Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki.

Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki.

Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki.

Chinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie pysznej zupy. Prawidłowo takie sakiewki najpierw delikatnie się nagryza, wypija zupę i dopiero... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja Smaków - blog kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.