 Zupa grzybowa z warzywami 127
Zupa grzybowa z warzywami 127suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 20 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka korzeń selera 3-4 średnie ziemniaki cebula łyżka masła
Kulinarny S.O.S. Ziemniaki pieczone w mleku. Genialny przepis z nowej książki Marka Łebkowskiego 146
Ziemniaki pieczone w mleku. Genialny przepis z nowej książki Marka Łebkowskiego 146przepisów to praktyczna propozycja dla każdego, kto chce sięgnąć po źródło sprawdzonej wiedzy, zainspirować się i poznać to, co najlepsze w kuchni polskiej. Dzięki książce nauczysz się, jak przyrządzić barszcz, ulepić idealne pierogi czy wyrobić pyszne ciasto drożdżowe. Znajdziesz tu tradycyjne przepisy na smaczne dania z warzyw, mięsa, ryb i mąki, na zupy oraz słodkości, a także wskazówki i porady
Kulinarna Polska Sałatka z tortellini 217
Sałatka z tortellini 217Tortellini to małe włoskie pierożki z farszem mięsnym lub serowym. Swoim kształtem przypominają uszka serwowane w Polsce do barszczu. Pierożki podawane są zarówno na ciepło jak i na zimno. Tortellini serwować można z sosem pomidorowym, rosołem, grillowanymi warzywami, smażone na głębokim tłuszczu oraz jako dodatek do sałatek. Poniższy przepis na sałatkę z tortellini jest prosty i nie wymaga użycia wyszukanych
MeCooks Zupa paprykowa z kurczakiem 152
Zupa paprykowa z kurczakiem 152alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten. Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu duża
Kulinarny S.O.S. Zakwas z buraków 190
Zakwas z buraków 190kosztuje tyle co nic. Rewelacyjny dla tych co lubią dbać o zdrowie. Spożywany systematycznie świetnie wpływa na nasze zdrowie. Moc naturalnych witamin w kilku łykach. Świetny do przygotowania barszczu. ok 1, 5 kg buraków 1 duże jabłko 5 ząbków czosnku ok 10 kulek ziela angielskiego 6-7 liści laurowych 5 ziarenek goździków 1 łyżka soli na litr przegotowanej schłodzonej
Andzia Pichci Ziołowo-szpinakowe naleśniki z soczewicą i suszonymi pomidorami 145
Ziołowo-szpinakowe naleśniki z soczewicą i suszonymi pomidorami 145Pyszne ziołowe, zielone naleśniki z moim ulubionym farszem do pierogów . To w zasadzie uproszczona wersja krokietów, które podałam jako dodatek do barszczu. Dla mnie wystarczy podsmażyć je na maśle, bez panierki, ale wg uznania możecie użyć do panierowania bułki tartej, panko lub pokruszonych płatków kukurydzianych. naleśniki 8 sztuk pęczek natki pietruszki pół pęczka świeżej bazylii 2 łyżki liofilizowanego szpinaku
Mienta blog Zupa dyniowa z ryżem 159
Zupa dyniowa z ryżem 159Jest smaczna, pożywna i jednocześnie lekka dla żołądka Doskonała do podania na obiad lub kolację. Pomysły na zupy: ** Klasyczny krupnik z ziemniakami ** Zupa pieczarkowa ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg dyni duża marchew lub 2 średnie korzeń pietruszki kawałek selera większa cebula 1/3 szklanki suchego ryżu (około
Kulinarny S.O.S. Drożdżowe pierożki z mięsem 150
Drożdżowe pierożki z mięsem 150Pyszne, chrupiące pierożki drożdżowe z mięsem., doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możecie je zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: ciasto 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz
magiczna kuchnia Kasi Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 132
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 132Krokiety z kapustą i pieczarkami świetnie się sprawdzą również na wigilijnym stole, a bulion warzywny z pieczarkami wg tego przepisu wykorzystajcie jako bazę np. do wigilijnej zupy grzybowej lub barszczu. Czytaj więcej: Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu The post Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu appeared first
Moja Delicja Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 119
Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami 119Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze stołu. Przygotowanie pieczonych pierożków można rozpocząć wcześniej. Kruche ciasto możemy trzymać w lodówce do trzech dni, a w zamrażalniku do trzech miesięcy. Farsz do pierożków również można mrozić. Pieczone pierożki wigilijne można upiec dzień
Moja Delicja Krokiety z kapustą i pieczarkami 142
Krokiety z kapustą i pieczarkami 142Pyszne, chrupiące krokiety z kapustą i pieczarkami, do tego filiżanka barszczu czerwonego i nic więcej mi nie potrzeba. Składniki: ciasto na naleśniki tu 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek cebula olej 1/2 łyżeczki kminku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1.2 łyżki majeranku 2 liście laurowe sól, pieprz dodatkowo 2-3 jajka 2 łyżki mleka bułka
magiczna kuchnia Kasi Sałatka z pieczonego buraka z fetą , prażonymi ziarnami i miodowym  dressingiem 209
Sałatka z pieczonego buraka z fetą , prażonymi ziarnami i miodowym  dressingiem 209Buraczki to nie tylko barszcz, można je gotować, smażyć, piec i grillować. Te pieczone są idealne do pysznej jesiennej sałatki z dodatkiem sera feta polane miodowym dressingiem na bazie octu balsamicznego, posypane prażonymi ziarnami stanowią pełnowartościowy posiłek. Słodko-słona rozkosz dla zmysłów z prażonymi zdrowymi ziarnami. Do sałatki można użyć świeżego granatu, bardzo ładnie podkreśla smak tej sałatki
Wanilia i Kardamon Kraków - wegański przewodnik kulinarny 153
Kraków - wegański przewodnik kulinarny 153oszczędza to przepytywania kelnera ze składu wszystkich dań. Wegańska opcja jest tylko jedna, ale godna polecenia - pierogi z soczewicą i boczniakami (w sezonie z rydzami). Wegański może być również barszcz czerwony na zakwasie z suską sechlońską gdy poprosimy o wersję bez uszek. Dzień II 1) Pierwsze śniadanie Krakowskie obwarzanki zna każdy i nawet bardziej z poczucia obowiązku niż wielkiej
Roślinożerni urlopowicze