być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i porem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, biała i jasnozielona część pora, starta na wiórki marchewka, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), 1-2 płaskie łyżeczki mąki
Lekcje w kuchniklasycznie pewnie bym tak zrobiła. Kawałek boczku, podgardla. To podstawa przy okazji pasztetu drobiowego. Mamy więc w dzisiejszym pasztecie trochę tłuszczu w postaci oleju rzepakowego. Parę dni temu wyczarowałam rosół. Chodziła za mną galareta, z marchewką, natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę(...)głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać. I jeżeli macie możliwość, kupujcie lepszej jakości mięso, niż
Kardamonovybyć przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, ząbek czosnku, opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), około 3/4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
Lekcje w kuchniZupa kartoflanka Zupa ziemniaczana inaczej zwana też jako zupa kartoflanka, to prosty przepis na pyszną, łatwą zupę na wędzonce lub rosole. Tradycyjny przepis na babciną kartoflankę, smaczną pożywną , którą można przygotować na szybko. Zupa ziemniaczana tak samo jak rosół czy żurek to klasyka polskiej kuchni, choć ta pierwsza czyli kartoflanka jest trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ kartoflankę można przygotować(...)przepis na kartoflankę Magdy Gessler. Jednak mało kto wie, że to jest przepis na kartoflankę śląską, a więc nic odkrywczego. Później na liście są kartoflanka z boczkiem, kartoflanka na rosole i kartoflanka z zacierkami. Dziś to będzie zupa ziemniaczana na wędzonce. Kartoflanka z przepisu Babci to zupa bezmięsna, na maśle lub oleju. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, zupa bez zasmażki
Dieta moja pasjatylko podnoszą wartości odżywcze czy są przeciwzapalne i antywirusowe, ale właśnie fantastycznie rozgrzewają organizm! Warto więc mieć w zanadrzu kaszę jaglaną i do każdej zupy (no, może oprócz rosołu🤣) wsypać choć 2-3 łyżki- nikt jej nie wyczuje, ale przynajmniej zawsze to więcej cennych składników☺️ Aaa, i od jakiegoś czasu mam patent na warzywa korzeniowe, aby nie było wygrzebywania przez(...)może zupa nie wygląda tak atrakcyjnie jak z pokrojonymi w kółeczko warzywami, ale kto by tam patrzył na wygląd😜 Około 2 litrów zupy: 1 główka kalafioru 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego 4 łyżki masła klarowanego 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej włoszczyzna (1 mniejsza marchewka, 1 mniejsza pietruszka, niewielki kawałek selera i pora) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka
Kraina Miodem PłynącaPielmieni – pyszne, soczyste pierożki zrobione z farszu z surowego mięsa, które po ugotowaniu jest nasączone przyjemnym, lekkim bulionem. Można je zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów(...)bulion jest lepszy. I ostatnia sprawa: farsz do pielmieni trzeba solidnie wyrobić, najlepiej ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Pielmieni można ugotować, jak klasyczne pierogi w wodzie, lub w rosole. Moim zdaniem ten drugi sposób sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Farsz i pierożki nasiąkają bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga
Niedzielny kucharzCIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka 10 dag miękkiego masła NADZIENIE 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchewka z rosołu 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych 2 cebule 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA(...)pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Wykonanie Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć
Alle Dobre!sosu śmietanowego możecie dodać kwaśną lub słodką śmietanę, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy sos uzyskacie z tą słodką. Sos śmietanowy będzie też najlepszy, gdy zostanie przygotowany na domowym rosole / wywarze. Klopsiki szwedzkie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij(...)kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (do smaku) na sos: 3 szklanki domowego bulionu / rosołu / wywaru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka
Lekcje w kuchniprzykrywką. Podlanie gołąbków płynem przed pieczeniem ma duże znaczenie. Przede wszystkim zapobiega przypaleniu, ale też wpływa na miękkość liści i ich smak. Gołąbki warto podlać czymś więcej niż woda – rosołem, posoloną wodą z suszonymi grzybami lub wodą wymieszaną z przyprawionym przecierem pomidorowym. Nabiorą lepszego smaku, a płyn który nie odparuje można wykorzystać jako bazę do sosu. Tradycyjne gołąbki zawijamy zazwyczaj(...)mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 większa główka kapusty 1 duża cebula 2 łyżki tłuszczu (olej, smalec lub margaryna) 2 szklanki rosołu lub wody sól pieprz Kapustę sparzamy w gotującej się posolonej wodzie i odcinamy stopniowo liść po liściu. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw, żeby liście były płaskie i miękkie. Oczyszczone
Trzeci talerzzupy jarzynowej: 1 mała, posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki około 70g makaronu nitki 1/2 szklanki śmietany(...)jarzynowa Krok 1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem. Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie. Gotową zupę jarzynową doprawić
Moja Książka KucharskaSkładniki: papryka kolorowa 6 sztuk średnie, cebula kolorowa 4 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, korzeń pietruszki 2 sztuki większy, pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk, rosół 2 litry, ziemniaki 5 sztuk średnie, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1-2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić(...)garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżka, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, pomidory dojrzałe 1,5 kg, rosół drobiowy 2 litry, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, śmietana 12% 200 gram, woda 200 gram, ryż 2 woreczki Na oleju w garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z cukrem na złocisto, do cebuli wlać świeże , mocno dojrzałe(...)opłukane zmiksowane pomidory ze skórką. Do pomidorów wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, zagotować i gotować z 10 minut. Dodać sól czosnkową, pieprz mielony, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek i tylko zagotować, zdjąć z ognia. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić na durszlaku i podawać z zupą pomidorową - bardzo smaczna, sycąca zupa ze świeżych
W Mojej Kuchni LubięZupa buraczkowa. Zupa buraczkowa Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato! Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego(...)rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku. Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy 1 kg młodych buraczków 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego 200ml śmietany 30% 300ml
Moja Książka Kucharskateż tak macie, że czasami zostanie Wam mięso i warzywa z rosołu oraz garstka makaronu ? U mnie tak bywa. Zawsze robiłam pasztet, a tym razem wykorzystałam te składniki do farszu na pierogi. Pierogi jak to pierogi wyszły pyszne i nikt nawet nie zauważył, że był tam też makaron. Obiad zjedzony i jak zwykle usłyszałam tekst starszego syna, że jak zrobię(...)coś pysznego to czuć malizną. Cieszę się jak, domownikom jedzenie smakuje i nic się nie marnuje. Do rosołu a potem do farszu na pierogi użyłam makaronu Kluska rędzińska jajeczna . Polecam Wam te makarony, są pyszne Pierogi z farszem z rosołu
Ewa w kuchni