rosół - 7627 przepisów (strona:131/509)

Barszcz czerwony 215

udało. Nawet trzymając się tych samych zasad, nie zawsze uda się uzyskać identyczny efekt. Składniki (na 3 porcje): 3 małe buraki 1,5 litra wody 1 litr dobrze doprawionego rosołu na mięsie ziele angielskie, liść laurowy 1-2 ząbki czosnku łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej  pieprz mielony jeśli chcesz stworzyć sytsze danie dodaj na koniec lub bezpośrednio(...)talerz pokrojone warzywa z rosołu i ugotowane na twardo jajko, możesz też podać z pierogami lub tradycyjnie z uszkami Przygotowanie : Buraki obierz, najlepiej w rękawiczkach. (Umyć ręce po soku z buraków to bardzo trudna sprawa... ). Gotuj w całości, do miękkości. na wodzie, bez soli. Wyciągnij je z barszczu. Nie przejmuj się, jeśli wywar nabrał brunatnego koloru. Ostudzone buraki zetrzyj

Anioszek w kuchni
Szybka zupa pomidorowa z makaronem 180

Składniki na 3-4 porcje: ok 1 litr rosołu kilka kawałków warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler, kalarepa) 4-5 łyżeczek kopiastych koncentratu pomidorowego 1-2 nieduże pomidory opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany przyprawy wg uznania 2-3 łyżki ugotowanego osobno makaronu nitki na porcję Przygotowanie: Do gorącego rosołu dodaj koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszaj. Pomidory umyj, ponacinaj i sparz. Obierz

Anioszek w kuchni
Francuska plecionka z mięsem 137

Ciasto francuskie po raz kolejny :-) Tym razem z mięsem z rosołu, boczkiem i cebulą - mocno sycące danie, które świetnie komponuje się z miksem chrupiących, świeżych sałat. Dobre na kolacje lub na obiad ;-) Francuska plecionka z mięsem FRANCUSKA PLECIONKA Z MIĘSEM Na 4 porcje:    1/2 dużego opakowania ciasta francuskiego    200 g wędzonego boczku(...)mięsa wołowego z rosołu    2 duże cebule    1 łyżka smalcu    pieprz czarny Cebule obieramy, siekamy w talarki i podduszamy do miękkości na rozpuszczonym smalcu z niewielką ilością wody. Odcedzone z rosołu mięso mielimy razem z boczkiem i cebulą. Ciasto rozwijamy na papierze do pieczenia i nacinamy w poprzek po bokach na cienkie paski pozostawiając

peggiwkuchni
Udka na żółtym ryżu z warzywami 310

kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego 1 łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki(...)całą noc w lodówce. Formę, moja o wymiarach 21×30, wysmarować w środku olejem i rozsypać na dnie ryż. Ziarna ryżu wcześniej przepłukałam w zimnej wodzie. Do 3 szklanek rosołu dodać kurkumę i wlać do ryżu. Przyprawić pieprzem czarnym i oprószyć solą. Wyłożyć startą na tarce jarzynowej marchewki i pokrojone w piórka cebule. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić

https:KKuchniaMniam
Żurek wielkanocny 134

gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić sobie smak i zapach tego rosołu? Coś niesamowitego! Dzięki takiej bazie żurek odznacza się niezwykle głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Polecam! Składniki : 2 litry rosołu, bulionu lub wywaru z wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki

Codzienne Gotowanie
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 177

kolorowe, malutkie, z wymyślnymi dekoracjami, należy przygotować tego samego dnia. One muszą być jak najświeższe. Do przechowywania przed podaniem idealnie sprawdzają się duże tace z pokrywkami (zamykanie na klipsy.) Rosół - najlepszy, najsmaczniejszy jest ugotowany tego samego dnia. Najlepiej wieczorem dnia poprzedniego przygotować wszystkie składniki (obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować(...)bardzo będziecie się starać, ile czasu, pracy i pieniędzy włożycie w przygotowania, oni znajdą coś do czego przyczepią się. Ci życzliwi będą zawsze zadowoleni, nawet jak rosół mniej klarowny wyjdzie, a jeden talerzyk okaże się lekko wyszczerbiony. To dla nich przede wszystkim zachowajcie spokój, dobry nastrój i pozwólcie sobie na radość ze spotkania z bliskimi. Czyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa koperkowa z cukinią (FODMAP) 144

fodmapowy" - zupa z koperkiem i cukinią  (to chyba moja pierwsza, od bardzo długiego czasu, zupa nie będąca kremem). Zupa jest bardzo smaczna i lekka, można ją zrobić na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Wyglądem i trochę smakiem przypomina zupę ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW(...)UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu 1 spora cukinia 2 marchewki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym) lub rosół Cukinię i marchew dokładnie myjemy i szatkujemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy kilka minut, aż zmiękną

