rosół - 7627 przepisów (strona:107/509)

Klopsiki w sosie z marchewką i porem 135

być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i porem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, biała i jasnozielona część pora, starta na wiórki marchewka, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), 1-2 płaskie łyżeczki mąki

Lekcje w kuchni
Pasztet z gotowanych piersi kurczaka 54

klasycznie pewnie bym tak zrobiła. Kawałek boczku, podgardla. To podstawa przy okazji pasztetu drobiowego. Mamy więc w dzisiejszym pasztecie trochę tłuszczu w postaci oleju rzepakowego. Parę dni temu wyczarowałam rosół. Chodziła za mną galareta, z marchewką, natką i finalnie z dużą ilością octu jabłkowego (oesu, aż mam teraz ślinotok). Postanowiłam ją zrobić z udek. A z piersi jakąś domową wędlinę(...)głowy. No nic, następnym razem go dodam. Jeżeli macie ochotę na domowej roboty mięsiwo do kanapek, które jest lżejsze niż wieprzowe, zróbcie pasztet z gotowanych piersi kurczaka. Najlepiej z rosołu, w którym gotujecie po prostu całego kurczaka. Wtedy mięso też smakuje lepiej, ale o tym nie muszę Wam przecież pisać. I jeżeli macie możliwość, kupujcie lepszej jakości mięso, niż

Kardamonovy
Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem 67

być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Pyszne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego. Sos możecie zabielić tłustą słodką śmietanką lub mlekiem. Najsmaczniejszy wychodzi na bazie domowego rosołu, ale uda się i bez niego. Klopsiki w sosie z marchewką i groszkiem wspaniale smakują z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą lub makaronem. Podajcie do nich ulubioną surówkę i pyszny obiad(...)posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, majeranek (u mnie ok. łyżeczki), słodka papryka (opcjonalnie, u mnie około łyżeczki) na sos: ok. 2 szklanek wody lub rosołu, mała cebula, ząbek czosnku, opcjonalnie listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku), około 3/4 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem

Lekcje w kuchni
Zupa kartoflanka 151

Zupa kartoflanka Zupa ziemniaczana inaczej zwana też jako zupa kartoflanka, to prosty przepis na pyszną, łatwą zupę na wędzonce lub rosole. Tradycyjny przepis na babciną kartoflankę, smaczną pożywną , którą można przygotować na szybko. Zupa ziemniaczana tak samo jak rosół czy żurek to klasyka polskiej kuchni, choć ta pierwsza czyli kartoflanka jest trochę zapomniana. A szkoda, ponieważ kartoflankę można przygotować(...)przepis na kartoflankę Magdy Gessler. Jednak mało kto wie, że to jest przepis na kartoflankę śląską, a więc nic odkrywczego. Później na liście są kartoflanka z boczkiem, kartoflanka na rosole i kartoflanka z zacierkami. Dziś to będzie zupa ziemniaczana na wędzonce. Kartoflanka z przepisu Babci to zupa bezmięsna, na maśle lub oleju. Jej głównym składnikiem są ziemniaki, zupa bez zasmażki

Dieta moja pasja
Rozgrzewająca zupa kalafiorowa 78

tylko podnoszą wartości odżywcze czy są przeciwzapalne i antywirusowe, ale właśnie fantastycznie rozgrzewają organizm! Warto więc mieć w zanadrzu kaszę jaglaną i do każdej zupy (no, może oprócz rosołu🤣) wsypać choć 2-3 łyżki- nikt jej nie wyczuje, ale przynajmniej zawsze to więcej cennych składników☺️ Aaa, i od jakiegoś czasu mam patent na warzywa korzeniowe, aby nie było wygrzebywania przez(...)może zupa nie wygląda tak atrakcyjnie jak z pokrojonymi w kółeczko warzywami, ale kto by tam patrzył na wygląd😜 Około 2 litrów zupy: 1 główka kalafioru 1,5 litra rosołu/bulionu warzywnego 4 łyżki masła klarowanego 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej włoszczyzna (1 mniejsza marchewka, 1 mniejsza pietruszka, niewielki kawałek selera i pora) 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Pielmieni w rosole 78

Pielmieni – pyszne, soczyste pierożki zrobione z farszu z surowego mięsa, które po ugotowaniu jest nasączone przyjemnym, lekkim bulionem. Można je zjeść wprost wyjęte z wody, albo podać w rosole. Czas : 50 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 duże Przepis jest prosty. Każdy kto potrafi ulepić pierogi powinien zrobić pielmieni, bo to szczególny rodzaj pierogów(...)bulion jest lepszy. I ostatnia sprawa: farsz do pielmieni trzeba solidnie wyrobić, najlepiej ręką, żeby składniki dobrze się połączyły. Pielmieni można ugotować, jak klasyczne pierogi w wodzie, lub w rosole. Moim zdaniem ten drugi sposób sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Farsz i pierożki nasiąkają bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga

