rosół - 7682 przepisów (strona:120/513)

Sos z kurek-grzyby 156

Składniki 300-400 gr. kurek(grzyby) 1 łyżka oliwa 200gr. kremówki szklanka rosołu (warzywny lub na mięsie 2 ziele angielskie Sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy 1 cebula koperek zielony Wykonanie Grzyby umyć i obgotować w wodzie ,odcedzić .Pokroić na mniejsze kawałki . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać rondel z oliwą ,dodać cebulę ,zarumienić na zloty kolor(...)Cebulę wyjąć i na tym samym tłuszczu obsmażyć kurki-grzyby. Dodać cebulę z powrotem do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wszystko zalać szklanką rosołu i dusić około 5-6 minut . Następnie część rosołu wlać do kremówki ,wymieszać i całością zagęścić sos Kiedy sos jest w pożądanej konsystencji, zdjąć z ognia .Ten grzybowy sos jest prosty, szybki i bardzo

w mojej kuchni
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 186

Takie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju  1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki 2. Rozgrzewamy olej, 1/2 główki cebuli kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może

Gotowanie...to proste !
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 379

mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz   Składniki na zupę pomidorową: 1 l rosołu bądź bulionu 2 puszki pomidorów całych bądź siekanych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżeczki oliwy  2-3 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich(...)ziołowy  Przygotować pulpety: Cebulę obrać,drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Zmielone mięso wymieszać z cebulą,natką pietruszki oraz przyprawami.Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzać bulion bądź rosół.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać ją do rosołu. razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pomidorami i koncentratem pomidorowym - doprowadzić do wrzenia,gotować

Niespełnione zdolności kulinarne
zupa szczawiowa 166

składniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól, pieprz dodatkowo: ugotowane na twardo jajko do podania pieczywo do podania wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem

Domowy Smak Jedzenia
Superszybkie risotto z bobem – letni comfort food 263

chrupkie i lekko słodkie. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenia. W szerokim rondlu rozpuszczamy 2 porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy – masło powinno zbrązowieć, na krawędzi przypalenia. Dodajemy do brązowego masła 2 łyżki oliwy(...)duże porcje z dokładkami albo 4 mniejsze), posypujemy jeszcze odrobiną sera i podajemy od razu.   PS.: W przepisie nie ma soli . I boczek, i Corregio, i bulion czy rosół, i niebieski ser są już wystarczająco słone. SKŁADNIKI 1 pełna szklanka ryżu Arborio 350-400g bobu 80g bekonu w cienkich plastrach 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Szafranowy rosół cielęcy z quinoą i boczniakami cytrynowymi 183

niewielki słoiczek tej szlachetnej przyprawy. Polecam to miejsce jeśli wybierzecie się kiedyś do stolicy Hiszpanii, znajdziecie je TUTAJ , a ja chciałam się z wami podzielić przepisem na pyszny rosół na kościach i mięsie cielęcym z dodatkiem włoszczyzny kurkumy i szafranu. Podałam go z ugotowaną biała quinoą i boczniakami cytrynowymi, które tylko lekko podsmażyłam na klarowanym maśle, bo to bardzo delikatne(...)trzeba doprawić solą. Boczniaki lekko solimy i obsmażamy parę minut z obu stron na klarowanym maśle. Nakładamy je do głębokich talerzy, razem w quinoą, plasterkami ugotowanych marchewek z rosołu i pokrojoną cielęciną, zalewamy rosołem. Już tylko wystarczy posypać wszystko siekaną natką pietruszki i gotowe

Quinoa Raz!
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 211

właśnie do tej zupy świetnie nadają się grube szparagi, które normalnie omijam w warzywniaku szerokim łukiem – im szersze, tym lepsze. Siekamy szalotkę, przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, grzejemy rosół. W rondlu w którym będziemy gotować zupę grzejemy oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Gdy cebulka stanie się przeźroczysta – dorzucamy czosnek i mieszamy, smażymy aż straci mocny zapach. Wrzucamy szparagi(...)kawałki cytrynowej skórki, otaczamy w tłuszczu i podsmażamy razem 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając.   Całość zalewamy gorącym rosołem, szybko zwiększamy gaz żeby doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy na minimum i gotujemy zupę pod przykryciem, do miękkości szparagów – 12-15 minut. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zawartość rondla przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy 2 łyżki soku

Karo in the Kitchen
Pasztet drobiowy w słoiku. 222

fajnie rozsmarowuje się na chlebie. Jest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso z kości) 100 g. wątróbki drobiowej 100 ml śmietanki 30% 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula ugotowana(...)podsmażona 1 ząbek czosnku 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć

