odcięciu łodyg ok 400 g) 50 g tłuszczu ( masło klarowane , smalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy(...)parmezanu podczas miksowania lub po podaniu na talerz.Podawać z całymi główkami szparagów, płatkami migdałowymi, uprażonymi chipsami boczku, bazylią lub wspomnianym parmezanem i śmietaną. Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy – po ugotowaniu warzywa wyrzucić) i dodać porcję chudego gotowanego mięsa jak pierś kurczaka czy indyka aby podbić białko a zmniejszyć tłuszcz. Smacznego
Ola la LCHFjest ogromne pole do popisu. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól, świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek. Ale kto zabroni nam dodać jeszcze majeranek, tymianek, mieloną paprykę, czy warzywa z rosołu? :) Smak domowej mielonki na pewno będzie jeszcze lepszy. Pasteryzacja Pasteryzacja w piekarniku lub w garnku z wodą. Zazwyczaj, zalecane jest dwu lub trzykrotne pasteryzowanie słoików z mielonką(...)surowego boczku bez skóry około 20g soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka majeranku suszonego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 150g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler) - ewentualnie Jak zrobić mielonkę do słoików PRZYGOTOWANIE Krok 1. Szynkę mielimy tzw. szarpakiem, pozostałe mięsa i ewentualnie warzywa z rosołu, mielimy w maszynce z sitkiem o dużych
Moja Książka Kucharskaząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka zielonych szparagów puszka pomidorów pelatti + 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka rosołu pieprz, sól do smaku 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy Najpierw zajęłam się kurczakiem, położyłam go na piersiach i nożyczkami wycięłam kręgosłup od kupra do szyi raz z prawej strony, a potem(...)lewej. Jak uda Ci się przeciąć wszystkie kosteczki po obu stronach, uzyskasz cały kręgosłup który możesz zamrozić np i dodać potem do rosołu. Jak już kurczaka pozbawiłam kręgosłupa położyłam go na płasko na formie do pieczenia. Od strony szyi delikatnie palcami odciągnęłam skórę od piersi i w każdą przygotowaną w ten sposób dziurę włożyłam po łyżeczce masła
Kuchnia na wzgórzumoje żarłoki wcześniej go nie zjadły. Składniki: wątróbka drobiowa 600 g pierś z kurczaka 400 g udka z kurczaka dwie szt marchew 200 g śliwki suszone podwędzane 20szt rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml sól do smaku pieprz mielony czarny do smaku suszone pomidorki z czosnkiem do smaku 3 foremki aluminiowe Wykonanie: Wątróbkę drobiową wymaczamy(...)oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia. Mięsko i wątróbka zimna więc mielimy na średnich oczkach. Marchew obieramy i również mielimy. ( Dzień wcześniej miałam rosół ) Dodajemy rosół ciepły i energicznie mieszamy. Konsystencja powinna być miękka i powinna lekko się wiązać. Foremki aluminiowe smarujemy masłem i przekładamy nasz farsz. Na wierzchu kładziemy śliweczki i do pieca
Różowa kuchniamarchewka 2 szt. jajko ugotowane na twardo 3 szt. żelatyna 2 łyżki sól i pieprz do smaku Natka pietruszki Wykonanie: Mięso ugotować do miękkości, wyjąć z rosołu i odstawić do wystudzenia. Następnie obrać ręka od kości, rosół przecedzić przez gęste sitko, ostudzić, dodać żelatynę namoczoną w 100 ml wody, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem(...)Zaś marchewkę obrać i ugotować oddzielnie, po czym ostudzić i pokroić w plasterki. W salaterkach ułożyć warstwami mięso, marchewkę, pokrojone w ósemki jaka i zalać przygotowanym rosołem i posypać zieleniną. Wstawić w chłodne miejsce, podawać na drugi dzień z pieczywem
Tradycyjna Kuchniapomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę? Przygotowanie wywaru Do przygotowania szkockiej grochówki można wykorzystać zwykły rosół lub inny rodzaj wywaru lub bulionu na wędzonce. Giczkę obkroić ze skóry i nadmiaru tłuszczu. Włożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, selera naciowego, pora, cebulę(...)dodać przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i goździki), zalać zimną wodą, tylko na tyle, aby zakryła mięso i warzywa i powoli zagotować. Gotować na minimalnym ogniu (tak jak rosół) do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie 2-3 godziny.* Gdy wywar będzie ugotowany wyłowić mięso i przełożyć na talerz, aby ostygło. Pora, cebulę i selera naciowego wyrzucić, natomiast
Codzienne Gotowaniesól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy. Bułkę moczymy(...)rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko
