rosół - 7627 przepisów (strona:117/509)

Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 134

zrobią się szkliste. Do rondla dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy jeszcze chwilę wszystko razem, do momentu aż czosnek straci swój ostry, surowy zapach. Wlewamy do rondla rosół – tyle, żeby płyn prawie całkowicie zakrył ziemniaki – i doprowadzamy potrawę do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 8-10 minut. Ściągamy pokrywkę, do garnka wsypujemy przyprawę curry. Różne(...)przykrycia . Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie potrawę kilka razy mieszamy – podczas ocierania się o siebie ziemniaki uwalniają skrobię która zagęszcza sos – żadnych innych zagęstników tu nie ma. Gdy część rosołu odparowała a sos już się zagęścił i zrobił się szklisty od mieszania – próbujemy i dosalamy curry do smaku. Wsypujemy zielony groszek i gotujemy wszystko jeszcze przez chwilkę, żeby groszek się

Karo in the Kitchen
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 147

kawałek selera i pietruszki mała cebula łyżka serka topionego po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego przyprawy: majeranek, oregano, sól, pieprz, ostra papryka ok. 1,5 l rosołu lub wody łyżka masła 4 kromki chleba na grzanki olej WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie myjemy, obieramy, dowolnie kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. W garnku roztapiamy masło, smażymy(...)nasze warzywa przez ok. 5-10 minut aż zaczną intensywnie pachnieć. Zalewamy rosołem, wrzucamy ziele, pieprz i liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek.  Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół.  Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy

Pani na deser
makaronowa zapiekanka tzw. czyszczenie lodówki... 114

Składniki: makaron rurka 1 opakowanie, olej rzepakowy 8 łyżek, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, mięso z kurczaka z rosołu, papryka kolorowa 3 sztuki, pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra, marchewki mini mrożone 1/2 opakowania, śmietana 12% 200 ml, ser żółty 15 dag, pieprz mielony 1 łyżeczka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie, tarta bułka 4 łyżki, masło(...)łyżki, koperek 1 pęczek na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać z 3 minuty pomidory zmiksować blenderem i wlać do mięska, można również dodać sok pomidorowy zamiast świeżych pomidorów, dodać wcześniej ugotowane mini marchewki do mięska dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowy. 131

wykonaniu. Przeważnie żółtka dodaje do masy, a z białek ubijam pianę i dopiero mieszam z masą. Tym razem dodałam całe jajka. Zawsze pasztet drobiowy robię z mięsa z rosołu. Mięso obieram z kości i mrożę, a kiedy mam odpowiednią ilość to działam :) Możecie ugotować mięso specjalnie na pasztet. Najlepiej ćwiartki. Składniki: 850 g. mięsa drobiowego ugotowanego i obranego z kości(...)bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów 1/2 papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól. pieprz Wykonanie: Mięso i warzywa miałam z rosołu, ale jeśli nie macie to trzeba je najpierw ugotować. Najlepiej sprawdzą się ćwiartki. Wątróbkę ugotować w wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę

Agusiowe smakołyki
Kapuśniak wigilijny, postny 130

postny fot. Moja Książka Kucharska Postny kapuśniak na Wigilię. Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. Tradycyjny przepis  na kapuśniak jak u babci. Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie z niego(...)postny fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak : 1,5 szklanki grochu kilka kapeluszy suszonych grzybów 1 cebula 2 oleju  0,5kg kiszonej kapusty 2 ziemniaki 2 litry rosołu jarzynowego po kilka ziarenek ziela i pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz i kminek Kapuśniak wigilijny przepis. Przygotowanie kapuśniaku: Krok 1. Groch namoczyć

Moja Książka Kucharska
Aksamitna zupa czosnkowa 115

miseczki. Do zezłoconej cebuli dodajemy ¾ przeciśniętego czosnku i dokładnie mieszamy – smażymy razem, stale mieszając żeby nie dopuścić do przypalenia – do momentu aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Wlewamy połowę rosołu i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki topione serki. Podgrzewamy i mieszamy dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia serków. Dopiero wtedy wlewamy pozostałe pół litra rosołu. Całość ponownie dobrze mieszamy, zagotowujemy i gotujemy(...)dobrych serów topionych z lokalnych, okręgowych mleczarni – najczęściej ich lista składników nie przypomina spisu odczynników chemicznych i tablicy Mendelejewa w jednym. SKŁADNIKI 4 porcje po ok. 280ml 1 litr rosołu drobiowo-wołowego 2 kostki sera topionego gouda, po 100g każda 250g białej cebuli 40-50g czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku

Karo in the Kitchen
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 133

smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez kolejne 15-17 minut – warzywa powinny zmięknąć i lekko nabrać koloru. Do warzyw dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy rosół i gotujemy zupę pod uchylonym przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków – przez 12-15 minut. Fasolkę z puszki przekładamy na gęste sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą – opłukaną fasolę(...)zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego albo rosół z kostek BIO o obniżonej zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część (400-450g) 350g ziemniaków typu

Karo in the Kitchen
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 109

Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie(...)wlać ok. 2,5 litra wody, zagotować, zszumować i gotować na wolnym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W razie konieczności dolać wody. Mięso i grzyby wyjąć z rosołu, przecedzić wywar. Krok 3. W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć kapustę i poddusić razem. Krok 4. Rosół ponownie zagotować, dodać do niego marchew oraz ziemniaki

