mięso - 63110 przepisów (strona:163/4208)

Duszona obiadowa łopatka wieprzowa. Pieczeń w aksamitnym sosie z piekarnika. 396

obiad. Ja przyznam się szczerze ostatnio zapomniałam o łopatce wieprzowej, bardziej przerzuciłam się w mojej kuchni na indyka, kurczaka i karkówkę czy schab, a przecież łopatka to bardzo delikatne mięso, które odpowiednio przygotowane, po prostu rozpływa się w ustach a dodatek aksamitnego sosu stanowi świetny uzupełniacz do kluseczek czy kaszy. Polecam :) Składniki - 1 kg. łopatki wieprzowej - 1 duża cebula Marynata(...)dość grube plastry, pokrojoną przekładam do miseczki obsypuje wszystkimi przyprawami składnikami marynaty, zalewam olejem, mieszam, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki na całą noc. Po tym czasie plastry mięsa przekładam do naczynia żaroodpornego, przesypując je uprzednio pokrojoną w półplasterki cebulą. Tak przygotowane mięso z cebulą zalewam pozostałą marynatą wymieszaną z wodą. Tak aby płyn przykrył prawie całe mięso. Piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Baleron domowy, parzony 255

nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowaru na 2,5 h, na program low. Sprawdziło się znakomicie.  Mięso starałam się znaleźć nie za grube w przekroju, i o podobnej grubości na całym kawałku.  Inspiracją był przepis znaleziony u Gatity   składniki ok 1 kg karkówki (lepsza(...)ziarna ziela angielskiego 3 - 4 liście laurowe 10  ziarenek pieprzu 2- 3 goździki 4 ząbki czosnku 70 g soli peklowej  - zgodnie z instrukcją na opakowaniu przygotowanie  Mięso umyć. składniki marynaty zagotować, bez soli peklowej. Marynatę przestudzić, dodać sól. Wymieszać do rozpuszczenia soli. Tak przygotowaną marynatę dobrze ostudzić .  W naczyniu odpowiedniej wielkości ułożyć mięso i zalać przygotowanym

Stare Gary
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 340

ciastem ma ono jednak niewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę, że ten kto lubi smak mięsa mielonego w sosie pomidorowym takiego jak np. w spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja(...)przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna:   500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła

Czerwona Porzeczka
Pasztet idealny 212

jajka, lekko rozbełtane mleko do namaczania wątróbki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła kilka plastrów słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 190 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Całe mięso (oprócz wątróbki) kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy liście(...)odstawiamy na godzinę do namoczenia. Przecedzamy. W małym garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Przecedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Mięsa wraz z warzywami i namoczoną bułką mieszamy z wątróbką. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Bardzo dokładnie mieszamy. 4. Dwie

My Culinary Art
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 210

drobiowe  1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący sposób: natnij nożem mięso przy kości następnie delikatnie odcinaj mięso z lewej i prawej strony kości na koniec wsuń nóż pod kość i pociągnij wzdłuż nożem(...)sposób oddzielisz resztę mięsa od kości. Uwaga na palce! po usunięciu kości, oczyść mięso z chrząstek i innych zanieczyszczeń, odrzuć skórę opłucz i osusz mięso pokrój je na mniejsze kawałki, po czym  posiekaj w robocie kuchennym lub zmiel w maszynce do mielenia dokładnie posiekane mięso połącz z pozostałymi składnikami z powstałego farszu możesz usmażyć 1 malutki

Szybko Szybkowar
Zapiekańce ziemniaczane z mięsem 176

Zapiekańce są bardzo lubiane w moim domu. Można je robić z różnymi nadzieniami. Dziś proste i szybkie zapiekańce ziemniaczane z mięsem mielonym. Jest to danie do zrobienia którego możemy z powodzeniem wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu z dnia poprzedniego. Zapiakańce ziemniaczane z mięsem SKŁADNIKI: 0,75 kg ziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)sól pieprz olej do smażenia bułka tarta 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym 324

