ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek. Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy przez maszynkę. Przez maszynkę mielimy też mięso, marchew, cebulę i czosnek(...)Dodajemy sól i przyprawy do smaku a jeśli farsz jest zbyt zwarty - dolewamy rosołu i dokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą
Maminek kulinarnykg.piersi 1.5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 1/2 śmietany kremówki 1 łyżka mąki 1 żółtko 1 łyżeczka masła sól biały pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z mięsa i włoszczyzny oraz wody gotujemy rosół odlewamy szklankę na później.Mięso zmielić wraz ze skórką.Połączyć mięso z rosołem,mąkę wymieszać z 1 szkl.chłodnego rosołu,dodać do zupy,zagotować.Żółtko rozmącić ze śmietaną kremówką,wlać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest mega mocna ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych nasion adżwan ( można zastąpić tymiankiem ) 2-3 kostki bulionowe drobiowe lub rosół drobiowy ( około 2 l ) sól do smaku oliwa do smażenia śmietanka do dekoracji Dynię obieramy , kroimy w kawałki , bez nasion i miękkiej części komory . Selera i cebulę także obieramy i kroimy(...)momencie , kiedy cebula zmięknie , dodajemy dynię , selera i nadal smażymy , aż wszystko nabierze leciutko złocistego koloru . Zalewamy 2 l wody i dodajemy kostki bulionowe lub wlewamy 2 l rosołu drobiowego . Gotujemy na małym ogniu , do momentu , aż dynia będzie mięciutka i zacznie się rozpadać . Blendujemy wszystko na gładką , półpłynną masę ( jeśli jest zbyt gęsta można dolać rosołu lub wody
Ogrodnik w podróżytrzeba obierać, wystarczy je tylko porządnie wyszorować. To stuprocentowo wegańska, lekka i bardzo zdrowa zupa. Na diecie z obciętą kalorycznością szukamy zamienników – dla mnie to świetna alternatywa dla rosołu przygotowanego na mięsie kurczaka. Zapisz Uwielbiam rosół z kurczaka – szczególnie TEN , który pokazywałam Wam już na blogu. Ale i ta wegańska opcja jest pyszna i działa podobnie, a jest dużo mniej(...)kaloryczna. W rosole z kurczaka żelatyna ze skórek i kości działa wyścielająco i ochronnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Tutaj podobnie działa połączenie wodorostów, kurkumy i zdrowego tłuszczu kokosowego. Znajdzie się tu też bogactwo witamin i minerałów pochodzących z warzyw – wszystko co najlepsze ukrywa się pod ich skórką, dlatego warzywa do tego bulionu nie są obierane – nawet czosnek
Karo in the KitchenWspaniałe uniesienie smaków <3 Kapusta kiszona z dodatkami <3 Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g kaszy gryczanej białej 150 g wędzonego boczku 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę płuczemy(...)odciskamy i kroimy. W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę (kilka minut) i podlewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem przez 5 min. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez godzinę od czasu, do czasu mieszając. Marchew kroimy w talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty, mieszamy. Do całości wsypujemy kaszę
R'n'G Kitchenpory zmiękną – wsypujemy mąkę, wszystko razem w garnku dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można(...)przy użyciu masła 82% tłuszczu i 2% mleka to około 170 kalorii. Zupa mocno gęstnieje – po odgrzaniu wraca do płynnej formy, ale można ją też odrobinę rozcieńczyć rosołem. SKŁADNIKI 450-500g brokułu 150g pora, tylko biała i jasnozielona część 100g chudej wędzonki (szynka, łopatka, boczek) 250ml mleka 800ml domowego rosołu lub bulionu z kostki o obniżonej zawartości
Karo in the Kitchenmałych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr rosołu 4 liście laurowe 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 ziela angielskie ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek(...)cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista, wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam
Wanilia i Kardamonrosołowego. Składniki: Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera 2 - 3 średnie cebule mniejszy kawałek pora olej rzepakowy(...)słodka papryka Przyrządzenie pierogów: Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przygotuj mięsny farsz: Mięso wraz z warzywami z rosołu zmiel w maszynce. Obrane cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, przestudź. Następnie dodaj podsmażoną cebulę do farszu mięsnego, dokładnie wymieszaj, dopraw wedle uznania. A teraz czas
