Jajko "na raz"

Jajko

Jajko "na raz"

               Jajko kurze średniej wielkości to tylko 71 kcal. Idealne na śniadanie oraz jako dodatek do sałatek i past kanapkowych. Jest źródłem łatwo-przyswajalnego przez organizm pełnowartościowego białka (aminokwasy egzogenne, które organizm sam nie wytwarza). Ponad to zawiera bardzo dużo składników odżywczych. W jednym jajku znajdziemy witaminy A, E, D, K, B 2 i B 12 , fosfor, potas, wapń, żelazo oraz magnez. Żółtko zawiera także luteinę, która chroni oczy przed promi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Życie na widelcu

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Autor

Labbra RosaLabbra Rosa

Dziewczyna zmagająca się z rzeczywistością umilając każdy dzień zdrowym jedzeniem oraz ćwiczeniami. Zajmująca się hobbistycznie dietetyką oraz fotografią żywności, odkrywająca nowe smaki :-)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pasta, pasty, awokado, chleb, papryka, śniadania, pasta na chleb, chleb razowy, pasta kanapkowa, kanapka, sałatka, kanapki, sałatki, masło czosnek, salatka z jajkiem, awokado sałatka, sałatka z papryki, smaczna sałatka, smaczna sałatka

Inne przepisy z Życie na widelcu

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.