oddalam sie slodkiemu lenistwu. Czas plynal mi bardzo przyjemnie, tym bardziej ze zajelam sie tym co tak bardzo lubie. Z aparatem w reku podpatrywalam co dzieje sie w ogrodzie. Oczy cieszyly kolorowe kwiaty na rabatkach, w powietrzu unosila sie slodkawa won kwitnacych drzew. Od czasu do czasu cisze przerywaly spiewajace w oddali ptaki albo brzeczace baki. Ech jak bardzo
Przysmaki Karolkiskarbow.Uzbrojona w moj ukochany, wiklinowy kosz wyruszylam wiec w piatkowy poranek na warzywne zakupy. Po zimne nasz osiedlowy targ znow tetni zyciem. Od przepelnionych nowalijkami straganow az trudno oderwac oczy. Nic wiec dziwnego, ze jak zawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich zielonych warzyw. W jednej chwili w moim koszu laduja: mloda kapusta, ogorki, rzodkiewki
Przysmaki KarolkiUwielbiam wiosne! Ta pora roku sprawia, ze na chwile zapominam o codziennym zmeczeniu. Moja Mlodsza Krolewna czasem daje w kosc, czesto w ciagu dnia oczy same sie zamykaja. Teraz jednak czuje nowa energie, wiecej rzeczy mi sie chce. Wrocilam tez do kuchni z glowa pelna pomyslow, nie wiem tylko czy czasu wystarczy by wszystkie przetestowac. Teraz ogarnia mnie szparagowe
Przysmaki Karolkipewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam go od strony technicznej. Sama zupa okazała się doskonała. Aromat grzybów unosił się w powietrzu, kolor
Przysmaki Karolkiwyzwanie. Szczególnie gdy Latorośl co chwila marudzi by kupić coś nadprogramowo. Często ulegam tym namowom i nie zawsze dobrze na tym wychodzę. W domu okazuje się, że to oczy chciały, a chęć na daną rzecz była tylko chwilowa. Pół biedy gdy zakupione produkty można jakoś wykorzystać jak np tytułowe banany. Ja ich nie jadam, bo lubię gdy są zielone
Przysmaki Karolkisię zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy, a dziatki płaczące będą się domagały świeżej pajdy chleba? Jest na to sposób wystarczy zrobić najprostszy chleb na świecie, chleb z garnka. Jeśli mamy w domu mąkę i drożdże suszone to brak chleba nam już nie dokuczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomarańczowych kolorach ---- podwójnie pomarańczowych. Ciasto marchewkowe z pomarańczowym smaczkiem , słodki mus z marchewki i pomarańczy , a do tego delikatna bita śmietaną .Całość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem.Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto :3 jajka 3/4 szklanki cukru200 g utartej marchwi150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe
Malinowa KawiarenkaPołowa pierniczków już ubrana w delikatne białe wzorki Cieszą oczy ... mimo ,że nie są idealne pozostałe zrobimy weselsze ... kolorowe . Polecam
Malinowa Kawiarenkaczęści. Rozpuścić w oddzielnych miseczkach po 150 g każdej czekolady. Połączyć kolejno każdą ze śmietaną. Nakładać kolejno warstwami do pucharków , kielichów itp. najlepiej z przezroczystego szkła aby nacieszyć również oczy ;) Udekorować odłożona bitą śmietaną i startą pozostałą gorzką czekoladą. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ... i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni więcej niż 15 min na przygotowaniach . Wszystkie potrzebne składniki
Malinowa Kawiarenkaprzepis na Clafoutis z gruszkami.Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser.Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem przepis. Sami zobaczcie dlaczego i co mi wyszło z tego.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdzieci :-)Wszystkie artykuły dekoracyjne od papilotek, przez barwniki, posypki, aż po wykrawaczki i tylki do szprycy znajdziecie w sklepie Beetlebits.Wszystkie artykuły możecie również zobaczyć na własne oczy w ich sklepie stacjonarnym w Krakowie. Nawet są u nich moje babeczki! :-) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćswoją przygotować z dodatkiem prawdziwej wanilii, polecam wydać te kilka zł na nią, bo jednak jest to całkiem inny smak niż sztuczne aromaty, czy cukier wanilinowy, który wanilii na oczy nie widział.Z przepisu wychodzi około 6 słoiczków, niewielkiej wielkości.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsmakowite piękno, które zachwyci znajomych lub czytelników naszego kulinarnego bloga? Jak fotografować dania na talerzu, by dodać im smaku i sprawić, że już samo zdjęcie potrawy potrafi nasycić nasze oczy? Gościem specjalnym i ekspertem trzecich warsztatów Akademii Smaku Siemens będzie Leszek Szurkowski - fotograf, grafik i projektant współpracujący z marką Nikon. W trakcie trzeciego spotkania w Centrum Domowych Inspiracji o tajnikach
Pora coś zjeśćmożemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.Mini serniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem
Smakołyki Bereniki