Bon appetit mon amie
Przebudzenie Barbary 116

produkty, z których wyczarowano kolejne potrawy, pochodziły od lokalnych dostawców, m.in. z: Masarni Szymański Jan z Rogoża i Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli(...)restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko i wybór win z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy Sery z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka Rosół z kaczki Pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche

Food Square
Schab nadziany suszonymi pomidorami i żurawiną 161

mamy smacznie podane jedzonko :) Składniki : Schab 1.1/2 kg 12 suszonych pomidorków słoiczek żurawiny do mięs i serów Develey por biała i zielona część  2 szklanki rosołu drobiowego  sól do natarcia mięsa Wykonanie: Por myjemy, kroimy na mniejsze części by zmieściły nam się do naczynia żaroodpornego. Zalewamy dwiema szklankami rosołu.Schab nacinamy przez całą długość i nadziewamy(...)przemian żurawiną i suszonymi pomidorkami. Nacieramy na wierzchu solą. Nadziany schab kładziemy na por zalany rosołem, przykrywam  i wstawiam do pieca. Piekę koło 1.1/2 godziny w 200 stopniach. W czasie pieczenia przekładam schab by równomiernie się piekł

Różowa kuchnia
Klopsiki w sosie koperkowym 173

dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem(...)mięsa wieprzowego z łopatki, którą sama zmieliłam 1 mała cebula 1 łyżka koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny sól i pieprz do smaku bulion lub rosół ok. 350 ml Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z tej ilości mięsa formujemy ok. 10 zgrabnych klopsików. Klopsy wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z barszczem 177

kurczaka 300g lekko podpieczonych, pokrojonych pieczarek 2 cebule 3 łyżki bułki tartej 60ml oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do omaszczenia uszek Barszcz: 2,5l ugotowanego rosołu drobiowo-wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)pieprzu oraz liście laurowe zalewamy 2,5 litrami wody. Stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 minutach dodajemy ocet winny. Gotujemy do miękkości buraków, a następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym

Kuchnia w czekoladzie
Potrawka z kurczaka z selerem naciowym i marchewką 296

łyżeczki tymianku suszonego cytryna 1-2 łyżki mąki (można zagęścić bezglutenową) łyżka masła 2 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Udka ugotować wcześniej w wodzie jak na rosół. Gotować ok. 1,5 h. Mięso wyjąć z rosołu, przestudzić lekko, obrać i posiekać na nieco mniejsze kawałki. Marchewkę i seler naciowy pokroić w cienkie słupki i odłożyć. Cebulkę pokroić w piórka(...)rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć chwilkę pokrojoną cebulkę. Do tego dorzucić mięso, wlać sos sojowy i wszystko krótko podsmażyć. Następnie wrzucić warzywa i też krótko podsmażyć. Do tego wlać rosół, na którym było gotowane mięso do potrawki. Doprawiamy  cząbrem, kozieradką, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 minut aż warzywa zmiękną ( uważać, aby się nie rozgotowały). Na koniec doprawiamy

Calzonella.com
Domowy makaron 156

Jest niedziela, więc pewnie w większości polskich domów pyrka już rosół, mięso się rozmraża lub już siedzi w piekarniku, a ziemniaki właśnie "same" skończyły się obierać. By jednak tradycji stało się zadość do niedzielnego obiadu gdzie rosół będzie królował obowiązkowo przyda się dobry makaron. A skoro dobry, to nie żaden z torebki, gdzie owszem pisze nawet że jest "jajeczny(...)Stąd pomysł na to, by podać Wam prosty przepis, który u mnie sprawdza się co tydzień :) Nie, nie kłamię :) Cała nasza trójka jest od niego uzależniona, podobnie jak od rosołu, który moglibyśmy chyba jeść codziennie... Tym razem do przygotowania makaronu użyłam mąki tortowej pszennej z reszelskiego młynu Młynomag , którą polecam nie tylko do wyrobu makaronu, ale i wszelkich ciast. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z brukselki 156

Rating: Zupa krem z brukselki to wynik natłoku warzyw w mojej lodówce. Miałam ugotować tradycyjny rosół, lecz gdy przygotowywałam warzywa pod wywar mięsno – warzywny zauważyłam całą paczkę brukselki zakupioną kilka dni wcześniej. Tak więc brukselka stała się drugim głównym – po rosole – składnikiem zupy. Rosół, czyli wywar warzywno – mięsny zawsze przygotowuję według przepisu […] The post Zupa

Magiczny Garnek
Minestrone z czerstwym chlebem 133

nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce „Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku. Składniki: 1,5 l rosołu 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego) 1/2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 duża(...)grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolę

Trzeci talerz