rosół - 7627 przepisów (strona:111/509)

Zupa krem z patisonów 119

wtedy stanie się pożywniejsza, ale też zmieni swój kolor zależnie od tego, co dodasz (np. marchewkę, natkę pietruszki). W ramach domowego recyclingu do przygotowania możesz użyć „niedzielnego rosołu” oraz warzywa, które z niego pozostały. Zupa jest bezpieczna dla osób z alergią/nietolerancją na gluten, a tym, którzy unikają nabiału, polecam zastąpienie śmietanki mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem(...)wzbogacić dodając więcej warzyw np. marchewkę, korzeń pietruszki lub selera, cukinię, groszek, czosnek, natkę pietruszki, koperek. Pamiętaj, że każdy nowy dodatek zmieni kolor zupy Do przygotowania można użyć niedzielnego rosołu oraz warzyw z niego. Do podania polecam… kleks kwaśnej śmietany, chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, groszek ptysiowy, grzanki, prażone pestki dyni lub słonecznika.     Pomysły na zupy kremy

Kulinarny S.O.S.
Kluski z gotowanym mięsem z rosołu - bez glutenu! 103

Wspaniałe danie dla całej rodziny. Składa się u mnie zawsze z mięsa ugotowanego w rosole, więc nic się nie marnuje. Do tego podsmażona na rumiano cabulka na maśle wraz z boczkiem i nic nam do szczęścia więcej nie trzeba :) Kluski robię na takim samym cieście jak na kluski śląskie, więc są bezglutenowe. Naprawdę polecam. SKŁADNIKI NA CIASTO(...)wielkości FARSZ: ·        ok. 400 g (lub tyle, ile mamy) ugotowanego wcześniej mięsa ( wołowe +  drobiowe) – ja nie marnuję i używam zawsze mięsa z rosołu J ·        1 średnia cebula ·        1-2 łyżki masła ·        2-3 łyżki rosołu

Calzonella.com
Zupa dyniowa 75

dodają energii i wprawiają w dobry nastrój . Rozgrzewająca zupa z prażonymi pestkami dyni, serem Dorblue, który nadaje zupie niepowtarzalny smak! Gęstość zupy dyniowej możecie regulować ilością wywaru warzywnego lub rosołem. Jeśli chodzi o dzieci, podane proporcje przypraw są przyswajalne przez maluchy w wieku 3-9 lat. Dla dorosłych dodaję odrobinę więcej sera i przed podaniem posypuję świeżo mielonym pieprzem. Pyszności(...)Polska Keyword dynia Prep Time 10 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 6 Calories 112 kcal Author Anna Ingredients 1 kg obranej dyni 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka świeżego imbiru statego 30 g sera typu Dorblue kilka łyżek prażonych pestek dyni śmietana do zabielenia zupy Instructions Dynię

SprawdzonaKuchnia.pl
Arancini 81

ryż, ser Prep Time 4 hours Cook Time 1 hour Total Time 5 hours Servings 5 Author Anna Ingredients 1 szczypta nitek szafranu 250 ml białego wina 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 2 łodygi tymianku 100 g masła 1 średnia cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 230 g ryżu na risotto 50 g parmezanu startego sól do smaku(...)mąki pszennej 2 średnie jajka roztrzepane 75 g tartej bułki 500 ml oleju do głębokiego smażenia Instructions Do miseczki wlać wino , wsypać nitki szafranu , namoczyć przez 10 minut. Podgrzać rosół lub wywar warzywny. Na patelni roztopić masło , podsmażyć cebulę i czosnek , do miękkości. Dodać ryż i tymianek , na małym ogniu ciągle mieszając, podsmażyć ryż tak, aby całe ziarna