Z Majeczką w kuchnirosół ok 2 l 3 ziemniaki marchewka cebula pół szklanki pęczaku sól pieprz zioła garść suszonych grzybów Grzybki wcześniej moczymy i obgotowujemy. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy kaszę i włoszczyznę. Po ok 30 min dodajemy ziemniaki i ugotowane grzybki , gotujemy aż do miękkości i doprawiamy do smaku. W przepisie dawnym dodano śmietanę , ja jednak wolę tę zupę pod taką(...)postacią. Można też wrzucić troszkę mięska z rosołu
Gotowanie jest łatwezrobić z mięsem, które zostało z rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet. Pasztet pieczony z mięsa rosołowego Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (u mnie mieszane wołowo drobiowe) 2 - 3 jajka (zależnie od wielkości) 80 gram słoniny (można więcej jeśli mięso jest suche) przyprawy
Marta próbujełupinie opalić nad gazem. Umie ść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby doprawić solą ,ale nie jest to konieczne
w mojej kuchniłyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: Po 1 ugotowanym na twardo jajku na każdą porcję Po 1-2 kulkach ugotowanych i tłuczonych ziemniaków Koperek *2 łyżki mąki pszennej ** Rosół Sposób przygotowania w Tefal Companion: Buraki oraz marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Dokładamy obrane ząbki czosnku oraz pokrojoną(...)tylko zmiksuję, przez co i smak i kolor jest zdecydowanie bardziej intensywny. Mąki już wtedy nie dodaję ;) Jak Wy zrobicie- zależy od Was ;) ** Do przygotowania barszczu można także użyć rosołu jeśli pozostał nam z dnia poprzedniego. Jeśli mamy go mało, to można połączyć z wodą. Ja tak zrobiłam właśnie. Miałam jakieś 300ml rosołu, więc dodałam ok 700ml wody i jedną
Kuchnia w czekoladzieDziś pyszna galareta drobiowa, nie znam nikogo by kto jej nie lubił.Zapomniałam wyjątkiem jest moja córka która nie je mięsa , a więc i rosołu :) Składniki: garnek 5 litrowy woda 3 litry udka z kurczaka 6 szt marchew 3 szt pietruszka korzeń 100 g natka pietruszki pęczek por 100 g seler korzeń 100 g cebula opalona 1 szt sól(...)pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jakieś półtorej godziny. Mięsko obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Marchew,pietruszkę seler kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do plastikowych pojemników. Rosół przecedzamy, dodajemy napęczniałą żelatynę i rozpuszczamy w gorącym rosole. Przygotowanym letnim wywarem zalewamy mięsko w pojemnikach plastikowych. Można przemieszać widelcem mięsko. Zostawiamy do zastygnięcia( ostudzone można do lodówki wstawić szybciej
Różowa kuchniaCóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu? Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania(...)dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało
Słodki Zakątekmusi być gęsta, do jej zagęszczenia można użyć ryżu (jak w moim dzisiejszym przepisie), ziemniaków, jęczmienia lub płatków owsianych. Wersji tej zupy jest oczywiście wiele, podobnie jak wersji polskiego rosołu, każdy gotuje go nieco inaczej. Jeżeli lubicie pory, to ta zupa jest zdecydowanie dla Was! Polecam, bo jest pyszna! Szkocka zupa porowa Składniki: 8 pałek z kurczaka (może być(...)pietruszki i tymianek. Wszystko zalać wodą - około 2 litrów, postawić na gazie i powoli gotować pod przykryciem przez około 2 godziny. Gdy kurczak będzie ugotowany, wyłowić go z rosołu i odłożyć do wystygnięcia. Rosół przecedzić. Gdy kurczak ostygnie, obrać mięso z kości i podzielić na mniejsze kawałki. W drugim garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną
Codzienne GotowanieŁyżeczkę białego pieprzu ziarnistego rozcieramy w moździerzu (nie używajcie mielonego czarnego – to nie ten smak!). Mieszamy 2 łyżki skrobi z zimną wodą w osobnej miseczce na pastę. Szykujemy rosół, jajka, sosy i pozostałe przyprawy. Zaczynamy od łaty wołowej. Mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie, 3-4mm plasterki o szerokości około 4-5cm. Żeby ułatwić sobie(...)obie porcje mięsa w woku, dodajemy czosnek, starty imbir i białe części szczypioru. Mieszamy i smażymy razem 10-20 sekund do czasu, aż czosnek straci mocny surowy zapach. Wlewamy rosół, dodajemy cukier, ciemny i jasny sos sojowy, sos ostrygowy i zmielony w moździerzu pieprz. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Do powstałej „zupki” wsypujemy zielone części szczypioru, a następnie wlewamy wymieszaną
Karo in the Kitchen