SKŁADNIKI 600 g zmielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 5 łyżek mleka nać pietruszki 1/2 papryczka chili ząbek czosnku (przekrojonego na pół) mała cebula gałka muszkatołowa bułka tarta sól 700ml przecieru pomidorowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Do naczynia z mięsem mielonym dodać jajko, 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych, 5 łyżek  mleka, sól, szczyptę gałki muszkatołowej, drobniutko(...)pokrojoną pietruszkę  i ząbek czosnku przekrojony na pół. Dokładnie wymieszać . Jeśli mięso jest zbyt rzadkie, dodać dodatkowo łyżkę bułki tartej. Wyjąć z mięsa połówki czosnku, które zdążyło już nabrać aromatu i zużyć do przygotowywania sosu. Z mięsa  uformować nieduże pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Przygotować sos pomidorowy : Do pojemnego garnka lub głębokiej patelni wlać 3 łyżki oleju

zielonacukinka
Bitki wieprzowe w sosie czosnkowym 146

Kupiłam ostatnio kawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam  co z nim zrobić. Początkowo  chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym. Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek 3 łyżki mąki + do obtoczenia 2 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia 1 cebulę(...)kostkę rosołową. Sposób wykonania. Mięso pokroić w plastry i zbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące i wrzucić na gorącą patelnię. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu aż mięso się lekko przyrumieni. Przygotować wywar: Dodać kostkę rosołową, czosnek i przyprawy. Gdy bitki będą lekko przyrumienione wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1 godz. 20 min. Gdy mięso

Na słodko lub wytrawnie
Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem 200

Dziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)Składniki na kotlety(...)woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona) Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować) 2jajka1 cebula1 ząbek czosnku Bułka tartaOlej do smażeniaPierz i sólSkładniki na sos grzybowo-żurawinowySuszone grzyby ok 201 cebulałyżka masłagarść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz z baraniny 232

ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio  jemy często. Baranina  to  chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem fety okazał się  świetny. Polecam!Inspiracja był przepis Nigelli Lawsonskładniki4 łyżki oliwy z oliwek,  w razie potrzeby więcej600 g  baraniny ( użyłam łopatki bez kości(...)pietruszki, oregano lub liści bazyliiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do  garnka z grubym dnem wlać 3 łyżki oleju. Obsmażać  mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć  łyżką cedzakową na talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek

Stare Gary
Karkówka wieprzowa w ostrej marynacie 221

nareszcie kupić karkówkę wieprzową ze znakiem PQS (PORK QUALITY SYSTEM ).  Mój kawałek, zdobyty z dużym trudem, ważył ok 1 kg. Ponieważ naczytałam się o znakomitej jakości tego mięsa , postanowiłam je zrobić jak najprościej. W lodówce była jeszcze resztka ostrej paprykowej pasty Rolnika, i właśnie ją postanowiłam wykorzystać do zamarynowania mięsa. Kotlety wyszły faktycznie miękkie, kruche i bardzo smaczne(...)Posmarować z obu stron pastą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo na całą noc. Przed smażeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Smażyć na patelni grillowej po ok 5 - 6 minut z każdej strony. Smacznego!Uwaga: Długość smażenia zależy od grubości plastrów karkówki. Po przewróceniu plastrów na drugą stronę

Stare Gary
Marynata do mięs 162

Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami. Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo(...)dziczyzny i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki, a ja rozpoczęłam poszukiwania jakiegoś sensownego przepisu. Wiadomo, że dziczyzna jest mięsem chudym i „wiórowatym” z charakterystycznym zapachem. Trzeba ją skruszyć przed pieczeniem, duszeniem, etc., a stanie się miękka, pyszna i aromatyczna Na ten przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki 185

Myślę, że można długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym(...)pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :)Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :)Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem.Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej na smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ 252

jęczmiennej też nic nie mam) i w ten sposób urozmaicić tradycyjne mielone.  Będę wracała nie raz do tego przepisu, to kotleciki wyszły pyszne! Robiłam z dość dużej porcji mięsa, bo jak już robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni :))) Składniki:  600 g mielonego mięsa (ja zmieliłam mięso od szynki) 1,5 szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej(...)cebula 2-3 łyżki zimnej wody sól  świeżo mielony pieprz olej/oliwa 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta do obtoczenia  Wykonanie: Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę

Walijskie Pichcenie
Kaczka duszona z kapustą i grzybami 160

Kaczka w tym wydaniu to niebo w gębie...dosłownie i w przenośni!. Mięso kruche i pyszne, a kapusta....nie znam lepszego smaku kapusty niż w wydaniu z kaczką i suszonymi grzybami:) Składniki: mięso z kaczki ok 60 dag 60 dag kiszonej kapusty 4 ząbki czosnku 3 suszone prawdziwki ok 3/4 szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 szklanka bulionu drobiowego(...)łyżka mąki 2 łyżki oleju majeranek pieprz szczypta soli Grzyby zalać ciepłą wodą, odstawić na 3-4 godziny. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kilka części. Natrzeć majerankiem,oliwą, pieprzem i posiekanym czosnkiem - odstawić na 24 godziny do lodówki. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron na patelni, zeszklić również cebulę. Dno garnka o grubym dnie wyłożyć kiszoną, podlać bulionem, dodać cebule

Apetyczna babeczka