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa groszkowa 100

Zupa groszkowa jest bardzo prosta ! Wystarczy zaopatrzyć się w zielony groszek i ziemniaki , to dwa podstawowe składniki potrzebne do jej przygotowania. Zupę możecie ugotować na wywarze warzywnym lub na rosole wybierzcie sami, która wersja wywaru będzie dla was lepsza. W sezonie zimowym używam groszku mrożonego, a kiedy pojawi się już świeży, to oczywiście sięgam po świeże, słodkie i soczyste perełki(...)uważane są za danie bardzo sycące, które dostarczają nam odpowiednio dużej ilości kalorii. Oczywiście o tym, czy zupa jest sycąca, czy nie decydują składniki użyta do jej ugotowania. Klasyczny rosół raczej nie należy do tego typu zup, choć ma wiele innych walorów. Natomiast dzisiejsza zupa lub zupa jogurtowa czy zupa tajska z groszkiem z pewnością już tak! W takich zupach

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa grzybowa z makaronem 72

czerwony z uszkami czy zupę grzybową? Dziś chciałam zaproponować ją z domowymi lanymi kluseczkami lub jeśli chcecie może być z gotowym makaronem. Na co dzień możecie przygotowywać ją na rosole, a na wigilię w wersji postnej czy też wegetariańskiej. Zupę lekko zabieliłam śmietaną, ale nie jest to konieczne. Możecie podać ją w ciemnej wersji bez żadnego zabielenia czy zagęszczenia. Smacznego(...)rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta zupa świąteczna! Course Zupy Cuisine Polska Keyword grzyby, makaron Cook Time 21 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 2 l rosołu lub wywaru z warzyw 30 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku 1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę 1 łyżka mąki

SprawdzonaKuchnia.pl
Potrawka z kurczaka 158

Szybki obiad, smaczny i syty.  Można dodać np. pieczarki, podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub z chlebem.  Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu !  Mięso z kurczaka ( pozostałe z rosołu, u mnie połowa kurczaka) 1 -2 cebule Olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Przyprawy: Sól Biały pieprz Pieprz cytrynowy Papryka słodka Szczypta papryki ostrej Czosnek(...)Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Zioła prowansalskie Śmietana ( 150 ml ) 2 – 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej Cebule kroję w kostkę, podsmażam i dodaję obrane i rozdrobnione mięso z rosołu. Dodaję przyprawy i mieszam całość. Podlewam gorącą wodą i chwilkę razem gotuję. Na koniec zagęszczam skrobią ( można mąką), zabielam śmietaną i posypuję natką pietruszki. Podałam z makaronem

Takie tam pichcenie
Pasztet wieprzowo-wołowo-drobiowy 141

g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz kolorowy  2 g/kg -1 duża cebula -3 małe bułki -papryka suszona płatek 8-10 g/kg -majeranek 1 g/kg -rosół z gotowania mięsa,słoniny,podgardla /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny . -olej z pestek winogron / lub inny -słoiki i puszki 300 g WYKONANIE(...)Cebulę parzymy też do stanu pół miękkiego. W osobnym garnku parzymy podroby w temp 80-85 stopni czas 10 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku 2-3 mm dwa trzy razy. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka 176

Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Młoda kapusta podana do obiadu to oznaka pełnej wiosny. W naszym regionie młodą kapustę dusi się często na rosole i zaprawia się zasmażką z cebulą. Do młodej kapusty dodaje się przecier pomidorowy, a w okolicach Mielca zamiast przecieru dodaje się śmietanę, najlepiej kwaśną. Świeży koperek dodany pod koniec gotowania podkreśla smak młodej kapusty(...)czyni z niej prawdziwie wiosenne danie. Młoda kapusta po mielecku – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 500 ml rosołu 2-3 łyżki masła 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka posiekanego koperku 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka z zagotowaną wodą. Gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Podgotowaną kapustę

Trzeci talerz
Pomidorowa / Tomato soup 65

Ostatnio mnie naszło na zupy, co tydzień gotuję rosół i przerabiam go na dwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw samodzielnie będzie miała(...)make. And if you’ll prepar it by yourself, from scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde

Martyna Cooks
Kasza Manna 77

postanowiłam jednak trochę napisać o kaszy mannej , popularnie nazywanej grysikiem , ponieważ jest ona bardzo użyteczna w kuchni, jak również w cukiernictwie. Doskonale pamiętam z dzieciństwa smak zupy grysikowej (rosołu ze świeżą kaszą manną), którego zapach wypełniał całą kuchnię a delikatna struktura sprawiała, że sam rozpływał się w ustach :). A na deser ciasto grysikowe , które było specjałem mojej mamy. Chyba każde(...)wodnej lub piekarnika. Działania te mają na celu pokrycie każdej kaszki warstwą, która ochroni je przed nadmiernym pęcznieniem i sklejaniem się ziarenek. Sypka kasza manna doskonale smakuje dodawana do rosołu, dzięki temu zabiegowi rosół pozostaje klarowny. Na sypko można przyrządzić również inne rodzaje kasz. Artykuł Kasza Manna pochodzi z serwisu SmartBake

SmartBake.pl
PIEROŻKI Z ROSOŁEM GRZYBOWYM 81

Proste pierożki z rosołem i grzybami – pyszne! var revisionEmbeds=document.querySelectorAll('.revision-embed');function responsiveRevisionEmbeds(){for(var a=0;a Składniki (na ok 20 pierogów): 150g mąki 1 żółtko 90ml wody 1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 porcji grzybów w galarecie ( KLIKnij po przepis ) śmietana natka pietruszki do posypania galaretkę pokrój na 20 sześcianów rozbełtaj żółtko z wodą i olejem(...)cienko i wytnij prostokąty o dłuższym boku ok 2,5x dłuższym od boku pokrojonej galaretki, a krótszym 1,5x lep pierożki z galaretką dobrze dociskając brzegi, by podczas gotowania rosół z nich nie wypłynął gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, następnie odcedź je dobrze – są gotowe do jedzenia 🙂 podaj

SandraFrej.com
szynka w galarecie 90

Opcjonalnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na każdy plasterek szynki nakładamy trochę pasty serowo jajecznej i zwijamy ruloniki. Gotowe układamy na półmisku i zalewamy galaretą. składniki na galaretę: 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny wykonanie: Rosół podgrzewamy, nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Zimnym zalewamy ruloniki. opcjonalnie do dekoracji: marchewka z rosołu

Domowy Smak Jedzenia
Błyskawiczna sałatka jarzynowa 184

Gotując bulion, albo rosół warto ugotować na odrobinie większej liczbie warzyw. Dajmy kilka marchewek, pietruszek ziemniaków więcej dzięki temu ugotujemy warzywa na sałatkę jarzynową. Jest wiele przepisów na sałatkę, można dodać ziemniaki, cebulę albo pora. Moja wersja jest ze składników, które aktualnie miałem w domu i które pozwoliły mi na przygotowanie pysznego rosołku. Przepis na: Pyszny rosół z kaczki(...)przygotowania sałatki wykorzystamy m.in. składniki ugotowanie w rosole. Składniki 3 marchewki 2 pietruszki 1 jabłko 1 niewielka cebula 200g zielonego groszku 4 jajka 2 łyżki majonezu sól pieprz 3 ogórki kiszone 1/3 selera Sprawdź: Jak szybko zamówić pizzę z dostawą! Sałatka jarzynowa – przepis Marchewka, pietruszka i seler powinny być ugotowanie – al dente. Studzimy i kroimy następnie w kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Seleryba 105

potrawie, a okazała się nie tylko popularna, ale rzeczywiście smaczna. W ten sposób wegetarianie podrzucają nam pomysł na wykorzystanie selera, który w wielu kuchniach jest jedynie dodatkiem do rosołu. Tymczasem okazuje się, że odpowiednio przygotowany i otoczony płatami nori seler może faktycznie przypominać w strukturze i smaku rybę. W grudniu pokusimy się o przygotowanie seleryby po grecku, ciekawi jesteśmy(...)naszym gościom przypadnie do gustu taka wersja świątecznego dania. Udostępnij Seleryba – składniki 1 duży seler 1 litr rosołu lub warzywnego wywaru 3 łyżki sosu rybnego (lub dodatkowe 2 płaty nori) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie Panierka: 3 płaty nori 2 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mleka sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle

niecodziennikpary