nasz polski bigos. Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie(...)Sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy
Proste-przepisy.plsię ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze. Fasolka szparagowa(...)który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka! P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki
Kuchnia MagdaLenysię ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze. Fasolka szparagowa(...)który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka! P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki
Kuchnia MagdaLenyosuszamy. Nacieramy ją mieszanką ziół – majerankiem i oregano. Oprószamy z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem smażymy mięso z każdej strony dosłownie przez chwilę, aby zamknąć w środku wszystkie „soki”. Zdejmujemy ją na półmisek. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w plasterki(...)solą i pieprzem. Jak warzywa będą lekko podsmażone na patelnię wkładamy wołowinę, podlewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy min. 3 godziny. Od czasu do czasu przekręcając mięso na drugą stronę. Wołowinę po uduszeniu odstawiamy na ok. 5 minut aby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Danie możemy podać np. z „lanymi kluseczkami”. Smacznego! Artykuł Długo duszona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć! Pomysł na przekąskę, na obiad bądź na spotkanie ze znajomymi. Bardzo smaczne wydanie domowe quesadilli meksykańskiej. Składniki: * 30 dkg mięsa z nogi kurczaka * 1 mała papryka albo 1/2 dużej * 1 mała cebula * 25 dkg startego żółtego sera * kukurydza (mała puszka) * 4 gotowe placki tortilli * przyprawy do mięsa: sól, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany * masło * 3 łyżki oleju(...)Mięso z kurczaka pokroiłam w paski 3 cm x 0,5 cm, przełożyłam do miski, wlałam 2 łyżki oleju i dodałam przyprawy. Wymieszałam tak by mięso równomiernie było obtoczone w przyprawach. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Smażyłam mięso na rozgrzanej patelni. Odstawiłam. Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski. Poddusiłam na łyżce oleju. Odstawiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę
Pieprzyć z FantazjąBardzo szybki przepis na pachnące danie chińskie pełne warzyw i dobrze doprawionego mięsa. Można je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Z noodlami dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Zamiast mielonego Mielony nazywany był kiedyś „przeglądem tygodnia”, bo stołówkowi kucharze wrzucali do kotleta wszystko czego wcześniej nie udało się(...)sprzedać. Mielony długo nie miał dobrej prasy, choć to przecież smakowity kawałek mięsa. Czasem jednak warto spróbować czegoś innego, nowego i zamiast mielonego inaczej spożytkować mielone mięso. Sposobów jest mnóstwo, a najwięcej znajdziecie ich w kuchni azjatyckiej, która obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie
Niedzielny kucharzłyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżeczki cukru pudru lub miodu (ja polecam miód) 2,5 łyżeczki soli peklowanej** 4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ząbki czosnku *ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru. Dobry stalowy szynkowar o poj 1,5 litra możecie kupić w europ24.pl ** Uwaga! Pamiętajcie, żeby przeczytać etykietę na soli, czasem ilość mogą się różnić(...)kilku miejscach. W garnku gotujemy około 2 l wody z czosnkiem, zielem i listkami laurowymi. Studzimy. Gdy woda osiągnie temperaturę pokojową wsypujemy sól do peklowania. Używamy pojemnika próżniowego. Mięso wkładamy do wody, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Uwaga! Jeśli nie macie pojemnika próżniowego, to mięso powinno się peklować minimum 3 dni w lodówce (pamiętajcie
