pokazywałam Wam już 3 lata temu! (Jak ten czas leci!) Tamta zupa była z dodatkiem grzanek i delikatnie kremowa. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co Wam gwarantuję. Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera(...)średnia cebula 4 większe ząbki czosnku sól do smaku 2 większe liście laurowe 2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego mielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprz woda lub rosół lub bulion Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej
Codzienna kuchnia niecodziennasól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny, 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego olej około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu) WYKONANIE: grzyby leśne moczymy w 1/2 szkl. wody, kroimy w słupki, mięso kroimy na wąskie paski i smażymy (około 5 min.) na maśle z dodatkiem wszystkich suchych(...)samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne, łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem , gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min., pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste
Kuchnia Beatywiększości polskich domów tradycyjną niedzielną zupą jest rosół. Chociaż dzisiaj nie niedziela, j a też postawiłam na tradycję. Jesteśmy chore, a nic nie pomaga na przeziębienie jak rosołek. Rosół jest fajny, można go jeść jako samodzielne danie, ale stanowi też bazę do innych zup. Czyli jutro bez zbędnego wysiłku będzie zupełnie inna zupa np. pomidorowa :) Składniki: kurczak (cały(...)Zagotować na mocnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny, dodać przyprawy oraz warzywa (bez natki pietruszki). Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 1,5-2 godzin. Cały sekret rosołu to właśnie to wolne gotowanie, takie "pyrkanie". Podawać z makaronem - nitkami. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego i zdrowia dla wszystkich chorujących
Moja kraina smakówZostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i wyszła mega zupa. Składniki: 1 duża kalarepa 1 duży seler 3 marchewki 1,5 litra rosołu drobiowego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki mąki 500 ml rjażenki sól, pieprz(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do rosołu. Gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany szczypior i koperek. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając, dolewamy bulionu. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenrazem z mężem w końcu je ulepiliśmy. Smak przerósł nasze oczekiwania! Bulion dodany do farszu podczas gotowania uwalnia się z niego, w wyniku, czego otrzymujemy pieroga wypełnionego pysznym rosołem oraz mięsnym klopsikiem. W rezultacie otrzymaliśmy najpyszniejsze pierogi, jakie jedliśmy do tej pory! Spróbujcie! Może Wam też posmakują? Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 500 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju Składniki na farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świezo mielonego pieprzu 1 cebula 250ml bulionu lub rosołu 1 łyżeczka ziaren kolendry 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Ciasto: Do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą
Słodki ZakątekDelikatne roladki z nadzieniem z przesmażonego na maśle pora W klasycznym sosie potrawkowym, a do tego obowiązkowo ryż i groszek z marchewką. Do przygotowania sosu idealny będzie rosół który pozostał z obiadu. 3 porcje Roladki 3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram 100 gram pora biała cześć łyżeczka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)gram masła 2 solidne łyżki mąki pszennej 500 ml rosołu 3 łyżki soku z cytryny 2 żółtka Dodatkowo mieszanka groszek z marchewką ok 200 gram (u mnie mrożone) łyżka masła łyżeczka mąki pszennej sól cukier Por myjemy i kroimy na drobne półplasterki, następnie przesmażamy na maśle przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, odstawiamy. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem
Andzia Pichcizupę pomidorową. Nie wiem dlaczego, ale mamy zupa była zawsze najsmaczniejsza :) Z czasem i ja doszłam do wprawy. Gotuję moją pomidorową na wiele sposobów. Tym razem zrobiłam na rosole i z moimi ulubionymi kluseczkami lanymi. Bardzo je lubię a moja córka od najmłodszych lat zajadała się takimi. Składniki: * do 2 litrów rosołu * 1 słoiczek 190 g dobrego koncentratu(...)pomidorowego * 1/2 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, cukier * natka pietruszki * lubczyk ( miałam suszony) Na kluseczki: * 2 jajka rozm. L * 6 -7 łyżek mąki Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką
Pieprzyć z Fantazjąpomidorowy. Wyjątkowy przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie sosu pomidorowego. Sos pomidorowy na rosole i jasnej zasmażce z dodatkiem musztardy i dużej ilości posiekanego koperku. Sos pomidorowy zabielany śmietaną i doprawiony sosem sojowym, pieprzem i cukrem. Pyszny sos pomidorowy, który świetnie pasuje do gotowanej, pieczonej oraz smażonej ryby. Sos pomidorowy - przepis na najlepszy dodatek do ryby. Oto składniki(...)łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki masła 1 szklanka chłodnego rosołu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka gładkiej musztardy 100 g śmietany 1-2 łyżki posiekanego koperku,, natki pietruszki albo kolendry sos sojowy, pieprz mielony i cukier do smaku Sos pomidorowy - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki. Wlać chłodny rosół i dokładnie rozmieszać. Zagotować