Moja Książka Kucharska
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 244

Pasztet wieprzowy fot. Moja Książka Kucharska Domowy pasztet wieprzowy. Przepis na pasztet pieczony na święta. Doskonały, kremowy pasztet z suszonymi śliwkami, grzybami, wątróbką, mięsem wieprzowym i warzywami gotowanymi w rosole. Wykwintny, idealny na świąteczny stół pieczony pasztet.  Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że pasztet będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Pieczenie pasztetu.   Aby zapobiec wysychaniu pasztetu podczas pieczenia(...)grzyby oraz śliwki - wystudzić.  Po wystudzeniu zmielić wszystko 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Wywar przecedzić i odparować do 250ml. Krok 4. Bułkę tartą zalać 4 łyżkami rosołu. Ubić pianę z białek. Krok 5. Do masy pasztetowej dodać pianę z białek, bułkę tartą, pozostały rosół, żółtka - doprawić do smaku grubo zmielonym pieprzem, solą, gałką muszkatołową i imbirem

Moja Książka Kucharska
Domowy makaron 197

stwierdzimy, że było warto. Jeżeli macie wolne 30 minut, zachęcam do przygotowania makaronu samodzielnie. Poniżej podaje Wam przepis na uniwersalne ciasto na makaron. Można z niego zrobić makaron do rosołu, jak zrobiłam to ja, ale także przygotować makaron na lasagne czy zrobić makaron tagliatelle lub makaron na raviolo. Do przygotowania makaronu użyłam przystawki do makaronu do robota Kenwood Chef(...)ciasto dzielimy na mniejsze części - rozwałkowujemy je za pomocą maszynki do makaronu lub wałka. Grubość ciasta, na jaką je rozwałkujecie, zależy od tego jaki chcecie uzyskać makaron. Makaron do rosołu powinien mieć grubość około 1-2 mm. Przed wałkowaniem ciasta podsypujcie blat/stolnicę, aby ciasto się nie przyklejało. 3 Kiedy rozwałkujemy ciasto na pożądaną grubość, kroimy je na wybrany kształt

Kuchnia Bazylii
Barszcz z suszonych grzybów 125

były ziemniaki gotowane na kuchni kaflowej - żadne ugotowane teraz ziemniaki nie są w stanie smakować tak jak wtedy... Barszcz można przygotować postny - czyli typowo wigilijny. Można też ugotować na rosole, udkach, wędzonce itp. U mnie na zdjęciach właśnie w bogatszej wersji ;-) Wtedy świetnie smakuje z paluszkami z kminkiem, pasztecikami z mięsem czy kapuśniaczkami. Składniki: duża garść suszonych grzybów - najlepsze borowiki(...)litra wody zakwas na żurek liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz w wersji bogatszej - rosół lub wywar na wędzonce Sposób wykonania: 1. Grzyby zalać wodą, odstawić na całą noc, aby porządnie namokły. 2. Następnego dnia dolać jeszcze 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli i grzyby gotować ok 1-1,5h do miękkości

Kuchnia domowa Ani
Zupa krem z kurczaka 142

Rozgrzewajacych zup ciąg dalszy, ale to zapewne przez porę roku. Tym razem aksamitna zupa krem z kurczaka, czyli właściwie rosół podany trochę w innej wersji,  bardziej treściwy w konsystencji pomimo podawania go bez makaronu. Zachęcam do spróbowania!! WARTO! Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1/2 małego selera 1 mała cebula 2 ząbki(...)obrać, opalić nad ogniem i dodać do garnka. Całość gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. W razie konieczności zdjąć szumowiny. W międzyczasie osolić wywar. Następnie wyjmij mięso z rosołu, obierz z kości i dodaj do rosołu. Całość zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę, pieprz i zagotuj ponownie. Zupa jest już gotowa, Można ją podawać z grzankami (na rozgrzaną patelnię

Malinowo w kuchni
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 192

smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez kolejne 15-17 minut – warzywa powinny zmięknąć i lekko nabrać koloru. Do warzyw dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy rosół i gotujemy zupę pod uchylonym przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków – przez 12-15 minut. Fasolkę z puszki przekładamy na gęste sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą – opłukaną fasolę(...)zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo 6 mniejszych 1,25l domowego rosołu drobiowo-jarzynowego albo rosół z kostek BIO o obniżonej zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część (400-450g) 350g ziemniaków typu

Karo in the Kitchen
Aksamitna zupa czosnkowa 131

miseczki. Do zezłoconej cebuli dodajemy ¾ przeciśniętego czosnku i dokładnie mieszamy – smażymy razem, stale mieszając żeby nie dopuścić do przypalenia – do momentu aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Wlewamy połowę rosołu i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki topione serki. Podgrzewamy i mieszamy dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia serków. Dopiero wtedy wlewamy pozostałe pół litra rosołu. Całość ponownie dobrze mieszamy, zagotowujemy i gotujemy(...)dobrych serów topionych z lokalnych, okręgowych mleczarni – najczęściej ich lista składników nie przypomina spisu odczynników chemicznych i tablicy Mendelejewa w jednym. SKŁADNIKI 4 porcje po ok. 280ml 1 litr rosołu drobiowo-wołowego 2 kostki sera topionego gouda, po 100g każda 250g białej cebuli 40-50g czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku

Karo in the Kitchen
Ramen shōyu - japońska zupa z makaronem ramen i dodatkami 129

łechtają nasz piąty smak, czyli umami. Gdy tylko zjadłam go po raz pierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam aż 6h, ale każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami(...)wołowych lub wieprzowych, mięsie i wodorostach konbu oraz innych aromatycznych dodatkach, wzbogacamy go także warzywami. Ja stworzyłam swoją unikatową mieszankę, bo wydaje mi się, że tak jak w przypadku rosołu, nie ma chyba jednego słusznego przepisu na ramen. Musi być tłusto i aromatycznie. 😉 Nie udało mi się zdobyć wodorostów konbu, bulion bez ich dodatku był bardzo bogaty, ale warto postarać

Cooking Monster