Agusiowe smakołyki
zupa krem szparagowy 169

składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone szparagi (pozostawiamy(...)kilka główek w całości) wlewamy troszkę rosołu i dusimy parę minut. Do podduszonych szparag wlewamy gorący rosół. Całość gotujemy ok. 15 min. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozmieszaną w małej ilości zupy śmietanę, doprawiamy a następnie blendujemy na krem. Odłożone główki szparagów wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 min. Gotowy krem podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z ugotowanymi

Domowy Smak Jedzenia
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 168

octu jabłkowego i kukurydzy przygotowałam sałatkę z kurczakiem w płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam, bo nie znoszę buraków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła(...)około 30 minut. Gotowe paszteciki muszą mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu). Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Dorsz z rzymskiego garnka 148

sosu, choć najczęściej robiłam do niego rybę w panierce, to danie jest bardziej fit. SKŁADNIKI: 2 średnie płaty dorsza bez skóry 1kg ugotowanych młodych ziemniaków jogurt naturalny 1 szkl rosołu pęczek koperku 1 łyżka mąki przyprawa do ryb sól, pieprz 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego) WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, (można delikatnie skropić sokiem(...)zostawiłam na noc), garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem, ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku, na ziemniaki kładziemy ryby, na rosole przygotowujemy sos: rosół zagotować, wrzucić drobno posiekany koperek, jogurt wymieszać z mąką, wlać do sosu energicznie mieszając, sosem zalać rybę z ziemniakami, (można posypać serem, ale będzie bardziej kaloryczne) , zapiekać

Kuchnia Beaty
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 169

parzymy mięso w drugim podroby. Parzymy do stanu miękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Gdy wszystko będzie miękkie czekamy aż wystygnie. W między czasie gotujemy kaszę manną z rosołem z mięsa, rosołu dajemy 800 mil. Podczas gotowania kaszy musimy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Gdy wszystko wystygnie to mielimy wszystko na sitku(...)następnie traktujemy blenderem lub dwa- trzy razy mielimy. Następnie wszystko stopniowo przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. Dodajemy 800 mil rosołu z masy mięsnej. Później do akcji wkracza blender. Robimy tak długo aż będzie odpowiadać nam konsystencja masy mięsnej. Po tych czynnościach napełniamy jelita dość luźno . Następnie parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni 40-45 min. Po parzeniu studzimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 549

jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 500 g przecieru pomidorowego 250 ml rosołu i 50 g smalcu do smażenia lub 250 ml wody i 250 g smalcu do smażenia natka pietruszki lub świeża bazylia   Łopatkę umyć, pokroić i zmielić lub kupić gotową mieloną(...)jajka, pieprz, sól oraz paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Uformować małe kuleczki mięsne. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pulpeciki do ścięcia białka. W garnku podgrzać 250 ml rosołu lub wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, soli, pieprzu i ulubionych przypraw. U mnie obowiązkowo bazylia. Podsmażone pulpety wraz z tłuszczem przełożyć do garnuszka z wodą i gotować

Ola la LCHF
Pieczeń indycza z prażonym jabłkiem 271

każdemu przypadnie do gustu ale warto chociażby spróbować. Delikatny indyk i kwaśne jabłko to duet doskonały. Składniki 500 g mielonej piersi z indyka 1 kwaśne jabłko 2 łyżki domowego rosołu 2 jajka 1 łyżka suszonego szczypiorku Tradismak ok. 1 łyżeczka przyprawy Pasztet- typ kogutek Tradismak przyprawa Smaczuś- pikantny Tradismak pieprz 1 łyżeczka miodu 3-4 listki bazylii aluminiowa foremka Tradismak(...)mielonego mięsa dodajemy jajka, przyprawę do pasztetu, smaczuś i suszony szczypiorek. Masę dokładnie mieszamy. Dolewamy rosół i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. 2. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Miód rozpuszczamy na patelni. Na nim prażymy jabłko razem z poszatkowaną bazylią. Powinno być szkliste. 3. Połowę masy mięsnej przekładamy do aluminiowej foremki. Nakładamy warstwę prażonych jabłek i resztę

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Potrawka z kurczaka z marchewką 224

Dziś przepis na potrawkę z kurczaka, czyli wykorzystanie mięsa z rosołu.  Danie jest proste, smaczne i szybkie do zrobienia.  Moje smaki dzieciństwa :) Składniki 2 ugotowane udka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 cebula 1,5 szklanki bulionu masło do smażenia 1 łyżka mąki sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso, obrać z kości, pokroić w kostkę, a marchewkę

magiczna kuchnia Kasi