Niedzielny kucharz
Paszteciki z mięsem i grzybami 64

CIASTO DROŻDŻOWE 50 dag mąki pszennej 12 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru szklanka mleka 1 łyżeczka soli 2 jajka 10 dag miękkiego masła NADZIENIE 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko) ugotowana marchewka z rosołu 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych 2 cebule 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku DO POSMAROWANIA(...)pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką. Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Wykonanie Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć

Alle Dobre!
Szwedzkie klopsiki 57

sosu śmietanowego możecie dodać kwaśną lub słodką śmietanę, ale moim zdaniem zdecydowanie lepszy sos uzyskacie z tą słodką. Sos śmietanowy będzie też najlepszy, gdy zostanie przygotowany na domowym rosole / wywarze. Klopsiki szwedzkie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub kaszą.  Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij(...)kajzerka, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ok. 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz (do smaku) na sos: 3 szklanki domowego bulionu / rosołu / wywaru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki z kartonika 18% lub 12%) kilka łyżek posiekanej natki lub/ szczypiorku płaska łyżeczka

Lekcje w kuchni
Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 74

przykrywką. Podlanie gołąbków płynem przed pieczeniem ma duże znaczenie. Przede wszystkim zapobiega przypaleniu, ale też wpływa na miękkość liści i ich smak. Gołąbki warto podlać czymś więcej niż woda – rosołem, posoloną wodą z suszonymi grzybami lub wodą wymieszaną z przyprawionym przecierem pomidorowym. Nabiorą lepszego smaku, a płyn który nie odparuje można wykorzystać jako bazę do sosu. Tradycyjne gołąbki zawijamy zazwyczaj(...)mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 większa główka kapusty 1 duża cebula 2 łyżki tłuszczu (olej, smalec lub margaryna) 2 szklanki rosołu lub wody sól pieprz Kapustę sparzamy w gotującej się posolonej wodzie i odcinamy stopniowo liść po liściu. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw, żeby liście były płaskie i miękkie. Oczyszczone

Trzeci talerz
Zupa jarzynowa 56

zupy jarzynowej: 1 mała, posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki około 70g makaronu nitki 1/2 szklanki śmietany(...)jarzynowa Krok 1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem. Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie. Gotową zupę jarzynową doprawić

Moja Książka Kucharska
zupa warzywna na rosole... 92

Składniki: papryka kolorowa 6 sztuk średnie, cebula kolorowa 4 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, korzeń pietruszki 2 sztuki większy, pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk, rosół 2 litry, ziemniaki 5 sztuk średnie, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1-2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić(...)garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
ze świeżych pomidorów pomidorowa z ryżem na rosole... 87

Składniki: cebula 1 sztuka większa, cukier 1 łyżka, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, pomidory dojrzałe 1,5 kg, rosół drobiowy 2 litry, sól czosnkowa 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, śmietana 12% 200 gram, woda 200 gram, ryż 2 woreczki Na oleju w garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z cukrem na złocisto, do cebuli wlać świeże , mocno dojrzałe(...)opłukane zmiksowane pomidory ze skórką. Do pomidorów wlać rosół lub wodę z kostką rosołową, zagotować i gotować z 10 minut. Dodać sól czosnkową, pieprz mielony, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, wsypać koperek i tylko zagotować, zdjąć z ognia.   Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić na durszlaku i podawać z zupą pomidorową - bardzo smaczna, sycąca zupa ze świeżych

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa buraczkowa 96

Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa       Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato! Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego(...)rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku. Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy 1 kg młodych buraczków 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego 200ml śmietany 30% 300ml

Moja Książka Kucharska
Pierogi z farszem z rosołu 88

też tak macie, że czasami zostanie Wam mięso i warzywa z rosołu oraz garstka makaronu ? U mnie tak bywa. Zawsze robiłam pasztet, a tym razem wykorzystałam te składniki do farszu na pierogi. Pierogi jak to pierogi wyszły pyszne i nikt nawet nie zauważył, że był tam też makaron. Obiad zjedzony i jak zwykle usłyszałam tekst starszego syna, że jak zrobię(...)coś pysznego to czuć malizną. Cieszę się jak, domownikom jedzenie smakuje i nic się nie marnuje. Do rosołu a potem do farszu na pierogi użyłam makaronu Kluska rędzińska jajeczna . Polecam Wam te makarony, są pyszne Pierogi z farszem z rosołu

Ewa w kuchni