cebula * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta * płaska łyżeczka soli * 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki rosołu (w ostateczności wody) * bułka tarta do obtoczenia * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą(...)bułkę, jajko, przyprawy i wlać rosół lub wodę. Całość dobrze wyrabiać dłońmi przez kilka minut. Mięso musi być dobrze wymieszane z przyprawami i wchłonąć cały rosół. Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu
Zrób to smaczniecałym menu są elementy wspólne, np. kalafior, który występuje w pizzy i zapiekance alfredo. Kupiliśmy jedną dużą główkę, która trafiła do dwóch dań. Innym wspólnym elementem jest bulion. Rosół potrzebny był do risotta i do minestrone. Poza tym potrzebowaliśmy gotowanego kurczaka do zrobienia pieczonych pulpetów di polo. Menu zostało wreszcie tak ułożone, żeby obok potraw bardziej czasochłonnych jak pulpety, były(...)czasie spód pizzy był gotowy. Wystarczyło dodać dodatki i zapiec. 5 Zapiekanka trafiła do pieca. 6. Zaczęliśmy przygotowywać składniki do risotto. 7 W międzyczasie gotowe były kurczak i bulion. Rosół trafił do risotto. Z mięsa zrobiliśmy pulpety 8 Przygotowaliśmy składniki do sosu pomidorowego i do minestrone. 9 Zapiekana gotowa. Pulpety idą do pieca. 10 Minestrone jest gotowe. Risotto dochodzi. Pulpety
Niedzielny kucharzRewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole. Z rosołu: 1 udko 1 podudzie 1 porcja rosołowa Kawałek selera 5 marchewek 1 korzeń pietruszki Dodatkowo: 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki(...)bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu. Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi
VioletoweKucharzeniemałym ogniu, bez przykrycia, do momentu aż połowa piwa odparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę, sporo większą niż do zupy i podgrzewamy rosół. Kiedy w rondlu zostanie połowa piwa wlewamy gorący rosół, wkładamy pokrojone ziemniaki i dodajemy pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy tak, żeby ziemniaki były całkowicie zanurzone w płynie i przestawiamy(...)waga po oczyszczeniu) 400-500g ziemniaków typu B (waga po obraniu, a więcej o typach ziemniaków pisałam TUTAJ ) 250g cebuli żółtej 3 duże ząbki czosnku 700ml dobrego, esencjonalnego rosołu wołowo-drobiowego 250g klasycznego piwa typu lager 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 8 kulek jałowca 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchenduszonej, grillowanej, faszerowanej, spaghetti, leczo, ketchupu, lazanii itp. Zupa krem cukinii występuje u mnie w różnych wariantach ale dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na podstawową wersję na bazie rosołu bez laktozy. Można ją oczywiście modyfikować dodając mleko kokosowe lub w wersji z nabiałem śmietanę oraz różnego rodzaju sery. Zupa krem z cukinii znakomicie komponuje się z posiekanym drobno koperkiem(...)natką pietruszki oraz różnego rodzaju ziarnami i orzechami np. płatkami migdałów, pestkami dyni, ziarnami słonecznika itp. Składniki – zupa krem z cukinii: 700 ml tłustego rosołu no z mojego przepisu na rosół z kaczki 700 g wydrążonej cukinii 100 g cebuli 2 ząbki czosnku 15 g masła klarowanego szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny
Ola la LCHFWitajcie. Miałam w szafce puszkę ciecierzycy, która mi ostatnio bardzo przeszkadzała, więc wynalazłam przepis na pyszną zupę. Do zupy można też wykorzystać rosół z niedzieli, jeśli poniedzielna pomidorowa Wam się znudziła ;-) Składniki: 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczka kurkumy 1,5-2 litry(...)wywaru / rosołu / bulionu koncentrat pomidorowy sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku, kurkumę, majeranek i kminek, chwilkę poddusić. 2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli
Kuchnia domowa AniDomowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki(...)pietruszkowy to moja wariacja na temat domowego makaronu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu oryginalny smak i aromat. I także sporo witaminy C Makaron najlepiej pasuje do zup – np. rosołu, czy też pomidorowej. A jeśli macie piec kaflowy, koniecznie spróbujcie upiec płat ciasta na blasze, na pewno nie pożałujecie Domowy makaron pietruszkowy 3 szklanki mąki 3 jajka szczypta soli pęczek
365 dni dookoła kuchnizapach. Zasypujemy zawartość patelni pełną łyżką mąki i dokładnie mieszamy – zasmażamy mąkę przez 20-30 sekund. Powoli, stale mieszając żeby nie dopuścić do powstania grudek – wlewamy na patelnię rosół. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki, skórkę otartą z limonki na drobnej tarce, miód i 2/3 posiekanej grubo natki pietruszki lub kolendry. Od momentu zagotowania mieszamy i gotujemy sos przez kilka(...)minut, do lekkiego zgęstnienia. Próbujemy – jeśli rosół był za mało słony, sos lekko solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy resztki przyprawy do kurczaka, jeśli coś nam jeszcze zostało na desce. Dodajemy do sosu pokrojony drobno szczypior i mieszamy całość do połączenia. PIECZENIE Usmażone kawałki kurczaka przekładamy do naszykowanego sosu, skórką do góry. Wkładamy naczynie do już rozgrzanego piekarnika, na środkową
