrzebany" (kolejne nasze powiedzenie), bo co ma począć "chłop" którego stan zdrowia, zabrania mu konsumpcji mięsa? No cóż, ten "chłop" wymyśla taki "rosół", który(...)wyglądzie będzie "brak oczek"! Zatem kto zainteresowany, kto z wyboru życiowego lub z powodu stanu zdrowia mięsa nie jada, proszony jest o zapoznanie się z szczegółowym opisem tego " warzywnego rosołu" i samodzielnego jego wypróbowania na własnym podniebieniu! Wszyscy inni też mogą! Życzę smacznego! Składniki: 500 g młodej marchewki 2 selery korzeniowe (młode
R'n'G Kitchen