Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Sernik szachownica według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak(...)paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru 1 łyżka kakao 60 g mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Trzeci talerzKremowy, lekko mazisty sernik pełen chałwy i bez. Pieczony specjalnie na rzeszowskie spotkanie z czytelnikami i moją książką zorganizowane przez Wojewódzka i Miejską Bibliotekę Publiczna w Rzeszowie. Sernik cudownie uświetnił niezwykle liczne spotkanie z czytelnikami przygotowane w jednej z rzeszowskich filii. Jak zawsze rozmowa skupiała się na pomyśle na książkę, poprzez opowiadanie o słodkich inspiracjach, pasji pieczenia(...)fotografowania, by zakończyć się na pełnym pytań i odpowiedzi dialogu z publicznością dotyczącym pieczenia dobrego (udanego!) sernika. Cieszę się, że na moich spotkaniach pojawiają się osoby, które, najczęściej w rozmowach prywatnych po oficjalnym spotkaniu, podchodzą i śmiało mówią o swoich pomysłach, pasjach, inspiracjach… Poznaję ich losy, opowiadają o poszukiwaniach własnej drogi, o tym, że często zapominają, że praca
Raj dla PodniebieniaSernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik podobno znany był już w Starożytnej Grecji. Sztuce jego pieczenia została poświęcona jedna z pierwszych książek o tematyce kulinarnej, napisana przez greckiego filozofa Aegimusa. Do Europy Środkowej trafił natomiast za sprawą Rzymian, którzy podbijając kolejne kraje rozpowszechniali swoją kulturę, w tym sztukę kulinarną. Do Polski z kolei sernik miał „przywieźć(...)Sobieski, gdy powracał z bitwy pod Wiedniem. Nie zbadano dotąd jak sernik trafił do Górna na północy Podkarpacia (powiat Nisko), ale mogę Wam zdradzić, że tamtejsze gospodynie pieką bardzo smaczną, a zarazem nietypową jego wersję :) Sernik przekładany składa się z 4 warstw – 2 biszkoptowych i 2 serowych. Przygotowuje się go w nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt
Trzeci talerztaka gwiazda wśród gwiazd. Sernik waniliowy pachnący cytryną i pomarańczą z bardzo czekoladowym spodem. Do tego wykończenie z karmelu i bakalii. Wyobrażasz sobie ten smak? Sernik jest przepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru(...)Odsączone rodzynki przekładamy do gotowej masy serowej. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładamy na czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez
Raj dla PodniebieniaSernik to jedno z tych tradycyjnych polskich ciast, które wszyscy dobrze znamy. Już teraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik(...)masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków owsianych (bez glutenu) 10 dkg masła (bez laktozy) 2 łyżki drobno krojonych orzechów laskowych 1 persymon Masa
mecookspowiedziałam , że spróbuję zrobić sernik z rosą to go zrobiłam. Jednak od słów do czynów droga daleka, dlatego najpierw poczytałam trochę o tym cieście. jak się okazało sernik z rosą można dowolnie interpretować jeśli chodzi o ilość oleju i mleka. Moja mama między czasie powiedziała, że już dawno chciała tego serniczka spróbować. Nie miałam wyjścia i go upiekłam(...)Sernik z rosą okazał się mocno wilgotny, długo trzymający świeżość i bardzo smaczny. Ten kto jeszcze go nie jadł zachęcam do próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru 125 ml mleka
Ciasta z tradycjamiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik piernikowy dedykuję wielbicielom zarówno sernika jak i piernika. Spód ciasta wykonałam z pierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj(...)serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie) --> Wykonanie: --> Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki
Marta Gotujejuż zapasem a Ty nie masz pomysłu na świąteczne dania ? To serdecznie zapraszam do zapoznania się do sprawdzonych przepisów! SERNIKI: Sernik "Celinka" pod kokosową chmurką Sernik królewski Sernik okrągły Wiedeński Sernik trzywarstwowy kawowy Sernik Izaura Sernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche
W Moim Magicznym DomuSerniki i truskawki kocham bezgranicznie :) Poza sezonem konfiturę truskawkową potrafię wyjadać wprost ze słoiczka. I nie ma teraz lepszej niż ta od Łowicza. Uwielbiam ją za piękny kolor. Jej smak i zapach przywołują cudowne wspomnienia wakacji u Babci na wsi. Serniczek podany z taką pyszną konfiturą to bajka. Nie można sobie wymarzyć lepszego deseru na jesienno-zimowe popołudnie(...)masą makową i łyżką kładziemy na ser. Następnie za pomocą widelca robimy fantazyjne esy-floresy. Na spód piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wkładamy sernik i pieczemy ok 1-1,5 godziny aż środek sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin. Sernik podajemy posypany
Smakołyki Asideserów, którymi mogłabym się zajadać w nieskończoność. Raz przypadkiem trafiłam na hasło w internecie - sernik z jogurtów greckich, byłam bardzo ciekawa, jak właściwie może smakować takowy sernik, w którym nie ma sera, ale jak się okazało, różnica była na tyle nie wyczuwalna, że nikt nie dowierzał, że to sernik na jogurtach. Sernik(...)godzinę w temp. 180 st. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do wystygnięcia, przy lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i nałożyć na wystudzony sernik. Sernik chłodzić w lodówce przez min. 4 godz (najlepiej całą noc wtedy uzyskuje najlepszy smak). Smacznego
My sweet a lifeprzygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na spód: 200 g maślanych herbatników 100-110 g masła Na sernik: 500 g sera na sernik (z wiaderka) 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa(...)plasterki cytrynek oraz 2 łyżki syropu z cytrynek. Miksujemy do połączenia składników. Następnie małym strumyczkiem wlewamy przestudzone galaretki, miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy ostrożnie na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy do lodówki. Gdy już zacznie ładnie tężeć na wierzchu układamy kilka plasterków cytrynek. Zostawiamy sernik do całkowitego stężenia. Po stężeniu zdejmujemy obręcz tortownicy (przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy
Słodkie okruszkiSernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i polecam dodawać ją do ciast i nie tylko. Sernik nie jest przesłodzony, bo kwaskowa żurawina równoważy smaki. spód: 160 g ciastek kakaowych 50 g masła mus żurawinowy: 20 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 3 łyżki cukru trzcinowego sernik: 1 kg sera półtłustego twarogu 1 budyń(...)waniliowy 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 przyprawa do sernika 1/2 szklanki żurawiny świeżej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % dekoracja: orzechy pekan melisa świeża żurawina 2 łyżki musu żurawinowego Spód: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową
wesoła kuchniapopróbować czegoś innego. Dla mnie sernik z musem malinowym, który prezentowałam TU to rewelacja, ale okazuje się, że eksperymentowanie otwiera przed nami nowe oblicza smaku. Sernik z musem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale również śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku(...)masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia, oczywiście piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwi. Sernik powinien być dobrze schłodzony, wtedy mus lepiej się trzyma. Jeśli sernik nam pęknie, możemy to miejsce
W kuchennym oknie Ewytaki najlepszy. Połączenie sernika z chałwą, malinami i czekoladą jest cudowne. Do tego bardzo cieniutkie kruche ciasto. Czy może być coś pyszniejszego niż kawałeczek sernika rozpływającego się w ustach? A jak jest u Was? Lubicie serniki? Zapraszam :) Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)koniec wsypujemy rodzynki i również delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pokruszoną chałwę i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy
IzabelawkuchniKrólowa serników znów wkracza do akcji! :D Tak, tak, Wy już dobrze wiecie, ze to serniki są moją specjalnością! Na castingu do MasterChef jeden podbił serca jurorów …. kolejnym oczarowałam szefa w pracy ….i na jeszcze jeden nawet moja lekarka się załapała! hehehehe … Na serniki zawsze mam jakieś nowe pomysł i każdy, który robię – wychodzi(...)wykończenia mas. ( Tak robimy w malej i w dużej tortownicy ) Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut. Studzimy. MUS Z PIECZONYCH POMARAŃCZY: Przygotowujemy go, gdy serniki są już calkiem wystudzone. Umyte pomarańcze przecinamy na pół, pieczemy ok. 15 min/180C. Miąższ przekładamy do garnka, dodajemy ok. 3/ szklanki wody oraz cukier, gotujemy, wsypujemy galaretki i blendujemy
Ostra na Słodko