Karo in the Kitchenpietruszki Wykonanie: Do gotującej się wody wrzuciliśmy umyte mięso i chwilę gotowaliśmy. Następnie kolejno wrzuciliśmy obraną przez Jarka marchew, pietruszkę, seler, przyprawiliśmy ziołami i wegetą, a pod koniec gotowania rosołu dodaliśmy por oraz przypalaną cebulę. Ugotowane nogi oraz warzywa zostały wyjęte z wywaru, a po ostygnięciu kroimy wedle uznania (u nas padła decyzja na talarki), a mięso obieramy. W drugim(...)garnku ugotowaliśmy do miękkości brokuły. W małej ilości rosołu Sławek dobrze rozpuścił żelatynę (zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu) oraz dolał do reszty. W przygotowanych przez Gosie miseczkach Sebastian warstwami poukładał mięso, groszek, marchew, pietruszke, selera, natkę pietruszki, brokuł, a Sławek całość zalał przestygniętym rosołem z dodatkiem żelatyny. Miseczki włożyliśmy do lodówki na noc, a nazajutrz efekt finalny prezentował
Sprawni w smakuZupka szczypiorkowa to fajny pomysł na lekki obiad,pyszna i lekko kremowa z pysznymi kluseczkami z kaszy manny na pewno wam posmakuje-polecam Składniki: 1 l rosołu lub 2 kostki rosołowe 1 łyżka oleju 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 spory pęczek szczypiorku(jak sklepowe to 2) 1/2 szkl.śmietany(...)łyżkami mąki,jajkiem i podsmażoną cebulką i 1/3 posiekanego szczypiorku,doprawić solą i pieprzem-wyrobić z tego ciasto i na desce do krojenia uformować wałeczek . W garnku zagotować nasz rosół(lub 2 kostki w 1 litrze wody),marchewkę zetrzeć na tarce dodać do bulionu.Ostrym nożem odkrajać kawałki ciasta (jak malutki kopytka)i wrzucać je do rosołu,gotować aż kluski
Swojskie jedzonkowiem, że część z Was po prostu lubi te przepisy. No i żeby udowodnić znajomemu na łamach bloga, że jest w dużym błędzie Jedyna rzecz której potrzebujemy to dobry rosół, ale zazwyczaj wstawiamy go w wolnowarze i robi się sam. A kurczak z takim ryżem uwielbiamy, bo jest idealnym doładowaniem węgli i białka po treningu Mamy 10 minut zaczynamy. Składniki(...)udka z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki ryżu jaśminowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 ½ szklanki rosołu 1 szklanka wody 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka kminku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka cebuli 1 łyżka tymianku sól i pieprz rękaw do pieczenia. Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cebule i czosnek szatkujemy na drobne kawałki, układamy
PaleoLifełyżki mąki * majeranek * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa do flaków Dziś pewnie w wielu domach był rosół na stole, więc mamy gotową bazę do flaczków :D Jeśli nie mam rosołu z niedzieli to gotuję korpus, udko albo skrzydełka razem z marchewką i pietruszką. Umyte i pokrojone(...)które zaprawiam mąką, czuć ją wtedy zwyczajnie podczas jedzenia. Mam nadzieję, że pomysł przyda się :D Życzę smacznego i miłej niedzieli :D P.S. Pamiętajcie, że jutro zostaje Wam końcówka rosołu i niekoniecznie ma być pomidorówka na obiad :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąużywam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie :D Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup * ser żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się(...)też może być :D Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą, bo nie miałam rosołu. Woda też może być jak najbardziej. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu i dwie łyżeczki musztardy. Do mięsa na kotlety do hamburgerów raczej nie dodaje się jajka, woda bądź rosół
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 1 duża marchewka – ok. 220g 1 mała pietruszka – ok. 40g 1 mały kawałek selera – ok. 60g 1,5 litra bulionu (mięsnego – może być przecedzony rosół, lub warzywnego, np. z tego przepisu: bulion warzywny przepis ) 2 pęczki botwinki (młodych buraczków wraz z liśćmi) – ok. 350g 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła(...)podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa botwinka – Wykonanie: Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę go w pojemnikach na zapas, by później, w razie potrzeby użyć go jako bazę do sosów i zup. Marchewkę
Kulinarne Przebojerazy mieliście sytuacje że zostaje Wam rosołu i robicie z niego pomidorówkę, obstawiam że za każdym razem tak jest. U mnie miało być podobnie ale myślę nie tak łatwo się nie poddam na bazie rosołku zrobimy pyszną zupkę krem, szybki wniór do lodówki co można przyrządzić i już po chwili pomysł się wyklarował. Wyszła bardzo gęsta i pyszna zupka(...)nawet nie będą wiedzieć co jedzą :) Fabian w życiu by nie zjadł cukinii i soczewicy a w zupce krem zjadł i nawet prosił o dokładkę. Składniki: 1,5l rosołu lub bulionu mięsno warzywnego 100g czerwonej soczewicy 2 średnie ziemniaczki 1 cukinia 1 cebula 2 świeże pomidorki 2 marchewki (zostały mi z rosołu) 200g serek kanapkowy czosnkowy garść świeżej pietruszki
Smacznie Pysznie Kalorycznie