rosół - 7627 przepisów (strona:109/509)

Zupa z kurczakiem i soczewicą 102

kuchni. Jednak zawsze staram się zachować bazowe składniki – marchewkę, selera naciowego, kurczaka, ziemniaki i soczewicę. Pokochaj resztki Bardzo często przygotowuję tę zupę, by wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Dzięki temu zupa z kurczakiem i soczewicą idealnie wpasowuje się w moją akcję na Instagramie #pokochajresztki. OBSERWUJ NA-TALERZU.PL NA INSTAGRAMIE Jak pewnie zauważyliście, bardzo nie lubię marnować jedzenia. Z resztek(...)soczewicą – pozostałe składniki Mięso z kurczaka . Do zupy możecie wykorzystać mięso ze swojej ulubionej części kurczaka. U mnie najczęściej jest to pierś lub udko, np. z mięsa z rosołu. Bulion . Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół. Warzywa . Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew

Na-talerzu.pl
Rosół z kury – przepis 206

Przepis na pyszny i delikatny w smaku rosół. Danie charakterystyczne dla kuchni polskiej, idealne na zimne dni. Artykuł Rosół z kury – przepis pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto 70

wynos. Agnieszka bardzo lubi restaurację “Casa mia”, lokal, jak nazwa wskazuje z menu włoskim, acz ze sporą dawką własnych pomysłów. Tania nie jest, ale solidna. Chcieliśmy zamówić rosół, ale go nie było, bo jak kucharz tłumaczył, rosół gotuje się 6-8 godzin, zatem wymaga zachodu i czasu, a klientela w koronakryzysie jest, albo(...)sumie garnka nie opłaca się na kuchnię wstawiać. (Polecamy bulion ze ślimakami naleśnikowymi , wzorowany na rosole z “Casa mia”). W menu był natomiast żurek z maślanki z suszonymi grzybami i przyjemną wyspą z ziemniaczanego pure na środku. Zasmakowało nam i postanowiliśmy powtórzyć danie po powrocie do Warszawy. Nasz żurek z maślanki zrobiliśmy z pieczarkami, smażoną na chrupko szynką

Niedzielny kucharz
Galareta drobiowa 86

jałowca, pieprz oraz łyżeczkę soli. Postawić na ogniu, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2,5 godziny. Po tym czasie mięso i warzywa wyjąć, pozostawić do wystudzenia. Odmierzyć 1 litr rosołu, przecedzić go przez drobne sitko, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, po czym rozpuścić w nim odpowiednią ilość żelatyny (my daliśmy 4 łyżeczki). Przestudzone mięso oddzielić od kości(...)wraz ze skórą pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, półplasterki lub plasterki. Przygotować miseczki na galaretę drobiową, na ich dno wylać łyżkę rosołu z żelatyną. Ułożyć marchewkę, groszek, kukurydzę i ewentualnie jajko. Włożyć do lodówki na kilka minut, aby galareta stężała. Następnie ułożyć kawałki mięsa, zalać je odpowiednią ilością mięsnego wywaru. Wstawić do lodówki do stężenia

niecodziennikpary
Wegańska zupa „na kaca” ;-) 75

Według autorki poniższego przepisu, zupa ta w obliczu kaca jest tym, czym rosół w przypadku przeziębienia. I chociaż nie miałam okazji osobiście przekonać się o jej „zbawczej” mocy leczenia owej swoistej przypadłości, to mogę zapewnić o wyjątkowym smaku zupy oraz tym, że fantastycznie odżywia nie tylko w chwilach słabości. Doskonale nawadnia, dostarcza wartościowych składników (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy(...)więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego  tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków przełożyć do naczynia do zapiekania lub wyłożyć

Even Better Food
Pasztet z mięsa z rosołu 836

Zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu? Wykorzystaj je do zrobienia pysznego pasztetu! Składniki oraz sposób przygotowania: Mięso mieszane z rosołu do tego gotuję nieduży boczek razem z marchewką, pietruszką i selerem. Cebulę krótko gotuję, żeby się nie rozpadła. Mięso przestygnięte mielę dwa razy, na koniec przekręcam warzywa i dwie bułki namoczone wcześniej w wywarze w którym gotowało się(...)pasztetu żeby nie był suchy oraz dwa jajka. Dodaję przyprawy sól, pieprz, czosnek. Piekę w 190° C około godziny. Autor przepisu: Aga Kon Artykuł Pasztet z mięsa z rosołu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
szybkowar-pasztet drobiowy pieczony... 117

rosołową, kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na części, włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, włoszczyznę, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 45 minut, z reszty rosołu zrobimy zupę. Ostudzone mięso, skóry obrać z kości, chrząstek włożyć do dużej miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko. Do masy wbić żółtka, dodać(...)przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, majeranek, paprykę ostrą, wsypać kaszę manną, tartą bułkę i mikserem połączyć dobrze składniki, jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę rosołu. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą łyżką delikatnie połączyć składniki. Masę przełożyć do silikonowych form, nożem ponacinać skosy, do piekarnika wstawić np. puszkę z wodą, piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Potrawka z kurczaka z marchewką 79

kurczaka jadłam ostatnio jakieś 15 lat temu. Ta potrawa bardzo kojarzy mi się z moją babcią (zresztą najlepszą na świecie). Jeżeli nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu… już wiecie. A, no i jeżeli macie ochotę dodać marchewkę z groszkiem, nie krępujcie się. Składniki: 4 ugotowane podudzia z kurczaka  150 g mrożonej marchewki 2 szklanki rosołu(...)pół pęczka koperku sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Podudzia obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki (mąki i masła) dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę, mięso, sól, pieprz i cukier, gotujemy 2 minuty (lub do miękkości marchewki). Pod koniec dodajemy

