większej. Następnie formujemy nóżki i przyczepiamy do większej kulki. Robimy włosy przy pomocy metalowego sitka. Powstałe włosy nożem przekładamy na głowę i korpus. Za pomocą odrobiny białej czekolady robimy oczy, a ciemną czekoladą źrenice. Wykałaczką robimy uśmiech. Tak przygotowane pająki układamy na ochłodzonym cieście. *Jeśli masa nie chce się odpowiednio formować warto ją na kilka chwil umieścić w lodówce. Samo
Kolizje Smakówbakaliami 80g czekolady ciemnej gorzkiej 80g serka homogenizowanego 10 czerwonych draży Ok. 20 precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odkładamy pół łyżeczki na oczy reniferów. Stopioną czekoladę mieszamy z serkiem homogenizowanym zostawiając pół łyżeczki serka. Powstałą masą smarujemy babeczki, następnie w miejsce nosa kładziemy czerwoną drażę. Przy pomocy serka w miejscu oczu robimy plamki
Kolizje Smakówchleba tostowego 2 duże plastry żółtego sera ( lub mniejsze tak by pokryły chleb) Łyżka masła Dodatkowo: Ketchup Z parówek obcinamy końcówki. Następnie przy pomocy ostrego noża wycinamy w nich oczy, usta oraz nacinamy końcówki. Parówki gotujemy na ciepło. Chleb tostowy smarujemy masłem z jednej strony i podsmażamy na patelni. Kiedy staną się chrupkie obracamy je na drugą stronę, kładziemy
Kolizje Smakówhiszpańsku Hiszpanie obchodzą Sylwestra, Noche Vieja, w gronie rodziny i przyjaciół. Huczne imprezy zaczynają się zazwyczaj po północy, a poprzedza je uroczysta kolacją z rodziną. Tuż przed północą oczy wszystkich gości zwracają się w kierunku ekranu telewizora, aby śledzić jak wskazówka wielkiego zegara z placu Puerta del Sol w Madrycie zbliża się do godziny 12. Zgodnie z tradycją zwaną
Chilli Czosnek i Oliwamałe beziki jakoś nie było nastroju a mrozić nie chciałam. Zaczęłam się zastanawiać co z tych białek zrobić na szybko ? I wymyśliłam omlet bo kiedyś rzuciło mi się w oczy coś podobnego podczas przeglądania jakiegoś pisma kulinarnego. Pomysł na pewno nie odkrywczy, ale dla mnie coś nowego i bardzo smakowitego.Żarłoczek uwielbia omlety, ale takie jajeczne z dodatkami - za Omlet
Smaczna Pyzarobić cokolwiek innego. Miało być przyjemnie czyli leśnie i grzybowo. Grzybnięta Dorotka obiecała pokazać kilka wynalazków, które wcześniej znałam tylko z atlasów i słowa dotrzymała a ja napasłam oczy widokiem rzadkości. Zaopatrzona w kosz i aparat fotograficzny ruszyłam w las ! Po tym wypadzie mój atlas grzybów znacznie się powiększy. Były już stwory napotkane w lesie a dzisiaj bardzo dużo zdjęć
Smaczna PyzaPogoda jednak pozostawia wiele do życzenia. Już kilka razy porządnie zmarzłam i może właśnie dlatego postanowiłam przygotować rozgrzewającą zupę. Spoglądając przez okno już kilka razy w tym tygodniu me oczy cieszył taki widok. Ale wracając do zupy. Do jej ugotowania zainspirowała mnie wizyta w pewnej restauracji. Wcześniej już kilka razy przygotowywałam zupy na bazie papryki, ale żadna nie smakowała
Przysmaki Karolkiblaszce, doprawiamy solą, tymiankiem, czerwoną papryką, obsypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem, między ziemniakami układamy plastry żółtej i zielonej cukinii, czerwoną cebulę, całość skrapiamy oliwą. Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy świeży tymianek, cebulę, siekaną pietruszkę oraz łyżeczkę masła. Ryby układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczemu nie musimy zmywać garnków po pieczeniu) znajduje się też informacja o ilości kcal w porcji dania gotowego dla tych co liczą kalorie. 2. Na odwrotnej stronie opakowania w oczy rzuca się napis 100% smaku i informacja, że produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/2 są suszone warzywa (ziemniak, czosnek, cebula, pomidor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakże do zabaw smakowych z łososiem. Firma Eterno? Mówią, że to co robią robią z pasją. Ja mogę napisać tylko, że po raz pierwszy mogłam zobaczyć pasję na własne oczy. Każdy słoiczek zapakowany tak jakby był tym jedynym. Każdy produkt dopieszczony z wielką starannością, i gumeczka i wstążeczka i papierek i etykietka, dużo tego? Może tak, ale ja otwierając paczkę
Blondynka GotujePrzepis na ten fikuśny chlebek kilka razy rzucił mi się w oczy, kiedy przeglądałam różne blogi kulinarne. W końcu zdecydowałam się go upiec :-) O dziwo, było to łatwiejsze, niż mi się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę, lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-) Składniki: * na ciasto: 200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu) pół opakowania drożdży suszonych
Kulinarny Pamiętnikwymoczyć w zimnej wodzie, tak około 1,5 godziny. I jeden pewien trik obraną cebule, jak potrzymamy w misce z bardzo zimną wodą, to nie będzie szczypała nas w oczy... Śledzie będą wystarczająco wymoczone, wtedy kiedy w smaku będą słone ale nie za brdzo. Następnie kroimy śledzie w kawałki np. jeden płat na 3 części oraz cebulę kroimy
Zainspiruj się kuchniąbiałej kapusty marchew sól Kapustę kwasiłam ok. 4-5 dni w temp. pokojowej. Po czym czasie ją odpowietrzyłam i przeniosłam w chłodniejsze miejsce. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy, kiedy zdjęłam talerz to piana- oznaka prawidłowo zachodzącej fermentacji. Pamiętałam także, aby kapusta przez cały czas kwaszenia, a także później w trakcie przechowywania, była pokryta swoim sokiem, który chroni
bastalenaSama nie wiem, czym się inspirowałam, robiąc dzisiejszą kapustę. Wyszło spontanicznie. Gdy otworzyłam lodówkę, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to słoik suszonych pomidorów. No i postanowiłam go wykorzystać. Ostatecznie musiało być smaczne, bo pochwała w stylu: "Bardzo dobre Ci wyszło" nie codziennie pada z ust Misia. A potem biedny padł... w zimowy sen chyba, bo u nas nadal
bastalenaNażarłam się chyba czegoś mlekopędnego. Bimbały nabrzmiały mi jak arbuzy, leje się z nich niczym z Fontanny Di Trevi. Oczy mi zaraz powybijają! Już nawet Gizmo tego nie przerabia. Arbuz? Może arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku
bastalena