Moja Książka KucharskaChłodnik. Idealny nie tylko w cieplejsze dni. Z botwinki gotowanej na rosole, z dodatkiem kwaśnej śmietany, rzodkiewką i ogórkami. Doprawiony czosnkiem i świeżym koperkiem. Bardzo aromatyczny i smaczny, lekki i orzeźwiający. I ten kolor... 💕 3-4 porcje: 700 ml rosołu 500 ml kwaśnej śmietany 18% 1 pęczek botwiny z 4-5 buraczkami 1 pęczek rzodkiewki 2 mniejsze ogórki gruntowe(...)ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku opcjonalnie jajka jako dodatek Buraczki obrać, zetrzeć na tarce, liście drobno pokroić i wszystko razem zagotować w rosole. Gotować około 7-8 minut, a następnie wlać sok z cytryny i zostawić do ostudzenia. Rzodkiewkę, ogórki, koperek, czosnek i szczypior pokroić, dodać do ostudzonej botwiny. Wlać śmietanę, wymieszać i doprawić
Kraina Miodem Płynącamacie je w lodówce/zamrażalniku niestraszni są wam niespodziewani goście, czy przegapienie niehandlowej niedzieli. Te dwa składniki uratują przed kompromitacją, czy nieplanowaną głodówką. Warto jest mieć zamrożone porcje rosołu i sosu marinara, żeby w razie potrzeby wyciągnąć z lodówki i na poczekaniu zrobić zupę pomidorową, najprostsze spaghetti arabiatta, czy mnóstwo innych tanich i zdrowych obiadów. O ile przygotowanie dobrego(...)rosołu to jednak pewien wysiłek, bo wywar najlepiej powoli, długo gotować, o tyle sos marinara jest gotowy w 45 minut. My w tym tygodniu zrobiliśmy trzy dania, każde inne, ale ich podstawę stanowi sos marinara. Co ważne, jest to bardzo tani półprodukt. Pół litra sosu z dobrej jakości passaty to koszt około 8 zł. Całe menu wygląda tak : Poniedziałek: Zoodle
Niedzielny kucharzSkładniki: wątróbka z kurczaka 1 kg, cebula 3 sztuki, smalec 1/2 kostki, mąka pszenna 1/2 szklanki, kurczak z rosołu 1 sztuka, włoszczyzna z rosołu 1 pęczek, jajka 6 sztuk "M", kasza manna 3/4 szklanki, bułka tarta 3/4 szklanki, majeranek 3 łyżki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka Wątróbkę oczyścić(...)błonek,tłuszczyku, opłukać, obsypać mąką i na gorącym smalcu zrumienić, dodać pokrojoną cebule i wszystko mocno usmażyć, zostawić do wystudzenia. Z ugotowanego rosołu wyjąć włoszczyznę, kurczaka obrać z kości i chrząstek, kurczaka razem ze skórą zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić również wątróbkę z cebulą. Do mięsa dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, kaszę manną i wszystko ręką
W Mojej Kuchni LubięPrzepis, składniki, przyprawy i przygotowanie białego barszczu na Wielkanoc krok po kroku. Pyszna i tradycyjna zupa na Wielkanoc - oto domowy, czysty barszcz biały gotowany na jarskim rosole i wywarze z grzybów. Barszcz doprawiony majerankiem i roztartym z solą czosnkiem, zabielany śmietaną. Aromatyczny, świąteczny barszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym, gotowanym albo duszonym mięsem(...)wędlina, pieczone, duszone lub gotowane mięso chrzan tarty biały ser pieczywo ziemniaki okraszone skwarkami ze świeżej słoninki lub boczku i zrumienioną cebulką Przepis na barszcz biały wielkanocny: Krok 1. Rosół przecedzić. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Przecedzić wywar. Zakwas na żur rozmieszać. czosnek rozetrzeć z solą. Krok 2. Zagotować rosół, wlać do niego wywar z grzybów oraz dobrze wymieszany
Moja Książka KucharskaSkładniki: kura rosołowa 1/2 sztuki ok. 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukinia 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, rosół 1 szklanka, sok pomidorowy 1/2 litra, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki Mięso ugotowane z kury rosołowej obrać z kości, skóry,chrząstek, pokroić. Na oleju podsmażyć mięso obrane, dodać pokrojoną cebulę(...)wymieszać, podsmażać z 5 minut. Dodać pokrojoną cukinię, paprykę, ząbki czosnku, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać wymieszane z 3 minuty. Wlać rosół, sok pomidorowy i zagotować, gotować z 5 minut, podawać z ryżem, ziemniakami - idealne danie na wykorzystanie mięsa kurczaka czy kury rosołowej z rosołu, potrawka smakuje doskonale na obiad i na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrobicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do tego makaron soba <3 Składniki: 2 pęczki włoszczyzny z kapustą (u nas obierki z włoszczyzny) 300 g marchewki (gdy macie obierki) 3 cebule 2 porcje rosołowe z kaczki razem ze skrzydełkami(...)Wywar przerzedzamy. Do wywaru dodajemy pokrojone marchewki, pół pęczku posiekanej natki pietruszki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Podajemy razem z rosołem. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenZupa fasolowa. Domowa zupa fasolowa - sprawdzony, łatwy przepis. Pyszna, domowa zupa fasolowa na rosole z indyka z ziemniakami, marchewką i majerankiem. Łatwy przepis na tradycyjną zupę fasolową z kawałkami mięsa; zupa okraszona skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Do zupy fasolowej można dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego albo przygotować jasnozłotą zasmażkę. Zamiast z ziemniakami zupę możecie ugotować(...)Pycha! Zobacz jak łatwo możesz zrobić smaczną zupą fasolową w domu. Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Polecam :) Składniki na zupę fasolową: na rosół: 500g podudzi z indyka 2,5 l wody porcja włoszczyzny (marchew, korzeń pietruszki, por, cebula, seler) 1 łyżka przyprawy typu jarzynka listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lubczyk.. następnie
Moja Książka Kucharska