Słodkie okruszkiMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej konserwy jest bardzo(...)proste i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała alternatywa dla kupnych wędlin, bo nie tylko jest zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza. Świetnie się też sprawdzi podczas wakacji, gdyż dobrze zapasteryzowana wytrzyma długi czas nawet w temperaturze pokojowej. Przygotowanie takiej konserwy jest bardzo(...)proste i każdy sobie z nią poradzi. Może wydawać się, że jest to pracochłonne, bo mięso przygotowuje się przez kilka dni, ale naszej pracy jest naprawdę niewiele. A kromka chleba z taką wędliną smakuje rewelacyjnie! Często w przepisach na mięso w słoikach, oprócz zwykłej soli można znaleźć sól peklową. Jednak ja takiej soli nie dodaję, gdyż zawiera ona azotany, więc
Kuchnia MagdaLenybarszczu ukraińskiego można fasoli nie dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy. Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka) 5 średniej wielkości buraków 4 ziemniaki 2 marchewki korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/4 główki białej kapusty 2 cebule 5 ząbków czosnku 200 g drobnej(...)sól do smaku 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła klarowanego gęsta śmietana do podania Przygotowanie barszczu ukraińskiego: Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego około 30 minut. Woda podczas gotowania powinna pokrywać mięso. Następnie dodać wcześniej
Gotuj w domuząbki czosnku 100 g mąki 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz Przygotowanie: Marchew i pietruszki umyłem, obrałem, pokroiłem w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekałem. Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w kostkę o boku 5 cm. Posypałem solą, obtoczyłem w mące, smażyłem na 2 łyżkach masła do zrumienienia mięsa. Obsmażone mięso przełożyłem do garnka. Na tej samej(...)patelni zeszkliłem cebulę, dodałem czosnek i pokrojone warzywa. Smażyłem przez około 3 minuty, przełożyłem do wołowiny. Dodałem przecier pomidorowy, wino i dolałem tyle wody, aby całe mięso było zanurzone w płynie. Dodałem ziele angielskie, liście laurowe, zamieszałem, przykryłem garnek. Dusiłem, aż mięso było miękkie (ok. 2 godziny ). Doprawiłem sola i pieprzem. Jeżeli po ugotowaniu sos okaże się zbyt rzadki, wyjmij
R'n'G KitchenGołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym Pyszne gołąbki z młodej kapusty , faszerowane delikatnym mięsem drobiowym . Do tego wszystkiego ekstrawagancki sos o delikatnym smaku z nutką masła i śmietany . Bardzo nie typowe danie ale niezwykle smaczne . Polecam , jest to lekka wersja . Jeśli jeszcze sami zmielicie kurczaka , na pewno będzie to też zdrowa potrawa Polecam szczególnie dla dzieci , moim(...)bardzo smakowały , nawet młodszy , który nie lubi kapusty zjadł . Oczywiście najpierw dokonał dokładnego oddzielenia kapusty od mięsa i sosu , ale reszta już w zupełności go zadowoliła składniki : 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 2 udka bez skóry 1 główka kapusty 1,5 szklanki ugotowanego na rosole ryżu 2 – 3 szalotki 1 jajko 1 łyżka ketchupu 2 kostki bulionowe , drobiowe
Ogrodnik w podróżyPozostało mi jeszcze 2 tygodnie pracy, a potem długi urlop w Chorwacji. Tymczasem korzystamy z pięknej pogody i odpalamy grill niemalże codziennie. Dzisiaj grillowałam schabowe w pesto. Uwielbiam marynować mięso w pesto, bez różnicy czy jest to pesto czerwone czy zielone . Pesto uwielbiam! Smaruję nim kanapki, dodaję do makaronu, twarożku i marynuję mięso na grilla . Schabowe w pesto to cienkie(...)się nie obawiam, kiedy zmiksuję dużo pesto, bo może postać w lodówce. Zresztą w sezonie na grilla takie pesto idzie u mnie jak woda. Schabowe z pesto czy inne mięso zawsze się sprawdzą na grilla. Polecam! Schabowe z pesto 4 porcje 8 cienkich kotletów schabowych bez kości, około 600 g 100 ml domowego pesto, np. z jarmużu 2 łyżki oliwy
codojedzeniaGulasz z indyka – to nieco lżejsza forma tradycyjnego gulaszu. Pyszne soczyste mięso i duszone warzywa, to coś, co koniecznie musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z indyka z pieczarkami – Składniki: ok. 700 g filetu z piersi indyka lub udźca (bez skóry i chrząstek) 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonej bazylii szczypta pieprzu(...)bulionu drobiowego, np. przecedzony rosół (lub ewentualnie bulion warzywny domowy) 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania
Kulinarne Przeboje