Kardamonovy
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 71

Obiad z pozostałości po rosole, prosty i smaczny. My zawsze potrawkę wchłaniamy z ryżem i burakami. Tola też trochę podziubała, aczkolwiek nie zmuszam jej jakoś szczególnie do jedzenia mięsa. Składniki: 1 duża ugotowana ćwiartka z kurczaka 200 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka śmietany(...)szczypta cukru pół pęczka koperku sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Ćwiartki obieramy z mięsa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Do zasmażki dodajemy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły nam się grudki), zagotowujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem, gotujemy do miękkości warzyw (około 5 minut). Pod koniec dodajemy mięso, sok z cytryny, śmietanę

Kardamonovy
Rodzaje japońskiej zupy ramen 89

tego dania, jednak wyróżnia się kilka ich podstawowych rodzajów: Shoyu Zupa shoyu-ramen to klarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Zupa ta zazwyczaj zrobiona jest z rosołu drobiowego, ale często do jej przygotowania używa się kilka rodzajów mięsa np. wołowiny lub ryby. Sposób doboru mięsa zależy od regionu w jakim jest przygotowywana. Shoyu-ramen jest najpopularniejszym rodzajem(...)polecany jest osobom lubiącym pikantne smaki, ponieważ najczęściej podawany jest na ostro . Shoyu najczęściej podawany z dodatkiem jaja, pędów bambusa czy wodorostów.  Shio Shio-ramen to lekki, klarowny rosół doprawiony solą, która jest wyczuwalna podczas jedzenia. Zupa ta zwykle jest zrobiona z bulionu drobiowego, ale może być również aromatyzowana innymi mięsami, takimi jak wieprzowina lub wołowina. Zawarta w potrawie

Słodkie okruszki
Rozkosznie pyszne kluski z mięsem po gotowaniu rosołu. PRZEPIS 99

Mamy pełny garnek aromatycznego rosołu, ale też dużo mięsa, które zostało po gotowaniu. Co z nim zrobić? Na przykład te pyszne kluski . Przepis na kluski z mięsem po gotowaniu rosołu Składniki: Na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól Na farsz ugotowane mięso i skórki, 2 cebule , sól, pieprz, olej. Jak zrobić kluski z gotowanym mięsem(...)farszu, następnie uformuj okrągłą kluskę. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty po wypłynięciu. Rada: kluski podaliśmy z okrasą ze zrumienionej cebuli. Artykuł Rozkosznie pyszne kluski z mięsem po gotowaniu rosołu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
ZUPA TAJSKA 86

które sprawia, że ma wyjątkową, kremową konsystencję. W połączeniu z orientalnymi przyprawami, takimi jak trawa cytrynowa, kolendra i sos sojowy nadaje też zupie charakter i niepowtarzalny smak.    rosół drobiowy 1,5 l mleko kokosowe 400 ml 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 1 cebula 3 - 4 ząbki czosnku kłącze imbiru 5 cm liście kafiru 10 sztuk kolendra kilka(...)gałązek suszona trawa cytrynowa 3 łyżeczki cukier kokosowy lub trzcinowy 1 łyżeczka sok z 1 limonki sos sojowy 2 łyżeczki olej kokosowy 2 łyżki podsmażone kawałki mięsa drobiowego z rosołu ok.300 g    W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową , liście kafiru oraz kilka

Smaczne moje
Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu 83

liczy dziesiątki, jeśli nie setki odmian. Ma ona jedną bardzo fajną cechę: po upieczeniu, miąższ dyni makaronowej można podzielić widelcem na małe niteczki, przypominające nasz polski makaron dodawany do rosołu. Amerykanie mają nieco inne skojarzenia – pewnie dlatego, że nie jadają rosołu z makaronem (nie wiedzą co tracą) i nazywają dynię makaronową: spaghetti squash. Nam się dynia ze spaghetti(...)szczególnie pyszna jest dynia makaronowa zapiekana z sosem, albo mięsem. Tak, z mięsem. U nas w domu, kiedy zaczyna się sezon na dynie, zapiekamy dynię z mięsem z rosołu. Pycha. W tym przepisie dynia makaronowa zapiekana jest z sosem al ragu. Jest to trochę podrasowany sos ragu, bo dodaliśmy do niego soczewicę, żeby był treściwszy i jeszcze zdrowszy. Możesz jednak

Niedzielny kucharz