mięso - 63110 przepisów (strona:169/4208)

Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami 117

Składniki: 4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego (ja użyłam indyka, ale równie dobrze może być wieprzowina) 100g białego ryżu (1 torebka) 10 pieczarek 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 8 plastrów żółtego sera Przygotowanie: 1.   Ryż gotujemy według(...)instrukcji na opakowaniu. 2.   Mięso przekładamy do miski. 3.   Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa. 4.   Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. 5.   Dodajemy paprykę słodką, chili i sól. 6.   Całość dokładnie mieszamy. 7.   Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy

Prosto z Kotła
Pieczeń schabowa 110

liść laurowy majeranek sól, pieprz 4 łyżki oleju. 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Czosnek przecisnąć przez praskę, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i zamarynować nimi mięso, odstawić na ok godzinę (można na dłużej). Następnie mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.  Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie ułożyć równomiernie(...)obok mięsa. Piec 60-80 min w temp. 180 st C pod przykryciem. Następnie wyjąć mięso i odstawić aby odpoczęło. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić.  Na patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw. Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym 133

pewno inna. Chrupiące kukurydza i czerwona papryka, które uwielbiam, makaron bez, którego nie umiem żyć, pyszny sos pomidorowy i jeszcze coś dla tych, którzy nie mogą się obyć bez mięsa - mocno doprawione mięso mielone.  Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy(...)pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku czosnek granulowany 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu  Olej rozgrzać na patelni. Na tłuszcz przełożyć mięso, dodać pieprz, sól, papryki w proszku i czosnek granulowany i smażyć aż się zrumieni. Kiedy mięso się już usmaży, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić jeszcze

Krylowa Kuchnia
Bitki schabowe w sosie chrzanowym 132

Schab, to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suchy. Proponuję danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty. Mięso jest kruchutkie, a sos chrzanowy z dodatkiem słodkiej śmietanki nadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką(...)posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać

Krylowa Kuchnia
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami 155

Dziś rolada z mielonego karczku. Doskonała alternatywa dla kotletów mielonych, soczyste mielone mięso, któremu smak nadają pieczarki z cebulą. Dodatkowo rolada nie jest smażona, a pieczona i nie zawiera w sobie dodatkowego tłuszczu ze smażenia, ani bułki tartej, jest zatem zdrowsza i mniej kaloryczna. Jest to idealna propozycja na codzienny obiad jak i na domowe przyjęcia, jest mniej pracochłonna niż(...)wrzucić pieczarki i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż z pieczarek odparuje woda, często mieszając. Ewentualnie doprawić farsz. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulkę, jajko, oraz przyprawy, masę mięsną dobrze wymieszać. rozłożyć

Krylowa Kuchnia
Kasza bulgur z indykiem i brązowymi pieczarkami 120

Mięso z indyka jest najchudszym powszechnie stosowanym mięsem, więc idealnie nadaje się do lekkich posiłków. Kasza bulgur to jedna z najzdrowszych kasz na świecie, a produkowana jest z pszenicy durum, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Te dwa bardzo zdrowe składniki postanowiłam połączyć w lekkim , a zarazem sytym daniu jednogarnkowym. Dodałam mocno pachnące, brązowe pieczarki, słodką czerwoną cebulę i wyszło naprawdę(...)bardzo smacznie, a zarazem zdrowo. Danie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale jak większość jednogarnkowych ( jednopatelniowych ; ) dań, jest ekspresowe w przygotowaniu. 400 g mięsa z indyka (może być z piersi lub udźca) 250 g brązowych pieczarek 1 i 1/2 czerwonej cebuli 2/3 szklanki kaszy bulgur (u nie z Vermicelli, ale może być zwykła) sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku

Krylowa Kuchnia
Kotlety mielone 127

Kotlety mielone to tradycyjne danie mięsne polskiej kuchni, pojawiające się często na stołach. Są smaczne, sycące i proste w wykonaniu, smakują chyba każdemu, kto ich spróbował. Najlepsze wychodzą z mięsa kupowanego w całości i mielonego samodzielnie w domu lub w sklepie, może to być łopatka, karkówka lub pierś z indyka. Zdecydowanie odradzamy robienia kotletów mielonych z mięsa garmażeryjnego, które jest(...)oddzielane mechanicznie, zawiera skórki, polepszacze, sól i wodę, z takiego składu dobrych kotletów nie będzie. My najczęściej robimy kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, z różnymi ziołowymi dodatkami. Składniki na kotlety mielone 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej

niecodziennikpary
Pierogi z gęsiną 126

Pierogi z gęsiną to nasza druga propozycja tej jesieni na pierogi z pieczonym mięsem gęsi . Tym razem są one bardziej tradycyjna, albowiem w farszu połączyliśmy mięso z gęsi z natką pietruszki i zeszkloną cebulką. Do tego dobrze komponujące się zioła i danie mamy gotowe. Oczywiście, jak to przy pierogach, zrobienie ich zajęło nam trochę czasu, ale dobra organizacja pracy(...)Składniki na pierogi z gęsiną Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 4 szklanki gorącej wody Nadzienie: 500 g mięsa z upieczonej gęsi 4 łyżki smalcu z pieczenia gęsi 1 / 2 pęczka natki pietruszki 2 duże cebule 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka suszonego estragonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Potrawka z królika 136

racji tego, że Dziadek hodował króliki, potrawka z ich mięsa to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Królik duszony z warzywami i śmietaną często gościł na naszym stole, a ponieważ blog to także miejsce na spisywanie rodzinnych przepisów, nie może na nim zabraknąć tego na potrawkę z królika . Po konsultacjach z Mamą, przedstawiamy sposób na wykonanie aromatycznej i smakowitej potrawki z królika(...)której mięso jest soczyste i miękkie. Składniki na potrawkę z królika 1 królik 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 / 2 szklanki śmietanki kremówki 1 / 2 l wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa królika olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki

niecodziennikpary
Smalec z kaczki 109

Smalec z kaczki z dodatkiem kaczego mięsa może zastąpić pasztet lub wędlinę na kanapce. Na pomysł jego zrobienia wpadliśmy, gdy kolejny raz podczas pieczenia kaczki zebraliśmy sporo wytapiającego się tłuszczu, który zazwyczaj wykorzystujemy do smażenia. Mieliśmy już kilka słoiczków, więc tym razem postanowiliśmy nieco zmienić nasze przyzwyczajenia i do kaczego tłuszczu dodać mięso oddzielone od kości oraz cebulę(...)sposób powstał aromatyczny kaczy smalec z mięsem , który szybko zniknął ze słoiczka. Udostępnij Składniki na smalec z kaczki mięso z upieczonej kaczki tłuszcz zebrany podczas pieczenia kaczki 1 cebula sól morska, pieprz w ziarenkach 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Podczas pieczenia kaczki zbierać do słoiczka wytapiający się tłuszcz. Upieczoną kaczkę podzielić na części, z kości, które

niecodziennikpary
Co zrobić z kaszy – 18 przepisów 115

zestaw pomysłów co zrobić z kaszy, głównie dania typu risotto. Sposobów na wykorzystanie kaszy jest jednak znacznie więcej. Na naszym blogu znajdziecie sporo przepisów na burgery z kaszy i mięsa. Polecamy! Tymczasem trzymajcie się zdrowo i odżywiajcie się zdrowo! Kaszotto z boczniakami i marchewką Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają(...)warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca. Zobacz przepis Burgery z indyka i pęczaku Bardzo smaczne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Zobacz przepis Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo

Niedzielny kucharz
Filet z kurczaka z serem i pieczarkami 500

Klasyka na polskim stole – mięso z pieczarkami i serem. 2 pojedyncze piersi kurczaka około 250 g pieczarek 2 małe cebule około 100-150 g tartej mozzarelli słodka papryka mielona majeranek sól, pieprz olej/masło klarowane Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na półplasterki. Oczyszczone mięso kroimy na porcje. Delikatnie rozbijamy je, nadając kawałkom podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem oraz(...)mieloną papryką Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy mięso z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy cebulę (jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę masła). Oprószamy ją roztartym w dłoniach majerankiem oraz szczyptą mielonej papryki. Po chwili dodajemy pieczarki. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Smaki Na Talerzu
Szynka duszona w kapuście kiszonej 127

ziołowego 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 70g serka topionego o smaku gouda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam je przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i sosem sojowym. Dodałam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wszystko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju(...)wrzuciłam mięso. Obsmażyłam je i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Pora również drobno pokroiłam i razem z cebulą przesmażyłam na oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam je solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i przełożyłam do garnka z mięsem. Marchew i pietruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach, po czym dodałam do garnka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę

Waniliowe Improwizacje
Domowy kebab z frytkami 178

Domowy kebab z frytkami Kebab to pyszna orientalna potrawa typu fast food, która doczekała się wielu odmian. Najbardziej znanymi wersjami są mięso z surówką i sosami podawane w bułce oraz mięso z frytkami, surówką i sosami serwowane na talerzu. Oryginalnie dania te wykonywane są z mięsa baraniego jednak coraz częściej można spotkać warianty drobiowe i wieprzowe. Dziś polecam Wam przepis(...)polewamy olejem, mieszamy. Posypujemy przyprawą kebab gyros oraz suszonym czosnkiem, mieszamy i całość odkładamy na około pół godziny *** *** Po tym czasie na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso na rumiano często mieszając *** *** W między czasie gdy przyprawione mięso się marynuje przygotowujemy frytki i surówkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i smażymy w mocno rozgrzanym oleju na rumiano

Blog z Apetytem