Zasmakuj Kuchniwersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę nietuzinkowa. Ta pasztetowa jest bardziej zwarta od poprzedniej i można ją bez problemu kroić na plastry. Polecam(...)wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 jabłko 1,5 laski kabanosów pokrojonych na cienkie plasterki (użyłam TAKICH ) 2 łyżki oleju 1 szkl esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa
Posadzone i zjedzoneObieramy i średnio drobno kroimy cebulę. Boczek kroimy w małe fragmenty. Czosnek drobno siekamy. Niebieski ser kroimy dość drobno – szybciej się rozpuści. W garnku pod przykryciem trzymamy bulion lub rosół na granicy wrzenie. W szerokim rondlu rozpuszczamy 2 porcje masła i bardzo, bardzo mocno je podgrzewamy – masło powinno zbrązowieć, na krawędzi przypalenia. Dodajemy do brązowego masła 2 łyżki oliwy(...)jadła jeszcze, bez opamiętania… Następnym razem będzie z podwójnej porcji, tak mi dopomóż… PS.: W przepisie nie ma soli . I boczek, i parmezan, i bulion czy rosół, i niebieski ser są już wystarczająco słone. SKŁADNIKI 1 szklanka ryżu Arborio 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 50g wędzonego na zimno surowego boczku 50g sera z niebieską pleśnią 1 średnia cebula
Karo in the KitchenWSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo 1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)piór Potrzebujemy większego garnka. Do zimnej wody wsadzamy nasze mięso i gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera chcemy by nasz rosół był klarowny. Wody wlewamy tak by mięso było zatopione podwójna a nawet po trójna ilością co ma nasze mięso niby najlepiej jest zalać jednokrotnością ale ja nie wykarmiłabym swojej rodziny
Viola cooks with passionzupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki(...)obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy
Gotowanie jest łatweiście farmerska tortilla jest. Dodam, że dodatkowo jest nieprzyzwoicie pyszna. Zdjęcia robione w pośpiechu, tortilla podgryziona..ale warto było. Bo pyszna. Lekka . Do syta! Dodam, że indyk skończył w rosole, a mięso poszło w tortillę. Składniki - tortilla mięso z indyka, który ugotował się w rosole czerwona cebula ugotowany ryż czarny pomidor ogórek opcjonalnie jaja na twardo sałata lodowa sos kielecki(...)hamburgerowy od Majonez Kielecki – tutaj ten konkretny pasuje idealnie. Sól i pieprz do smaku olej kokosowy lub rzepakowy Mięso z rosołu podsmaż delikatnie z cebulą na oleju kokosowym, dopraw do smaku wedle uznania. Tortillę podgrzej na suchej patelni. Rozsmaruj sos hamburgerowy i szybko dodaj mięsko z cebulą oraz ugotowany czarny ryż. Jaja na twardo. Wkrój pomidora, ogórka i przykryj koperkiem
Z Kuchni Do Kuchniczęści kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie smakują w towarzystwie ulubionego ketchupu i domowego sosu czosnkowego . Uwaga: Ja na swoich pałkach ugotowałam wcześniej rosół. Jeśli chcecie użyć surowych warto je wcześniej ugotować, np. w towarzystwie kostki rosołowej, aby nabrały więcej smaku i były soczyste w środku, jak moje. Składniki: na 12 sztuk 12 pałek(...)kurczaka – u mnie z rosołu 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej (u mnie Pro-BIO ) 4 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli ziołowej (u mnie Pro-BIO ) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 jajko mleko olej do smażenia Przygotowanie: Pałki wyciągamy z rosołu i obsuszamy (u mnie odciekły na sitku). W jednej misce mieszamy np. widelcem 2 czubate łyżki
Słodkie okruszkiGotowanie rosołu wydaje się być arcyprostą czynnością kulinarną. Któż nie zna tej zupy? Nawet osoby, które nie mają talentu do gotowania, są w stanie ją zrobić. Zdawałoby się, że w przygotowaniu mięsnego wywaru nie ma wielkiej filozofii, jednak co dom, to inny „patent” na rosół. Choć różnice są niewielkie i dotyczą głównie detali, to ciężko wskazać, który sposób(...)Artykuł Jak ugotować dobry rosół? Porady staropolskich kucharek. pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka